Oy Perhe Wirtanen Ab – Karma has no deadline

Ansionsa Mukaan Oy? Onpa hyvä nimi! Mistäs tällanen nimi?

Tätä kuulen useasti. Ansionsa mukaan tarkoittaa ansionsa mukaan…

Se on otsikon mukainen vertaus karmasta, kuten on myös paybacktime is allways coming.

Saat mitä tilaat. Karma huolehtii kuten sattumakin. Paha saa pahaa ja hyvyys tulee takaisin hyvyytenä.

Talouteen se liittyy siten, että jos teet kovasti töitä tulevaisuutesi eteen, saat siitä palkinnon onnistumisen muodossa, eli Ansiosi Mukaan tulee. Jos et tee ja odotat hyvää haltijaa, saat Ansiosi Mukaan, koska haltija on taruolento. Se ei tule.

Koska viikkoon ei ole maailmantaloudessa tapahtunut mitään merkittävää…, en keksinyt päivän blogille aihetta.

Wirtasten vuoden ensimmäistä kvartalitulosta olisi tarkoitus kirjoitella ensi viikolla.

Jutellaan siis esimerkein siitä, kuinka jokainen saa Ansionsa Mukaan.

Viikko on tullu oltua myymälässä töissä ja täytyy myöntää, että on ollut mukava viikko. Pelkästään mukavien ihmisten kanssa on saanut viettää sosiaaliset 88h menneen viikon aikana. Samalla saanut hyötyliikkua työmatkoilla 100km ja ostaa näin ollen lisää elinaikaa.

Viikolla luin Tuija Siltamäen kolumnin ”Rakkaat hyvikset, lopettakaa lässyttäminen” joka oli sarkastinen tarina  ihmisten ”julistamisesta” pääsääntöisesti itsestään ja yhteiskunnan ongelmista sosiaalisessa mediassa.

En ala kolumnia purkamaan, mutta nostan muutaman tokaisun esille. Nauru pääsi analyysissä kuinka somen rasittavimpaan porukkaan kuuluvat väkivaltafantasioissa rypevien rasistien lisäksi räväkät vasemmistoradikaalit.

Molemmissa kyseessä yksioikoinen näkemys jota oma toiminta ei aina edes tue. Tätä itse olen verrannut siten, että ihmiset eivät nykyään ajattele mitä lukevat/ kuulevat.

Tuija vertaa tätä tyylikkäästi älylliseksi epärehellisyydeksi… Tuija on ilmeisen hyvä likka.

Oma esimerkkini tästä tulee kuntavaaleista, kun kotikaupungissani kävelykadulla seisoi linja-auto tyhjäkäynnillä ja hippityttö juoksi kohti ja kysyi joudanko juttelemaan vihreistä arvoista?

Vastasin, että ei näytä riittävän mulla aika niitä arvoja sulle opettaa, mutta sammuttakaa kuitenkin tuo saha, niin siitä se alkaa.

Älyllinen epärehellisyys vai miten se meni?

Siitä kuinka karma ei katso aikaa, nostan muutaman esimerkin viikon asiakastapahtumista.

Eräälle asiakkaalle laskin vaihtorahoja ja hän totesi heti kun aloitin, että ota uusiksi ettei tule kalliiksi. No tietenkin tinkasin hetken matematiikasta, jotta olin varma että olin väärässä ja lappamassa liikaa rahaa hänelle.

Kiitin rehellisyydestä, johon hän tuumasi että eiköhän rehellisyys palkintona elämässä itsellekin tule. Olen täysin varma siitä, että tulee ja hän saa Ansionsa Mukaan.

Toinen tapaus  oli kun uutisoitiin, että Kesko ei saanut myytyä kaikkia kilpailuviraston vaatimia siwoja, joten kesko sulkee ne.

Tähän mies tuumasi, että on tuokin hommaa kun ei saa myytyä niin pistää kiinni ja porukka joutuu työttömäksi.

Hänelle sanoin, että älä tykkää huonoa, mutta mun on pakko oikassa sulle tuo asia. Kerroin kuinka Kesko pelasti yli 1000 työpaikkaa ostamalla pilkkahinnalla koko Siwa ketjun, joka olisi tehnyt konkurssin pikapuolin muutoin.

Asiakas kysyi että onko oikeasti noin? Vastasin että kyllä on ja kerroin lisää asian tiimoilta.

Asiakas sanoi että eihän tästä huonoa voi tykätä kun saa oikeaa tietoa ja kertoi itse lukeneen iltapäivälehdistä kuinka Kesko laittaa väkeä pihalle ja ihmetteli nyt uutisointityyliä.

Sanoin, että mielestäni nuo lehdet käyttää häikäilemättä hyväkseen sitä, ettei ihmiset ajattele mitä he lukevat.

Tuorein esimerkki oli tämä 87 miljoonaa voittanut lottovoittaja joka ei sunnuntainakaan ollut vielä Veikkaukselle ilmoittautunut. Satojatuhansia uutisen lukukertoja ja näiden vuoksi mainoksia on helppo myydä.

Tosiasia kun on kuitenkin se, että voitto on tullut pe iltana myöhään, joten koskas tämä ihminen voi Veikkaukselle ilmoittautua?

Ensimmäisenä arkipäivänä! Jostain kumman syystä hän ilmoittautui Pääsiäisen jälkeisenä tiistaina heti aamusta?!

Vaikka kaupat on auki viikonloppuisin, ei virastot ole. Kokeileppa päästä lauantaina verotoimistoon…

Tähän asiakas sanoi että AIVAN! Eipä tullu tuo uutista lukiessa mieleen ja pitääpä jatkossa lukea ajatellen.

Ansionsa Mukaan tuli hänellekin, eli otti tietoa vastaan ilman radikaalinäkemyksiä ja oppi tulevaisuuteen asioita kyseenalaistamaan. Eipä tule enää niin helpolla kusetetuksi.

Mieleisin esimerkki on tämä, kun nuorehko nainen tuumasi minulle, että sulla on täällä näpsäkkä myymälä.

Vastasin, että kiitos ja kiva kun kelpaa.

Nainen kysyi että etkö olekkin sä Vuorisen Marko? Vastasin poikkeuksellisen rehellisesti, että kyllä olen…

Tähän hän jatkoi, että heillä on paikallinen baari, (olkoot vaikka Tyre Bar) hieman huonossa hapessa ja on kaikille kavereilleen sanonut, että jos joku tämän saisi nostettua ylös, niin se olisit sinä. Olen satunnaisesti käynyt asiakkaanasi jo vuosia ja aina ihaillut sitä, kuin sulla on näkemystä siihen mitä teet ja tuntuu että voit tehdä mitä vaan ja aina onnistut.

Täytyy myötää että häkellyin. Tämä kommentti pelasti mun koko kevään ja paljonko tämä tälle naiselle maksoi, että antoi positiivista palautetta? Ei euroakaan.

Hän sanoi vielä, että jos sinä näillä hommilla menestyt, olet kyllä menestyksesi ansainnut!

Tästä ”sisäinen yrittäjä” kirjoitti kolumnia viikolla kauppalehdessä, kuin kukaan menestynyt yrittäjä ei oikein osaa menestyksestään ääneen puhua. Syy on se, ettei se ole hyväksyttävää (ilmeisesti räväkkäät radikaalivassarit) ja samat ihmiset ihailee kuin Teemu Selänne ja muut huippu-urheilijat tienaavat ihan törkeästi. Miksi menestyminen sallitaan lahjakkaille urheilijoille, mutta ei lahjakkaille yrittäjille jotka sivussa vielä luovat työpaikkoja? (Älyllinen epärehellisyys)

Tälle naiselle kerroinkin hänen karman. Se on se, että kun on onnellinen muiden onnistumisesta, voi olla että itsekin onnistuu vaikka siten, että saa apua muilta onnistuneilta.

Hyvä maksetaan hyvällä.

Viimeinen esimerkki tuli nähtyä aikoinaan mökkireissulla Rovaniemeläisellä huoltoasemalla. Nuori tyttö kassalla ja ikäiseni mies tuomassa pelejä. Kun pelit oli maksettu, tuumasi mies: ”nämä pitää saada tilille!”

Tyttö pahoitteli ja sanoi, että et antanut veikkauskorttia. Mies antoi kortin ja sanoi:”No tuossa on!”

Kun tyttö käänsi selän ja alkoi mitätöidä pelejä, mies hymyili itsekseen leveästi. Ei siinä mitään, että unohtaa kortin. Sitä sattuu puolella asiakkaista. Olin sitä mieltä että jätti tarkoituksella sen antamatta, kun halusi olla hankala.

Juttu jatkuu siten, että tyttö kertoi että ei kone lue näin kulunutta korttia ja ukko vastas, että lukee se muuallakin. Tyttö jatkoi yrittämistä ja sanoi miehelle, että kannattaa tilata uusi kortti.

Ukko tuumas, että minä en tilaa mitään uutta korttia, se on toiminut muuallakin ja voithan sä syöttää käsin sen kortin numeron.

Tyttö sanoi, että en voi, kun en saa numeroista selvää, kun ne on niin kuluneet. Mitäs ukko vastas?

”Näkee ne muuallakin ne!”

Tässä vaiheessa menin tilanteeseen paikalle ja pyysin tyttöä antamaan kortin miehelle ja miestä luettelemaan ne numerot tytölle. Ukko tuhahti ja luki, tyttö vastasi että ei kelpaa. Ukko sanoi, että vaihdappa se kolmas ykkönen seiskaksi ja kokeile sitten. Ei kelpaa, vastas tyttö. Pari kertaa vielä kokeiltiin oisko joku numero jotain muuta, ennenkuin ukko hoksas mitä siinä tapahtuu…

Pyysi kupongit mukaan ja lähti. Sanoin perään että älä nyt luovuta. Näkee ne muuallakin ne numerot.

Sanoin tytölle, että kaikkia ei voi voittaa, joten älä tuon anna päivääs pilata ja lähdin myös.

Tullessani tien reunan kolmiolle tarkoituksena kääntyä vasemmalle, jäin odottamaan vasemmalta tulevaa kuorma-autoa ja oikealta kauempaa tulevaa henkilöautoa. Vilkaistessani vänkärin puolen peiliä, näin että tämä äijä tulee takaa autolla oikean puoleista kaistaa ilman aikomustakaan kolmiolle pysähtyä, joten estääkseni kolarin vasemmalta tulevan kuorma-auton kanssa, painoin tyytin pohjaan.

Ukko löi jarrun pohjaan ja samalla vilahti kuorma-auto meidän edestä. Auton mentyä ukko lähti liikkeelle ja mennessään heilutti mulle kuskin ikkunasta aikuismaisesti keskisormea…

Mun syyhän se oli, kun ei se ukko voinu nähdä sitä kuorma-autoa kun olin korkealla  pakettiautolla liikkeellä? Turha tällaselta olis kysyä onko sulla sitten oikeus mennä kolmion ohi, kun et näe liikennettä?

Vaikka en kenellekään mitään pahaa tahdo, tämä ukko saa valitettavasti Ansionsa Mukaan joku päivä, koska karma has no deadline.

Hän kohtaa kaltaisensa itsekkään ihmisen, joka vielä tykkää olla hieman muille hankala ja siinä jää sitten tyytti painamatta…

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

 

Vastaa