Oy Perhe Wirtanen Ab – Eihän se ole kuin vitonen!

Tervetuloa jälleen Ansionsa Mukaan Oy:n blogin äärelle. Tänään toteutetaan useiden lukijoiden toive ja kirjoitetaan jälleen matemaattisin esimerkein. Lue siis jälleen ajatuksella.

Tähän väliin maininta, että Wirtasten perhe ei kuitenkaan ole Mustanaamion tai Taika Jimin sukua, eli heidän arjestaan ei jokaiselle viikolle uutta tarinaa riitä. Mutta kaiken blogin kirjoitan nimellä Oy Perhe Wirtanen Ab kahdesta eri syystä.

Yksikään blogi ei tule olemaan sellainen, etteikö sen sisältöä tarvitse Wirtastenkin perheeseen viedä. Toinen syy on brändäys. Tällä nimellä blogi on tullut tunnetuksi ja tällä nimellä sitä tunnettavuutta lisätään.

Tämän illan tarina ei ole Wirtasista, mutta tästä asiasta tulen heille päätäni aukomaan, mikäli törmään kommenttiin ”no me ajateltiin, että ei se ole niin just”

ELI TEITTE JA ETTE AJATELLEET OLLENKAAN. KYSYKÄÄ!

Tänään puretaan sijoittamista, eli katsotaan konkreettisesti miksi rahastot ja varainhoito on miljoonabisnes tuotteiden tarjoajille.

Arvopaperilehti uutisoi vuosi sitten että suomessa on viisi osakemiljardööriä, joista 4 toki Herlinin sukua. Samassa uutisessa mainittiin sarkastisesti vertauksena, ettei suomessa ole yhtään rahastomiljonääriä…

Tänään käydään kolmen eri opiskelijan sijoittamista hieman läpi ja verrataan missä he ovat valitsemallaan tiellä kolmenkymmenen vuoden päästä.

Ensimmäinen näistä on Late. Hän tuli tutuksi minulle kun yhden lukuvuoden luennoin lukiolla taloudesta ja talouden hoidosta aikoinaan. Näille kurssilaisille kaikille annoin yhteystietoni ja luvan soittaa kun tarvitsee neuvoa sijoittamisessa.

Mun henkilökohtainen palkinto tuosta kurssista on se päivä, kun noista ensimmäinen tulee jossain vastaan ja sanoo ”kiitos Marko” ja kertoo vaurastuneensa merkittävästi.

Asiat kurssilla oli kaikille selvästi uusia, koska koulussa noita asioita ei opeteta ja sain heidät ymmärtämään sen, että itse pitää tehdä.

Late otti yhteyttä kuukausi sitten ja sanoi alkavansa sijoittamaan ja kysyi mielipidettäni eräästä palvelun tarjoajasta.

Kysyin mihin aikoi sijoittaa ja oli valinnut sen kurssilla suosittamani helpon, keskimäärin 10% vuodessa tuottavan vaihtoehdon.

Kysyin merkintäpalkkioita ja säilytysmaksuja ja hän oli tehnyt työnsä hyvin ja löytänyt täysin kuluttoman palvelun.

(koukku tuossa on se, että palvelun tarjoaja haluaa käyttää asiakkaidensa omistuksia vakuutena omissa velkasijoituksissa, mutta siihen ei tarvitse suostua, mutta tuolla sitten tienaavat)

Toinen heikkous tuossa on se, että Late ei voi ottaa salkkuaan vastaan tulevaisuudessa lainaa, eli vivuttaa omistustaan esim. vuokrakämppien hankintaan.

Se nyt on allekirjoittaneen näkemyksellä kyllä niin vittumaista hommaa, etten ole Laten puolesta pahoillaan. Joillekin se sopii hyvin, mulle ei.

Otetaan nyt kuitenkin hieman takaisin, koska on hyvä omistaa betoniakin, sillä se luo kokonaissalkuun hyvää hajautusta ja turvaa.

Mutta hattua nostan niille, joilla kämppiä on kymmeniä ja lisää hankkivat, sekä sivussa kestävät kaiken siihen liittyvän pikku puuhastelun.

Nämä kolme esimerkkiä käännetään siten, että he sijoittavat hypoteettisesti samaan kohteeseen ja samat summat. Näin vertailu on aukoton.

Latekin on perillä opintolaina uudistuksesta, jossa tarjotaan säästäväiselle riskitöntä rahaa!

Helevetin opiskelijaketkut kun eivät maksa veroja! Ennen ne oli kuulemma rikkaat vaan jotka ei maksa veroja ja nyt opiskelijatkin tienaa keinottelulla!

Verot pitää kaikkien maksaa, mutta tippiä on turha antaa. Pätee rikkaisiin. Pätee normaali työläisiin jotka laittavat veroilmoitukseen kotitalousvähennykset, matka ja tulonhankkimisvähennykset yms. Pätee työttömiin opiskelijoihin, jotka hyödyntävät valtion antaman osittaisen opintolainan anteeksi annon.

Veronkierto on sitten jo toinen juttu ja se on kriminalisoitu laissa. Yllämainitut jutut on täysin eri asia. Niiden nimitys on VEROSUUNNITTELU.

Säästäväinen opiskelija voi nyt tienata ottamalla maksimaalisesti 400e kuussa valtion takaamaa opintolainaa ja pitää sitä vaikka pankkitilillä. Kun laina erääntyy ja siinä on tämä pykälä tietyn osuuden ylittävästä anteeksi annosta, hän maksaa tilillä säästössä olevista rahoista lainan pois ja loput saa pitää itsellään.

Kyllä! Minustakin tämä kuulosti sutkaamiselta alkuun, mutta tällainen mahdollisuus on valtiovallalta annettu, niin se pitää käyttää. Ei ole kuitenkaan kysymys sosiaaliavustuksesta tai tukirahoilla kotona makaamisesta.

Nämä kolme opiskelijaa sijoittamiseen syttyneenä nyt tuon opintolainansa sijoittavat kuukausittain valitsemaansa kohteeseen ja samalla valtion rahalla vaurastuttavat itseään.

Esimerkkilaskelmassa en ole poistanut lopputuloksesta maksettua lainaa pois, koska eurolleen oikein ei lopputulos voi mennäkään, koska se on laskettu historian keskituoton perusteella.

Esimerkissä on opiskeluiden jälkeen jatkettu sijoittamaan 400e kuussa palkasta tulevaa rahaa samaan kohteeseen.

Ensimmäisen tilannekatsauksen salkulleen tekevät vasta 30-v päästä.

Latelle sanoinkin, että teet just noin 30-v. Lisäät sijoitettavaa rahaa sitä mukaa kun tulot nousee aikuisena, etkä katsele yhtään ympärillesi mitä maailmassa tapahtuu ja vietät miljonäärielämää viiskymppisenä. Noin pitkässä ajassa tulee matkalla myrskyjä ja aina myrskyt taantuu ja uudet ennätystasot paukkuvat.

Ajoittaminen menettää tuossa ajassa täysin merkityksen, sillä pitkä aika korjaa sattuman. Helppoa, tuottavaa ja todella turvallista.

Laten esimerkissä 400e/kk = 4800e/v ja 10% korkoa korolle joka vuosi.

Jos on lukematta blogi ”kohti taloudellista riippumattomuutta” jossa korkoa korolle merkitys selitetään juurta jaksaen, lue se tässä välissä alla olevasta osoitteesta:

Oy Perhe Wirtanen Ab – Kohti taloudellista riippumattomuutta

Latella 4800e x 30v = 144 000 sijoitettua euroa.

Korkoa 10% vuosittain pääomalle korkoineen on kasvattanut hänen salkun kolmessakymmenessä vuodessa summaan

960 661e!

Toinen esimerkki on Laten kaveri, joka tekee vastaavan talletuksen oman pankkinsa kautta.

Näin minäkin teen, eikä siinä ole mitään väärää. Late vaan saa paremman tuoton 🙁

Hyvin on nulikkaa siis opetettu 🙂

Pankki tältä Laten kaverilta ottaa 10e merkintäpalkkion kuukausittain ja 20e säilytysmaksua vuosittain. Kulut siis vuodessa 140e

Tämähän sitten tarkoittaa sitä, että 4800-140=4660e menee vuodessa sijoituksiin 10% korolla ja antaa salkulle arvoksi kolmessakymmenessä vuodessa summan

932 642e… ero Lateen vaatimattomat 28 019e.

4200e enemmän kuluja kolmessakymmenessä vuodessa tarkoittikin 28 019e kun ottaa tuoton vaikutuksen huomioon. Ihmeellistä on matematiikka…

Kolmas esimerkki Tuomo on mulle tuttu nuori mies vuosien takaa ja tietää kyllä mitä työkseni teen ja matemaattisena ihmisenä oletan hänen neuvoa kysyvän automaattisesti jos joku laskenta ei natsaa ja hänen itse sen huomaavan.

Tämä pitää kuitenkin toisella esimerkillä pohjustaa.

Yksi opiskelija sijoittaa 150e kuussa erään sijoitustalon varainhoitoon. Kysyttäessä tämän suomisijoituksen vuosituottoa, niin keskimäärin 8% joka voittaa pörssin yleisen kehityksen joka on 6,4% keskimäärin vuosi.

Hyvä hyvä. Kun kysyttiin kuluista, niin vastasi että suuremmasta tuotosta tietty pitää hieman maksaa, mutta ei se hallinnointipalkkio ole kuin 2,9%…

Entä muita kuluja?

No joka merkinnästä menee viitonen päältä.

Mitä vittua! Vitonen pois 150e talletuksesta?!

Kaveri vastaa, että no eihän se ole kuin vitonen…

Kysytään paljonko 5 on prosentteina 150:stä?

Koska alkoi kakistelu, piti vastata että se on n. 3,3% joten onko paikallaan laskea paljonko tuo varainhoito oikeasti tekee sulle rahaa?

Tuotto% siis 8, hallinnointi 2,9 ja merkintä 3,3

8-2,9-3,3= 1,8% joka vastaa saatana vuotuista inflaatiota, eli omillasi pysyt ja sijoitustalo vaurastuu monta sataa tuhatta euroa 30-v aikana.

Miksi meillä suomessa ei ole rahastomiljonäärejä?

Kolmas esimerkkini eli Tuomo sijoittaa 400e tämän sijoitustalon kautta ja kuvitellaan sen tapahtuvan samalla tuotolla kuin mitä Late ja hänen kaveri saa.

(heidän tuotto on 10% vuodessa ja tämän varainhoidon 8%, eli kuvitellaan että varainhoito osaa hommansa ja sieltäkin saa 10% tuoton)

400e summasta menee 5e merkintäpalkkiota, eli sijoituksiin menee 395e kuussa, 4740e vuodessa.

Koska hallinnointipalkkio on 2,9%, putoaa vuosituotto lukemaan 7,1% ja tämä 4740e vuodessa 7,1% tuotolla tekee kolmessakymmenessä vuodessa salkun arvoksi

527 990e

On se nyt perkele että joukon terävin tekee tällaisen ratkaisun, jossa jää tienaamatta Lateen verrattuna 432 671e joka meikän aukottomalla matikalla on pikkusen paljon rahaa saatana…

Otetaan vielä tämä Tuomon esimerkin pohjustuksena käyttämä esimerkki ja oletetaan hänenkin sijoittavan 400e kuussa ja nimenomaan varainhoidon oikealla 8% tuotolla, jolloin merkintäpalkkio on 5e ja säästöön siis 395 kuussa ja 8% tuotosta pois tuo 2,9prosenttiyksikköä hallinnointipalkkioita.

Säästöön siis 4740 vuodessa 5,1% tuotolla antaa kolmessakymmenessä vuodessa salkun arvoksi hulppeat

358 875e eli noin kolmannes siitä mitä Late saa itse tehtynä kasaan.

Valitettavasti kun asiakkaiden kanssa juttelen sijoittamisista, nämä laskennat pitää usein avata aikuisille ihmisillekin.

Tämän vuoksi me neuvotaan asiakkaitamme tekemään sijoituksensa itse, eikä varainhoidon tai pankkirahastojen kautta, että oikeasti itse vaurastuvat.

Ei sijoitustalot valehtele kun ne sanoo tämän olevan hyvä tuottoinen tuote.

He eivät vain kerro, että se on sitä heille…

Pankkirahastoista luin amerikkalaisen tutkimuksen, jonka mukaan 25-v päästä 90% tämän päivän rahastoista on kadonnut kartalta, johtuen huonosta tuotosta ja siitä johtuneesta huonosta kysynnästä mm.

Jäljelle jäävästä 10%:sta vain 10% on 25-v aikana saanut keskimääräistä pörssin kehitystä paremman vuosituoton. Eli summasummarum joka sadas rahasto voittaa vain pörssin vuotuisen kehityksen.

On myös tehty tutkimuksia, jossa apina opetetaan heittämään tikkaa ja tauluun pannaan nastalla kiinni kaikkien pörssiyhtiöiden nimet ja tämä karvainen veijari heittää 10 tikkaa tauluun ja ne yhtiöt joihin osui, otetaan sijoitusseurantaan.

Arvaat jo varmaan?

Apina voitti tikkaa heittämällä saamallaan tuotolla valtaosan varainhoitajista ja rahastoista.

Väitän että yksityinen ja puolueeton konsultti näissä asioissa säästää tajuttoman nipun rahaa asiakkaalleen, samalla vapauttaen asiakkaan opiskelemasta näitä asioita sen kummempaa.

Esimerkiksi Tuomo vaivautuessaan kysymään, olisi tienaamassa 600 000e enemmän seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana.

Paljonko katsoisit tuosta neuvosta sopivaksi palkkiosummaksi? 😉

Muista myös, että hallinnointipalkkiot menee vaikka sijoitus tuottaisi tappiota!

Se se vasta reilua on. Tuottoa jaetaan kyllä, mutta tappion maksaa asiakas ja pankki perii silti.

Tämän kertainen blogi alkaa olla finaalissa, mutta loppuun haastan sinut tekemään myös hyvää ilmaiseksi.

Olen äärettömän kiitollinen kaikille jotka blogia lukee, teitä on jo yli tuhat per viikko. Vielä kiitollisempi olen sille n.10 hengen porukalle, eli prosentille lukijoista jotka blogia sosiaalisessa mediassa jakaa. Näin saan enemmän hyvää tehtyä tähän maailmaan ja siihen tarvitsen teidän apua.

Kun saat blogista mietittävää tai tiedät ihmisen jota kirjoitus voisi auttaa, niin ole ystävällinen ja jaa blogi joka viikko.

Levitys auttaa myös siihen, että tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus jo koulussa näihin asioihin saada opetusta ja näin menestyjiä yhteiskunnassa on tulevaisuudessa enemmän ja me vanhatkin kääkät voidaan sitten nauttia terveyskeskuspalveluissa tästä ja myös varmistua siitä, että nuoriso turvaa myös meille tällä hetkellä epävarmalta näyttävän eläkkeemme.

Kiitos paljon ja laitetaan hyvä kiertämään.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

Vastaa