Oy Perhe Wirtanen Ab – One more! One more!

17. kerta menossa suosikkikirjani kimpussa, joka antoi vuonna 2012 eka lukukerran jälkeen mulle aivan uutta näkemystä talousasioihin ja siitä tämä kaikki käytännössä alkoi. Kirja joka muutti elämäni, vai miten se oli…

Jokainen lukukerta on tuonut jonkun uuden huomion, jonka on lukenut joka kerta aiemminkin ja nyt vasta aukeaa kunnolla.

Tällä kertaa se oli kommentti, että valtaosa ihmisistään on tietämättään yhden taidon päässä täydellisestä onnistumisesta.

Se on luonnollisesti taloustaito/ rahankäsittelytaito.

Olen aiemmassa ”kolme eri tapaa” blogissa kertonut kolme esimerkkiä erilaiset rahankäsittelytaidot omaavista työkavereista ja sieltä pitää muistaa Pale, joka 1500e nettopalkasta sijoittaa joka kuukausi 500e, asuu omassa kaksiossa ja omistaa yhden sijoitusasunnon.

Palella on tämä taito ja Palesta tulee taloudellisesti riippumaton, eli varat tuottaa vuosittain hänelle rahat haluamaansa elämäntyyliin.

Tällöin Pale pääsee pois palkansaajan oravanpyörästä ja työskentelyn jatkaminen on valinta, ei pakko.

Samassa blogissa oli toinen nainen joka joka kuukausi velkaantui muutaman satasen ja häntä ei palkankorotus pelasta.

Miksi ei?

Oravanpyörä muodostuu kahdesta asiasta. Pelosta ja ahneudesta.

Ensin kun taistellaan rahojen riittävyyden kanssa, pelko rahattomuudesta estää meitä huomaamatta ympärillä olevia mahdollisuuksia, kuten opiskella paremmat rahankäsittelytaidot.

Oletamme kuten blogin esimerkin ”Pirkko”, että 500e kuussa palkan korotusta ratkaisee ongelmamme.

No kun sen saamme, pelko väistyy ja tilalle astuu ahneus. Silloin me tarvitaan kaikkea sitä, mitä emme aiemmin ole raskineet ostaa ja näin joka kuukauden palkankorotus on huvennut kasvaneisiin osamaksueriin ja velat sarake jatkaa kasvuaan.

Pelko palaa ja se väistyy palkankorotuksella ja ahneus ottaa vallan.

Ymmärrät varmaan että jatkat juoksua kuten orava rullassa ja maisema ei muutu.

Yksi askel ja maisema muuttuu… Opettelemalla rahankäsittelytaidot ja opettelemalla sijoittamisen perusteet.

Tämä on mahdollista kaikille. Tiedän 7000e kuussa nettona tienaavan ihmisen, joka on konkurssissa kun yksi palkka jää tulematta.

Tunsin myös naisen, nyt siis jo edesmenneen joka siivoajan eläkkeestä sijoitti ja jätti taakseen miljoona markkaa.

Jos siivoajan eläkkeestä voi sijoittaa, tai Pale joka tekee itsestään varakasta 1500e nettopalkalla, niin kuin se ei 7000e nettopalkalla onnistu?

Ahneus – Pelko – Ratkaisu – Ahneus – Pelko – Ratkaisu…

Kerronpa konkreettisen esimerkin jonka olen eräältä yrittäjältä kuullut.

Hänellä oli töissä henkilö, jonka rahat oli loppu 4pv palkkapäivän jälkeen! Joka kuukausi känisi siitä, kuin tällä palkalla ei voi elää ja pitää saada lisää palkkaa.

Ei yrittäjällä raha puussa kasva, joten ei palkkaa voi nostaa mikäli saajan tuottavuus ei parane samassa suhteessa vähintään. Työnantaja tarjosi päivystystöitä lisäksi, jolloin tulee päivystyksestä pieni korvaus ja yökeikasta lisää.

Kyllä ei ole hyvä homma, kun pitää yöllä lähteä töihin ja oikeat ihmiset nukkuu silloin! No sitten ei voi auttaa, oli työnantaja vastannut

Parin päivän päästä tämä työntekijä oli tullut onnellisena töihin ja huutanut, että nyt lähti köyhyys! Menin toiseen pankkiin ja maksettiin vanha laina pois ja lopuilla rahoilla ostin itelle vielä VIDEOTYKIN!

No kun seuraava tili tuli, niin meni kolme päivää tajutakseen, että uuteenkin pankkiin pitää velka maksaa ja velka on nyt isompi kuin ennen!

Alkoi sama kitinä kuin joka kuukausi aiemminkin, kuin tällä palkalla ei voi elää, pitää saada enemmän, en lähde yöllä töihin ja pitää olla helpompi ratkaisu..

Nyt työnantaja kyllästyneenä selittämään, että palkankorotus ei sinun tapauksessa ratkaise ongelmaa ja sanoi, että tulehan kertomaan kun olet keksinyt helpomman ratkaisun.

Kohta valaistuksen kokenut työmies ilmestyi pomon toimistoon hehkuttaen, että hänellä on lomarahoja tienattuna!

Työnantaja oli pudottanut yllätyksen kertomalla, että niin on lomatkin pitämättä ja lomarahat maksetaan loman yhteydessä.

Valaistuminen oli vaihtunut suureksi pettymykseksi ja samantien uudeksi valaistumiseksi ja kertoi keksinnön, eli ”mutta jos sanon itteni irti, niin ne pitää maksaa heti!?”

ÄLÄKÄ SAATANA NAURA! Tämä on tosi tarina joka päättyi irtisanoutumiseen tuolla hetkellä. Lopputarinaa tuosta elämästä ei ole tiedossa, mutta pienellä pitkävetokertoimella omaisuus vetoa siitä, että äidin helmoissa hänen avusta riippuvaisena pyörii taas, kuten syntyessään.

Nyt takas aiheeseen, eli mitä tämä 17. lukukerta sai minut käsittämään?

Kun olen nähnyt vaivaa, että pääsisin kouluihin näitä asioita opettamaan, että saataisiin tulevaisuudessa taloudellisesti terveempi kansa jalkeille, syntyi uusi ajatusmalli.

Vuosi sitten opetin vapaaehtoisena näitä asioita paikallisella lukiolla vapaaehtoisessa kerhossa ja on varmaa, että nämä 12 vakituista kävijää eivät oravanpyörään koskaan edes joudu, koska he ovat nyt kuten aiemman blogin Pale, eli riittävät rahankäsittelytaidot arkeen osaavia, joista iso osa jo myös sijoittaa, vaikka ovat opiskelijoita.

Näitä asioita pitää opettaa pitkään ja hartaasti. Ei luentotyyppisesti mikäli meinaa saada kestävää kehitystä aikaiseksi ja kun kouluihin pääsy on suojeltu kunnallisella byrokratialla ja sosiaaliturva ehtii raueta, ennenkuin päätös on tehty.

Tiedä vaikka ”radikaalivassari” kirstun vartija olis sitä mieltä, että vittu tuohan saattaa tienata opettamisella ja sen idean syntymisen jälkeen on turha selittää kuin yhteiskunta säästää tulevaisuudessa, kun ihmisistä tarvitsee vähemmän huolehtia rahallisesti.

Keksin keinon siirtää opetuksen lapsille, kouluttamalla aikuisia.

Ensi viikolla lähden lappiin myyntikiertueelle ja ideana on alkaa vuokraamaan kokoustiloja eri paikkakunnilla ja keräämään markkinoinnilla niitä ihmisiä paikalle, jotka ovat huomanneet että omat taidot ei riitä ja ymmärtävät että menestyminen on yhden taidon päässä/ halu vaurastuakin on riittävä syy.

Koulutus kestää ”lukuvuoden” eli kerran viikossa 30-40vko:n ajan ja tuona aikana toimin samalla lipunhinnalla myös oman talouden personal trainerina jokaiselle halukkaalle. Näin opit menee suoraan omaan talouteen konkreettisesti ja oppi jää selkärankaan toimintamalliksi.

Neljän päivän kiertueviikolle paikkakunnat ratkeaa esitutkimuksella kiinnostuksesta saada vaurastumisvalmennusta.

Koska koen epäonnistuneeni, mikäli en asiakkaalleni, eli työnantajalleni onnistu tuottamaan omaa palkkaani, niin täälläkin sama homma, eli haastan itseni löytämään jokaisen liput ostaneen taloudesta säästöinä lippujen hinnat takaisin jo kurssin aikana.

Sen lisäksi opeilla opitaan parantamaan omaa tasetta loppuelämän ajaksi ja nuo löytämäni säästöt omasta taloudesta tulee myös jatkossa vuosittain.

Näkisin tästä johtuen, että tällaisessa koulutuksessa ei voi hävitä! Tässä voi vain voittaa!

Lisäksi loppupuoli koulutuksesta opetetaan sijoittamisen perusteita, joten tämä sopii myös mainiosti niillekin, joilla talous on jo ylijäämäinen.

Kuin halvaksi tulee yrittäjälle kustantaa koulutus henkilökunnasta niille, jotka ovat valmiita itse toiminnallaan menestymään? Näiden kanssa ei tarvitse jatkossa tingata, kuin näin paskalla palkalla ei pysty elämään!

Tulen myymään kaverilippuja, eli kaverukset ja pariskunnat saavat alennusta. Tämä siksi, että kun on tukihenkilö kuten AA-kerhossa, niin onnistuminen on helpompaa. Myös riidat puolisoiden välillä raha-asioiden uusista oivalluksista minimoituu, kun kumpikin on paikalla kuulemassa, eikä toinen rassukka yritä saada toista osapuolta toimintamalleja myös muuttamaan.

Nämä kurssin käyneet voivat sitten periytyttää rahankäsittelytaidot omille lapsilleen, joten kyllä yhteiskunta pitkän päälle näinkin säästää.

Mikäli olisit itse kiinnostunut omalla kotipaikkakunnallasi tällaisesta koulutuksesta, niin vinkkaa siitä tänne alle kommentilla, tai meidän facebookissa.

Voit myös luonnollisesti soittaa tai lähettää mailin asiasta. (marko@ansionsamukaan.fi/ 044 260 89 19)

Muistathan jakaa sosiaalisessa blogin, mikäli näet että tästä kannattaa kavereille kertoa?

Palkankorotus on lyhytaikainen ratkaisu pitkäkestoiseen ongelmaan.

Kurssi on pitkäkestoinen ratkaisu lyhytaikaiseen ongelmaan. Pieni ero sanoissa, iso ero rahassa.

Vanhaan viisauteen suomennoksella on hyvä lopettaa:

”Raha ei tee onnelliseksi, mutta rahahuoletpa tekee”

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

 

Vastaa