Elämäntilanne on valittujen toimintojen summa

Jos sulla on kyky, miksi et muuttaisi sitä rahaksi? Henryllä on selkeä kyky analysoida urheilua, vaikka hän ei koskaan enää voikaan itse analyysinsä pohjalta tehdä sijoituksia vedonlyönnin kautta. Hän ei osannut sijoittamisen lainalaisuuksia ja on siksi peliongelmainen. Maksavien asiakkaidemme kanssa pohdimme aina millaisia vaihtoehtoja heillä olisi lisätä tulojaan ja kursseillamme käydään yleisiä esimerkkejä läpi, joista asiakas itse helpolla keksii omaan elämäänsä sopivan vaihtoehdon.

Kun talvella olin Henryn isovanhempien luona, jossa he latelivat Henryn isän kanssa sääntöjä Henrylle, jotta suostuvat ostamaan Henryn velat itselleen sijoitukseksi, niin yksi ehto oli se, että Henryn pitää lopettaa koko urheilun analysointi. Kaikki ehdot Henry oli hyväksynyt kommentilla ”selvä”, mutta tämän ehdon jälkeen ei nuorella miehellä ollut itku kaukana. Hän sanoi, että: ”Tuo ehto on täysin kohtuuton, koska se homma on sitä, mistä tykkään eniten maailmassa ja jos en sitä saa enää tehdä, niin en tiedä millä sen tuoman aukon elämässäni paikkaan”. Olin Henryn puolella ja sanoin isovanhemmille, että:”Henryn pitää nyt onnistua lisäämään tulojaan ja se tapahtuu helpoiten myymällä omaa erityisosaamista. Vaikka Henry ei enää saa pelata, mun mielestä hänen pitää saada tehdä analyysejä. Mitä enemmän hän niitä tekee ja pitää niistä exel seurantoja, sitä enemmän hän siinä kehittyy ja sitä todennäköisemmin hän pystyy osaamisen muuttamaan tuloksi. Maailmassa on tuhansia vedonvälitystoimistoja, jotka ovat potentiaalisia asiakkaita Henrylle. Parhaassa tapauksessa joku kasino Las Vegasista haluaa ostaa analyyseja. Ne maksavat n.50 000 USD kuukaudessa parhaille analyytikoille ja luonnollisesti täälläkään ei tarvitse istua toimistossa tekemässä töitä nykyisen tietoyhteiskunnan aikakaudella, vaan Henry voi ne tehdä kotoa”. Tämän esimerkin toteutuessa Henryn tulisi kuitenkin kotinsa siirtää Macaoon tai Monacoon yms. mutta kuitenkin pois Suomesta, koska verotuksen ja eläkemaksujen vuoksi hän menettäisi ansioistaan n.60%, eli työskentelisi Elokuun puoleen väliin saakka valtiolle ja loppu vuoden itselleen.

Henry sai luvan jatkaa analyysien tekemistä ja myydä niitä. Henryn kanssa olen keskustellut siitä, millä mahdollisilla tavoilla hän voi taidostaan taloudellisesti hyötyä. Ensimmäisen kuukauden jälkeen kun tarkistettiin hänen talouden hoitonsa, oli lainanhoitotilille tullut suorituksia kavereilta. Henry teki kavereilleen vetoja, jotka hän maksoi ja kaverit tietenkin maksoivat lainan takaisin. Mikäli veto osui, kaverit olivat halunneet antaa 20% provisiota voitosta, jotka he olivat sitten Henryn toiveiden mukaisesti maksaneet lainanhoitotilille.

Tuo on hyvä homma, mutta tuhoon tuomittu jokaisen kohdalta. Sanoin Henrylle, että voidaan kysyä sukulaistesi mielipidettä tästä, mutta lyön pienellä kertoimella pitkävedon siitä, että tuomitsevat tämän aivan kuten minäkin teen. A) sä pelaat itse edelleen! Teet mielivaltaisia pelejä, jotka tosin kaverisi maksaa, mutta toisin sanoen pelaat. Tämä voi johtaa siihen, että ongelma ylipelaamisesta ja panostamisesta herää henkiin ja nyt siitä viulut maksaa kaverisi, joten ei hyvä ollenkaan. B) Kaverisi eivät käsitä odotusarvoa jota pelisijoittaminen tarjoaa. Maailmassa ei ole yhtään aktiivista pelisijoittajaa, joka saisi 20% tuoton liikevaihdolleen. Nyt kaverisi maksavat 20% joka osumasta, mutta ohimenneistä kantavat taloudellisen vastuun myös. On siis aivan varma, että kaverisi eivät ole ymmärtäneet, etteivät he voi tässä voitolle jäädä. Provisio on hyvä homma, mutta sitä pitää periä vasta siitä rahasta, jonka on onnistunut asiakkaalle ylimääräisenä tulona tekemään, eikä mistään muusta. Vain koijari pankit yms. perivät provisioita pääomista vaikka pääomat olisivat miinuksella ja niin moraalittomasti ei kannata toimia, vaikka toiset toimisivatkin.

Kerroin Henrylle, että hänen on hieman hankala päästä provisiota perimään, koska ei ole hyväksyttävää, että hän rakentaa pelit. Näin ollen olisiko mahdollista alkaa myymään analyysia? Tapahtumien todennäköisyydet kavereille postiin ja valmiiksi katsoa heitä helpottaakseen, mistä kohteista löytyy sijoitettavaa. He itse tekisivät sijoitukset oman riskiprofiilin mukaisesti ja pitäisivät 100% voitoista itsellään. Palvelun hinnoittelisit siten, että joko se on kuukausihintainen, tai jokainen kohde josta löytyy markkinoilta sijoitettavaa, olisi kappalehinnoiteltu.

Nykyään Henry myy analyysiaan kavereillensa ja ei OP:n kevytyrittäjä, vaan Ukko.fi hoitaa laskutukset, verot ja tilitykset näiden jälkeen Henryn lainanhoitotilille. Henryn isoissa rahoissa olevalle kaverilleen Henry etsii tennisturnauksista surebetteja, eli arbitraaseja, eli riskitöntä rahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Alma ei usko kolikonheitossa klaavaan ja lupaa rahat klaavan tullessa 2,1 kertaisesti. Teppo taas tietää Alman olevan aina väärässä ja klaava osuu varmasti, joten hän lupaa kruunasta 2,1 kertaisesti rahat takaisin. Positiivinen numeroita ja todennäköisyyksiä ymmärtävä sijoittaja hymyilee molemmille ja kysyy maksimipanokset ja varmistaa säännön, että kolikko lyödään lopuksi kämmenselälle, jolloin poistuu marginaali siitä, että kolikko jäisikin pystyyn. Tonni vetoa Almaa vastaan klaavasta ja toinen tonni Teppoa vastaan kruunasta. Kaksi tonnia oli liikevaihto ja jompi kumpi joutuu maksamaan 2100e takaisin, joten sijoittajan riskitön tuotto oli 5%. Kun Henryn kaverilla on rahaa lyödä vedonvälittäjien maksimipanoksia, jo alle prosentin tuototkin realisoituvat isoksi rahaksi. Huhtikuussa Henryn löydöillä kaveri oli tienannut muutaman tonnin josta hän maksaa Henrylle provisiota lainanhoitotilille. Tämä yhteistyö ei vaadi Ukko.fi laskutusta, koska vedot lyödään Eta-alueen lisenssin alla oleville yhtiöille ja voitot ovat verovapaita.

Henryn blogi kerää kovasti seuraajia ja hän alkaa nyt sitä julkaisemaan blogisivustoilla ja mitä todennäköisemmin sieltä tulee mainostuloja viimeistään siinä vaiheessa, kun blogia alkaa markkinoimaan esim. tuttavani, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa. Tässä tapauksessa Henry luonnollisesti haluaa maksaa provisiota mainostuloista tuttavalleni, jos mainostajat heräävät tällaisen markkinoinnin jälkeen.

Kyselin viime tapaamisessa Henryltä, että onko olo nykyään onnellinen? Hän nauroi, kuinka helppoa elämä todellakin on nykyään. Kotona morsiammen kanssa on helpompaa, kun ei enää elä kaksoiselämää. Rahaa on käytössä vähän, mutta se riittää kaikkeen mitä hän tarvitsee ja helposti. Ennen vanhaan hän velkaantui joka kuukausi ja nykyään onnellinen ja stressitön elämä tuottaa hänelle ylimääräistä rahaa joka kuukausi. Hän sanoi, että ei vaihtaisi tätä elämää menneeseen mistään hinnasta. Helppo uskoa, vaikka kommentti addiktin suusta tulikin.

Nyt Henryn kanssa mietitään vaihtoehtoja saada omalle pääomalle tuottoa, eli ei maksaa ylimääräisiä lyhennyksiä, vaan pistää osa ylimääräisistä rahoista työskentelemään. Tämä nopeuttaa loppujen lopuksi omilleen pääsemistä todella paljon. Hyvä Henry, ei se ole kuin tehdä päätös, pysyä siinä ja oppia lisää.

Otsikko on Suomeksi Ansionsa Mukaan Oy. Ei pahaa, tai hyvää, ei oikeita tai vääriä, vaan erilaisia toimintamalleja jotka tuottavat sen tilanteen, joka kyseisillä malleilla on ansaittu.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

Toimii ehkä teoriassa, mutta ei ole käytännössä mahdollista?

Nuorelle peliongelmaiselle Henrylle on annettu avaimet uuteen elämään. Isän ja isovanhempien lainaamin rahoin Henry sai lainanhoitokulut minimiin ja nyt me opetamme hänelle rahankäsittelytyylin, joka jättää hänelle ylijäämää tuloistaan. Tällä ylijäämällä hän maksaa lainansa isovanhemmilleen sekä isälleen ja sen jälkeen nuorimies haluaa tehdä ylijäämäällä itsestään ja perheestään taloudellisesti riippumattoman. Tämä oli lähtökohta ja nyt katsotaan mitä on tapahtunut.

Henrylle siirtyy palkastaan käyttörahaa 450e kuukaudessa joka hänen tulee saada riittämään. Hänen kiinteillä kustannuksilla hänelle jää tuosta rahasta vain reilu 100e tehdä tarpeelliset ostokset kuten ruoka. Ensimmäisen kuukauden aikana hän oli tästä puhunut työnantajansa kanssa, koska hän kulkee bussilla naapurikunnassa töissä. Työnantaja oli näkemyksissään vuodessa 2019 ja ymmärsi hyvin sen, että työ joka tehdään tietokoneella ja puhelimella ei vaadi toimistolla päivittäin olemista, toisin kuin oli 1960 luvulla. Henryn tarvitsee jatkossa käydä pari kertaa kuukaudessa toimistolla purkamassa järjestelmään tehdyt työt. Näin ollen Henry oli tehnyt itselleen 80e säästöä bussimatkoissa per kuukausi. Huippu teko ja älykäs työnantaja. Puretaan tuo älykkyys tulevaisuudessa omassa blogissa.

Työnantaja oli tarjonnut auttavaa kättä palkkaennakon muodossa jos tulee tarve, johon Henry oli vastannut, ettei hänelle saa antaa palkkaennakkoa. Palkkaennakon myötä lisääntynyt raha korjaa hetkellisen tilanteen, mutta ei ongelmaa. Itse asiassa tulee ymmärtää, että se lisää ongelmaa tulevaisuuteen, koska ennakko vähennetään tilipäivänä maksettavasta rahasta. Ikäänkuin Henry olisi parin esimerkin mukaan jotain jo oivaltanut. Hän on nähnyt, että lisääntyvä velka vähentää käyttörahaa joka kuukausi. Joka ei tuota ymmärrä, niin ottaa tulevaisuudessa suurempia ennakoita, että tulot-ennakot riittäisivät. Kun kierre on riittävän syvä, pantataan talo, joka muutaman vuoden päästä menetetään koska on rakennettu negatiivinen kassavirta joka syödään ennakkoon. Näin Henrylläkin olisi elämässään käynyt, jos olisi ollut panttikelpoista omaisuutta. Onneksi ei ollut ja oli pakko opetella riittävän ajoissa toisenlainen tyyli.

Muistakaa seuraava neuvo, vaikka itse konsernin pääkirjanpitäjä Teppo teitä toisin neuvoisi: Älkää pantatko talojanne helpottaaksenne arkea velan muodossa, älkääkä ainakaan pelastaaksenne yritystänne. Kapteeni uppoaa vain laivan mukana, mutta ei yrityksen mukana. Tämä on hyvä neuvo jokaiselle yrittäjäksi aikovalle. Suojatkaa yrityksellä itseänne, älkää itsellänne yritystänne. Yhden elämän aikana ehtii perustaa monta yritystä, mutta yhden yrityksen aikana ei ehdi aloittamaan elämäänsä alusta uudelleen ainakaan kovin monesti. Leikatkaa kulujanne, realisoikaa omaisuutta ja heti, koska silloin siitä saa paremman hinnan, tai lopettakaa se yrittäminen, mutta älkää menettäkö elämäänne ja sen aikaan saannoksianne!

Takaisin Henryyn. Ensimmäisen kuukauden jälkeen tein Henrylle ”tilintarkastuksen”. Joka ikisestä ostoksesta oli kuitti tallessa ja joka ikinen kuitti oli viety laatimaani exeliin, jossa on hänen henkilökohtainen tuloslaskelma ja tase. Hieman tarkennettiin kirjaustilejä ja teimme omat tilit exeliin jopa herkuille. Tämä sen vuoksi, että siitä Henry tarvittaessa näkee paljonko konkreettisesti menee mihinkin rahaa. Mikäli 450e ei meinaa tulevaisuudessa riittää, hän näkee tuloslaskelmastaan mitkä kulut ovat turhia ja osaa niitä karsia.

Ensimmäisenä kuukautena budjetti oli pitänyt ja mikä komeinta, noin pienestä kuukausibudjetista mitä 450e on, oli hänellä jäänyt ”kuukauden liikevoitoksi” 21,9e eli käyttämätöntä rahaa. Hän oli tullut toimeen siis 428,1e rahalla kokonaisen kuukauden! Annoin Henrylle palkinnoksi lippaan, johon tallettaa nämä säästöt, joka ajan kanssa muodostaa puskurirahaston ja seuraavatkin kuukaudet budjetoidaan 450e rahalle, vaikka lippaassa säästöjä olisikin.

Toisen kuukauden jälkeen tapaamisemme siirtyi pari kertaa, koska Henry oli aina unohtanut kuitit kotiin. Sanoin, että mulla on sellainen tunne, että nyt on jotain salattavaa, koska mä en ymmärrä miten tärkein asia tapaamisesta unohtuu kerta toisensa jälkeen. Henry tuumasi, että: ”siinäpä oletat, maanantaina näet miten on mennyt”.

Maanantaina kuitit ja tiliotteet oli mukana. Tiesin, että Henry oli isänsä morsiammelta saanut satasen, jotta voi ostaa itselleen jotain kivaa, johon ei raha muutoin nykyään riitä. Hän oli sanonut, ettei sitä tarvitse laittaa sinne exeliin, johon isä oli puuttunut, että kyllä pitää. Sääntö on, että kaikki merkitään exeliin. Sillä Henry voi sitten näyttää olevansa rehellinen, eikä rahaa ole mennyt pelaamiseen, joka on tässä se tärkein korjattava. Aloitin siis kirjanpidon katsomisen tuloista, jossa oli kuin olikin tuo 100e merkittynä tuloksi. Kaikki kuitit esiteltiin ja käräytin Henryn siitä, että kirjanpito ei täsmää. Menoja on 28e enemmän kuin kuitteja ja nyt pitäisi osata kertoa mihin tuo raha on mennyt. Henry oli aidosti ihmeissään ja kävimme kuitit uudelleen läpi. Omista muistiinpanoistaan hän löysi sitten 8e lainan edelliseltä viikolta kaverilleen, joka oli unohtanut lompakon kotiin, sekä 20e polttoaineostoksen kaverinsa autoon, josta oli todisteena valokuva bensamittarista, jossa hinnan lisäksi luki teksti, että kuitin tulostuksessa häiriö! Hienoa toimintaa.

Kuukauden tulos oli 32e positiivinen, josta sitten mainitsin, että vielä riittää oppimista, koska heti kun oli raha lisääntynyt 100e, niin menot olivat lisääntyneet käytännössä samassa suhteessa. Huomasin tosin välittömästi olevani väärässä ja pyysin anteeksi, koska hän sai sen 100e juurikin käytettäväksi kaikkeen turhaan. Jos edelliseen kuukauteen verrataan, niin 10e enemmän jäi ylijäämää, joten 90e satasesta oli käytetty. Tästäkin oli sittenkin säästynyt.

Soittelin Henryn isälle ja kerroin tulokset, sekä sen, että Henry ei ole voinut pelata omalla rahallaan mitään. Nyt hän on ollut pelaamatta jo reilun puoli vuotta, joten toipuminen on hyvässä vauhdissa. Ainoa huono asia on se, ettei Henry ole sitä puolta sopimuksesta pitänyt, että hän olisi nimetyille kavereilleen kaikille ongelmastaan kertonut. Tärkeimmät ja lähimmät toki tietävät. Tästä hän sai isältään toukokuun aikaa kertoa lopuillekin. Isällähän on sopimuksen mukaan oikeus sanoa sopimus irti, mikäli sitä ei noudateta tarkasti.

Tässä tilanteessa Henry on 2kk aikana saanut 1000e käyttöönsä kaikkia elämän kuluja varten, pois lukien lainanhoitokulut ja hänelle on jäänyt tuosta reilu 50e säästöön, niin minä pidän tulosta käsittämättömänä! Muistutan, että Henry ITSE VALITSI sen, että hän tulee pärjäämään 450e summalla kuukaudessa. Olen Henryn kanssa keskustellut niistä mahdollisuuksista, miten hän voisi lisätä tulojansa. Hän on nyt tässä onnistunutkin ja ilman palkankorotusta. Nämä lisääntyneet tulot hän on suoraan siirtänyt lainanhoitotilille, jotta pääsee nopeammin lopulliseen tavoitteeseensa. Ensi viikon blogissa käsitellään sitä, miten hän on tulojansa kasvattanut. Kahdessa kuukaudessa hän on maksanut veloistaan jo 3,2% pois, joka tarkoittaa, että tällä vauhdilla 2,5v menee siihen, että yli 70 000e velka on maksettu pois ja muistetaan, että nettopalkka on päivätyöstä on alle 2000e!

En voi sanoin kuvata miltä tuntuu mentoroida tällaista kaveria ja miltä itsestä tuntuu nähdä mentoroinnin tulokset sekä papereissa, että asiakkaan ulkoisessa olemuksessa. Ylpeys nuorella miehellä omaan tekemiseen näkyy sekä ryhdissä, että naamassa. Tällä asenteella ei ole kahta puhetta miten tämä päättyy! Kunhan opettaa taidot syntymättömille lapsilleen, niin osaavat miljoonien perintöä omille lapsilleen kasvattaa.

Mä olen monesti kuullut neuvoistani, että ”no joo, ehkä teoriassa se menee noin”, yms. justifioivia kommentteja sille, miksi oma tilanne on ”aivan hyvä”, kun ei todellisuudessa viitsi edes yrittää. Sori vaan, olette väärässä. Kaikki toimii aivan varmasti käytännössäkin. Kyse on ymmärryksestä. Jos sitä ei ole, ei voi toimintaakaan muuttaa ja elämässä oleva suunta jatkaa jatkumistaan. Jos jotain haluaa korjata teoriassa, silloin ei voi onnistua. Käytännön muuttaminen tuottaa onnistumisen.

Teoriassa onnistuu vain teoriassa.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Vastoin hyvää tapaa?

Mennyt kevät on mennyt yllättäen opiskellessa. Ei pelkästään kirjoja lukiessa, vaan menneen kahden viikon aikana on tullut suoritettua kolme virallista tenttiä. Aivan kaikkea yhteiskunnassamme ei saa tehdä ilman tiettyä pätevyyttä joka suoritetaan tenttimällä, mutta aivan kaiken vuoksi ei tarvitse ilmoittautua kouluun. Tentin suoritus hyväksytysti riittää.

Yritysten hallitustyöskentelyä varten saadakseen virallisen pätevyyden, on pitänyt suorittaa virallinen tentti toukokuun alussa. Sen tulokset ei tätä kirjoittaessa ole tiedossa. Hyväksytty hallituksen puheenjohtaja kurssille pääsyn edellytyksenä oli läpi pääsy hallituksen jäsen tentistä, tai muutoin osoittaa riittävän osaamisen. Kokeilin kepillä jäätä kun ei ole tulokset tiedossa, että miten he arvioivat tuon poikkeussäännön. En tiedä miten ilmoittautuminen on käsitelty, mutta lupa tuli ja kurssi läpäisty. Pohjoissuomen hallituspartnereiden jäseneksi pääsy edellytti tuon hallituksen jäsen kurssin käymistä sekä jonkun jäsenen suosituksen. Laitoin hakemuksen, että pääsen tinkaamaan säännön mahdottomuudesta, koska kurssi oli (ilman tenttiä) suoritettu, enkä tunne ketään joka on järjestön jäsen, joten vaadittu suositus on semisti mahdotonta saada. Sieltä tuli uutinen, että hallitus on hyväksynyt hakemukseni ja tervetuloa järjestön jäseneksi. En siis päässyt tinkaamaan…

Tulevaisuutta silmällä pitäen jouduin käymään yliopistolla suorittamassa tentin kuluttajaoikeudesta, eli kuluttajasuojalaista. Oli kiva huomata kuinka vähällä lukemisella tuosta pystyi tenttimään kiitettävän. Jos yleisesti ja omatoimisesti kiinnostaa opiskella lakia, niin näemmä siitä tarvittaessa on hyötyä.

Tätä viimeistä silmällä pitäen aiheeseen. Olen oppinut vippifirma vastaiseksi ja todella pahasti. Olen saattanut Arkadianmäelle esitykseni siitä, mikä olisi keino saada rajoitettua yhteiskunnan taloudellista rampautumista näiden vippien kanssa sen sijaan, että mietitään korkokattojen alentamista ja toinen puoli miettii keinoja lain kiertämiseksi. Loppupeleissä jälkimmäinen voittaa käytännössä aina. Yhteiskunnassa viina ja tupakka on ollut terveys ja hyvinvointi kommenttien keskipiste ansiokkaasti vuosikymmeniä. Saako niitä mainostaa? Ei tietenkään saa. Esitykseni eduskuntatalolle oli vippiyhtiöiden mainonnan totaalinen kieltäminen, eikä yhtään vähempää.

Kun ajoin pari viikkoa sitten Tampereelta tentistä, ????.fi niminen vippifirma mainosti radiossa siten, että he tarjoavat yhdelle juniorijalkapallojoukkueelle tuliterät peliasut. Kisaan pääsy edellytti perusteluja, miksi juuri meidän joukkue on sellainen joukkue, että ansaitsee sponsoroinnin.

Hyvän tavan vastaisuus markkinoinnissa sisältää KSL 2:2.2 mukaan rajoitteet, joiden tarkoitus on suojella alaikäisiä. Alaikäiset kun eivät ole kykeneväisiä ymmärtämään ”oikeaa väärästä” tai sarkasmia. Olen tehnyt tuosta mainonnasta kantelun kuluttaja-asiamiehelle, jotta ottaisivat kantaa linjauksella onko tuollainen mainonta hyväksyttävää KSL 2:2.2 mukaan. Olen tavattoman huolissani tästä sponsoroinnista.

Joku joukkue saa yyberkiiltävät uudet kamat. Väitän, että nappistenkin kyljessä lukee ????.fi. Kysymys: Muistaako pikku Janne tullessaan täysi-ikäiseksi mitä komeiden peliasusteiden kylkiin oli painettu? Onko mahdollista, että vanhempien sarkastisessa huumorissa lähtee elämään lauseet pelikentän reunalla esim. tuomarille, että: ”onko ???? sponssannut sinuakin?” Jos joku isä on vaihtanut auton, voiko hän kommentoida bussimatkalla sarkastisesti, että: ”ei saldo riittänyt, joten ?????.fiillä rahoitin…”.  Muistaako pikku Jannen joukkuetta vastaan pelanneet joukkueet, kuinka komeet asut Jannen porukalla oli ja kuka ne oli sponsoroinut?

Lapset kun eivät ole sarkasmin mestareita haen kuluttaja-asiamiehen linjausta tämän sponsoroinnin oikeellisuutta. He ovat omiaan omaksumaan ajattelun, että ????.fi auttaa silloin kun omat rahat eivät riitä. Mielestäni tällä sponsoroinnilla yritetään kiertää kuluttajasuojalakia ja vanhempien asiakkaaksi saamisen lisäksi, tuotetta tehdään tunnetuksi tulevaisuuden asiakkaille. Toki on laillista kohdentaa tällainen markkinointi kentän reunalla oleville äideille ja isille. Vaikka yhtiö jättäisi logot pois peliasuista, suhtaudun silti kriittisesti tähän, että kisaa toitotetaan radiomainoksella. On eri asia lahjoittaa pussillinen palloja jollekin joukkueelle ja toivottaa onnea kauteen meidänkin firman puolesta, kuin tehdä sponsoroinnin perusteella kisa radiomainokseen, jossa lahjoittajaa tuodaan komeasti esille. Perusteluideni mukaisesti tämä sponsorointi on omiaan antamaan alaikäisille lapsille vahingoittavaa informaatiota omaan kehittymättömään pääkoppaansa yllämainituiden esimerkkien johdosta.

Lähestytään näkemystäni vielä toiselta lailliselta kantilta. Mietoja alkoholijuomia saa mainostaa. Koska olet nähnyt Bailey’s logon kymmenenvuotiaiden taaperoiden pelipaidan rinnassa, saati edes Karhu merkkisen oluen komeaa nallen päätä paidan rinnassa. Esimerkki ei ole yleispätevä, koska alkoholimainonta sisältää rajoitteita näissä tilanteissa. Nyt kuluttaja-asiamies tehkööt linjauksen siitä, onko jatkossa suotavaa, että taaperoiden paitojen rinnassa komeilee ”Vituiks.fi, se tunnettu arjen tuhoaja”.

Marko, Ansionsa Mukaan

Mihin erilaiset tyylit käyttää rahaa ovat johtaneet?

Kolme vuotta sitten jututin kaveriani Mikkoa, joka on yrittäjä. Hän kertoi hyvin yksityiskohtaisia esimerkkejä kuinka hänen työntekijät ajattelevat erillä lailla rahasta. Esiin otettiin Maukka +50-v nyttemmin liki 60-v, Ansku nyt yli nelikymppinen ja nuorin työntekijä Pale joka on juuri päässyt neljännelle vuosikymmenelle. Heitä pääsin jututtamaan ja heidän näkemyksistään omaan talouteen kirjoitin blogin Tammikuussa 2017. Ideana oli tuoda esiin kolme täysin erilaista tyyliä suhtautua oman talouden hoitoon ja lopuksi ennakoin mihin se johtaa. Jokainen tapa on yhtä oikein kuin toinenkin, riippuu vain mitä ihminen taloudessaan haluaa tapahtuvan. Ei siis ole oikeaa eikä väärää tapaa käyttää rahaa. Kaikki johtavat vain erilaiseen lopputulokseen. On väärin syyttää muita silloin kun haluat vaurastua, mutta et viitsi asian eteen tehdä mitään.  Blogin voit kerrata tästä:

Oy Perhe Wirtanen Ab – kolme eri tapaa

 

Jos blogi on sinulle tuttu, etkä tarvitse muistutusta, niin muistutetaan siitä, mitä lopuksi ennustin heille heidän tyylinsä käyttää rahaa tuovan.

Mitä näille ihmisille kuuluu eläkkeellä? Maukan ja vaimon touhu jättää heille yli 10 000e joka vuosi rahaa tilille, ottaen huomioon vajaan kymmenen vuoden välein tapahtuvan auton vaihdon. Heillä on eläkkeellä säästössä pahan päivän varalle muutama satatuhatta euroa. Eläkkeet puolittavat tulot, mutta se ei heille ole ongelma, koska puolilla tuloilla on pärjätty tähänkin saakka. Säästöillään he nauttivat laadukkaasta eläkeiästä, tai sitten he jättävät kivan pesämunan perinnöksi lapsilleen.

Ansku velkaantuu joka kuukausi muutaman satasen ja tuolla keskiluokkaisella rahankäsittelytyylillä palkankorotus saisi aikaan entistä suuremmat menot, joten se ei olisi pelastus, vaan se lisäisi ongelmia entisestään. Hän on eläkkeellä kalliiden korkojen vuoksi velkasaneerauksessa/ henkilökohtaisessa konkurssissa. (korkoa korolle, lue viime viikon blogi. Tämä toimii myös velkaantuvalle samalla lailla)

Pale on 40-v päästä umpisaletisti monimiljonääri ja nauraa kommentille, ettei normaalityöllä voi rikastua. Hän tietää jo nyt, että väite on FAKTA. Kysymys onkin siitä, kuinka korvauksen menetetystä vapaa-ajasta käyttää. Hänellä lienee tuolloin ainakin miljoonan edestä vuokrahuoneistoja, koska on jo nyt oppinut vivutuksen voiman. Lisäksi kun kaikki ylimääräiset rahat menevät sijoitussalkkuun kasvamaan korkoa korolle ja ikää on noin vähän, on lopputulos saletti. Hän on jo 50-vuotiaana taloudellisesti riippumaton. Halutessaan hän jatkaa työskentelyä, mutta voi myös työskentelyn halutessaan lopettaa.

Eikä näitä kolmea kohtaloa muuta mikään! Ei edes ”paitsi jos”. Jokaiselle kolmelle kerroin jo nyt mitä heille tulee tapahtumaan, jotta ei tulisi ”yllätyksiä”. Mutta jos esim. taloudellisesti epäonnistuu elämässään ja Marko olisi sittenkin oikeassa, niin sehän on Mikon syy…

Mikä tahansa näistä tyyleistä on hyvä ja hyväksyttävä, mutta jokainen johtaa erilaiseen lopputulokseen. Päätä oletko Maukka, Ansku vai Pale.

Nyt kolme vuotta haastattelun jälkeen pääsin Mikolta kuulemaan mitä heille kuuluu nykyisin. Mennään aiemmassa järjestyksessä ja päästetään ääneen muutaman vuoden päästä eläköityvä Maukka.

Maukka on vaimonsa kera harrastanut remontointia ja reippaasti. He valmistautuvat myymään heille suureksi käyneen omakotitalon jota he ovat hissun kissun remontoineet myyntikuntoon. Lapset ovat perheineen Etelä-Suomessa, josta Maukka on hankkinut pienen järvenranta talon, jota remontoidaan tulevaisuutta silmällä pitäen omaksi asunnoksi kesälomien aikana. Maukka vaimoineen ovat lomalla Touko-Syyskuun, eli 5kk per vuosi jonka he viettävät tuolla uudella asunnollaan. He ovat toisin sanoen oleellisesti vähentäneet työskentelyä ja omien sanojensa mukaan nauttivat enemmän elämästään. Heillä on tarkoitus lopettaa työskentely ja muuttaa tuonne etelään remontoitavaan taloon kokonaan lähivuosien aikana.

Ansku irtisanoi itsensä Mikolta muutama kuukausi blogini jälkeen, koska hän sai koulutustaan vastaavaa työtä, jossa tienasi liki tonnin kuussa enemmän. Tämä tosin bruttona, ei nettona mutta tonnin suuremmasta palkasta hän oli Mikolle porissut… Anskun työsopimus purettiin uuden työnantajan toimesta n. vuosi sitten, koska hän kavalsi työnantajaltaan rahaa. Anskulle ei siis riittänyt 500e kuussa enemmän elinkustannuksiinsa toisin kuin mulle kertoi. Hänen menot lähti uuden bruttotonnin myötä valtavaan kasvuun ja tästä lisääntynyttä taloudellista ahdinkoa helpottaakseen hän käytti luvatta työnantajansa lompakkoa. Mikko ei tiedä missä päin maailmaa Ansku nykyään on, mutta Kia:n oli muutama kuukausi sitten vienyt rahoitusyhtiö ja pari kuukautta myöhemmin pankki oli vienyt asuntolainan vakuutena olleen uuden karhean rivarin, jonka pankki on sittemmin saanut myytyä. Oikeudessa Ansku on saanut ehdonalaista vankeutta, sekä korvaussumman joka seuraa häntä ulosoton kautta loppuelämänsä ajan. Lisäksi itse oletan, että kaikki vituix.fi ja muut vipit sekä kulutusluotot lyhenevät myös ulosoton kautta, eli eivät lyhene vaan kasvavat.

Palesta ei tullut vanhaa piikaa, vaikka oli käytännössä aikuisiän viettänyt sinkkuna. Hänelle ei ollut säästäväisestä ja sijoittavaisesta luonteesta kelvannut kukaan tarjolla olleista tavallisista tuhlaripojista. Nyt sijoitusseminaarissa käydessään, jonka kulut hän luonnollisesti vähentää verotuksessa tulonhankkimismenona, hän on tavannut sijoitusorjentoituneen miehen, joka sattui lisäksi asumaan Palen kotipaikan naapurikunnassa. Pale on muuttanut asumaan naapurikuntaan tämän sijoittajamiehensä luokse tämän miehen omistamaan kerrostalokolmioon. Oman kaksionsa hän luonnollisesti laittoi vuokralle. Kolme vuotta sitten hän oli juuri ostanut ensimmäisen sijoitusasuntonsa ja myöhemmin jo toisen, joten hänellä on nyt niitä kolme. Uuden miehensä kanssa hän on perustanut yhtiön, joka omistaa ja hallinnoi vuokrahuoneistoja ja yhtiöllä huoneistoja on Mikon tietojen mukaan nyt 16kpl. Arvopaperisalkkuun hän sijoittaa myös edelleen kuukausittain ja kolmessa vuodessa salkku on lähinnä paksun Neste omistuksen vuoksi liki kolminkertaistunut, sisältäen kolmen vuoden uudetkin sijoitukset ja vuosittaiset osingot uudelleen sijoitettuna. Autosta hänen oli kuitenkin pakko luopua, koska yli 1000 vuotta vanha BMW oli pitkän tieosuuden loppukirissä saanut ”sydärin”. Hän on edelleen Mikolla töissä, mutta naapurikunnassa asuessaan hän on investoinut auton sijaan bussikorttiin.

Palelle tuo autosta luopuminen ja bussikorttiin siirtyminen jättää hänelle enemmän rahaa sijoittamiseen ja Mikko sanoikin sarkastisesti, että: ”Kun tuo likka tulee siihen ikään jossa Ansku joutui alkamaan taloushuolien vuoksi sutkiksi, tuo likka ei tee yhtään mitään mistä hän ei oikeasti tykkää”!

Kolme eri tapaa. Yksikään ei ole väärin. Jokaisella on erilainen lopputulos. Mutta edelleen ja myös tulevaisuudessakin on jokseenkin typerää odottaa nykyistä parempaa ja tehdä kaikki kuten ennenkin.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy