Toiveesi tapaa toteutua

Milloin viimeksi olet nähnyt naama aina norsunvitulla kulkevan ihmisen, jolle sattuu elämässä ainoastaan positiivisia asioita, tai ihmisen joka on onnesta sekaisin, kun kaikki menee kokoajan päin helvettiä?

Äitini eniten käyttämä sanonta lienee ”ole varovainen toiveidesi kanssa, koska ne saattaa toteutua”. Tätä äitini usein tehostaa konkreettisella esimerkillä parin kymmenen vuoden takaa. Tuolloin sukulaisellamme todettiin rintasyöpä ja tämän sukulaisen vanha äiti itkeskeli tätä tyttärensä kohtaloa. Hän hoki ääneen sitä, kuinka hän itse olisi ollut sopivampi henkilö ottamaan tuon sairauden, kuin nuorehko tytär pienine lapsineen. Toki luonnollinen kiertokulku menee siten, ettei vanhemmat lapsiaan hautaa. Niin kävi tämänkin toiveen kanssa, sillä pari vuotta myöhemmin tyttärellä oli terveen paperit, kun istuimme hänen syöpään menehtyneen äitinsä hautajaisissa.

Olen vuosia harrastanut tuntemieni positiivisten ja negatiivisten ihmisten ”tarkkailua”. Vuosia myöhemmin lopputulos on aina sama. Positiiviset ihmiset ovat saaneet elämässään lisää positiivisia asioita ja negatiivisten naama on vuosien saatossa alkanut näyttämään väritystä myöten sateenkaarelta. Heille ei niin positiivista tapahdu, etteikö siinä jotain negatiivista heidän mielestään loppujen lopuksi ole. Jos he voittavat lotossa täysosumalla kaksi miljoonaa, heitä vituttaa loppuelämänsä se, ettei sillä viikolla ollut ennätyspotti jaossa! Enkä puhu nyt pelkästään raha-asioista jotka kylläkin tämän esimerkin konkretisoivat, vaan kaikista elämässä vastaan tulevista asioista.

Ystävälliset, iloiset ja avuliaat ihmiset jostain ihmeen syystä saavat elämässä paljon hyvää takaisin. Tämä jos mikä on Ansionsa Mukaan, eli sitä niität mitä kylvät. Aivan oma ryhmänsä ovat ne perheet, jotka pyrkivät tuottamaan pahaa muille.

Nämä esimerkit muille pahaa haluavista, joita olen vuosien saatossa saanut tarkkailla, ovat aivan omaa luokkaansa tuossa sadon korjuussa. Nämä porukat eivät tietenkään ole koskaan väärässä. Eivät edes silloin, kun ajavat STOP merkin ohi aiheuttaen kolarin, koska jos kolarin toinen osapuoli olisi ajanut hiljempaa, niin he olisivat siitä ehtineet mennä… He eivät siedä työkavereitaan. Jopa lasten puolisot ovat yksinkertaisesti tyhmiä. He puhuvat todella paljon pahaa muista ja tietenkin pääosin selän takana. Heidän suupielet ovat jo niin sateenkaarella, että naaman ilme hymyillessä näyttää halveksuvalta. En ole ikinä, en siis ikinä ole tällaisten ihmisten kuullut nauravan hysteerisesti! Jopa hyvässä vitsissä on jokin asia pielessä, vaikka kaikki muut ymmärtävät vitsin olevan juurikin se. Jos naapuri kaataa pihalta puun, he ovat ensimmäisenä kyselemässä kaupungilta onko siihen myönnetty lupa. Ai että kuinka onnellisia he ovat, jos lupaa ei ollut myönnetty. Jos jollain heidän tutulla on jokin pieni erimielisyys jonkun kanssa jostain pienestä asiasta, he haluavat oitis osallistua tähän kapinaan. He neuvovat ilmaiseksi kuinka teet tämän ihmisen elämästä mahdollisimman hankalan ja näin pikku riita paisui ylitsepääsemättömäksi ikuisuus ongelmaksi. He eivät tiedä sellaisten sanojen olemassa olosta kuin kiitos ja anteeksi. Sen sijaan, että ihmisille pitäisi sanoa jostain kiitos tai pyytää anteeksi, on se turhaa koska ne ihmiset ovat heidän sanavaraston mukaan tyhmiä ja idiootteja. Näiden esimerkkien lisäksi nämä ihmiset ovat omiaan venyttämään sääntöjä ja pyrkimään hieman muita kusettamaan. Useiden näiden kohdalla on suoranainen ihme, etteivät ole koskaan saaneet syytettä jopa törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta kyllä senkin aika koittaa varmasti.

Nämä näiden mielestä ”tyhmät ja idiootit” positiivisuuksiin keskittyvät ihmiset antavat koirien haukkua ja heidän karavaani kulkee kulkemistaan. Sen sijaan näillä heitä vahingoittamaan pyrkivillä porukoilla havaintojeni mukaan tapahtuu ainoastaan negatiivisia asioita. Heidän perheissään tulee enemmän työpaikkojen vaihtoja kuin muilla. Heidän perheissään ihmisille tapahtuu tapaturmia enemmän kuin muilla. Heidän perheissään on vakavia sairauksia enemmän kuin muilla. Myös esine ja irtaimistovahinkoja rikkoutumisten muodossa heille tapahtuu muita enemmän. Jos heillä on liiketoimintaa, niin ei niin hyvin voi mennä, etteikö ongelmat seuraa perässä ja aina.

Aloitappa vastaava tarkkailu naapureiden ja tuttavien kanssa. Ällistyt siitä, kuinka esimerkkini pitää paikkansa. Mistä tämä johtuu? En minä sitä tiedä, mutta ole varovainen toiveittesi kanssa… Rhonda Byrnen kirja Salaisuus väittää universumin kuuntelevan. Kirja esimerkkeineen oli varsin mielenkiintoinen. Tämän kirjan mukaan positiiviset ajatukset tuovat positiivisia asioita ja negatiiviset ajatukset negatioita ja nämä nimen omaan ajatusten tuottajien OMAAN ELÄMÄÄN!

Vaikka oma iloisuuteni, positiivisuuteni ja muiden auttamisen halu ei minusta kuolematonta tee ja voin silti jäädä auton alle, sairastua syöpään ja kohdata muita suuria negatiivisia asioita, en aio elämääni tuhlata olemalla kärttyinen, negatiivinen ja katkera ihminen. Elämässäni on tapahtunut negatiivisia asioita, mutta valtavan paljon enemmän positiivisia. Lisäksi negatiiviset asiat ovat olleet marginaalisia ratkaisuja vaativia ongelmia ja positiiviset asiat suuria, yllättäviä ja odottamattomia tapahtumia.

Uskomatonta on se, millainen odottamaton ja jälleen positiivinen tapahtuma jossa on useita voittajia, sattui hetki sitten tätä kirjoitusta tehdessäni! Tämän avaan jatko-osana tälle ensi viikolla.

Näistä johtuen, en jatkossakaan aio viljellä negatiivisia ajatuksia enkä varsinkaan pyrkiä tuottamaan pahaa toisille. En vaan uskalla, koska siinä myös niittäisin sitä mitä kylvän.

Ansionsa Mukaan Oy, Marko

 

 

Osamaksulla vai käteisellä?

Jokainen on huomannut sen, kuinka erilaisten maksutapojen myyminen on kaupoissa lisääntynyt. On kulutusluottoa ja muita osamaksuja tarjolla entistä enemmän. Ymmärrän tämän. Luottoyhtiöt maksavat syntyneistä luottomyynneistä kaupalle provisiota.

Jokainen joka on ollut tilanteessa, että esim. valmistuvaan taloon tulee ostaa uudet huonekalut tietää, ettei kyse ole pienestä investoinnista. Aikoinaan ollessani tässä tilanteessa, myyjä esitteli kassalla näitä luotto ja osamaksuvaihtoehtoja jotka tyrmäsin ja sanoin maksavani pankkikortilla. Myyjän ilme oli minusta ihmeellinen ja mietin mitä tein väärin, kun hymy katosi myyjän huulilta.

Tuttavapariskunta oli vastaavilla ostoksilla viime kuussa. Budjetti oli ollut 5000e. He olivat saaneet loistavaa asiakaspalvelua nuorelta mieheltä, joka oli ollut myös loistava myyjä. Hän oli saanut nämä ostamaan ne parempi laatuiset vaihtoehdot, jolloin budjetti heitti härän pyllyä. Kun maksun aika koitti, oli myyjä kysynyt miten halutaan maksaa ja perheen isäntä oli antanut hänelle pankkikortin. Tässäkin tapauksessa myyjän ilme oli muuttunut, jolloin perheen rouva oli ottanut kortin pöydältä käteen ja kysynyt myyjältä: ”miten sä haluat että me maksetaan?”!!

Tämä perheen rouva ymmärsi sen mikä mulla ei ole käynyt mielessäkään, että tämä myyjä saattaa olla autonmyyjän tavoin provisiopalkalla töissä! Näinhän se sitten oli. Nuorimies oli kertonut, ettei heidän järjestelmässä käteisellä maksu kirjaannu provisiojärjestelmään. Perheen rouva oli sanonut, että: ”kerro miten haluat meidän maksavan, jotta saat provisiosi ja meille ei siitä koidu lisäkuluja”. Kaupat oli tehty myyjän esittämällä tavalla.

Olen sitä mieltä, että katteet kuuluvat kauppiaille, mutta jos on provisiopalkkajärjestelmä, niin se provisio kuuluu sille joka kaupat teki. Loput jää kauppiaalle. Nykyisten ketjujen maailmassa useat kaupat eivät maksa veroja tuloksestaan siihen kuntaan jossa yksittäinen myymälä sijaitsee. Siinä työskentelevä myyjäpä maksaa ja suuremman palkkansa vuoksi alueella on enemmän rahaa kierrossa. Tästä syystä kysyn aina jatkossa tämän saman kysymyksen, eli: ”Miten sä haluat että mä maksan?”

Toinen maksutapa ongelma tuli eteeni muutama vuosi sitten, kun ostin kotimyynnissä monen tonnin pesulaitteen. Myyjä kertoi, että vaihtoehtoja on maksaa yhdellä laskulla tai 3-v osamaksulla ilman korkoja ja kuluja. Olisin maksanut kerralla, mutta nyt jouduin tarkistamaan myyjältä, että eikö mitään korkoja tai kuluja tule, vaan ainoastaan kauppahinta jaetaan 36:lla kuukaudella? Ei tule muita kuluja vastasi myyjä. Nyt neuvoin hyvää myyjää jatkossa kertomaan asiakkailleen, että he säästävät rahaa osamaksussa, koska he saavat alennusta inflaation muodossa. Mikäli inflaatiota on, niin rahan arvo on 3-v päästä monta prosenttia vähemmän, joten se on nimeltään inflaatioalennus.

Tässä kaupassa en nähnyt mitään järkeä, että joku suostuu myymään osamaksulla ilman, että loppusumma on suurempi, mutta luonnollisesti tartuin tilaisuuteen. Miksi sitoisin pääoman heti, jos siitä ei ole edes kuluja, että maksan myöhemmin? Voisin kauppasumman sijoittaa ja sen tuotolla maksaa  osan osamaksueristä ja pärjäisin näinkin paremmin kuin maksamalla kerralla. Mikäli kauppasumma olisi useita prosentteja kalliimpi osamaksussa, niin silloin takuutuoton saisi säästämällä kuluissa, eli maksamalla kerralla.

Tämä ei ihan helpolla kuitenkaan mennyt. Minulle tuli jopa sellainen tilaamaton kulutusluottokortti, jota voisin käyttää tulevienkin ostosten maksamiseen… Lisäksi pääomasta yhtiö perii korkoa myös tämän pesurin kohdalla. Sen lisäksi joka kuukausi multa veloitettaisiin 5e laskutuslisää. Soitin maahantuojalle jolle tämä myyjä työskenteli ja kerroin, että ei pitänyt olla korkoja eikä kuluja. Siellä oltiin pahoillaan siitä, että olen ymmärtänyt väärin. Kerroin kuinka opetin tätä myyjää käyttämään tulevaisuudessa myyntivalttina tuota korotonta ja kulutonta maksutapaa, jossa ostaja tienaa inflaation myötä, eikä myyjä tässä vaiheessa ole oikaissut mun väärin ymmärrystä. Näin ollen vaihtoehdoiksi jää ne, että joko myyjä on ymmärtänyt väärin tai sitten hän kusetti.

Kerroin käyttäväni kotimyynnissä olevaa oikeutta perua kauppa 14vrk aikana, mikäli tämä tulee mulle maksamaan enemmän kuin mitä alkuperäinen hinta oli. Siellä ilmoitettiin, että voin yhä maksaa kerralla ja tästä vaihtoehdosta kieltäydyin, koska mulle oli annettu sitäkin edullisempi vaihtoehto. Koska eivät halunneet mun peruvan kauppaa, he antoivat tuotteesta sen verran alennusta, mitä laskin heille korkojen ja kulujen mulle tarkoittavan kolmen vuoden aikana ja näin sain kuin sainkin mulle luvatun inflaatioalennuksen.

Näistä oppineena jatkossa jos joku myy samaan hintaan osamaksulla, otan edelleen tämän vaihtoehdon. Jos osamaksu kasvattaa kustannuksiani, niin en ota sellaista. Jos jollain millä tahansa muulla maksutyylillä minun kustannukset pysyvät ennallaan, mutta myyjä tienaa enemmän, annan mieluusti hänelle tähän mahdollisuuden.

Mitä se mua haittaa, jos joku toinen tienaa enemmän? Siihenhän me tässä yhtiössä pyrimme!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy