Mihin kiire valmiissa maailmassa?

Lomani aikana Henry oli käynyt kolmessa pankissa, joista yhdessä ei ollut tarjolla tarpeeseen sopivaa vakuudetonta lainaa. Yhdestä lainaa olisi saanut 40 000e ja jäljelle jäävästä pankista neuvottelu oli 50 000e lainasta.

Soittelin pari viikkoa lomalla oltuani Henrylle ja kyselin kuulumisia. Hän sanoi, että hän odottaa luottopäätöstä tästä 50 000e lainasta. Minä puolestani ihmettelin pankin päätöksen hitautta. Kysäsin sivussa mikä on plan b tämän 40 000e myöntävän pankin kanssa, jos suuremmasta lainasta tulee kielteinen päätös? Sitä ei oikein ollut.

Puhelun päätteeksi jäin hieman ihmettelemään myös Henryn halua odotella kaikessa rauhassa. Tästä syystä sitten soitin hänen isälleen ja kysyin hänen näkemystä asiasta. Hän oli kieltämättä todella hiilenä. Ei voinut ymmärtää tätä halua odotella ja odotellessa hävitä rahaa. Hän tiesi, että Henrylle oli alkanut tulla ensimmäiset maksumuistutukset luottoyhtiöiltä, eli Henry ei enää kyennyt ajallaan lyhennyksiä hoitamaan. Tämä huolestutti minua ja sanoin, että:”olethan ottanut sellaisen huomioon, että hän ei ehkä vieläkään ymmärrä kokonaisvakavuutta asiassa ja ehkä hänestä ei tästä syystä olekaan toimintaansa muuttamaan? Isä kertoi kuitenkin tuntevansa poikansa ja nähneensä hänestä sen, että hän tulee hoitamaan asiansa ja muuttumaan. ”Mutta kuinka se oikein vituttaa katsoa vierestä kun toinen kaikessa rauhassa odottelee jotain saatanan pankkia ja sitä odottaessa itse siitä rahaa menettää”, isä kiukutteli puhelimessa.

Muistutin isää viime tapaamisen kommentistani, jossa pitää teettää Henryllä kaikki kovimman mukaan, että muutos tapahtuu oikeasti ja muistutin, että tästä syystä et voi tehdä muuta kuin hänelle asiasta kiukutella. Muu pitää Henryn hoitaa itse. Isä kertoi, että vaikka Henry ei ymmärrä odotusaikaa käyttää varasuunnitelman valmisteluun, niin enemmän häntä häiritsee se, ettei Henry ole vielä(kään) kertonut kenellekään muulle ongelmastaan. Edes morsian ei tiedä ja isälle kertomisesta oli aikaa kulunut kohta jo kuukausi. Isä sanoi toivovansa, että pankki näyttää punaista valoa ja poika joutuu lyömään päänsä petäjään. Sitten huomaa, että on aloitettava varasuunnitelman miettiminen ja sen olisi voinut jo hoitaa, eikä tarvitsisi kuin ottaa suunnitelma käyttöön. Tässä ajassa Henry häviää monta sataa euroa ylimääräisiä korko ja viivästysmaksuja.

Tästä reilun viikon kuluttua kotiuduin ja tapasin Henryn ja hänen isänsä. Henry kertoi tulevansa suoraan pankista ja hänen luottohakemus oli hylätty. Se ei kuulemma silti ollut ongelma, kun hän voi saada sellasen toisenlaisen lainan… Tieto sen myöntämisestä vaan vie pari viikkoa. Katsoin hiljaa nuorta miestä, jolloin isä esitti kysymyksen mikä mua vaivasi:” Mites ajattelit tämän pari viikkoa viettää tilannettasi nopeuttaaksesi”? ”No mitä tässä voi tehdä muuta kuin odottaa? Jos saan lainan, niin se ratkaisee ongelman. Jos en saa, niin sitten pitää maksaa vaikeimman kautta, eli suoraan lyhennellen noille luottoyhtiöille. Jommalla kummalla tavalla tämän hoidan. En voi kuin toivoa, ettei tarvitse olla lyhennyshirressä seuraavaa kahtakymmentävuotta.” Tässä vaiheessa toistin aiemman esittämäni kysymyksen, että mikä on plan b sen pankin kanssa, joka myöntäisi 40 000e? Henry sanoi, että tässä toisessa on paremmat ehdot, joten hän odottaa sen vastausta. Plan Beetä ei siis vieläkään ollut.

Isä katsoi tyytyväisen tyytymättömällä ilmeellä Henryä ja poistuessaan paikalta sanoi tiukkaan sävyyn, että:” Missä vaiheessa ajattelit muistaa, että äidillesi ei jäänyt meidän avioerossa euroakaan velkaa? Hän asuu edelleen kotitaloasi, josta hänellä ei siis ole velkaa! Olisikos tässä niitä kaipaamiasi vakuuksia pankille? Oliskos jo nyt yli kuukauden odottelun jälkeen oikea aika käydä ongelma paljastamassa myös äidillesi, jolle joudut kuitenkin kertomaan, ennen kuin minulta euroakaan tarvittaessa sulle apua tulee! Jopa minä tiedän sen, että hän ei lastansa pulaan jätä. Ala nyt jo helevetti hoitamaan omaa elämääsi! Moro!”

Suuri seikkailu äidin luona ensiesityksessä ensi viikolla.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Mitä sä oot valmis tekemään?

Toiseen tapaamiseen Henry oli ottanut isänsä mukaan. Menneen viikon aikana Henry oli löytänyt kaksi pankkia josta on mahdollista saada vajaa 50 000e mahdollisesti jopa ilman vakuuksia. Molempiin pankkeihin hän oli varannut neuvotteluun ajan. Verkossa myytävien lainojen yhdistämislainat olivat tutkimukseni mukaan viimeinen vaihtoehto. Ne ovat tottakai kalliimmasta päästä, eikä niiden ehdoista voi neuvotella.

Neuvottelu on nyt tärkeää, että Henrylle jää ”pelivaraa” pankkitilille. Henrylle tulee palkkaa tilille keskimäärin 1500e kuukaudessa. Tästä asumiskustannukset ovat 200e, bussikortti 70e ja muut kiinteät kustannukset 30e. Kauppaan yms. menee noin 150e kuussa. Kerroin Henrylle ja isälle, että tämä tulee hoitaa seuraavasti: Henrylle avataan aivan uusi tili jonne palkka maksetaan. Tuolle tilille ei Henryllä ole pääsyä. Palkkapäivänä tuolta siirtyy suoraveloituksena Henryn vanhalle tilille 450e josta 300e on kiinteitä kustannuksia. Jäljelle jäävä 150e Henryn pitää budjetoida niin, että se riittää. Siitä tulee itseasiassa jäädä hieman ylikin, koska seuraavassa kuukaudessa voi tapahtua jotain pientä odottamatonta. Lainanhoito tilille jäävästä rahasta lähtee lainanlyhennykset suoraveloituksena. Olisi hyvä, että sinne jäisi myös rahaa puskuriksi. Tuo suojaa sitten tilanteessa, jos tulee työttömyyttä tai työkyvyttömyyttä. Tällöin ei tarvitse ostaa kallista vakuutusta lainan myöntäjältä. Puskuriin kertyneitä rahoja voi sijoittaa ja tämäkin nopeuttaa lainanmaksua, koska myöhemmin sijoitukset tuottoineen myydään ja loppuvelka kuitataan kertasuorituksella.

Kysyin Henryltä mitä hän on valmis tekemään tässä onnistumisen eteen. Hän vastasi, että:” Kuule ihan mitä vaan, että tämä paska jää taakse. Tää on niin nähty ja eletty. Tämmöinen salailu ja valehtelu on liian raskasta elämää”. Sanoin tälle kaksikolle, että sen tuosta sairaudesta tiedän, että tärkeimpien ihmisten tulee kaikkien tietää mikä on homman nimi. Tärkeät ihmiset ovat niitä jotka myös huolehtivat, ettei Henry palaa entiseen. Tässä Henry myös oppii huomaamaan ketkä on ne oikeasti tärkeät ihmiset. Jos joku tästä Henrylle vittuilee tai toimii muutoin kuin tukevasti, on aika katkaissa yhteydenpito tähän myrkylliseen ihmiseen. Sääliä ja vittuilua ei Henry tarvitse. Hän tarvitsee apua ja tukea elämän muutoksessaan.

Kysyin heiltä myös sen, että mikä ratkaisu erotukselle, jos pankista saa 40 000e ja vanhaa velkaa on 56 000e? Sanoin, että tuon erotuksen voi tosin ottaa netin yhdistelmälainana, mutta olisi Henryn kannalta parempi jos ei tuota tarvitsisi ottaa. Pidetään se viimeisenä vaihtoehtona. Isä kertoi Henryn ottaneen yhteyttä varakkaaseen tuttavaan ja pyytäneen häneltä koko summan lainaan ja tuttava oli luvannut harkita asiaa. Pyysin isää soittamaan tapaamisen jälkeen tälle tuttavalle ja kieltämään ehdottomasti auttamisen! Velkakirja tutulta ei ole riittävä uhraus, että asiat korjaantuu. Tuttavalle jolla on paljon rahaa, on paljon helpompi jättää velka hoitamatta kuin pankille, joka ottaa omansa tavalla tai toisella. Henryn pitää ottaa lääkkeensä kovimman kautta, että hän saa asiansa lopullisesti korjattua. Käytin esimerkkinä ekaluokkalaista myymälävarasta, joka jää kaupan kassalla kiinni. Usein nämä lasketaan kotiin ja ilmoitetaan vain vanhemmille. Ihan ok, mutta entäs jos siltikin soitettaisiin poliisille? Kumpi johtaa pysyvämpään eheytymiseen jos kotona vanhemmat hieman huutaa ja toruu, vai se että tämä lapsi kävelee kaupan aulan läpi kahden poliisin välissä poliisiautolle kaiken kansan katsellessa ympärillä. Varmasti jälkimmäinen, vaikka kohtuuttomalta nopeasti tuntuukin.

Isä kertoi, että jos Henry saa sen 40 000e pankkilainaa, ei hänellä ole antaa vakuutta lopulle velalle koska hänen talo on talolainan vakuutena, mutta häneltä löytyy tuo 16 000e tarvittaessa lainata pojalle, jos tämä sopii. Ei paras, mutta hyvä idea. Kaksi lainaa on raskaampi hoitaa kuin yksi ja rasittaa yllä mainittuja ylijäämän tarpeita. Mutta toimii kun siitä tehdään samanlainen suoraveloitus kuin pankkilainastakin. Sanoin isälle, että voin laatia teille velkasuhteesta velkakirja sekä sopimuksen ja jos Henryllä jää velka sulle hoitamatta, niin ota sitten yhteyttä ja muutetaan hoitamaton summa ennakkoperinnöksi, jolloin sisarrukset eivät kärsi veljen töppäilyistä.

Tapaaminen oli ohi ja kerroin lähteväni kolmen viikon lomalle Thaimaahan jonne Henry voi olla yhteydessä Whats Appilla kun on uutta kerrottavaa.

Jos aiot toimintaasi muuttaa, tee se vaikeimman kautta. Eheytyminen toiminnassasi tapahtuu varmiiten kun ”seisot torilla julkisesti paskat housussa”.

Marko, Ansionsa Mukaan

”Voitaisko me tavata, tästä en selviä itsekseni?”

Edessäni istuu Henry. Arka nuori mies hyvin epävarman oloisena. ”Kerroppas huolesi, niin kerron osaanko auttaa tai kuka voisi mielestäni osata”. Nuorella miehellä on ikää 25-v ja hän on uhkapelaaja jo toista kertaa.  Heti täysi-ikäisyyteen saavuttuaan hän oli saanut pelattua vanhempien ja isovanhempien hänelle säästämän aikuisiän pesämunan. Nyt muutama vuosi myöhemmin tilanne on pahempi.

Henry kertoo, ettei ole koskaan pelannut onnenpelejä. Hän pelaa urheilupelejä. Tuolloin vuosia sitten hän sai kymmenentuhannen euron voiton Vakioveikkauksesta. Tästä syntyi tunne, kuinka helppoa rahaa nämä pelit tarjoavatkaan. Seuraavat vedot lyötiin isolla rahalla ja kun voittoa ei tullutkaan, panokset kasvoivat aikaisempien tappioiden paikkaamiseksi. Henry velkaantui ja tilanne korjautui maksamalla velat pois tuolla mainitulla pesämunalla. Näin Henryn pelaaminen loppui.

Nyt myöhemmin koulusta on valmistuttu ja työpaikan turvin tulot ovat säännölliset. Avoliitossa asuessa kustannuksia hoitaa kaksi aikuista, joten ylimääräiselle rahalle löytyi uudelleen vanha harrastus. Nyt uusi ura alkoi uudella entistä isommalla voitolla ja kuten aikaisemminkin, helppo raha kasvatti panokset kohtuuttomiksi. Kun aikaisempien tappioiden takaisin saamiseen ei enää riittänyt omat rahat, oli rinnalle tullut kulutusluotot.

Kun tilanne muuttui kohtuuttomaksi eikä luottojen lyhentämiseen ollutkaan rahaa, oli Lady Fortuna tullut kehiin ja Henry onnistui useasti saamaan viime tingassa uuden suurvoiton. Henry maksoi lyhennykset ja entistä suuremmilla panoksilla hän hävisi loput. Marraskuussa Henry oli nyt käynyt isälleen sanomassa, että: ”nyt tämän on loputtava ja mä tarvin sulta apua”. Isä lupasi tehdä kaiken minkä pystyy, mutta vaatinut poikaansa etsimään ulkopuolista apua rahankäyttöön ja Henry oli löytänyt meidän yhtiön.

Kerroin Henrylle, että kaksi peliongelmaista ihmistä on suomessa kirjoittanut kirjan ongelmastaan ja omistan ne molemmat. Tästä syystä tiedän, ettei itse pelaaminen ole Henryn ongelma. Hänen ongelma on peleissä voittaminen, jota hän ei osaa käsitellä. Hän tarvitsee suuremman ja suuremman euforian tunteen, jonka voittamisesta saa. Tämän vuoksi panokset kasvavat ja lopuksi ne kasvavat tappioiden paikkaamista varten. Kun valtavilla panoksilla sitten viime tingassa onnistuukin voittamaan, on kyseessä ennätys suuri voitto ja ennätyksellinen euforian tunne. Tässä tunnetilassa ei käy mielessä maksaa voittorahoilla velkoja vähemmäksi ja lopettaa pelaamista. Tästä johtuen Henry ei voi ikinä enää pelata yhtään mitään, jossa palkintona on rahaa.

Henry on velkaa 56 000e, eikä palkka enää riitä kaikkien lainojen lyhennysten maksuun ja Henry on henkisesti lyöty. Sanoin Henrylle, että hänen tulee kuitenkin olla ylpeä itsestään, nimittäin tilastot eivät valehtele ja Henry on tavallisessa tilanteessa. Yli puolet meidän keskiluokasta velkaantuu koko ajan lisää. Luottotietomerkintöjen määrä kasvaa koko ajan. Henry on tullut hakemaan apua ja tilanteensa avoimesti myöntämään. Tähän joukkoon kuuluu häviävän pieni osa nykyisistä ylivelkaantuneista. Henrylle ei ole ehtinyt tulla edes kirjettä perintätoimistosta, luottotietomerkinnästä nyt puhumattakaan.

Kerroin Henrylle, että voin antaa neuvoja mitä hänen tulee tehdä saadakseen velkojen lyhentämisen siedettävälle tasolle. Voin opettaa toisenlaisen rahankäyttötyylin ja se hoituu helpoiten, kun hän ostaa liput meidän neljään erilaiseen koulutustapahtumaan, sekä sen, että voin analysoida kaikki hänelle tarjoutuvat rahoitusmahdollisuudet ja laatia tarvittaessa sopimuksia. ”MÄ EN VOI AUTTAA SUA IRTI ONGELMASTASI. Siihen ei pysty kukaan muu kuin sinä itse. Sinun itse tulee muuttaa toimintamallisi. Kuten olet jo nähnyt, samanlainen toimintamalli johtaa samanlaiseen lopputulokseen. Jos itseäsi muutat, onnistut kyllä.” Lyötiin kättä päälle ja edestäni nousi seisomaan jo paljon itsevarmemman oloinen Henry.

Lopuksi sovimme, että mä selvittelen netistä näiden lainojen yhdistämispalveluiden ehtoja ja hintoja ja Henry selvittää pankeista vastaavia.  56 000e velkaa on törkeän pieni este aloittaa alusta uudelleen, kun ikää on vasta 25-v ja vakituinen työpaikka.

Ongelman korjaaminen alkaa ongelman myöntämisestä.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy