Oy Perhe Wirtanen Ab – Tommi ja Tiina elävät nyt rukoillen parempaa.

Siltikin hyviä uutisia. Rovaniemi saa nyt Ansionsa Mukaan, sillä päätös viedä talouskoulutus Rovaniemelle on tehty. Sodankylä ja Kemijärvi on lähellä päätöstä.

Palataan positiivisuuksiin kilpailun muodossa mainostaen tapahtumia blogin lopussa, mutta nyt otsikon aiheeseen.

Kovin surullisena käyn nyt läpi Wirtasen Tommin ja Tiinan tilannetta ja toivon että tämä saa myös lukijan tuntemaan empatiaa. Pakko tunnustaa, että epatiakykyisenä tätä silmät märkänä kirjoitan…

Pariskunnalla oli nuorena asiat reilassa. Tommi työskenteli satamassa ja Tiina tarjoilijana.

Sittemmin ilmeisesti siksi, kun Tommin siskon mies teki tupakkalakon, alkoi AKT tukilakkoon ja pysäytti satamat ja kun satamat meni lakoon, Tommista tuli työtön.

Tiina oli joutunut ottamaan lisätöitä ja tarjoili kaiket päivät, koska hän joutui perheen nyt yksin elättämään.

Hän lohdutti hyvänä vaimona Tommia, että keskitytään siihen mitä meillä on, koska meillä on toisemme ja rakkaus on elämässä tärkeää, ei niinkään raha.

Molemmat olivat sitä mieltä, että ovat puolimatkassa onnistumiseen, mutta loppupuolen onnistuminen vaatii jo rukoilua. He valavat toisiinsa uskoa, että me onnistutaan vannon sen, mutta nyt eletään silti rukoillen…

Silti tosiasia oli se, että Tiina haaveili pakenemista paskasta arjesta ja kun hän itki hiljaa yksin heidän kohtaloaan jokaisena yönä, Tommi herätessään lohdutti kuiskaten: ”kultaseni, kaikki on hyvin… jonain päivänä. Tommi myös muistutteli Tiinaa hänen kommentistaan, että keskitytään siihen mitä meillä on, koska meillä on toisemme ja rakkaus on elämässä tärkeää.

Mitä tähän voi enää tehdä? Mä olen ainakin sanaton ja heidän puolestaan murheellinen.

Hekään eivät ole koulussa saaneet muunlaista opetusta, kuin miten tienata oma palkka ja kun se ei riitä, hyvät neuvot olisivat tarpeen.

Pahoin pelkään, että tarina saa sellaisen lopun, että jatkuvat riitelyt rahahuolista tuo Tommille mukanaan erektio-ongelman (miesten suurin tuon ongelman aiheuttaja on rahaongelmat) ja tappelut parisuhteessa lisääntyy, kun Tommista ei ole mieheksi edes miehenä.

Tämän jälkeen Tiina ihastuu toiseen mieheen jolla näyttää talous olevan kuosissa, eikä Tiina osaa katsoa kulissin taakse ja törmää vastaavaan paskaan.

Tommi taas miettii mennäkö pimeisiin töihin, ettei tarvi maksaa veroja vai pitäiskö alkaa salakuljettamaan nuuskaa ja lonkeroa ja myydä sitä?

Pankkiakaan ei enää kannata ryöstää, kun kalleinta mitä sieltä saa mukaan, on Alman merkkilaukku, joka sekin paljastuu Turkin torin väärennökseksi. Almakin perkele piti yllä kulissia, vaikka pankissa työskenteli!

Mutta köyhän on pakko yrittää ja siksi näitä vaihtoehtoja Tommi puntaroi, ymmärtämättä että kommentti tarkoittaa sitä, että on pakko yrittää totuttuja tapoja jotka köyhyyteen on johtaneet, muuttamaan.

Näiden ongelmien tullessa julki, Tommi ja Tiina haluavat avioliiton pelastaa ja päättävät yhdessä yrittää menemällä avioliittoneuvojalle. Täällä sitten opetetaan ymmärtämään toisiaan paremmin, eikä sieltäkään saa neuvoa ydinongelmaan, eli miten saadaan talous kuosiin.

Tämä ei siis ratkaise heidän ongelmaa.

Toivottavasti emme kuule Tommin vetäneen ranteitaan visakortilla auki, tai hirttäneen itseään turhista munistaan pihakoivun latvaan, tai edes hyppäävän sillalta, sillä rahahuolet ovat itsemurhatilastojen kärkeä.

Yllämainitut yhteenlaskettuna saa liian usein karmaisevan päätöksen, jossa perheen isä teurastaa koko sakin ja itsensä. Sitten luetaan uutisista että taustalla salasuhdetta ja rahahuolia. Tämäkin on valitettavasti todennäköistä, mutta onneksi todella epätodennäköistä.

Yhteiskunta kyllä sitten reagoi ja mietitään miten voitaisiin tehdä ennalta ehkäisevää mielenterveystyötä, että vastaavaa ei enää tapahtuisi.

Saanko vastata?

Vitut mitenkään ette mielenterveystyöllä voi tällaisia ehkäistä, vaan ottamalla talousasiat opetussuunnitelmaan kouluihin. Sillä nämä pitkän päälle estetään.

Tarina on meille kaikille tuttu ja aina yhtä surullinen. Emme voi kuin toivoa heille hyvää…

Tarina koskettaa- usko tai älä valtaosaa meidän keskiluokasta, jolla päällepäin on kaikki hyvin, mutta silti tämä tarina on fiktiivinen ja sen on mulle kertonut itse Jon Bon Jovi!

Tarina on kappaleesta Living on a prayer, jossa Tommy ja Gina ovat tarinan päähenkilöt. Jos et kappaletta ole pullossa asuessasi koskaan kuullut, kuuntele tämä parempi ja surullisempi versio alla olevasta linkistä.

Vaikka olisitkin kuullut biisin sattumalta jo jossain, kuuntele silti ja mieti yllä olevaa tarinaa biisin takaa. Itse harrastan nimenomaan akustisen kitaran soittoa ja tätä kappaletta on aina tullut esitettyä ballaadina, johtuen surullisesta tarinasta. Ballaadiversiolla Jone vaan ei olisi tehty miljardia dollaria, mutta silti…

Jos olisin Olli Lindholm, akustisen kitaran ääni saisi ”esinahan vetäytymään” (vain elämää kommentti isomoottorisesta autosta) mutta kun en ole, saa tuo ääni vain askeleeni pysähtymään. Siksi tämä versio. Alkuperäinen on alkuperäinen, mutta tämä on parempi…

 

Nyt sitten surkuttelu helevettiin ja asiaan!

Valitettavasti tämä esimerkki toistuu sukupolvelta toiselle, koska olemme koulun uhreja.

Ole tarkkana mitä opiskelet. Jos opiskelet kokiksi, sinusta voi suurella todennäköisyydellä tulla kokki… Eikä siinä ole mitään pahaa, arvostan kaikkia ammattilaisia, myös kokkeja.

Mutta jos et opiskele vaurastumista, sinusta ei tule varakasta piste

Olen useista kirjoista lukenut taloudellisen riippumattomuuden portaista. Jossain niitä on 12, jossain 7 mutta typistettynä neljä riittää.

Mitä näistä seuraavista opetetaan koulussa?

  1. Kyky tienata
  2. Kyky luoda palkasta ylijäämää
  3. Kykyä sijoittaa ylijäämä
  4. Kyky vivuttaa sijoitukset

Oikein.

Kohta yksi meille opetetaan. Koulumme opettaa meitä ammattiin, josta saadaan palkkaa elämistä varten. Kohtaa kaksi sivutaan sivulauseessa, kohtaa kolme ja neljä ei opeteta ja juuri nämä on ne tärkeimmät, jotta pärjätään vaikka palkka katoaisikin.

Meille ei edes opeteta sitä, miten palkalla eletään, eli kohtaa kaksi. Tämä saa multa niskavillat pystyyn aina kun tätä ajattelen!

Viikolla tapasin oman pankkini konttorinjohtajan ja hän kertoi karua kieltä myös tästä koulun puutteellisuudesta. Vuosi vuodelta heidän asiakkaissa lisääntyy täydellinen ymmärtämättömyys raha-asioiden hoidosta.

Tässä ei ole mitään hävettävää! Se ei ole lopun perin kyseisen ihmisen syy, vaan meidän koulutuksen puutteellisuuden syy!

Kun ala-asteella mulla oli tekstiilityötä mukana opetuksessa, on hävettävää etten oppinut käyttämään ompelukonetta.

Hieman kilpailuhenkisenä 9-v vanhana jässikkänä kun kuuntelin kuinka kovaa muiden koneet säklätti, löin pedaalilla lisää ”kaasua” että mulla säklättää vielä lujempaa.

Näin ollen tästä valmisteilla olleesta kauppakassista tuli saumoja täynnä oleva moppi…

Siinä rahaongelmissa sitten on hieman hävettävää, että kun ongelma saa ajattelemaan viimein, että tässä käy huonosti ja ollaan pankkiin yhteydessä, joudutaan pankista sanomaan että emme me voi enää auttaa. Ota yhteyttä velkaneuvojaan…

Eli liian myöhään ollaan tilannetta korjaamassa ja uusi laina ei ongelmaa korjaa lopullisesti. Lopullisen korjauksen antaa taloustaitojen opettelu, eli neljä yllä mainittua kohtaa.

Tämän vuoksi me nyt ollaan tätä taloustaitokurssitusta personal treiner menetelmällä viemässä lappiin, että saadaan ihmiset kääntämään suunta/ parantamaan tilannettaan entisestään heti.

Kun vielä palataan Tommiin ja Tiinaan, on jännää että heillä varmaan riittäisi rahaa muuten perseellään olevassa taloudessa palkata personal treiner kuntosalille laittamaan perse kesä kuntoon.

Tärkeä homma ja myös pitkäkestoinen sijoitus, mikäli se perse sattuu olemaan työkalu.

Onneksi valtaosalla se ei työkalu ole.

Kannattaakohan ennemmin ottaa personal trainer oman talouden ja vaurastumisen eteen, jonka tulokset on nähtävillä vielä asiakkaan kuolemankin jälkeen, kuin pelkän kesäperseen eteen ja syksyllä sipsit sitten sadepäivinä palauttaa tilanteen alkuperäiseen malliin.

Tämän valmennuksen tuomin tuloksin on sitten järkevää sijoittaa ylijäämää ja lisääntyneitä tuloja enemmän myös itseensä.

Tommy and Gina tarina Bon Jovilla jatkuu muuten kappaleessa It’s my life, jota sitten ei saa akustisella ballaadiksi sotkea. Tämä siksi, kun tarinassa on aihetta juhlaan, niin meiningin pitää olla hyvä.

Siinä Tommy and Gina on ottaneet jo opiksi ja menestyminen on otettu omiin käsiin.

”En vain aio olla naama maata vasten ja kuulet kovan huutoni kun huudan sen kovaan ääneen: tämä on mun elämä, en tule elämään ikuisesti. Aion elää kun olen elossa! Sydämmeni on kuin avoin valtatie ja kuten Frankkie sanoi, tein sen itse jne.

Toinen säkeistö on niille, jotka jäivät naama maahan makaamaan, Tommille ja Tiinalle jotka eivät koskaan antaneet periksi. Huominen on vaikeampi, älä tee virheitä, onnea ei ole vaan jokainen tekee oman läpimurtonsa itse” (vapaasti suomennettu)

Uudet taidot tulee tekemään huomisesta hankalamman… Aluksi. Menestyminen vaatii uhrauksia, mutta onko parempi taistella nyt enemmän, ettei kohta tarvitse enää taistella, vai taistella läpi elämän kuten alun esimerkki oli?

 

Mikäs yllä Jonen on hymyillä kun on itse tehnyt tarinansa ryysyistä rikkauksiin. Olen nimittäin sitä mieltä, että näissä kahdessa kappaleessa Jovin Jouni kertoo ITSESTÄÄN!

Nyt kun Rovaniemi saa Ansionsa Mukaan mahdollisuuden, järjestetään sen kunniaksi valtakunnallinen kilpailu!

Jaa tämä juttu facebookissa, tykkää tästä jutusta facebookissa tai tykkää sivustamme facebookissa ja osallistut arvontaan, jossa palkintona on ilmainen koulutus tähän ohjelmaan!

Yksi voittaa nimenomaan tämän päiväisen blogin kisassa ja jos hän on sellaiselta paikkakunnalta jossa emme vielä koulutusta tule järjestämään, voi voittaja ottaa palkinnon ilmaisena henkilökohtaisena treenaajana kohti taloudellisesti riippumatonta tulevaisuutta! Palkinnon voi myös lahjoittaa eteenpäin.

Älä ujostele, en oleta sinun tarvitsevan apua. Osallistu arvontaan jos apua tarvitset ja aletaan töihin. Jos et apua tarvitse, osallistu arvontaan. Voin auttaa ehkä siltikin. Mikäli taloutesi on jo ylijäämäinen, voidaan silti katsoa mitä sen eteen voidaan tehdä vielä enemmän. Tai sitten vaan annat lippupaketin jollekin, joka haluaa oppia keinot tehdä itse itsestään taloudellisesti riippumattoman

Jos olet jo miljoonien varallisuuden itse rakentanut ja omaat satojen tuhansien passiiviset vuositulot, älä tuhlaa rahaa lippuihin. En voi sinua auttaa. Mutta soita minulle ja kerro paljonko maksaa, että pääsen sinun oppiin. Tulen varmuudella, että opin enemmän!

Meillä on missio auttaa muita! Lähde mukaan, lupaan että matkasta tulee pitkä mutta antoisa, etkä koskaan tule päätöstä katumaan!

Rikkaat on rikkaita koska heillä on yksi taito, joka niiltä jotka ei ole, vielä puuttuu….

Yhden taidon päässä, jota ei näemmä aleta kouluissa ikinä opettamaan…

Osallistu arvontaan ja voita. Jos et voita, niin osallistu koulutukseen.

Veikkauksen sanoin: Elämä voi muuttua (lottoamalla) ja meidän sanoin: Elämä muuttuu kun sen eteen alkaa työskentelemään!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

Vastaa