Oy Perhe Wirtanen Ab – Me ei oo mitään sille tehty!

Jumalauta että mä vihaan ammattiliittoja! Vielä enemmän vihaan härskejä työnantajia, koska ilman niitä ei näitä poteroihin jämähtäneitä liittoja edes tarvittais.

Mulla nousee aina niskavillat pystyyn kun kuulen jonkun ammattiliiton radiomainoksen. Poikkeuksetta siinä viitataan siihen, kuin ”me emme anna työnantajan meitä kohdella niin ja näin”.

No ei tietenkään pidä antaa, mutta olen usein miettinyt onko tuo jo lainvastaista mainontaa? Syyllistytäänkö tuossa yleistämisessä herjaan/ kunnianloukkaukseen? Mitä tästä etukäteisestä vastakkain asettelusta on mieltä esim. yhdenvertaisuuslaki?

On täysin moukkamaista markkinoida itseään sillä, että meiltä saat ilmaisen lakipalvelun kun työnantaja alkaa sua (kuitenkin) riistämään.

Ihan täysin 60-luvun kommunismiaikaan on tämä toiminta jämähtänyt.

HERÄTYYYYS!

Silloin oltiin teollisuusyhteiskunnassa ja nyt vallitsee tietoyhteiskunnan aikakausi. Me työnantajat todellakin haluamme ammattiliittojen olevan olemassa, ettei terve kilpailu lähde lapasesta ja joku pysty polkemaan hintoja sillä kun ei maksa mitä pitää, esimerkiksi.

Itse näkisin, että ammattiliiton pitäisi toimia yhdessä alan työnantajien kanssa kehittämässä alaa, että saadaan se voimaan paremmin ja sinne uusia työpaikkoja ja liitolle uusia jäseniä. Ei niin, että liitto tappaa edustamansa alan työpaikat, kuten tuolta poteroista huutamalla aikaan saavat.

Oli kyse työnantajan asettamasta työsulusta tai ei, niin reilu 10-v sitten poterosta heräs Ahonen niminen virtahepo talviunilta ja johtamansa paperiliiton nimissä julisti tätä ”riistoa” joka saatanan printissä ja tv- ohjelmassa.

Tämä sai ison taistelun aikaan ja työnantaja laittoi työsulun päälle ja virtahepo kiitteli lehdessä heitä siitä, kun ei tarvi jätkän tulla töihin huonoilla ehdoilla.

Riidat ratkaistiin, mutta laskeppas montako paperitehdasta ja sahaa on suomen maassa tuon jälkeen suljettu?

(Kemijärvellä mökkireissuilla paljon kulkevana tulee niitä tyhjiä sammaloituneita kiinteistöjä katsellessa aina mieleen sama lause:” Kiitti vitusti Ahonen!”)

Vastakkain asettelu tilanne johtaa tällaiseen. Nyt kuuluttaisin kehitystyötä ammattiliitoilta. Torppareiden sorto jäi 1900 luvun taitteeseen!

Eräs tuttuni vaihtoi työpaikkaa puolivuotta sitten, koska hänen työnantaja oli juuri sitä laatua, että liittoja tarvitaan. Tuttavaltani työnantaja käytännössä vielä kusetti lopputilin…

Sanoin tuttavalleni, että käräjille vaan saatana ja kovimman mukaan. Hän otti yhteyttä liiton ILMAISEEN lakimieheen ja puolen vuoden aikana on pari kirjettä vaihdettu ja mitään ei ole tapahtunut!

Se siitä liiton lakimiehestä. Sanoin tuttavalleni, että antaa sille ruutuhousulle lähtöpassit ja palkkaa itse suosittelemani lakimiehen.

Tuleeko tämä sitten jotenkin kalliiksi tuttavalleni?

Ei tule maksamaan lotnan kopekkaa. Ihan idioottia edes ottaa liitosta lakimies kun on noin selkeä keissi. Työnantaja on 100% varmasti toiminut väärin ja umpisaletisti häviää käräjät. Tuskin menee edes käräjille, koska hän saadessaan sinne haasteen joutuu lakimiehen palkkaamaan ja asiaesittelyssä tulee kyllä tällekin lakimiehelle selville, että tyyppi kusetti työntekijältä palkan, joten eiköhän se lakimies neuvo maksamaan ihan heti sen palkan ja säästämään käräjäkulut.

Käräjillä taas tuomitaan kantajan kulut vastaajan korvattavaksi, kun vastaaja on toiminut häntä kohtaan väärin.

Mun sanonta ”hyvä mies ei liittoa tarvi” tarkoittaa juuri tätä, eli hyvää miestä ei yksikään työnantaja voi sortaa, koska muuten hän lähtee muualle. Näin kävi tässä tuttavanikin tapauksessa sitten, koska entinen työnantaja ei ollut tilanteen tasalla.

Ei tarvitse edes työttömyysturvaa, koska hyvä työmies ei ole työtön! (työttömyysturvakin muuten on lakisääteinen) Tämä tuttavani muuten ostettiin uuteen työpaikkaan paremmilla eduilla ja lähti rotankolosta tottakai. Hyvä mies ei liittoa tarvi!

Laki on sama kaikille, olit liitossa tai et, joten jos sulta on palkka pöllitty, sen voi hoitaa aivan oikeakin asianajaja sun tilille korkojen kanssa, eikä tästä hyvälle miehelle laskua tule, vaan laskun maksaa väärin toiminut työnantaja.

Mainittakoot kuinka surkeaa on tuo puolen vuoden viivyttely verrattuna omaan kokemukseeni yksityisestä lakimiehestä:

Aikoinaan mulle oli liiketoimintakaupan mukana tulossa uutta henkilökuntaa, jossa oli mukana yksi jolle ei passannut mikään. Ei suostunut tähän TES:iä parempaan sopimukseen ja yritti salata multa sen, että entinen työnantaja on hoitanut kaikki kertyneet lomat rahassa ja tappeli oikeudesta pitää 4vko palkallista lomaa tulevana kesänä mun piikkiin! Toki mä sen tiesin, että ne on maksettu rahassa, kun kaupan yhteydessä asian sopimuksemme mukaan tarkistin. Kerroin että saa olla vaikka 3kk lomalla, mutta palkka tulee niiltä päiviltä mitä on minun työsuhteessa ehtinyt kertyä.

Kun tarjottu sopimus ei passannut, tein lopulta selväksi että et ole ottanut tarjottua työtä vastaan ja näin ollen työsuhteesi ei ole minulle siirtynyt ollenkaan ja olet vapaa etsimään itsellesi toisen työn.

Hän uhkasi soittaa liittoon ja katsoin hänelle samantien netistä puhelinnumeron valmiiksi, että saa nopeammin asian hoidettua.

Soittiko liitto mulle? Eipä soitellu…

Paikalliselle vasta valmistuneelle asianajajalle oli sitten asia kerrottu hieman toisin ja sieltä sitten tuli yhteydenotto.

”7pv sisällä vaadimme vastineen”… Kun vastine sinne tehtiin, tuli nopea vastaus jossa kerrottiin selvästä näkemyserosta ja halusta sovitella asia ja sovintoesitystä odotetaan 7pv ajan ja mikäli se ei johda sopuun, jätämme haasteen käräjäoikeuteen tuosta 7pv:n kuluessa.

Sovintoesitykseni oli käytännössä kehoitus pyyhkiä edellisellä kirjeellä perse ja tästä 7pv:n sisällä kävi sitten haastemies tuomassa haasteen käräjille…

Näin toimii lakimies!

Mainittakoot, että kyllä hän huomasi päämiehensä häntä vedättäneen, kun oli saanut päämiehensä esittämään käräjäistunnon aamuna 1kk palkkaa vastaavan summan korvauksena tästä ”laittomasta irtisanomisesta”, kun lain minimikorvaus on 3kk…

Kehoitin taas pyyhkimään tarjouksella perseen, koska ihan ite leikkiin ryhtyivät. Ironista tässä on se, että hävisin 100-0 kahdessa eri oikeusasteessa, mitä ei voi kukaan ymmärtää, mutta hyvä näin.

Viittaan tässä blogiini http://ansionsamukaan.fi/?p=2042 jossa lasken kuinka edullista on maksaa korvauksia huonoille työntekijöille jopa laittomasti puretusta sopimuksesta.

Kyllä nuokin rahat minulle on tullut moninkertaisesti takaisin vuosien aikana, kun ei tuollainen palkkalistalle päätynyt.

Mun työntekijöille on ruukannut nuo TES:iä paremmat sopimukset kelvata käytännössä poikkeuksetta ja jos silti tuon jutun hävisin 100-0 ja kahdessa oikeusasteessa, niin kuin tuttavani entinen työnantaja voi voittaa edes unelmissa juttua, jossa työnantaja on varmuudella toiminut väärin?

Kohtalaisen kova on nimittäin tässä maassa työntekijän oikeusturva…

Takaisin aiheeseen…

Tuttavani ”liiton lakimiehellä” on helevetti 6kk menny, eikä ole ensimmäistäkään takarajaa saanut sähköpostiin laitettua.

Sosiaaliturva raukeaa ennenkuin tuo lakimies on saanut tähän edes sovintoratkaisuehdotuksen aikaiseksi.

Oletko koskaan muuten miettinyt mistä koostuu liittojen liiketoiminta?

Jäsenmaksuista tietenkin.

Voisiko olla, että jatkuvia palkankorotuksia ajetaan oma lehmä ojassa, eli jäsenmaksut on suuremmasta palkasta enemmän, eikä ”jätkän” etua ajatellen?

Tämä on mielestäni liittojen suuri kusetus. He tietävät sen, että tällä he tappavat suomen kilpailukyvyn ja työpaikat siirtyy ulkomaille pikkuhiljaa.

Heidän pitää se vähintään ymmärtää, ettei raha kasva yrittäjillä puussa, varsinkaan kun poterosta syytellään ja osoitellaan jatkuvasti. Lisäksi mainonnallaan yllyttävät työntekijöitä saatana riitelemään, joka on omiaan ainakin työn tuottavuutta ja sitä kautta kannattavuutta laskemaan.

Matikkaa he eivät välttämättä osaa, tai eivät uskalla kokeilla muita menetelmiä, kuin mitä poteroissa on aina toteutettu.

Voiskos kokeilla sellaista, että palkan korotuksen sijaan lobbaisivat Arkadianmäkeä pudottamaan hieman tuloverotusta, jolloin ”jätkälle” jää palkasta enemmän käteen?

Lisäksi voiskos kokeilla sellaista, että alkaisivat talkoisiin ja pudottaisivat hieman jäsenmaksuprosenttia, jolloin ”jätkälle” jäisi enemmän käteen palkasta?

Kun vielä alan työnantajien kanssa tekisivät yhteistyötä, että ala voi paremmin, niin voisiko prosentin pudotuksessa menetetty raha tulla takaisin lisääntyneiden työpaikkojen tuomina uusina jäseninä?

Voisi, voisi ja varmasti tulisi.

Nyt kun esim kuljetusalalla nousisi palkat 10%, niin myös liiton perimät jäsenmaksut nousevat 10% ja heillä liiketoiminta kukoistaa?

Katsotaas aidan toiselta puolelta tätä hetki.

Jos kuljetusliikkeellä on 10 kuskia töissä joista jokainen ajaa vuodessa 100 000km. Jokaisen kuskin palkka olisi vaikka 3000e kuussa. Mainitaan tähän, että en tiedä kilometrejä, enkä oikein edes palkkoja, joten tämä on hypoteettistä esimerkkiä.

10ukkoa x 300e lisää palkkaa kuussa = 3000ekk x 12,5kk (puolikas tulee lomarahasta) =37500e lisää palkkakuluja vuodessa x 1,85 = 69 375e sosiaalikuluineen kasvanut palkkakulu vuodessa.

Miten tämä katetaan?

Luonnollisesti nostamalla kuljetusmaksua. Sitä on nyt pakko saada haalittua ylöspäin.

Kymmenen ukkoa rullaa yhteensä miljoona kilometriä ja kun tuo kulu jaetaan kilometreillä, tulee summaksi 7snt, joka pitää saada lisää maksua per ajettu kilometri.

Sen verran tiedän kuljetusalasta kuitenkin, että uskallan luvata, että 7snt saada yhtäkkiä pysyvästi nostettua kilometrihintaa on lujassa.

Huomaa, että jokainen kuljetusliike tässä maassa tarvitsee palkankorotusten jälkeen paremman hinnan ajosta.

Ihan sama mitä ostat ja mistä, niin joku on kuljettanut tuotteen kauppaan tai kuljettaa sen nettitilauksen postiin tai kotiisi. Vain alkutuottajalta ostaessa ei tarvitse rahtiliikennettä.

Ostit pihalaatan tai banaanin, niin maksat alakohtaisesta palkankorotuksesta tuotteen hinnassa.

Eli kaikki ihmiset koko maassa maksavat kaikista tuotteista hieman enemmän, kun rahtiliikenteessä tulee alakohtainen palkankorotus.

Tämän täytyy liittojenkin tietää, mutta kun lisää kassavirtaa pitää saada…

Ongelma tulee tässä, että kauppias ja kuljetusliike ei määrää tuotteiden hintoja, vaan ne määrää markkina. Ei ole mitään takeita siitä, että kasvaneet palkkakulut voidaan laittaa hintoihin asiakkaiden maksettavaksi, koska jossain vaiheessa banaanin hinta voi ylittää kipukynnyksen ja ne jää kehitysmaihin.

Mites sitten saadaan kasvaneet palkkakulut katettua?

10 hengen kuljetusliikkeestä eniten känisevä ja vähiten tekevä Teppo saa sitten lähteä. Yhdeksän jäljelle jäävää saavat sitten jakaa keskenään Tepon palkan ja näin työnantaja saa pidettyä firman pystyssä ja turvaamaan Teppoa parempien työpaikat pitäen vuosittaiset palkkakulut käytännössä ennallaan.

Toki jäljelle jäävästä yhdeksästä löytyy uusi ”liittopaska” joka alkaa nillittämään että ”jätkän selkänahasta ottaa saatana” kun väki vähenee ja ajot lisääntyy. Nämä puheet sitten herättää poterossa majailevan virtahevon ja oravanpyörä jatkaa pyörimistään.

Liitolle nuo Teppojen lopputilit sitten tarkoittaa sitä, että alakohtainen palkankorotus tuottaakin tappiota, koska 10% jäsenistä sai kenkää että lopuille voidaan 10% palkankorotus maksaa. Näin ”liiton rahoilla” elävien määrä kasvaa ja tavoiteltu kassavirran kasvu saikin aikaan virran ennallaan pysymisen, mutta kannattavuuden heikkenemisen.

Tämän vuoksi kyseenalaistan liittojen uskallusta tehdä ”oikeita” päätöksiä poteroaikoihin verrattuna.

Ala kehittyy, teknologia kehittyy, maailma kehittyy, liitot junnaa saatana paikoillaan.

Tervetuloa teillekin tietoyhteiskunnan aikakauteen. Aika entinen ei enää palaa. Maailma pelisääntöineen muuttuu joka vuosi ja siihen kelkkaan pitäisi nyt liittojenkin nousta.

Pelisäännöt on todellakin muuttuneet, joten kohti uusia haasteita rohkeasti eteenpäin.

Aikoinaan keskustelin erään tuttavani kanssa tästä kuin surkeaa on duunarin arki tässä kapitalistisessa maailmassa… Keskustelu meni näin:

-Kapitalistit vie meidän työpaikat kun aina pitää saada parempi ja parempi tulos, että osakekurssi nousee ja tulos paranee kun väkeä pannaan pihalle. Työnantajat aina vaan ajattelee sitä omaa napaansa ja jätkän selkänahasta revitään oma menestyminen.

-Ai sinäkö olisit itse sitten valmis rahoittamaan jonkun liiketoiminnan tulevia investointeja ja kasvua ilman, että sun pitää saada rahoillesi tuottoa, tai rahat edes takaisin jossain ajassa?

-Niin mutta joku raja siinä ahneudessa pitää kuitenkin olla…

-Etkös sinäkin ole sijoittanut rahoja johonkin rahastoihin?

-Juu olen joo. Itse asiassa jo monta vuotta olen niiden kanssa värkkäilly

-Eli yrität rahastoihin sijoittamalla saada lisää rahaa itsellesi? Eli haluat olla kapitalisti ja pidät tuota kommari asennetta yllä siltä varalta, että jos et onnistukaan tulemaan kapitalistiksi, niin käninäoikeus on läsnä edelleen? Päätä nyt perkele kummalle puolelle kuulut, koska muuten sinä olet se ahne sika jonka pitää joka paikasta olla saamassa enemmän!

(Tässä vaiheessa keskustelukumppanistani oli aistittavissa hieman suuttumusta ja vittuuntumista)

Jatkoin keskustelua:

-Kuka on maksanu sun talon?

-Minä ite olen sen kuule maksanut!

-Ja ite olet maksanut perheesi ruoat, lastesi opiskelut, vaatteet, harrastukset, matkustelut ja kaikki helevetin hommat mitä ikinä olet ostanutkin?

-Juuri näin olen tehnyt! Ihan ite olen kaikki maksanut!

-Hyvä. No mistäs sää oot saanu niihin rahat?

-No kuule ihan omasta palkasta olen ne ostokset tehnyt?

-Tarkoitan siis, että kuka on sen palkan sulle maksanut?

-No kuule työnantaja maksaa palkaa tehdystä työstä!

-Ja sitä sinä moitit että jätkän selkänahasta repii oman menestyksen ja kaiken tuon mitä olet elämässäsi hankkinut, hän on sinulle mahdollistanut???

-Niin mutta se on eriasia, kun nykyään ne vaan sanoo meitä irti vaikka me ei olla mitään niille tehty!

-Voiskos se johtua sitten siitä?

-Siis mistä? Häh?

Blogi on lopussa, mutta kuten yllä olevan tarinan loppuhuipennuksesta ilmenee, niin:

”Paras vittuilu on edelleen sellainen, ettei se uppoa kuin vasta viiveellä”

Kuten aina, oikoluin tekstini ja tällä kertaa luin sen ääneen. Oli hauska huomata, että melkein huusin tätä lukiessani. Agressiivista luettavaa kertakaikkiaan…

Me yrittäjät puhutaan aina verkostoitumisen hienoudesta. Se on hieno asia. Jotta jokainen saa siitä irti maksimin, se vaatii sen että ei ole huonoja työnantajia ammattikunnan mainetta pilaamassa ja sen, että ammattiliitto ymmärtää ”paikkansa” nyky yhteiskunnassa.

Kun kaikki toimimme fiksusti ja yhdessä, niin mitä kaikkea hyvää voimmekaan saada aikaan?

(Neuvosto)liitto voi aina hyvin! Ainakin ruuti haisee aina, jos ruvetaan kyseenalaistamaan!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

Vastaa