Auta niin saat. Maksa takaisin ja saat lisää

Miten tämän aloittaisi? En osaa sanoa muuta kuin, että kiitollisena menneistä odotan innolla tulevaa. Kun paljon muita auttaa, olkoot tämä sitten hinta siitä, eli Ansionsa Mukaan.

Viime syksynä (vuonna 2018) elämääni saapunut tapahtuma muutti tulevaisuuteni. Sen jälkeen on pitänyt valmistautua jo vuoteen 2021 ja sen jälkeiseen aikaan. Tämän vuoksi olen muita tekemisiäni joutunut ajankäytöllisesti miettimään lyhytnäköisesti, eli saada muut välttämättömät asiat valmiiksi vuoden 2020 loppuun mennessä. Elämää kun ei voi elää ilman sattumia jotka tilapäisesti muuttaa suunnitelmia, tekee se tästä elämän ajankäytönorganisoinnista enemmän kuin mielenkiintoista.

Suunnitelmat olivat kesällä 2019 melko selvät. Siinä vaiheessa muutama arvostamani yrittäjä otti yhteyttä ja pyysivät minua etujärjestön, eli Lapin Yrittäjien puheenjohtajaksi. Kiitollisena luottamuksesta en luonnollisesti voinut kieltäytyä ja nyt keskityn maksamaan velkaa. Lappi on nyt valinnut minut heitä, eli meitä lappilaisia yrittäjiä edustamaan. Kun mukana tuli vielä hallituspaikka Suomen Yrittäjiin, en suhtaudu tehtäviin siten, että ne ovat hienoja titteleita, vaan tulen käyttämään paljon aikaa näiden virkojen hoitamiseen.

Tehtävä tuo tullessaan paljon reissu päiviä. Näiden pakollisten lisäksi aion ehtiä vierailemaan ensi vuoden alussa jokaisessa läänimme maakunnassa, jossa toimii yrittäjien paikallisyhdistys. Haluan tavata yhdistysten henkilöitä ja tutustua alueelliseen yrityselämään tavaten myös kunnan virkamiehiä. Tästä saan käsityksen siitä, mikä toimii missäkin ja mitä voimme tehdä, että saamme koko Lapin yrittäjyyttä ja yrittäjien yhteistyötä lisättyä. Toisin sanoen haen kentältä näkemyksen toimintastrategiaksi.

Tavoitteeni tulee olemaan tämä yhteistyön lisääminen koko lapissa, sekä keventää nuorten ajatusmaailmaa yrittäjäksi alkamisen vaikeudesta. Tässä onnistuessani saamme lisää uusia nuoria yrittäjiä. Näissä tavoitteissa en onnistu yksin, vaan tarvitsen siihen apua hallitukselta, toimitusjohtajalta ja yrittäjiltä, mutta näillä mittareilla on helppo onnistumistani mitata.

Yllämainittujen aikaa tarvitsevien tehtävien lisäksi tarvitsen yhä aikaa omien yritysteni hoitoon, perheestäni huolta pitämiseen, asiakkaitteni eteen työskentelyyn, itsekseni opiskeluun unohtamatta tärkeintä, eli vapaa-aikaa. Näin ollen tämä on toistaiseksi viimeinen blogikirjoitukseni, joka ilmestyy joka viikko samaan aikaan. Tästä on helpoin aikaa irroittaa.

Jatkossa haluan keskittyä kirjoittamaan yrittäjyydestä, joka auttaa minua tavoitteeni saavuttamisessa, eli lisäämään seutukuntien yrittäjien yhteistyötä, sekä saamaan lääniimme ja miksi ei koko maahan lisää uusia yrittäjiä. Ideat kirjoituksiin kerään kentältä siellä kiertäessäni. Onnistumisia yhteistyön takaa ja muita näkemyksiä jotka voivat pienyrittäjää omassa arjessa auttaa. Palaan aktiiviseen kirjoittamiseen sitten, kun positiivisia esimerkkejä on mieli väärällään, siihen saakka satunnaisesti jotain päivän polttavaa aihetta kommentoiden.

Tulen näkemään myös yrittäjiä, joiden kanssa ei kannata kenenkään olla yhteistyössä. Kaikki meistä ei muille hyvää halua ja näin se tulee aina olemaan. Valtaosa varmasti on valmis muita auttamaan, että kaikilla menisi paremmin. En silti näe tarpeelliseksi alkaa vieläkään mustamaalaamaan julkisesti edes niitä, jotka pyrkivät muille pahaa tuottamaan. Tämähän menee niin, että onnistuessani tehtävässäni muita auttamaan, mulle käy kuten heille jotka keskittyvät vain itseensä. Molemmat saavat Ansionsa Mukaan.

Tässä vaiheessa kiitokset liki puolesta miljoonasta lukukerrasta teille. Määrä kertoo sen, että jotain olen onnistunut auttamaan.

Kiitollisena: Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

Kuinka nopeasti kaikki voikaan muuttua

Olen tässä työssä neuvonut suurta määrää ihmisiä siinä, kuinka helppoa on kääntää oma talous positiiviseksi, tai kuinka hyvin hoidetussa taloudessa voi pärjätä vieläkin paremmin. Iso joukko ihmisiä ovat onnistuneet ja tietävät nyt sen olevan helppoa. Heitä kaikkia yhdistää sama syy. Niitä jotka eivät ole päässeet eteenpäin yhdistää sama syy. Ainoa syy onnistumiselle ja epäonnistumiselle on sitoutuminen omaan tekemiseen.

Olen muutaman neuvoa pyytäneen kaverin kanssa pettynyt, kun olen kysynyt, että miten neuvot ovat toimineet käytännössä. Vastaukset ovat edelleen samaa selittelyä tyyliin: ” Ei Kö, Kö, Eikö emmää Kö, kato Kö, tiätsä Kö, mää sitten Kö…” Näille vastaan, että” ”Juu emmääkään jaksa tulevaisuuttani yskäsenä miettiä. Sitä joutaa miettimään sitten Kö lääkitys on kohdallaan!” Kysymys kuuluu, että mihin muutokseen sä tarvit neuvoja jos aiot jatkaa kuten ennenkin?

Nyt on kulunut n. 10kk siitä, kun peliongelmainen Henry otti yhteyttä halutessaan muuttaa elämänsä suunnan ja tarvitsi siihen opettajan. Samalla on kulunut n. 7kk kun hän sai uudella rahoituksella maksettua kalliit pelivelkansa pois. Seitsemän kuukautta hänen on pitänyt elää enemmän kuin maltillisella budjetilla.

Kun viime kuussa vilkaisimme jälleen hänen tuloslaskelmaa ja tasetta, oli ilo huomata muutama asia.

Tärkein oli se, ettei hän ole toipuvana peliongelmaisena pelannut ollenkaan. Tähän sortumiseen loppuisi meidän yhteistyö. Hän on pystynyt puolet ajasta alittamaan tiukan kulubudjettinsa. Niinä kuukausina kun hän on budjetin ylittänyt, hän on sen tilapäisrahoittanut näillä alituksista säästyneillä rahoilla. Pitkällä aikavälillä budjetti on siis pitänyt, paitsi:

Kun katsoimme kuitteja kesältä, huomasin yhden kuukauden menoissa jo silmämääräisesti, että nyt on mennyt perseelleen ja pahasti. Kun kuitteja laskettiin tarkistustaulukkoon, oli eräänä iltana mennyt baariin pelkästään yli 300e! Aika iso osa 450e kuukausibudjetista… Kaikki muukin eläminen oli lähtenyt lapasesta.

Odottelin rauhassa ja pääsimme tulojen kirjaukseen. Jätkä oli saanut veronpalautuksia tonnin ja eihän me hoksattu talvella verottajalle ilmoittaa tätä uutta tiliä, josta maksellaan velkoja pois. Sisäisesti mua nauratti valtavasti, mutta kysyin vakavana, että: ”Millaisen arvosanan itse omasta toiminnasta nyt antaisit?” Henry tuumasi, että:” No vittu en ihan vitosta ja hävettää niin perkeleesti ja tämä ei tule toistumaan!”

Tästäkään summasta ei ollut mennyt peleihin euroakaan ja onni onnettomuudessa oli se, ettei hän ollut päivittänyt syksyllä verokorttiaan, jotta saisi rahat heti käyttöön eikä vasta veronpalautuksissa. Tämä oli syy miksi minua sisäisesti nauratti. On jopa inhimillistä ja täysin luonnollista, että ihminen tarvitsee ”loman”. Uskoakseni ensimmäiset kuukaudet uusien toimintamallien alitajuntaiseen toimintaan viemisen kanssa ovat olleet raskaita. Kun sitten tulee ”rahaa taivaasta”, pitää pieni palkinto itselle ottaa. Lisäksi minusta peliongelmaisen kohdalla on äärettömän paljon parempi vaihtoehto kiskoa parin kaverin kera 300e baarissa nahan alle, käydä yöpizzalla ja ajaa taksilla kotiin, kuin se, että olisi saanut nuo rahat käyttöönsä viime syksynä. Tällöinhän Henryllä olisi ollut lisää rahaa koettaa voittamalla korjata taloudellinen epätoivonsa ja näin siinä olisi varmuudella käynyt. Henry olisi pelannut nuo rahat ja jos hän olisi onnistunut voittamaan lisää, hän voisi edelleen olla ahdingossa ongelmansa kanssa.

Seuraavan kuukauden aikana hän oli saanut kevytyrittäjänä toimiessaan 500e provision asiakkaalleen tuottamasta hyödystä ja tämä oli vastoin ohjeita laskutettu oman talouden tilille, eikä käytetty velkojen maksuun. Henry sanoi, että: ”Halusin antaa tämän rahan tyttöystävälle, kun hänellä oli tullut ylimääräinen 500e menoerä. Mä saan noita kyllä lisää sinne lainatilille”.

Sen lisäksi, että Henry on pysynyt budjetissa, hän on huomattavasti iloisempi ihminen tänään kuin vielä 7kk sitten, kymmenen kuukauden takaisesta nyt puhumattakaan, on hänestä tullut todella paljon ympäristöään ajatteleva nuorimies. Kun hänelle tipahti rahaa taivaasta, hän jakoi baari-illan ilon ystäviensä kanssa, jotka ovat häntä eteenpäin tukeneet. Kun hänen kanssaan yhä elävällä ja häntä tukeneella tyttöystävällä tulee ylimääräinen rahahuoli, hän ”maksaa takaisin” antamalla hänelle tarvittavat rahat. Tämän lisäksi hän käy vapaapäivinänsä auttelemassa isäänsä verstaalla ilman palkkaa, koska hän on rahallisen velan lisäksi myös kiitollisuuden velassa.

Aika ei tekoja unohda, kuten olen kirjoittanut. Hyvä maksetaan hyvällä ja pahat teot tuovat pelkästään pahaa tekijälle itselleen. Se pärjää parhaiten joka antaa ja auttaa eniten!

Entäs ne Henryn velat? Henryn tonnilla kuussa velkoja vähemmäksi tarkoitti yli 5-v maksuaikaa. Tämän lisäksi hän maksaa velastaan myös korkoa, joten hänen piti pystyä kasvattamaan tulojaan vähintään korkojen verran kuukaudessa, pysyäkseen maksusuunnitelmassa.

Seitsemän kuukauden aikana hän on maksanut korkojen lisäksi 9476e pääomaa. Tämä tarkoittaa n. 1354e kuukaudessa pelkästään lainanlyhennyksiin, eli hän maksaa tällä vauhdilla velkansa neljässä vuodessa alkuperäisen reilun viiden vuoden sijaan!

Tiedätkö mitä? Henry on tosissaan! Nyt hän on hakenut kotikirjastostani lainaan ensimmäiset vaurastumista ja sijoittamista käsittelevät kirjat. Näistä innostumista nyt rauhassa odottelen, koska Henry on oppinut pysymään budjetissa, ymmärtämään rahan, lisäämään tulojaan ja toimii näiden kanssa mielestäni täydellisesti, joten tiedän jo nyt mitä tulee tapahtumaan, kun hän hoksaa innostua tosissaan sijoittamisesta.

Peliä ei voita se, joka osaa eniten. Pelin voittaa se, joka oppii nopeiten.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

Toisinajattelua tilastojen ja tutkimusten tuloksista

Syyskuun puolessa välissä Suomi sai monta kymmentä uutta miljonääriä samana päivänä. Maanantaina 16.9 nämä ihmiset saivat ensimmäisen vilkaisun verkkopankissa siitä, miltä tuntuu olla miljonääri. Kyseessä on luonnollisesti tämä erittäin hieno sattuma, kun 90 miljoonan euron Eurojackpot jaettiin Siilinjärvellä viidenkymmenen hengen kesken.

Siilinjärvestä tuli väkilukuun suhteutettuna eniten miljonäärejä omaava kunta. Tuosta n. 22000 hengen paikkakunnasta 0,227% väestöstä rikastui. Tämä tarkoittaa, että 1/440 asukkaasta oli tuossa porukassa.

Siilinjärvestä tuli samaisen laskennan mukaan heittämällä Suomen kateellisin ja katkerin kunta, koska 439/440 asukkaasta ei ollut tuossa porukassa. Näistä tilastojen mukaan 10% eli n. 2200 ihmistä osaavat olla aidosti onnellisia näiden voittajien puolesta. 20% väestöstä tämä uutinen ei heidän elämäänsä muuta ja loput 70% voivottelee kohtaloaan, kun oma voitto ”oli niin lähellä”. Nyt Siilinjärvellä pyöreästi 15 400/22 000 ihmistä kokonaisväestöstä on ”pilannut” oman elämänsä sillä, että joku tuttu oli porukassa.

Siilinjärvellä jokaisessa lähiössä on jokunen uusi miljonääri. Tuskin lisää naapurikateutta, kun nyt ajaa uudella autolla ja ennen vanhaankin ajoi uudella autolla, joka tosin oli velkarahoitettu. Nyt uusi auto on velaton, toisin kuin naapureilla.

Kun muistetaan tilasto josta olen aiemminkin kertonut, niin näillä ihmisillä ei pitäisi olla aihetta kateuteen. Tilastohan koski äkkirikastumista, eli lottovoittajia, yllätys perijöitä, nopean nousun kokevia taiteilijoita yms. ylipäätänsä nopeaa rikastumista jota ei ”itse tehty” hitaasti ja kärsivällisesti tulevaisuutta silmällä pitäen. Näistä tilaston mukaan 80% on 7-8 vuoden jälkeen kertaluontoisesta äkkirikastumisestaan taloudellisesti huonommassa asemassa kuin missä olivat ennen onnenkantamoistaan. Syy tähän on se, että lisääntynyt raha ei lisää  rahankäsittelytaitoa. Pankkitilin pullistellessa maksetaan ensin velat ja sitten hankitaan kaikkea sitä johon ei ennen ole ollut varaa. Harvalla tulee mieleen sijoittaa rahojansa ja jos tuleekin, he tekevät sen virheen, että kävelevät paikalliseen pankkiin kyselemään heidän rahastojen esimerkkituottoja historiaan peilaten.

Siilinjärvellä tämä tarkoittaa sitä, että 40/50 voittajasta on vuonna 2027 rahansa tuhlanneet. Nyt kun näemme lähivuosina valuuttakriisin, loputkin kymmenen taitavat olla vaarassa. Ainakin ne, jotka pitävät valuutat tilillä, mutta myös ne, jotka ovat sijoittaneet pankin neuvoin rahastoihin yms. kokevat melkoisen arvonalennuksen.

Näin ollen, kun tilanne kääntyy Siilinjärvellä sellaiseksi, että siellä ei enää olekaan isoa nippua miljonäärejä, tulee Siilinjärvestä Suomen historian ylivoimaisesti vahingoniloisin kunta!

On tämä hirveä tilasto, koska tämän mukaan pienellä paikkakunnalla 50 ihmistä on tulevaisuudessa ehkä jopa murheellisia, niin 15400 ihmistä kokee tästä ylemmyyden tunnetta! Parikymmentä vuotta sitten eräs ulkomaalaistaustainen yrittäjä sanoi mulle, että:”Suomalaiset ovat ihmeellinen kansa. Niin komeaa ilmaa ei ole, etteikö sellaisen jatkuminen kolmen päivän ajan aiheuttaisi siitä valittamista. Lisäksi, suomalainen on äärimmäisen iloinen kun joku kaveri epäonnistuu”.

Parin Suomessa vietetyn vuoden jälkeen melko hyvä analyysi. Valitettavasti.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy