Oy Perhe Wirtanen Ab – Vittu mää soitan Markolle!

Näin vihaiseen sävyyn oli paikallinen yrittäjä morsiammelleni kaupan pihassa todennut. Oli väsynyt huonoon rekrytointiin, jonka kanssa on joutunut vuosia tappelemaan ja sanonut, että meinasin jo Markolle soittaa ja kysyä neuvoa miten tuosta pääsee eroon.

Päivän blogi on yrittäjien toiveesta vinkin antamista myös yrityselämään. Samalla tässä saa yksityinen työssä kävijä mietittävää myös.

Olen erittäin ammattiliitto vastainen ihminen. Syy ei ole se, että en saa vapaasti riistää työntekijöitäni, vaan se että liitot ovat yrittäjävastaisia.

Heidän pitää ymmärtää se, että ilman meitä yrittäjiä ei olisi työpaikkoja piste

Avaan joskus tuon liittojen suuren kusetuksen palkankorotusten takana ja kuten olen kertonut, palkankorotus ei ratkaise mitään. Toisella kerralla sitten…

Mutta niin kauan kun on yrittäjiä, jotka eivät ymmärrä että työntekijä on suurin sijoitus mitä tekevät ja eivät kohtele heitä oikein, liittoja tarvitaan.

Usko huviksesi, olen antanut työlaista neuvoja myös yksityisyrittäjillä työskenteleville. Miksi? Koska kaikkien pitää toimia oikein. Myös työnantajien.

Tämän johdannossa mainitun yrittäjän ongelma on siis työntekijä, jolla on vain oikeuksia omasta mielestään.

Oikeus olla monta viikkoa ”saikulla” vuodessa. Oikeus päättää koska on lomalla. Oikeus päättää pitääkö tehdä iltavuoroja. Oikeus päättää vapaapäivänsä yms.

Itse rakennettuja oikeuksia ja jos ei saa tahtoaan läpi, hakee sairaslomaa.

Sanonta jos haluu saada on pakko antaa, on hyvä sanonta mikä tulee kaikkien muistaa.

Se on vaan väärin ymmärretty, koska sillä Äijät puhuu seksistä.

Olen tätä noloutta naureskellut sanaleikeillä ”jos haluu saada tippurin, on pakko antaa, muuten sitä ei saa.” Tai ”jos haluu saada avioeron, niin pitää antaa vieraalle”. ”Akka lähtee panemalla eikä juomalla, koska jos alat hänen kaverina juomaan, niin innostuuhan se kun hänen ei tarvitse yksin ryypätä…

Tuo sanonta on lyhykäisyydessään anna niin saat. Toimi muita kohtaan fiksusti, niin muut toimivat sinua kohtaan fiksusti, esimerkiksi.

Työelämässä näytä ylivoimainen osaamisesi ja pyydä sitten palkankorotusta. Melko varmasti se tulee, paitsi idiooteilta yrittäjiltä. Silloin vaihdat työpaikkaa, hän ei ole sinua ansainnut.

Vingu työhaastattelussa että pitää saada suurempaa palkkaa ilman että osaamisestasi on tietoa palkanmaksajalla, niin et saa töitä. Anna niin saat.

Esimerkki yrittäjämme työntekijä ei anna mitään, on vaan vailla. Yrittäjät sanoo aina, että vittu kun näistä ei pääse eroon, se tulee niin kalliiksi sanoa irti.

Se muuten on sitten täydellistä paska puhetta! Huonon työntekijän talossa pitäminen tulee kalliiksi, ei siitä eroon pääseminen.

Esimerkki yrittäjämme tulisikin nyt tehdä SIJOITUS laittoman irtisanomisen muodossa.

Laki sanoo, että minimikorvaus tuosta on 3kk palkka ja maksimi 24kk palkka. Oikeus määrittelee oikean summan siitä, kauanko irtisanottu on ollut työtön.

Aina sanon yrittäjille, että tuo on törkeän hyvä laki, koska tuosta pystyy laskemaan missä ajassa laiton irtisanominen tuottaa rahat takaisin.

Otetaanpa erään asiakkaamme tapaus esimerkiksi.

Siellä päävastuussa oleva työntekijä sai 5000e kuussa palkkaa ja tuloslaskelma näytti tasaisesti 15 000e tappiota per kuukausi. Eli oman palkan lisäksi 10 000e miinusta liiketoiminnassa.

Teimme selväksi, että tuosta henkilöstä tulee päästä eroon nyt ja heti. Muuten firman kassa loppuu parissa vuodessa ja kymmeniä työntekijöitä kaatuu sivussa.

Jos tuo sanottaisiin laittomasti irti, pitää laskelma tehdä faktojen perusteella, eli maksimissaan 24kk pitää sille korvata.

24*5 000e= 120 000e.

Tilalle hommattiin samalla palkalla uusi työmies joka sai heti tuloksen nollille palkka mukaan laskettuna. Näin tämä uusi työntekijä on tehnyt palkkansa päälle 10 000e kuussa yrittäjälle ja tappion tekeminen on katkaistu. Tulos palkan jälkeen siis nolla kun se aiemmalla oli 15 000e miinuksella.

Nyt tulos siis 15 000 parempi kuin entisen työntekijän aikaan. Jos sille entiselle olisi pitänyt maksaa korvauksena irtisanomisesta 120 000e niin jakolaskulla 120/15 selviää että jo kahdeksassa kuukaudessa raha on säästetty takaisin ja loppuelämä tuottaa sitten jo sijoitukselle tasaisesti voittoa säästetty 15 000 kuukaudessa!

24kk aikana on sitten jo säästynyt 360 000 ja tuo jaettuna 120 000e korvauksella antaa tuottoprosentiksi 300% korvauksen keston aikana.

Ei paskempi tuotto noin niinkuin heti alkuun asiakkaalle prosenteissa, euroista nyt puhumattakaan…

Asiakkaamme tapauksessa työntekijän touhut oli niin tuottamuksellisia virheitä, että häntä ei tarvinnut laittomasti irtisanoa, vaan virheet oli jo työsopimuksen purkuperuste ja näin ongelma korjattiin ilmaiseksi ja yhdessä päivässä ilman irtisanomisaikaa.

Johdannossa seikkailevan yrittäjän täytyy nyt päästä tuosta työntekijästä eroon hinnalla millä hyvänsä.

Jos keikka tulisi meille hoidettavaksi, istuisin saman pöydän ääreen tuon työntekijän kanssa ja kysyisin paljonko maksaa, että sanot itsesi irti? Kirjoitamme paperin sulle niin, että sinut on irtisanottu ja saat hyvän työtodistuksen mukaan.

Sitten neuvoteltaisiin hinnasta ja työntekijä tulisi kyllä ymmärtämään, että ”viikatemies” istuu jo pöydässä, joten pelasta mitä pelastettavissa on. Älä ala riitelemään 24kk palkasta, koska se tarkoittaa sitten lappua jossa hänet on irtisanottu ja todenmukaista tarinaa työtodistuksessa. Ehkä myös käräjiä, koska jos työllistyy 6kk päästä, niin maksamme mielummin sen mitä oikeasti kuuluu käräjien kautta, kuin 24kk valmiiksi etukäteen.

Kun ihminen hakee uutta työpaikkaa ja käy ilmi, että hänet on irtisanottu jostain, ei taida löytyä palkkaajaa joka ajattelee, että sillä on varmaan ollu mulkku työnantaja? Tuollaista merkintää ei pidä työntekijän träkkiinsä ottaa. Se on ikäänkuin ilmainen mutta kallis bussilippu syrjäytymisen satamaan pitkäaikaistyöttömyydestä nauttimaan.

YT neuvotteluiden tuoma irtisanominen on sitten toinen juttu, kuin saada oikeat potkut.

Usein yrittäjät kyselevät entisiltä työnantajilta millainen tämä hakija on ja usko tai älä, uskovat he ennemmin toista yrittäjää, kuin hänen entistä työntekijää.

Tällaisissa ikävissä irtisanoutumisneuvotteluissa summa päätyy yleensä 3-10kk palkan välimaastoon, joten edullinen diili molemmille.

Vaikka tämä työntekijä palkkansa tuottaisikin, voidaan häntä pitää silti tappiollisena työntekijänä. Tämä siksi, että hän saa aikaan ikävän työilmapiirin ja muut eivät saa itsestään irti sitä, minkä hyvässä ilmapiirissä saisivat.

Laskisin, että jos tuon työntekijän palkka on 2000e, niin tonnilla tulee ”tappiota” tuosta syystä kuukaudessa, eikä tämä pidä sisällä turhien sairaslomien kustannuksia. Eli jos pitäisi maksaa vaikka 6kk palkka eli yht 12 000, niin tuo jaettuna arvioidulla tonnilla, niin vuodessa säästyy 6kk palkka takaisin.

Sijoituksen tuottoprosentti olisi näin ollen 6/12=50%.

Mahtava tuottoprosentti ja 12 000e tuottoa tulevaisuudessa joka vuosi lisää. En viitti edes esimerkkinä tähän laskea, paljonko on tuottoprosentti vaikka 20-vuoden aikana…

Tämä kuulostaa työntekijän korvaan karulta ja julmalta, mutta se ei sitä ole. Tällä kyseisellä työnantajalla on vastuullaan kuusi muutakin työntekijää, jotka perheineen tarvitsevat palkan kuukausittain jatkossakin.

Siksi paskasta pitää päästä eroon, että hyvät ei syyttömänä kärsi. Ihmiset tarvitsevat työtä palkan vuoksi ja näin 6/7 ihmisestä on turvattu.

Jos sopiminen menee sitten hankalaksi, tiedän myös miten voidaan päästä liki ilmaiseksi eroon tällasesta ihmisestä, käyttämällä hyväksi hänen ahneutta ja ajattelemattomuutta. Eikä ehtinyt ihminen tässä tapauksessa edes tajuta, mitä tapahtui. Tätä en sitten tässä luonnollisesti paljasta, on se niin nokkela menetelmä…

Useissa työpaikoissa työntekijöille annetaan enemmän kuin kuuluu lain mukaan antaa. Tässä työnantaja huolehtii sijoituksestaan.

Meillä esimerkiksi työntekijät saavat valita työvuoronsa keskenään ja kaikki on TES:iä paremmin palkattuja. Mökki tunturissa myös käytettävissä yms. Ovat muuten sopineet vuorot siten, että ovat 23 viikkoa vuodesta töissä ja lomilla ja vapailla 29 viikkoa vuodesta. Palkka tulee silti tasaisesti joka kuukausi. Vapaa viikoilla voi vaikka tehdä toista työtä jos haluaa tai näkee tarpeelliseksi.

Tästä just eräs paikallisessa ravintolassa työskentelevä Ville kyseli viikolla, että miten sun työntekijällä voi olla 5pv vapaata ennen kolmen viikon lomaa ja 5pv vapaata loman jälkeen? Kun selitin toiminnan, vastasi silmät kirkkaana haluavansa kans meille töihin. Kukapa ei…?

Tuttavani järjestää työntekijöilleen pikkujoulut keskieuroopan kaupunkilomilla. Pekkaspäivien leikkausta hän ei ottanut käytäntöön ja työntekijät pitävät lyhennettyjä ruokatunteja, joiden ansiosta toisinaan perjantaina paja on kiinni ja tulee kolmen päivän viikonloppuvapaa yms.

Silti hänellä oli yksi mies jolle ei passaa mikään ja kaikesta huolimatta kaikki on päin vittua. Pitäis olla vielä sitä ja tuotakin ja työkaverit ei saa kaverille järkeä päähän.

Tuttavani kysyi mitä tekisin tässä tapauksessa ja sanoin, että ”pakko kai se on sitten tessin mukaan mennä”

Tuttavani alkoi kiljua, että kuinka heillä on jo muutenkin kaikki tessiä paremmin ja tähän sitten vastasin lakoonisesti että ”kun ei kerta kelpaa, niin sitten mennään tessin mukaan”.

Tuttavani sanoi, että ei hän uskalla ottaa ylimääräisiä etuja pois yhdeltä, kun siitä saa sitten liiton niskaan kun muilla edut pysyy. Kysyin, että ”mistähän ne sua sitten oikein syyttää, kun et tessiä riko?”

Kaveri repes nauramaan, että eipä todellakaan mistään! Nyt siellä yks pitää pitkät ruokatunnit ja on perjantaisin pomon kanssa töissä kun muut on vapaalla ja kilpailukykysopimuksen mukaiset työajan pidennyksetkin sai ikäänkuin kaupan päälle…

Jos työntekijä onkin sitten jatkossa sitä mieltä, että entinen oli parempi kuin nykyinen tessin mukainen soppari ja alkaakin arvostamaan työnantajan anteliaisuutta, ei mikään laki estä hänelle etuja palautettavan. Ne pitää silti ansaita, eli anna niin saat.

Mutta kun on yrittäjä, joka oikeesti toimii väärin työntekijöitä kohtaan, niin tämä saa minut aina raivon partaalle.

Yleisin virhe työnantajalla on karsia kuluja väärästä paikasta, eli palkkakuluista laittamalla suuri palkkaisimpia pois laillisuuden rajamailla olevilla menetelmillä ja ottaa samoja hommia tekemään uusi ja paljon edullisemmin.

Mä en ymmärrä kun yrittäjä ei ymmärrä sitä, miksi jollain ihmisellä on alalla vuosia eri työpaikoissa toimiessaan palkka kivunnut esim tasolle 5000e kun alan palkka on tessissä 2000e?

Kysymys on ammattitaidosta ja sen tuomasta tuottavuudesta. Toiset vaan on parempia kuin toiset ja eikös yrittäjän kuulu itseään parempia palkata?

Muuten joutuu kaiken tekemään itse, kun muista ei ole mihinkään…

Tehdäänpä matikka, mitä kaikki yrittäjätkään ei ymmärrä. Tässäkään laskelmassa ei ole huomioitu tarkoituksella sosiaalikuluja.

Jos toisen palkka on 5000e ja hän tekee tuottoa talolle 5010 euroa kuussa ennen palkkaansa.

Yrittäjä päättää pudottaa palkkakuluja ja irtisanoo tuon kalliin työntekijän ja ottaa tilalle alalle vasta valmistuneen ja hänelle pitää maksaa 2000e kuussa. Tämä noviisi onnistuu tekemään tuottoa talolle 1999euroa ennen palkkaansa kuussa.

Paljonko yrittäjä tässä tienasi?

Vastaus on että menetti 11e kuussa!

Toinen teki palkkansa päälle kympin ja toisella jäi euron alle palkkansa. Tekee Orkamaan Raimon laskuopin mukaan 11e.

Oikeammilla lukemilla tämä on kauheaa. 5000e kuussa tienaava todennäköisesti tekee tuottoa 10 000e kuussa ja tämä noviisi 2000e palkkaa vastaan ehkä 3000e.

Tuloksessa palkkakulut ilman sosiaalikuluja on pudonnut 36 000e vuodessa, mutta toinen teki talolle 5000e kuussa palkan päälle ja toinen tonnin kuussa palkan päälle.

Näin ollen tulos on pudonnut 48 000 ja vain tuloksella on yritystoiminnassa merkitystä. Ei kuluilla, ei liikevaihdolla, vaan vain ja ainoastaan tuloksella ja se raiskattiin.

Näitä yrittäjiä ei voi auttaa. On varsin mielenkiintoista seurata sivusta kauanko menee, että ovat bisneksensä tyhmyydellään tuhonneet. Ansionsa Mukaan vai miten se oli?

Nyt on tullut sitten avattua vinkkikanava blogissa myös yrittäjille. Tuli myös aloitettua suurimmasta rahallisesta hommasta, kuin työntekijään sijoittamisen merkityksestä.

Mutta mitään ei voi saada, jos ei ole halukas antamaan muille.

Väitti liitot mitä tahansa, niin valtaosa yrittäjistä kyllä antavat takaisin, kun saavat itse.

Eipä tartte minunkaan jokaista oluttani ostaa, kun tässä ilmaisia neuvoja heittelen 😉

Nauttikaa auringosta, sitä tulee tänä kesänä nimittäin riittämään!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Vastaa