Aika ei unohda

Vuonna 2012 tein ison virheen etsiessäni yhtiölleni sijoitusasuntoa. Satuin löytämään edullisen kolmion, jollaisen hankkiminen huonomman vuokratuoton vuoksi oli vastoin strategiaani. Kolmio oli kuitenkin mahdottoman tyylikäs ja remontti oli tuore. Saatava vuokra kattaisi kaikki kulut ja jättäisi ylijäämää yhtiölle ja tämän lisäksi olin varma, että tässä asunnossa ei komeutensa vuoksi tule yhtään tyhjää kuukautta, koska siihen löytyy tarvittaessa heti uusi vuokralainen. Näin ollen rikoin strategiaani viimeisen kerran elämässäni ja ostin huoneiston.

Ensimmäinen näyttö yksinhuoltaja äidille ja olin oikeassa, asunto myy itse itsensä. Vuokrasopimus tehtiin ensimmäisessä näytössä. Monta kuukautta myöhemmin vuokralainen ilmoitti seinän takana olevalla naapurilla olleen kylpyhuoneessa vesivahinko ja kysyi kannattaisiko minunkin huoneistossa tehdä tarkistusmittaus, koska vahinko on ollut samalla seinällä seinän toisella puolella. Asiallinen ilmoitus ja tilasin isännöitsijältä kosteusmittauksen.

Yllätyksekseni vajaan kuukauden päästä isännöitsijä soitti ja sanoi, että meillä on kosteusvaurio, jota vakuutus ei korvaa. Mittausfirma oli todennut seinissä kopolaattoja, joiden takana oli selvästi liikaa kosteutta ja isännöitsijä oli mittaustulokset laittanut vakuutusyhtiöön, joka aivan oikein hylkäsi kopolaattojen vuoksi korvauksen.

Menetin malttini kohtuullisen totaalisesti isännöitsijälle ja kyselin miksi helvetissä hän on laittanut korvaushakemuksen, ennenkuin on tutkittu miksi laattojen taustat ovat onttoja vasta remontoidussa kylpyhuoneessa. Vaadin häntä laittamaan huoltoyhtiön tutkimaan putkistoa seinässä. No näinhän sieltä löytyi 3cm matkalta täysin poikki oleva lavuaarin viemärin poistoputki. Kysyin isännöitsijältä näkeekö hän mitään syy-yhteyttä kopolaattojen ja poikki haurastuneen viemäriputken kanssa ja jos näkee, niin tästä syystä hän on kämmännyt sen vakuutushakemuksen täydellisesti. Vaadin häntä tekemään oikaisupyynnön uuden tiedon valossa vakuutusyhtiölle, mutta vastaus oli, että se ei auta mitään…

Purku ja kuivaustyöt piti aloittaa heti ja tein isännöitsijälle selväksi, etten tule hyväksymään sitä, että remonttikulut kaatuvat nyt taloyhtiön niskaan. Ilmoitin tästä taloyhtiön hallitukselle, että tämä tulee saattaa isännöitsijän tekemän virheen perusteella isännänvastuuta käyttäen isännöitsijän työnantajayhtiön vastuuvakuutukseen, mikäli isännöitsijä ei saa vakuutusyhtiötä myöntämään korvausta.

Kuukauden kuluttua vuokralaiseni ilmoitti, että kylpyhuone on edelleen käyttökiellossa ja hän käy töissä suihkussa. Ketään ei ole saapunut purkamaan mitään, eikä hänelle ole tullut mitään tiedotteita isännöitsijältä ja näin hän irtisanoi vuokrasuhteen. Ymmärrän kyllä aivan täysin. Tästä alkoi tolkuton sähköposti ja puhelinrumba ja heti perään 4kk myöhemmin kylpyhuone oli valmis. Yllätykseni taloyhtiön hallitus oli sitä mieltä, että minun tulee maksaa kylpyhuoneen uudet pinnat, eikä taloyhtiön toisin kuin laki sanoo.

Kun taloyhtiö ei suostunut laittamaan ostopalveluna toimivaa isännöitsijäyhtiötä virheestä vastuuseen, eikä taloyhtiö aikonut itse vauriota maksaa, mitä minäkään en olisi halunnut, niin ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää haaste käräjäoikeuteen, koska lain mukaan se ei jää omistajan vahingoksi. Taloyhtiö teetti purku ja korjaustyöt vesieristeeseen saakka isännöintiyhtiön remonttimiehillä ja minä halusin teettää laattatyöt, koska en kestänyt tuota hidasta toimintaa, joka lisäisi vain minun korvausvaatimusta yhtiöltä, jossa itsekin olen osakkaana.  Näin yhtiön kustannukset pysyivät pienempänä.

Vaadin oikeusteitse 3800e korvausta joka aiheutui materiaaleista, sekä laatottajan ja lvi liikkeen työlaskuista. Lisäksi vaadin kahden kuukauden vuokran menetystä johtuen työn viivästyksistä. Taloyhtiön palkkaama lakimies otti yhteyttä ja kertoi, että lain mukaan mulla ei ole oikeutta hakea korvausta kaakeleista ja laatoitustöistä, vaan muovimatosta ja sen asennustöistä koska laki sanoo, että taloyhtiön tulee saattaa tässä tilanteessa kylpyhuone ALKUPERÄISEEN kuntoon ja alunperin talon valmistuessa siellä on ollut muovimatto. Mulla pääsi nauru ja sanoin, että: ”Mulle sopii ehdottomasti, mutta maton tulee olla juuri samanlainen, jotta se on alkuperäisessä kunnossa. Lisäksi haluan sinne samanlaisen keltaisen vessanpöntön oranssilla kannella, samanlaisen keltaisen lavuaarin ja samanlaisen valkoisen posliinisen kylpyammeen hanoista nyt puhumattakaan, jotka siellä on valmistuessa ollut, koska sun mielestä lain termi ”alkuperäiseen kuntoon” tarkoittaa valmistumisvuonna 1968 käytettyä materiaalia. Mulle sopii todellakin tuollainen makee retrokylppäri ilman muuta”.

Sanoin asianajajalle, että sen sanamuodon voi tulkita kahdella eri tyylillä, eli minun ja sinun tyylillä. Lain esityöt puhuvat kuitenkin minun tulkinnalla ja kertovat säätäjien halunneen turvata huoneiston omistajaa, jolloin alkuperäinen tarkoittaa ennen vahingon tapahtumista. Jos joku tekee kylpyhuoneensa remontin kullasta ja marmorista, niin hän ei saa esitöiden perusteella saada kynsilleen rakennevahingoissa, vaan kylppäri uusitaan kullalla ja marmorilla siihen kuntoon, missä se on ollut ennen vahinkoa, eikä muovimatolla joka on ollut 60-v sitten ensimmäinen pinta. Muistutin myös, että sen lisäksi että kylppäri ei ole siinä kunnossa jossa se oli ennen vahinkoa, koska olen laittanut halvat peruslaatat joka paikkaan, vaikka alunperin siellä oli boordilaattoja yms. komeita yksityiskohtia, en ole halunnut riidellä taloyhtiön kanssa jossa olen itsekin osakkeenomistajana, vaan halunnut yhtiön saattavan vastuuseen sen, jonka virheen vuoksi yhtiö joutuu vastaamaan kustannuksista. Pyysin asianajajaa virkansa puolesta ajamaan yhtiön asiaa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, eli puhumaan hallitukselle järkeä, että isännöitsijäyhtiö tulee saattaa vastuuseen, mutta tämä asianajaja pysyi kannassaan, että yritän teettää taloyhtiöllä kalliin remontin, jotta huoneistoni arvo nousisi.

Myöhemmin neuvottelin asianajajan toimistossa hänen, sekä taloyhtiön edustajien kanssa. He tarjosivat sovinnon eleenä 500e ja edellytys oli, että vedän haasteen takaisin. Löin pipon päähän ja suksin helevettiin neuvotteluista muistuttaen, että istunto on kolmen viikon päästä. Asianajaja soitti iltapäivällä perään ja kertoi yhtiön maksavan tonnin ja tämä on viimeinen vastaantulo. Sanoin, että:” unohdin lähtiessä muistuttaa, että se istunto alkaa kello 10.00, eikä kello 9.00 kuten alunperin oli ilmoitettu”, ja suljin puhelimen.

Istunnon alkaessa tuomari opasti meitä vielä neuvottelemaan sopuratkaisusta ja kertoi antavansa aikaa niin kauan kuin tarvitsemme. Asianajaja tarjosi 1500e ja mä sanoin, että:”ok, sillä rahalla saa salista eturivin paikan”. Muistutin asianajajaa mun todistelusta. Timpuri kertomassa kuinka pitkä aika on 4kk kylppäriremontissa ja antamassa arviota kustannuksesta. Kaksi sisustusmyymälää kertomassa hinta-arviota muovimatosta versus mun halpoihin laattoihin, jonka tarkoitus on kyseenalaistaa väitetty kalliin remontin teettäminen yhtiön laskuun. Vuokralainen kertomassa siitä, kuinka viivyttely sai hänet lähtemään ja että hän olisi voinut parin kuukauden remontin ajan asua muualla, kunhan olisi ollut jokin aikataulu tiedossa. Sähköpostikeskustelut, joiden sisältö ampuu alas useat taloyhtiön ja isännöintiyhtiön väitteet, kuten heidän todistelun siitä, kuinka työtuntilistojen mukaan remonttia on tehty aktiivisesti. Kolmena eri päivänä sähköposteissa ihmettelen, kuinka yhtään ei ole kyseisen päivän aikana työ edistynyt, eikä ketään näy töissä ja samaan aikaan työtuntilistoihin on merkitty kahdelta mieheltä 8h töitä ym.

Asianajaja kävi ottamassa puhelun hallituksen puheenjohtajalle. Hän palasi neuvotteluhuoneeseen ja kertoi, että juuri kyseisenä päivänä hänellä on syntymäpäivä ja saavuttaa eläkeiän, eikä hänellä ole siksi halua viettää päivää salissa ja hän sai yhtiön tekemään 2500e tarjouksen ja ojensi kätensä diilin kättelyä varten. Kerroin hänelle, että joudun viemään hänet synttäreiden kunniaksi saliin saamaan viimeisessä istunnossa ennen eläkeikää turpaan itseopiskelleelta lakineuvojalta, sillä alle 3800e korvausta en sovintoa tee. Kerroin olevani varma siitä, miten tuomari tulkitsee sanamuodon ”alkuperäiseen kuntoon” ja siksi saan satavarmasti salista 3800e. Se saanko enemmän on epävarmaa mutta arvioni mukaisesti n. 90% varmuudella kyllä. Lupasin asianajajalle synttäreiden kunniaksi tonnin rahaa, mikäli hän minut salissa voittaa siten, että sinne meno säästi yhtiön rahaa ja kävi miten kävi, niin tarjoan eka tauolla kahvit synttäreiden kunniaksi. Kerroin asianajajalle, että hänen olisi pitänyt aikoinaan ajaa asiaa ja puhua yhtiölle järkeä kuten pyysin, sillä en vieläkään halua yhtiölle ylimääräisiä kuluja. Saliin meno tietää kuluja ainakin tonnin lisää asianajajan tuntipalkkion muodossa.

Annoin vielä yhden mahdollisuuden ottaa puhelu ja kertoa, että on halvempaa maksaa 3800e ilman oikeudenkäyntiä, kuin vähintään 5000e oikeudenkäynnin kanssa. Hän otti puhelun ja viimein riita saatiin päätökseen. Aikaa oli kulunut vahingosta noin 3-vuotta.

Kirjoituksen varsinainen aihe vaati pitkän tarinan alle. Tässäkin tapauksessa pääsen siihen esimerkkiin, kuinka toiselle pahaa tuottava saa Ansionsa Mukaan, aivan kuten sekin joka yrittää kaikille parasta ratkaisua. Tässä tapauksessa turpaan tuli tällä viikolla, neljä vuotta oikeudenkäynnistä tälle taloyhtiölle ja vieläpä täysin puskista.

Kun remontti valmistui 3-v ennen riidan päättymistä, oli ensimmäinen katsoja seitsemän henkinen somaliasta pakolaisena saapunut perhe ja he halusivat tämän ottaa. Korvausriidan aikana taloyhtiö kohteli heitä erittäin väärin. Heille yritettiin saada häätö kaikin mahdollisin keinoin. Puheenjohtaja ilmoitteli isännöitsijälle kuinka he ovat sotkeneet kuralla rappukäytävää, huoneistosta kantautuu kauhea haju, piha pyöriä levällään ja olivatpa he paiskoneet kodinkoneetkin parvekkeelta takapihalle, kun olivat ostaneet uudet. Näistä isännöitsijä aina ilmoitteli mulle. Vihjattiinpa minulle hallituksen puolelta yhtiökokouksessa siten, että:”tässä talossa on aina asunut fiksuja ihmisiä, juuri sellaisia kuten oli se sun edellinenkin vuokralainen”, eli tämä yksinhuoltaja äiti. Vastasin, että: ”hän asuisi tässä talossa vieläkin, mikäli hallitus olisi hoitanut valvontavelvoitteensa isännöitsijäyhtiötä kohtaan”.

Kun näitä valituksia isännöitsijä minulle välitti, kävin tarkistamassa rappukäytävän. Ei ollut yhtään likainen, eikä mitään ylimääräistä hajua havaittavissa. Kävin toisella reissulla katsomassa pyörät ja jälleen nuuskimassa rappukäytävää. Ei pyöriä levällään, eikä vieläkään asunnosta kantautunut kauheaa hajua. Kodinkoneista soitin vuokralaiselle, koska mikäli väite pihalle heitetyistä koneista pitäisi paikkansa, on he heitelleet yhtiöni omistamat koneet ulos ja ostaneet omat tilalle. Ei käynyt järkeen. Vuokralainen oli ihmeissään, koska he eivät olleet ostaneet yhtään kodinkonetta, pihalle heittelyistä puhumattakaan. Ilmoitin isännöitsijälle, että teen vuokralaisen puolesta rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, mikäli yksikään aiheeton ilmoitus vielä tulee, sekä jatkossa laskutan oman ajankäytön ja matkakulut yhtiöltä, jos pitää aiheettomasti paikalla käydä. Siihen loppui valitukset vuokralaisistani.

Yhtiökokouksessa esitin, ettei hallitukselle myönnetä vastuuvapautusta tilikaudesta, koska eivät ole hoitaneet valvonta ja huolellisuusvelvoitettaan. Sain kannatustakin ajatukselle ja vaadimme hallitusta tavalla tai toisella laittamaan isännöintiyhtiön maksamaan tuon mulle maksetun 3800e sekä purku, kuivaus ja pohjatyökustannukset unohtamatta omavastuu osuutta liki 7000e asianajajan laskusta. Äänestyksessä esitykseni hävisi kahdella äänellä ja näin kaikki osakkeenomistajat maksavat joukolla hallituksen töpin.

Tähän viikkoon saakka olen ollut tuon taloyhtiön hallituksen ”ilkivallan” kohteena. PJ soittelee mulle, että maksan liian vähän vesimaksuja, koska tuossa asunnossa nykyisen vuokralaisen hellu viettää välillä öitä. Tämä tarkoittaisi sitä, että vesimaksu per asukas muuttuisi kylässä kävijöiden mukaan… Kerroin, että en myöskään vähennä maksuja niiltä päiviltä kun vuokralaiseni on yökylässä hellunsa luona! Kerran PJ soitti mulle ja kysyi vuokraanko uudelle asukkaalle omistamani ja tyhjänä olevan lämpötolpan? Kerroin, että en voi koska en omista lämpötolppaa. PJ väitti vastaan ja aikoi palata asiaan. Myöhemmin tuli lasku monelta vuodelta maksamattomista autopaikkamaksuista. Kauppakirjalla näytin sitten toteen, etten ole ostanut lämpötolppaa. Monta muutakin esimerkkiä toiminnasta, jolla on haluttu aiheuttaa taloudellista vahinkoa ja päästä kerrankin näyttämään oma suuruutensa, kun joka kerta aiemmin on epäonnistunut. Kaikissa näissä isännöitsijäkin on tehnyt turhaa työtä ja kuten arvaatkin, hän laskuttaa kuitenkin käyttämästään ajasta. Laskun maksaa jokainen osakkeenomistaja vastikkeen muodossa, joka sekin jostain syystä on kasvanut joka vuosi.

Yhtiökokouksessa yritimme parin osakkeenomistajan kanssa näillä esimerkeillä kertoa osakkaille, että hallitus toimii vastoin osakeyhtiölakia, eikä sen lisäksi pidä yhtiöstä huolta. Tästä näyttönä se, että asumiskustannukset karkaavat käsistä. Siitä huolimatta yhtiössä maksetaan myös palkkaa hallituksenjäsenille. Ei asukkaat uskaltaneet asettua naapureinaan asuvia hallituksen jäseniä vastaan ja toiminta jatkui yhtä huonona.

Tämän huoneiston laitoin pari kuukautta sitten myyntiin, että pääsen eroon yhtiön osakkeista, jossa en halua olla osakkaana. 7-vuotta on hallitus pitänyt minua silmätikkuna yrittäen kaikin mahdollisin laittominkin keinoin yhtiötäni vahingoittaa, koska itse toimivat väärin ja mä tein sen muille selväksi. Minusta on täysin väärin, että pientä eläkettä nauttiva pariskunta maksaa yhtiövastikkeessa toisen osakkeenomistajan huoneistossa tapahtuneen vahingon kustannuksia siksi, että hallituksen jäsenet eivät ole tehtäviensä tasolla. Heitä en saanut ymmärtämään, että myös he itsekin hallituksen jäseninä maksavat omasta rahastaan näitä kuluja, jotka aikaan sai isännöitsijä. Tämä oli tekemätön paikka.

Tällä viikolla sain tarjouksen tästä huoneistosta. Jouduin hieman hintaa pudottamaan, mutta kun sillä pääsen tästä eroon ja yhtiö tekee silti tilin, tottakai hyväksyin tarjouksen välittömästi. Näin tämä erittäin rasistinen, toisten kunniaa loukkaava, kotirauhan häirintään syyllistyvä ja epäammattimaisesti hallintoaan hoitava taloyhtiö saa uudet OSAKKAAT. Vuokralaiselle voi yrittää valehtelemalla tosiasioita hommata häätöä, tai väsyttää kiusaamalla ja vuokralainen muuttaa vapaaehtoisesti. Osakas onkin pysyvämpää sorttia!

Loppujen lopuksi he eivät ole onnistuneet minulle taloudellista vahinkoa tuottamaan, eivätkä edes pahaa mieltä. Yritys oli kyllä kova. Se miksi tämäkin todistaa sen, että se joka toiselle yrittää pahaa tuottaa, saa tulevaisuudessa kirveen omaan nilkkaansa on se, että minä en osaa kirjoittaa, enkä lausua tuon osakkeen ostavan perheen nimeä!

Väittäisin, että jälleen negatiivista tuottava sai negatiivista itselleen. Sen lisäksi, että ovat vuosia olleet negatiivisia siitä, etteivät onnistu tuottamaan negatiivista, niin nyt saivat puskista heidän sanontaa siteerataakseni, ”ei niin fiksuja ihmisiä kuin muut tässä talossa” naapureikseen ja yhtiökumppaneiseen. Have a nice life!

Kaksi vuotta on aikaa nostaa kanne kunnianloukkauksesta, joten pakolaisperheen osalta se olisi vanhentunut. Viisi vuotta olisi aikaa reagoida törkeään kunnianloukkaukseen ja se olisi vasta nyt hilkulla vanhentua. Henkirikoskin vanhenee kahdessakymmenessä vuodessa, mutta murha ja palkinto omasta toiminnasta ei vanhene ikinä. Murha voi jäädä selvittämättä, mutta niin kauan kuin ihminen elää, niin olen vakuuttunut siitä, että aika ei omaa toimintaa unohda koskaan.

Payback time is always coming!

Ansionsa Mukaan Oy, Marko

 

 

Tuottavat ajatukset

Yhtiöni omistaa useita vuokrahuoneistoja. Omistajastrategia on tuottaa yhtiölle varallisuutta käyttämättä lainkaan yhtiön omaa rahaa. Tästä johtuen jokainen huoneisto on hankittu 100%:n lainaosuudella. Taktiikka strategian onnistumiselle on se, että vuokralaisten maksettua riittävästi lainaa pois yksittäisestä huoneistosta, huoneisto myydään, loppulaina maksetaan pois ja loput rahat yhtiö sijoittaa vuokratuottoa paremmin tuottaviin instrumentteihin. Sitten etsitään uusi huoneisto jolle otetaan uusi laina ja toimitaan taas yllä olevasti pankin rahoilla yhtiötä vaurastuttaen.

Viime viikolla kirjoitin ajatustemme tuottavan sitä mitä ajattelemme, eli negatiivisia tai positiivisia ajatuksia. Kirjoitus on luettavissa tästä:

Toiveesi tapaa toteutua

Samalla viikolla laitoin yhdestä huoneistosta vuokralle tarjotaan ilmoituksen nettiin. Kohde on ollut myynnissä, mutta en ole moneen kuukauteen uusinut myynti-ilmoitusta. Tiistaille sain kolme näyttöä vuokralaisille. Näyttöön ajaessani sain puhelun, jossa entuudesta tietämäni nuorimies kyseli onko asunto myyty. Kun asunto yhtiöllä oli vielä olemassa, hän kysyi tälle hintaa. Kerroin hänelle hinnan, jolla alimmillaan olen sen halukas myymään ja hän tuli myös näytölle. Näytöllä kävi ilmi, että ostaja on aloitteleva kiinteistösijoittaja. Hän teki minulle alennetun tarjouksen, josta kieltäydyin. Muistutin mikä on ollut netti-ilmoitusten myyntihinta, jotta huomaisi minun pudottaneen hintaa jo valmiiksi. Lupasin kaupanpäälle opettaa tuon ilman oman rahan käyttöä strategiani yksityiskohdat, joka mahdollistaa hänelle omistaa rajoittamattoman määrän vuokrahuoneistoja.

Yksi vuokralainen ja tämä ostaja jäivät asiaa keskiviikkoon saakka miettimään. Ostaja oli mielestäni huolissaan siitä jos vuokraan kohteen ja hän joutuisi sen ostamaan vuokrattuna. Käsitin, että hänellä olisi ollut joku henkilö tiedossa, jonka olisi halunnut itselleen vuokralle. Keskiviikkona sain soiton juuri eläköityneeltä mieheltä. He olivat juuri myyneet omakotitalonsa ja vaimo eläköityisi kolmen vuoden kuluttua. He olisivat halukkaita tulemaan vuokralle, mikäli pystyn lupaamaan heille, että voivat halutessaan tuossa asua seuraavat kolme vuotta. Sanoin, että nyt on kaksi vetoa päällä, enkä halua tuottaa kenellekään pahaa syömällä sanani ja siitä syystä odotan heidän päätöksiään keskiviikon ajan. Tästä johtuen lupasin miehelle soittaa torstaina ja kertoa onko asunto mennyt vai ei. Vuokralainen ilmoitti myöhemmin keskiviikkona, että voin antaa asunnon jollekin toiselle. Ostajasta ei kuulunut mitään.

Torstaina soitin tälle miehelle ja järjestin heille illalle asunnon näytön. Ihastuttavan positiivinen ja hauska puhelias pariskunta ilmoitti kohteessa välittömästi, että he haluavat tämän ottaa ja ovat valmiit heti  muuttamaan kun asunto tyhjenee. Kättelimme päätöksen ja sovittiin sopimuksen allekirjoitus tilanteesta. Kun tulin kotiin, sanoin morsiammelle etten raski tuota asuntoa panna enää myyntiin, koska en voi pettää lupaustani tälle pariskunnalle. Kohde on lisäksi paras joka yhtiöllä on omistuksessa antaen 9% vuokratuoton, joten tyydytään tuohon.

Perjantaina tapahtui psykoja. Kun aamulla kirjoitin blogia ja olin kohdassa, jossa kerroin siitä, kuinka omassa elämässäni positiivisuus on tuottanut positiivisia, isoja ja yllättäviä tapahtumia, samalla hetkellä soi puhelimeni. Soittaja oli tuo ostaja, joka kertoi hänellä olevan pankkilaina valmiina ostoa varten. Koko iho meni kananlihalle. Ensimmäinen ajatus oli, että kuinkas tästä nyt sitten selvitään siten, ettei tuota kenellekään pettymystä.

Tuon mainitsin ostajalle ääneen ja sanoin, että anna mun hetki miettiä miten voin sen enää myydä ja harmittelin tätä hankalaa tilannetta, koska en torstaina tiennyt, että ostaja on mennyt jo lainaneuvotteluihin! Kuluja hänelle ei tästä koidu jos lainaa ei nosteta, joten se hieman helpotti oloani. Kerroin ostajalle tästä pariskunnalle antamastani lupauksesta ja pahoittelin, että tätä en tule pettämään, joten voi olla, että koska en tiennyt ostajan kiinnostuksesta, en voi enää kohdetta myydä. Ostaja ymmärsi hyvin, mutta pyrki vaikuttamaan mielipiteeseeni kertoen kuinka kovasti hän olisi halukas kohteen ostamaan. Pyysin perjantain lisäaikaa, koska en tiennyt miten tulee päättää, että teen päätöksen jossa ei ole ketään kohtaan negatiivista.

Morsianta jututtaessa hän kysyi, että eikö tämä pariskunta voi olla tällä ostajalla vuokralaisena ja vastasin, että käsittääkseni ostajalla on oma ajatus vuokralaiseksi tulevasta henkilöstä. Soitin ostajalle ja turisin tuosta hänen näkemyksestä vuokralaiseksi tulevasta. Hänellä oli tiedossa henkilö joka tämän kohteen ottaisi, mutta muuta ei ole sovittu ja hän olisi kovasti halukas saamaan tämän mun kanssa sopimuksen tekevän pariskunnan tulemaan hänelle vuokralle! NÄIN! Nyt jälleen iho kananlihalla, koska miten se voikaan mennä niin, että kun kirjoitat kiitollisessa mielentilassa oman elämäsi positiivisista yllätyksistä, niin välittömästi tuli uusi jossa voittajia on tolkuttoman monta yhtäaikaa. Nuorimies saa hyvätuottoisen sijoitusasunnon. Pariskunta saa haluamansa asunnon ja haluamallaan pitkällä sopimuksella. Minun yhtiö tekee tilin. Tilistä Antti saa veroeuroja hukattavaksi ja loput pannaan kasvamaan korkoa korolle toisessa instrumentissä. Joku saa asuntonsa kaupaksi kun etsin yhtiölle uuden kohteen, sekä pankki saa pois maksetun loppulainan tilalle lainata taas suuremman lainan uuden kohteen hankintaan, paria varainsiirtoveroa unohtamatta.

Kun sain näin konkreettisen, Rhonda Byrnen sanoin ”viestin universumilta”, halusin heti antaa lisää hyvää muille. Näin ollen tarjouduin nuoren miehen puolesta laatimaan hänelle ja vuokralaisille vuokrasopimuksen ja tietenkin ilmaiseksi, että olen taas päässyt tilanteeseen, jossa ”positiiviset tapahtumat on mulle velkaa.” Sattuma on tähän asti elämässäni aina velkansa mulle maksanut ja kuten viime viikolla kirjoitin, on se velkansa maksanut niillekin, joille negatiiviset tapahtumat  ovat olleet velkaa.

Kyllä olen vakuuttunut siitä, että ajatukset tuottavat sen mitä ajattelet. Tuottavat ajatukset ne vasta tuottavatkin!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

Toiveesi tapaa toteutua

Milloin viimeksi olet nähnyt naama aina norsunvitulla kulkevan ihmisen, jolle sattuu elämässä ainoastaan positiivisia asioita, tai ihmisen joka on onnesta sekaisin, kun kaikki menee kokoajan päin helvettiä?

Äitini eniten käyttämä sanonta lienee ”ole varovainen toiveidesi kanssa, koska ne saattaa toteutua”. Tätä äitini usein tehostaa konkreettisella esimerkillä parin kymmenen vuoden takaa. Tuolloin sukulaisellamme todettiin rintasyöpä ja tämän sukulaisen vanha äiti itkeskeli tätä tyttärensä kohtaloa. Hän hoki ääneen sitä, kuinka hän itse olisi ollut sopivampi henkilö ottamaan tuon sairauden, kuin nuorehko tytär pienine lapsineen. Toki luonnollinen kiertokulku menee siten, ettei vanhemmat lapsiaan hautaa. Niin kävi tämänkin toiveen kanssa, sillä pari vuotta myöhemmin tyttärellä oli terveen paperit, kun istuimme hänen syöpään menehtyneen äitinsä hautajaisissa.

Olen vuosia harrastanut tuntemieni positiivisten ja negatiivisten ihmisten ”tarkkailua”. Vuosia myöhemmin lopputulos on aina sama. Positiiviset ihmiset ovat saaneet elämässään lisää positiivisia asioita ja negatiivisten naama on vuosien saatossa alkanut näyttämään väritystä myöten sateenkaarelta. Heille ei niin positiivista tapahdu, etteikö siinä jotain negatiivista heidän mielestään loppujen lopuksi ole. Jos he voittavat lotossa täysosumalla kaksi miljoonaa, heitä vituttaa loppuelämänsä se, ettei sillä viikolla ollut ennätyspotti jaossa! Enkä puhu nyt pelkästään raha-asioista jotka kylläkin tämän esimerkin konkretisoivat, vaan kaikista elämässä vastaan tulevista asioista.

Ystävälliset, iloiset ja avuliaat ihmiset jostain ihmeen syystä saavat elämässä paljon hyvää takaisin. Tämä jos mikä on Ansionsa Mukaan, eli sitä niität mitä kylvät. Aivan oma ryhmänsä ovat ne perheet, jotka pyrkivät tuottamaan pahaa muille.

Nämä esimerkit muille pahaa haluavista, joita olen vuosien saatossa saanut tarkkailla, ovat aivan omaa luokkaansa tuossa sadon korjuussa. Nämä porukat eivät tietenkään ole koskaan väärässä. Eivät edes silloin, kun ajavat STOP merkin ohi aiheuttaen kolarin, koska jos kolarin toinen osapuoli olisi ajanut hiljempaa, niin he olisivat siitä ehtineet mennä… He eivät siedä työkavereitaan. Jopa lasten puolisot ovat yksinkertaisesti tyhmiä. He puhuvat todella paljon pahaa muista ja tietenkin pääosin selän takana. Heidän suupielet ovat jo niin sateenkaarella, että naaman ilme hymyillessä näyttää halveksuvalta. En ole ikinä, en siis ikinä ole tällaisten ihmisten kuullut nauravan hysteerisesti! Jopa hyvässä vitsissä on jokin asia pielessä, vaikka kaikki muut ymmärtävät vitsin olevan juurikin se. Jos naapuri kaataa pihalta puun, he ovat ensimmäisenä kyselemässä kaupungilta onko siihen myönnetty lupa. Ai että kuinka onnellisia he ovat, jos lupaa ei ollut myönnetty. Jos jollain heidän tutulla on jokin pieni erimielisyys jonkun kanssa jostain pienestä asiasta, he haluavat oitis osallistua tähän kapinaan. He neuvovat ilmaiseksi kuinka teet tämän ihmisen elämästä mahdollisimman hankalan ja näin pikku riita paisui ylitsepääsemättömäksi ikuisuus ongelmaksi. He eivät tiedä sellaisten sanojen olemassa olosta kuin kiitos ja anteeksi. Sen sijaan, että ihmisille pitäisi sanoa jostain kiitos tai pyytää anteeksi, on se turhaa koska ne ihmiset ovat heidän sanavaraston mukaan tyhmiä ja idiootteja. Näiden esimerkkien lisäksi nämä ihmiset ovat omiaan venyttämään sääntöjä ja pyrkimään hieman muita kusettamaan. Useiden näiden kohdalla on suoranainen ihme, etteivät ole koskaan saaneet syytettä jopa törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta kyllä senkin aika koittaa varmasti.

Nämä näiden mielestä ”tyhmät ja idiootit” positiivisuuksiin keskittyvät ihmiset antavat koirien haukkua ja heidän karavaani kulkee kulkemistaan. Sen sijaan näillä heitä vahingoittamaan pyrkivillä porukoilla havaintojeni mukaan tapahtuu ainoastaan negatiivisia asioita. Heidän perheissään tulee enemmän työpaikkojen vaihtoja kuin muilla. Heidän perheissään ihmisille tapahtuu tapaturmia enemmän kuin muilla. Heidän perheissään on vakavia sairauksia enemmän kuin muilla. Myös esine ja irtaimistovahinkoja rikkoutumisten muodossa heille tapahtuu muita enemmän. Jos heillä on liiketoimintaa, niin ei niin hyvin voi mennä, etteikö ongelmat seuraa perässä ja aina.

Aloitappa vastaava tarkkailu naapureiden ja tuttavien kanssa. Ällistyt siitä, kuinka esimerkkini pitää paikkansa. Mistä tämä johtuu? En minä sitä tiedä, mutta ole varovainen toiveittesi kanssa… Rhonda Byrnen kirja Salaisuus väittää universumin kuuntelevan. Kirja esimerkkeineen oli varsin mielenkiintoinen. Tämän kirjan mukaan positiiviset ajatukset tuovat positiivisia asioita ja negatiiviset ajatukset negatioita ja nämä nimen omaan ajatusten tuottajien OMAAN ELÄMÄÄN!

Vaikka oma iloisuuteni, positiivisuuteni ja muiden auttamisen halu ei minusta kuolematonta tee ja voin silti jäädä auton alle, sairastua syöpään ja kohdata muita suuria negatiivisia asioita, en aio elämääni tuhlata olemalla kärttyinen, negatiivinen ja katkera ihminen. Elämässäni on tapahtunut negatiivisia asioita, mutta valtavan paljon enemmän positiivisia. Lisäksi negatiiviset asiat ovat olleet marginaalisia ratkaisuja vaativia ongelmia ja positiiviset asiat suuria, yllättäviä ja odottamattomia tapahtumia.

Uskomatonta on se, millainen odottamaton ja jälleen positiivinen tapahtuma jossa on useita voittajia, sattui hetki sitten tätä kirjoitusta tehdessäni! Tämän avaan jatko-osana tälle ensi viikolla.

Näistä johtuen, en jatkossakaan aio viljellä negatiivisia ajatuksia enkä varsinkaan pyrkiä tuottamaan pahaa toisille. En vaan uskalla, koska siinä myös niittäisin sitä mitä kylvän.

Ansionsa Mukaan Oy, Marko

 

 

Osamaksulla vai käteisellä?

Jokainen on huomannut sen, kuinka erilaisten maksutapojen myyminen on kaupoissa lisääntynyt. On kulutusluottoa ja muita osamaksuja tarjolla entistä enemmän. Ymmärrän tämän. Luottoyhtiöt maksavat syntyneistä luottomyynneistä kaupalle provisiota.

Jokainen joka on ollut tilanteessa, että esim. valmistuvaan taloon tulee ostaa uudet huonekalut tietää, ettei kyse ole pienestä investoinnista. Aikoinaan ollessani tässä tilanteessa, myyjä esitteli kassalla näitä luotto ja osamaksuvaihtoehtoja jotka tyrmäsin ja sanoin maksavani pankkikortilla. Myyjän ilme oli minusta ihmeellinen ja mietin mitä tein väärin, kun hymy katosi myyjän huulilta.

Tuttavapariskunta oli vastaavilla ostoksilla viime kuussa. Budjetti oli ollut 5000e. He olivat saaneet loistavaa asiakaspalvelua nuorelta mieheltä, joka oli ollut myös loistava myyjä. Hän oli saanut nämä ostamaan ne parempi laatuiset vaihtoehdot, jolloin budjetti heitti härän pyllyä. Kun maksun aika koitti, oli myyjä kysynyt miten halutaan maksaa ja perheen isäntä oli antanut hänelle pankkikortin. Tässäkin tapauksessa myyjän ilme oli muuttunut, jolloin perheen rouva oli ottanut kortin pöydältä käteen ja kysynyt myyjältä: ”miten sä haluat että me maksetaan?”!!

Tämä perheen rouva ymmärsi sen mikä mulla ei ole käynyt mielessäkään, että tämä myyjä saattaa olla autonmyyjän tavoin provisiopalkalla töissä! Näinhän se sitten oli. Nuorimies oli kertonut, ettei heidän järjestelmässä käteisellä maksu kirjaannu provisiojärjestelmään. Perheen rouva oli sanonut, että: ”kerro miten haluat meidän maksavan, jotta saat provisiosi ja meille ei siitä koidu lisäkuluja”. Kaupat oli tehty myyjän esittämällä tavalla.

Olen sitä mieltä, että katteet kuuluvat kauppiaille, mutta jos on provisiopalkkajärjestelmä, niin se provisio kuuluu sille joka kaupat teki. Loput jää kauppiaalle. Nykyisten ketjujen maailmassa useat kaupat eivät maksa veroja tuloksestaan siihen kuntaan jossa yksittäinen myymälä sijaitsee. Siinä työskentelevä myyjäpä maksaa ja suuremman palkkansa vuoksi alueella on enemmän rahaa kierrossa. Tästä syystä kysyn aina jatkossa tämän saman kysymyksen, eli: ”Miten sä haluat että mä maksan?”

Toinen maksutapa ongelma tuli eteeni muutama vuosi sitten, kun ostin kotimyynnissä monen tonnin pesulaitteen. Myyjä kertoi, että vaihtoehtoja on maksaa yhdellä laskulla tai 3-v osamaksulla ilman korkoja ja kuluja. Olisin maksanut kerralla, mutta nyt jouduin tarkistamaan myyjältä, että eikö mitään korkoja tai kuluja tule, vaan ainoastaan kauppahinta jaetaan 36:lla kuukaudella? Ei tule muita kuluja vastasi myyjä. Nyt neuvoin hyvää myyjää jatkossa kertomaan asiakkailleen, että he säästävät rahaa osamaksussa, koska he saavat alennusta inflaation muodossa. Mikäli inflaatiota on, niin rahan arvo on 3-v päästä monta prosenttia vähemmän, joten se on nimeltään inflaatioalennus.

Tässä kaupassa en nähnyt mitään järkeä, että joku suostuu myymään osamaksulla ilman, että loppusumma on suurempi, mutta luonnollisesti tartuin tilaisuuteen. Miksi sitoisin pääoman heti, jos siitä ei ole edes kuluja, että maksan myöhemmin? Voisin kauppasumman sijoittaa ja sen tuotolla maksaa  osan osamaksueristä ja pärjäisin näinkin paremmin kuin maksamalla kerralla. Mikäli kauppasumma olisi useita prosentteja kalliimpi osamaksussa, niin silloin takuutuoton saisi säästämällä kuluissa, eli maksamalla kerralla.

Tämä ei ihan helpolla kuitenkaan mennyt. Minulle tuli jopa sellainen tilaamaton kulutusluottokortti, jota voisin käyttää tulevienkin ostosten maksamiseen… Lisäksi pääomasta yhtiö perii korkoa myös tämän pesurin kohdalla. Sen lisäksi joka kuukausi multa veloitettaisiin 5e laskutuslisää. Soitin maahantuojalle jolle tämä myyjä työskenteli ja kerroin, että ei pitänyt olla korkoja eikä kuluja. Siellä oltiin pahoillaan siitä, että olen ymmärtänyt väärin. Kerroin kuinka opetin tätä myyjää käyttämään tulevaisuudessa myyntivalttina tuota korotonta ja kulutonta maksutapaa, jossa ostaja tienaa inflaation myötä, eikä myyjä tässä vaiheessa ole oikaissut mun väärin ymmärrystä. Näin ollen vaihtoehdoiksi jää ne, että joko myyjä on ymmärtänyt väärin tai sitten hän kusetti.

Kerroin käyttäväni kotimyynnissä olevaa oikeutta perua kauppa 14vrk aikana, mikäli tämä tulee mulle maksamaan enemmän kuin mitä alkuperäinen hinta oli. Siellä ilmoitettiin, että voin yhä maksaa kerralla ja tästä vaihtoehdosta kieltäydyin, koska mulle oli annettu sitäkin edullisempi vaihtoehto. Koska eivät halunneet mun peruvan kauppaa, he antoivat tuotteesta sen verran alennusta, mitä laskin heille korkojen ja kulujen mulle tarkoittavan kolmen vuoden aikana ja näin sain kuin sainkin mulle luvatun inflaatioalennuksen.

Näistä oppineena jatkossa jos joku myy samaan hintaan osamaksulla, otan edelleen tämän vaihtoehdon. Jos osamaksu kasvattaa kustannuksiani, niin en ota sellaista. Jos jollain millä tahansa muulla maksutyylillä minun kustannukset pysyvät ennallaan, mutta myyjä tienaa enemmän, annan mieluusti hänelle tähän mahdollisuuden.

Mitä se mua haittaa, jos joku toinen tienaa enemmän? Siihenhän me tässä yhtiössä pyrimme!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy