Oy Perhe Wirtanen Ab – ”Tämä on jatkoaikaa”

Näin sanoi eläkeyhtiö Varman edustaja tv-uutisissa tammikuussa.

Uutinen oli se, kuinka hyvää tuottoa eläkeyhtiömme saivat sijoituksilleen vuonna 2016. Varma ja Ilmarinen olivat saaneet toinen yli 4% tuoton ja toinen yli 5% tuoton.

Yllättäen tuotot on ihan paskoja, koska tuohon pääsee jo apina valitsemalla osakkeet tikkaa heittämällä! Jos tuotto on alle 6,8% on kyseessä keskivertoa huonompi sijoittaja, koska tuon verran pörssi kehittyy keskimäärin vuodessa.

Vaikka sijoitusvuosi oli haasteellinen Kiinan kuplan, Brexitin, Trump valinnan etukäteispelon ja valituksi tulemisen jälkeisen kunnon nousukiidon jälkeen vuoden kehitys oli kuitenkin hieman alle 6% ja tämä

ILMAN OSINKOJA! Keskimäärin yhtiöt maksoivat yli 3% osinkoa, joten kyllä eläkeyhtiön olisi pitänyt pystyä 10% tuotto tekemään, koska siihen olisi pystynyt myös keskiverto apina.

No tuohon alkuperäiseen kommenttiin, jossa kaiffari kertoili tällaisen hyvän tuoton antavan jatkoaikaa eläkejärjestelmälle…

Se joka tuon uutisen näki, mutta ei hoksannut mitä tämä kaveri sanoi, ei kyllä ajattele mitä kuulee.

Hän kertoi varmaan vahingossa aivan suoraan, että huonolta näyttää eläkkeiden tulevaisuus.

Tätä olen kaikille varoitellut jo kauan, että älä laske varman eläkkeen varaan. Älä myöskään missään nimessä opeta lapsiasi kouluttautumaan riittävästi, että saavat hyväpalkkaisen työn ja hyvän eläkkeen.

Tuossa lauseessa lupaa mahdottomia -kahdesti.

Nykyään mikään työpaikka ei ole varma ja eläkkeet on kaikkea muuta kuin varmoja.

Kouluttautumisen tärkeys on tosi pysynyt ennallaan.

Miksi eläkkeen varaan laskeminen on valehtelua?

Ennen vanhaan yhteiskunnilla oli yhtä eläkettä saavaa kohden eläkkeitä kerryttämässä kolme ihmistä, eli kolme töissä yhtä eläkkeellä olevaa kohden.

Nyt suhde on kolme eläkkeellä yhtä työntekijää kohden.

Tämähän johtuu näistä paljon puhutuista suurten ikäluokkien eläköitymisestä.

Toinen ehkä kaikessa positiivisuudessa vieläkin vakavampi uutinen, eli ihmisten elinikäennuste on kasvanut yli kymmenellä vuodella samaan aikaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että eläkkeellä ollaan pidempään, jota yritetään hillitä eläkeiän nostoilla.

Nyt syntyvien lasten elinikäennuste on sitten jo n. satavuotiaaksi ja jossain oli laskettu tutkimuksesta kuin kaikki kehittyy, että 2030 jälkeen syntyvillä ikäennuste on yli 120 vuotiaaksi.

3D tulostuksella kun tuolloin tehdään ihmisille uusia sisäelimiä…

Amerikan malli on jäätävä, eli demokraatit on vuosikymmeniä rahoittaneet budjettiylityksiä lainaamalla rahaa rikkaasta eläkekassasta.

Olikohan jopa niin, että nyt Amerikka on tuohon kassaan velkaa tuhat miljardia? Jotain tuollaista vähäpätöistä se kuitenkin oli.

Jännää nähdä koska tulee velat maksetuksi, että eläkkeet riittävät siellä.

Vertailu-lukuna käytettäkööt sitä kirjasta opittua vertausta, että -91 alkaneessa vuoden kestäneessä Irakin sodassa Amerikka nosti ”lainaa” sodankäyntiä varten eläkekassasta 60miljardia, joka tuohon sotaan paloi.

Sota teki ison loven valtion kassaan ja tuo taloudellinen täystyrmäys pyyhkästiin pois tuloksesta ottamalla lainaa eläkekassasta. Nerokasta kertakaikkiaan…

Tällä vuosikymmenellä on jäänyt ja tulee jäämään tuolla eläkkeelle yhteensä 70miljoonaa ihmistä ja jos jokaiselle on luvattu esim vain tonni kuussa eläkettä, tulee tuosta kertolaskusta tuloksi

70 miljardia… KUUSSA… ja tiedoksesi vielä se, että Amerikassa kuukausia on 12kpl vuodessa…, eli 840 miljardia vuodessa… Juu varmaan tulee eläkkeet maksettua, kun vielä kassaan ollaan velkaa tuhat miljardia…

Eli 14-vuoden sotarahat menee vuodessa eläkkeisiin…

Niille jotka on sitä mieltä, että pitää painaa lisää rahaa, pitää muistuttaa että mikäli rahanmäärä tuplataan, sen arvosta katoaa puolet, eli hyperinflaatio iskisi.

Tämä keskuspankkien hienosti nimittämä ”keinotekoinen elvytys” on todellakin keinotekoinen elvytys. Ei johda mihinkään.

Kun Amerikka sitten todennäköisesti ensimmäisenä maana maailmassa joutuu kertomaan, että joutuu eläkkeensaajille antamansa lupaukset pettämään, on muiden helppo seurata perässä.

Pelottavaa nähdä millainen lumipalloefekti sitten tulee ja miten tämä iso ongelma edelleen elossa oleville eläkeläisille korjataan.

Mutta kuten olen omille nyt täysi-ikäisille lapsille terottanut sijoittamisen tärkeyttä tulevaisuuden varalle, olen sanonut että en halua peloittella sillä, että te ette tule eläkettä saamaan, vaan

Isä lupaa, että ette tule eläkettä saamaan. Se on eriasia kuin uhkaaminen.

Kuten eläkeyhtiö Varman edustaja sanoi uutisissa, tällaiset (paskat) 5% vuosituotot antaa jatkoaikaa, eli ongelma on meilläkin tiedossa.

Fakta on kuitenkin se, että vaikka isoja ongelmia on näköpiirissä, niin ne jotka alkavat töihin oman tulevaisuutensa turvaamisen eteen,

eivät tulevaisuudessa ole ongelmissa.

Työ sen eteen pitää vaan aloittaa heti, jotta varmistaa onnistumisen.

Hyvää pääsiäistä,

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

2 vastausta artikkeliin ”Oy Perhe Wirtanen Ab – ”Tämä on jatkoaikaa””

 1. Hei Marko! Loistava blogi ja täyttä asiaa turiset.

  Johtuuko tuo eläkekassojen huono tuotto siitä, että laki määrää sijoittamaan melko suuren osan rahoista riskittömiin sijoituskohteisiin? Tämähän tarkoittaa että osaa rahoista makuutetaan tileillä, joista tällaisessa korkotilanteessa eläkeyhtiö joutuu jopa maksamaan.

  1. Hei ja kiitos viestistä ja palautteesta! Sori että huomasin tämän vasta nyt ja nytkin vahingossa. En ihan vielä osaa tätä alustaa näemmä käyttää.
   Olet pitkälti oikeassa, tuosta se heikko tuotto johtuu pitkälti. Tilillä oleva raha sitten tuottaa jopa tappiota, kun tämä ”keinotekoinen elvytys” syö rahalta arvoa. Kansalliseen opetussuunnitelmaan pitäisi talous saada muutakin kuin politiikan ja tukilappujen pohjalta ja näin myös tulevaisuuden päättäjät osaisivat lakeja määrätessä ymmärtää mihin laki johtaa.
   Mahtavaa että pidät blogistamme! Toivottavasti anti jatkuu kohdaltasi hyvänä jatkossakin! Hienoa kesää

Vastaa