Ammattiliittojen suuri kusetus, vol.2

3.9 ilmestyneessä Kauppalehdessä oli iso juttu siitä, kuinka ammattiliitot ovat rikkaita. Pakko myöntää, että kauhistuin. En sitä, että ovat rikkaita, vaan sitä kuinka naivi olen ollut. Totta kai olen olettanut ”jätkän asialla” olevan liiton olevan hieman myös jätkän asemassa, mutta ei.

Ammattiliittojen toiminnasta olen kirjoittanut aikoinaan pitkän blogin, joka on luku ja jako kertojen valossa yksi eniten huomiota saanut kirjoitukseni. Suosittelisin sen nyt kertauksen vuoksi lukemaan. Kirjoituksen sisällä on linkki aiempaan kirjoitukseeni (yhtä paljon huomiota saanut) jossa havainnollistan sitä, kuinka hyvä työntekijä ei liittoa tarvitse, koska hänellä ottajia riittää. Lue tämäkin, niin saat kokonaiskuvan koko työmarkkina touhuun.

Oy Perhe Wirtanen Ab – Me ei oo mitään sille tehty!

Tuossa kirjoituksessa kusetus esimerkkini oli se, että liitot ajavat alakohtaisia palkankorotuksia oma lehmä ojassa, tietäen sen, että palkankorotukset aiheuttavat Suomen kilpailukyvyn heikkenemisen ja työpaikkojen valumisen ulkomaille.

Liittojen edustajilta olen nähnyt kommentteja siitä, kuinka työnantajat tekevät verosuunnittelua maksaakseen mahdollisimman vähän veroa ja samaan aikaan irtisanovat porukkaa. Olen nähnyt kommentteja siitä, kuinka joku rikas yritys ei ajattele muuta kuin rahaa irtisanoessaan porukkaa, vaikka rahaa riittäisi kaikki töissä pitää. Olen myös nähnyt kommentteja palkankorotus puheiden takana siitä, kuinka asumismenot on jo niin paljon tässä maassa kasvaneet, ettei entisillä palkoilla enää pysty itselleen kattoa pään päälle kustantamaan. Kaksinaismoraalisuus kunniaan.

Minä en tiennyt, että keskiverto ammattiliitolla on parisataa miljoonaa kiinni pörssiyhtiöiden osakkeissa. Eli pahimmassa tilanteessa kun ovat olleet barrikaadeilla irtisanomisista, ovat vihollisyrittäjän osakkeihin sijoittaneet, koska tulos paranee irtisanomisen jälkeen.

Minä olen tiennyt, ettei yhteishyödyllinen toimija maksa veroja, mutta en vaan ole hoksannut, että tietenkään tuollaisena toimijana ammattiliitto ei maksa veroja. Tässä ei tarvitse enää muuten puhua verosuunnittelusta, koska ei maksa veroja lainkaan. Saunaillassa voi möhömahaiset liitto johtajat suunnitella lonkeropäissään miten suunnittelisivat verosuunnittelunsa, jos olisivat yhtä surkeassa tilanteessa kuin liittoon kuuluva jätkä, tai hänen työnantajansa.

Tuo asumisen kallistuminen suoraan sanoen vitutti eniten. Valtaosa liittojen sijoitustuotoista tulee kiinteistösijoitus yhtiöiltä, kuten vuokra-asumista kehittävältä Kojamolta. Eihän nämä voi saada taakse kurssinousua ja osingonmaksu kykyä ilman, että vuokrabisnes on kannattavaa. Mitä kalliimpaa vuokralla asuminen on, sitä paremmin voi bisnes ja ammattiliitto kerää tuotot. Mikäli jokainen ihminen tässä maassa saisi 10% palkankorotuksen, on varmaa, että myös vuokrat kallistuisivat 10%, leipä kallistuisi ja kaikki kallistuisi 10%. Miksi? Koska kansalla on 10% enemmän rahaa tuotteista ja palveluista maksaa. Tämän vuoksi tämä asumisen kalleuden moite palkankorotus keskusteluissa sai nyt niskavillani pystyyn. Liitot saavat joka alalle 10% korotukset. He eivät siinä menetä lähtökohtaisesti rahaa. Kojamo tekee parempaa tulosta vuokrankorotusten jälkeen ja liitto tienaa kasvaneilla osingoilla.

Niin usein on haukuttu pörssisijoittajaa duunarin ja liiton toimesta, kun ne ajattelevat vain rahaa ja niiden takia tulee työttömyyttä. Mitäs tähän ammattiliiton toimintaan nyt sanoo duunari Jätkä?

Satoja tuhansia homoja haukkuvia ihmisiä nousi barrikaadeille ja erosi kirkosta, kun Päivi Räsänen puheissaan loukkasi seksuaalivähemmistöjä. Mielestäni tuo oli kaksinaismoraalista toimintaa ”vitun homo” kommenttia viljelevältä kirkosta eronneelta. Nyt jos mielestäsi työnantaja ja sijoittaja ovat pahoja ihmisiä, oikeita kapitalistisikoja, niin on varsin kaksinaismoraalista toimintaa jatkossa kuulua ammattiliittoon!

Hyvä mies ei liittoa kaipaa ja huonolle miehelle työttömyysturva on LAKISÄÄTEINEN. Barrikaadeille vaan ja joukkopako ammattiliitoista käyntiin nyt. Ollaan porukalla suoraselkäisiä ja samaan aikaan!

Liittosi ei ole sinua kehottanut laittamaan huulipunaa, eikä pukeutumaan aistikkaasti, mutta ilman tätä erotiikkakin ne sinua kaksinaismoraalisuudellaan perse raiskaavat.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Onks nyt sitten kivaa?

Olen useasti kommentoinut erilaisia tyylejä pyörittää yritystoimintaa ja muistuttanut, että samanlainen toiminta johtaa aina samanlaiseen lopputulokseen.

Yleisin toimintamalli meidän yhteiskunnassa on se, että yrittäjä kasvattaa liiketoimintaa ”väärin”, eli liiketoiminta vaatii entistä enemmän yrittäjän panosta ja kun yrittäjä väsyy tai sairastuu, niin yritys on entinen. Toinen suuri riski on se, että aletaan rönsyilemään vähän joka puolelle ja ydinliiketoiminta riskeeraantuu. Valitettavan moni ei aja uutta kannattamatonta toimintaa alas, vaan agressiivisesti odottaa aikaa parempaa ja koko bisnes kaatuu.

Asmo Solutions Oy kehitti paloturvallisen kännykkälaturin ja on nyt konkurssissa. Loistava keksintö, jollaista Nokia oli onnistumatta yrittänyt kehittää vuosia. Matkapuhelin valmistajatkin kiinnostuivat tästä tekniikasta ja jokunen oli halukas patentin ostamaankin. Eipä ollut yllättäen kaupan, vaan ite piti saada hoitaa kaikki. Olisi kieltämättä ollut nimenomaan oikea tyyli antaa vaikka jonkun Omena yhtiön hoitaa valmistus, myynti ja lobbaus siitä, että jokaisen maan lainsäädäntö vaatii paloturvallisen laturin käyttöä. Itse myyjä olisi voinut nostella näitä Royalteja joiden eteen ei tarvitse laittaa enää rikkaa ristiin. Mutta ei ja nyt ollaan konkurssissa.

Makuuni Oy on se kaikkein surullisin esimerkki siitä, miten bisnestä ei pidä hoitaa. Siitä on yli 10-v aikaa kun suoratoisto palvelut alkoivat tulla markkinoille ja kivijalka vuokraamoiden pudotuspeli käynnistyi. Makuuni oli markkinajohtaja. Nyt se on konkurssissa ja viimeisen kuuden vuoden aikana ovat tehneet tappiota yli kolme miljoonaa euroa. Tämä siis viimeisen kuuden vuoden aikana. Merkit tulevasta on ollut ilmoilla jo 10-v sitten, joten miksi liiketoiminnasta ei vaan yksinkertaisesti luovuttu? Olisi vaatinut vain jokaisen myymälän vuokrasopimuksen irtisanomisen ja loppuun myynnin jokaisessa myymälässä irtisanomisaikana ja monta miljoonaa euroa olisi omistajien taskussa! Sitten vaan kehittämään jotain uutta, jos ei osaa elää muuta kuin yrittäjä elämää. En vaan ymmärrä.

Se, että aloitat uuden bisneksen ja et saa sitä lentoon, on aivan tavallista. Se, että kasvatat bisnestäsi väärin ja riskeeraat koko bisneksen, ei sekään ole aivan tavattoman typerää, kunhan osaat ottaa tappiot nopeasti ja lopettaa kannattamattoman rönsyilyn. Mutta tämä Makuunin esimerkki on pöyristyttävää. Kaikki se mitä on saatu vuosien saatossa menestystä kokoon, annettiin hitaasti valua viemäriin.

Ennen Makuunia R-Kioski ketju oli Suomen suurin videovuokraaja. Koska viimeksi olet nähnyt R-kioskilla elokuvia vuokrattavan? Tässä on se täydellinen toiminta. Kun markkina muuttuu, muuttuu toimintakin ja aiemmin tienattuja rahoja ei haaskata. Voisikohan erona olla se, että R-kioskin hallituksessa ei istu pelkästään osakkeen omistajat ja heidän pari kaveriaan, vaan heillä on ammattilaisista koottu hallitus, jotka tietävät sen, että osakeyhtiölaki vaatii heitä työskentelemään huolellisesti ja vastuullisesti yhtiön kehittämisen eteen.

Ansionsa Mukaan Oy tekee merkittäviä laajennuksia palveluiden suhteen loppu vuoden aikana ja yksi näistä on se, että yhtiössämme työskentelee syksyllä kaksi ihmistä, joilla on hallitus ammattilaisen pätevyys. Näin yritykset voivat meiltä ostaa täysin ulkopuolista näkemystä oman yhtiönsä kehittämiseen ilman sidonnaisuuksia/ tunne siteitä.

Tällaisella ulkoistamisella yritykset varmistavat sitä asiaa, että jotain muutakin kiinnostaa varmuudella huolehtia yrityksen rahoista. Mutta jos mielestäsi on pakko menettää rahaa, niin muista se, että

RAHAN MENETTÄMISEN PITÄÄ VÄHINTÄÄNKIN OLLA EDES HAUSKAA!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy