Rajat kiinni ihan oikeasti!

Viikolla törmäsin nuoreen, mutta vanhaan tuttuuni. Hän kertoi koukuttuneensa mun kirjoituksiin ja kysyi: ”Mikä sulla niissä on se perusidea miksi niitä teet”? Todella hyvä kysymys ja tuota olen sitten koko viikon mietiskellyt.

Blogihan sai alkunsa Oy Perhe Wirtanen Ab nimisestä perheestä, jolla ei rahat riittäneet kuukausittaisiin menoihin ja jonka otin siipieni suojaan syksyllä 2016. Heidän matka jatkuu yhä, mutta muuttuneilla toimintamalleilla. Heistä ei ole viikottain kerrottavaa, mutta heihin palataan kyllä myöhemmin. Olen käsityksessä, että hoitavat elämäänsä toisin kuin ennen ja ajattelevat rahaa kunnioittaen eikä rahaa polttaen. Näin heillä rahat riittävät ja velat vähenevät kuten suunnittelimmekin.

Luin myös muutaman kirjoitukseni sattuman varaisesti sieltä täältä ja huomasin kaksi asiaa. Vanhat ovat paskoja kirjoitusasultaan ja ne pitää jäsennellä pikkuhiljaa uusiksi. Toiseksi sen mitä tämä tuttavani kysyi, eli ei ole selkeää linjaa. Päässäni tiedän että on kova halu saada kaikki ihmiset pärjäämään taloudellisesti paremmin ja myös sen, että siinä onnistuminen vaatii kirjoittelun sijaan ihmisen kanssa työskentelemistä konkreettisesti. Kovasti siksi mietin miksi kirjoittelen milloin mistäkin, mutta sitten huomasin yhtäläisyyden. Ne kaikki ovat minun omia näkemyksiä asioista, jotka voivat olla joko mustavalkoisia tai sitten niistä voi ajatella toisin. Herätän ajattelemaan, koska ilman sitä ei elämässä tule muutoksia menneeseen. Kaikki muutos alkaa ajattelusta. Ilman sitä en olisi tätäkään tärkeää arvoitusta ratkaissut. Toki tuo ajattelun tärkeys on usein tullut esille, mutta en ollut oivaltanut sen ottaneen vallan kirjoituksistani.

Tästä päästään sitten sujuvasti herättämään ajattelua kaikille niin tutusta asiasta. Toistetaanpa itseä ja kommentoidaan maahanmuuton kustannuksia. En seiso rajalla huppari päällä valvomassa heidän tuloa, enkä ole valmis antamaan tulla miten vaan. Molemmissa hommissa on huonot ja hyvät puolet. Kun mustavalkoisesti täysin vastaan oleva puhuu, että yhteiskunnan rahat menevät tuossa hukkaan, niin hän on osin oikeassa ja osin väärässä.

En ala politikoimaan tällä asialla, mutta tilastojen mukaan 2017 maahanmuutto maksoi Suomelle miljardin. Osa heidän saamistaan tukirahoista lähtee Suomesta perheelle kotimaahan. Iso osa silti tuosta miljardista kiertää meidän kansantaloudessa. Verovaroista maksetaan vuokraisännälle heidän vuokra. Vuokraisäntä maksaa taloyhtiölle vastikkeen, jolla taloyhtiö tilaa paikallisilta voimilta kunnostustöitä, ostaa Anttoselta lämmitysöljyä yms. Anttonen ja paikalliset kunnostusfirmat taas ostavat rahoilla tarvikkeita ja palveluita paikallisilta voimilta ja kaikki tässä ketjussa työllistävät ihmisiä, jotka maksavat lisää veroja. Ei pidä unohtaa jo mainnittua vuokraisäntää, joka ostaa myös kunnostustarvikkeita vuokraamaansa kämppään paikallisilta voimilta ja puhtaasta tuotosta maksaa pääoma/ yhteisöveroa. Tätä on rahan kiertäminen. Vähintäänkin iso osa tuosta miljardista tulee tämän rahankierron myötä takaisin yhteiskuntaan.

Tuolla esimerkillä maahanmuutto ei ole maksanut lähellekään miljardia.

Vuonna 2017 Suomalaisten tekemistä verkkokauppaostoksista liki 4 miljardia tehtiin ulkomaisista verkkokaupoista ja vain reilu miljardi kotimaisista verkkokaupoista. Kotimaisista ostaessa raha jää kiertämään yllä olevin esimerkein Suomeen. Toki tämä Suomalainen verkkokauppa joutuu usein tuomaan ulkomailta maahan myymänsä tuotteet, mutta myynnin ja oston välisen erotuksen tämä kauppa jättää kiertämään Suomen kansantalouteen yllä olevin esimerkein.

Ulkomailta tilatut liki 4 miljardia taas katosivat ikuisiksi ajoiksi. Ulkomaiset verkkokaupat ovat toisinsanoen yli neljä kertaa suurempi rahallinen ongelma, kuin maahanmuutto. Tämä on suuri ja suureneva syy siihen, että tulevaisuudessa ihmiset eivät saa yhteiskunnalta enää sitä tukea, minkä saavat tänään. Kannattaa ostaa siltä oman kylän verkkokauppiaalta tuotteet, ennenkuin aloittaa kitinän siitä, että vitun Sipilä kun vei kaikki olleet edut. Vaikka olisi hieman kalliimpi kuin se ulkomainen, niin tulee silti tulevaisuudessa halvemmaksi, koska saat enemmän yhteiskunnalta palveluita.

Kun puhutaan siitä mikä on kallista yhteiskunnallemme, niin olen ehdottomasti ”Rajat Kiinni” mies ulkomailta tilaamisen suhteen. Pidetään nyt ne fyffet Suomessa, niin meillä on hyvinvointia tulevaisuudessakin.

Viikolla mulla oli asiakkaamme puolesta tapaaminen lakimiehen kanssa ja tapaamisen jälkeen turisimme nykyisestä elämän menosta oikeuslaitoksissamme. Tässä puhuttiin myös maahanmuuttajien rikollisuudesta, jota on enemmän kuin ennen. Tämä tietenkin johtuu siitä, että heitä on kappaleissakin enemmän kuin ennen. Silti tilastot eivät ole siitä muuttuneet, paljonko rikoksista tekee Suomen kansalaiset. Seksuaalirikoksista edelleen sama prosentti on kotimaisissa käsissä ja haaroissa kuin vaikka 5-v sitten. Tämä esimerkki ei ole puolustukseksi, vaan ajattelemista varten, että kaikki ei ole niin mustavalkoista kuin mitä Teppo sanoo. Rikollisuus lisääntyy kokonaisvaltaisesti, mutta rikollisuuden suhteet meidän ja ulkomaalaisten välillä eivät ole muuttuneet. Olen itse nauttinut virasta käräjäoikeudessa viimeiset 5-v ja omasta kokemuksesta olen aina sanonut, että kyllä mä enemmän Suomalaisia pelkään kuin maahanmuuttajia.

Ajattelua voi vielä tosin jatkaa. Esitin tälle asianajajalle sellaisen näkemyksen, että ajatteleppa seuraavaa: Mitä jos nämä meidän MC Tarrapallot ja Pullasutit menevät kaksinaismoraalisuudessaan nykyistä vielä pidemmälle? Nykyinen lainsuojattomuuden kaksinaismoraalisuus naurattaa aina kun näkee nahkaliivin nakottavan punaisissa valoissa.

Olemme saaneet useista lehdistä lukea kuinka vanhat rakenteet heillä ovat murentuneet ja uusia värvätään ja uusia ryhmiä perustetaan. Kun on selvää, etteivät kaikki maahanmuuttajat Suomessa työllisty/ sopeudu yhteiskuntaamme, niin mitäs tapahtuu sitten kun isänmaallisten MC Tenojen kunnia unohtuu ja saadakseen jotain mitä tavoittelevat unohtavat isänmaallisuuden ja rupeavat värväämään näitä ”ei kiinnosta vittujakaan” asenteella olevia yhteiskuntaan sopeutumattomia maahanmuuttajia? He tulevat hieman toisenlaisista oloista kuin mihin me vielä hyvinvointiyhteiskunnasta nauttivat olemme tottuneet. Tämän jälkeen meillä olisi oikeasti väkivaltaisia ihan oikeita jengejä, joissa ihmishengellä ei olisi tyhjän pullon vertaa arvoa.

Asianajaja vakavoitui silminnähden ja sanoi, ”Voihan perkele! Noinhan tuossa voisi hyvinkin käydä!”

”Eipä ole tullu ajateltua…”

Viimeinen ajatukseni on vain fiktiivinen esimerkki. Ei väite eikä ennustus. Tuon vuoksi sinun ei tule muuttaa lappiin erakoksi bunkkeriin asumaan, eikä tarvitse ketään alkaa tällä näkemyksellä pelottelemaankaan. Kiitos että ajattelit mitä kirjoitin.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

Elämäsi muuttuu, sinä päätät miten

Tämä aika on taloutta seuraavalle enemmän kuin mielenkiintoista. Ei ole päivää, etteikö Bitcoinista uutisoitaisi jotain. Näkemyksiä on puolesta ja vastaan, mutta mulla ei ole tuohon ottaa kantaa kuten jossain aiemmassa blogissani jo totesin. Tuollainen sijoitusmuoto ei ole minua varten, joten en aikaa sen tutkimiseen käytä.

Olen jokaista asiakasta neuvonut varautumaan muutokseen, jollaista ei ole nähty viimeisen kahden sukupolven aikana. Mikä se on ja miksi olen tätä mieltä jää edelleen meidän asiakkaiden eduksi. Kun se päivä koittaa, että olen oikeassa, niin meillä tulee konkurssiaalto, valtava työttömyys, suuri inflaatio joka ruokkii taas kaikkien kuplien posahtamista niin kiinteistöissä kuin pörssissäkin. Varautuvat voivat varmistaa tällä hetkellä itselleen historian parhaat tuotot. Ne jotka ovat sijoittamalla saaneet salkkunsa arvon kasvuun, menettävät ainakin laskennalliset tuotot, mutta välttämättä eivät muuta. Ne jotka eivät varaudu ollenkaan ja ovat riippuvaisia työpaikoistaan ovat heikoimmalla. Kun työ menee, niin menee myös asunto ja usein myös perhe.

Tällä hetkellä kirjoitukset taloudesta ovat varsin positiivisia ja hyvä niin. Sipilän vene porskuttaa yms. ja nämä ovat hyviä uutisia. Samaan aikaan pörssi tuottaa ennätyksellisiä summia ja toiset kertovat, että näin tämän kuuluu mennä ja tuomitsevat MEITÄ tuomionpäivän profeettoja. Me tuomionpäivän profeetat taas nähdään toistoa talouden historiasta liian paljon. Historia toistaa itseään ja siksi nyt pitää myydä osakkeet, huoneistot ja Bitcoinit. Ilmainen vinkki, ota tai jätä. Vuosi sitten myymällä olisit menettänyt vuoden tuotot, mutta vastaavasti olet saanut rakentaa tulevaisuutesi salkkua tätä päivää halvemmalla. Tuomiopäivän profeettoja kun tänä päivänä ovat kaikki Suomen menestyneimmät sijoittajatkin. Tällöin herää kysymys, onko tuomiopäivän profeetoista varoitteleva asiantuntija menettämässä provisiot, jos ihmiset eivät osta pörssistä osakkeita?

Juuri joku Amerikkalainen salkunhoitaja joka tulee metrolla töihin antamaan neuvoja asiakkaille, jotka saapuvat paikalle Rolls Roysella, ihmetteli tuomionpäivän profeettoja, vaikka USA:n pörssin indeksit ovat huipuissaan ja nousevat ilman suurta selitystä parhaillaan monta prosenttia päivässä. Pitänee soittaa hänelle ja pyytää katsomaan mitä on pörssissä AINA tapahtunut ennen suurta romahdusta. Tiedä sitten sanoa, miksi George Soros on esimerkiksi  myynyt usealla miljardilla osakkeita pois. Tiedä sitten siitäkään sanoa, miksi Warren Buffet on toiminut samoin. Osakkeiden paino heidän sijoitussalkuissaan on historiallisen matala ja nämä jäbät ovat tehneet oman elämänsä aikana nollasta kymmeniin miljardeihin pelkästään olemalla oikeassa tulevaisuudesta.

Talouselämän numerossa 46 viime vuonna haastateltiin Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikasta. Haastattelun pohjana oli Bitcoin. Koska Erkkejä on paljon, erotan heidät(kin) toisistaan lempinimellä. PuotiEki on eri kuin tässä esiin nostettava LiikaEki. LiikaEki kertoo, ettei Bitcoin uhkaa pankkijärjestelmää, koska keskuspankit takaavat rahaa, ei kryptovaluuttaa. Samalla hän kertoo, että luottoriskit ja luottotappiot ovat nykyään pienempiä kuin ennen ja se saa aikaan talouden paranemista. Varmasti totta, mutta kun mietitään mitä historia kertoo hypetilanteista, niin oletan, että moni Bitcoin uutisista hullaantunut sijoittamisesta tietämätön haluaa valtaviin tuottoihin kiinni ja ottaa asuntoaan vastaan pankista lainaa, jolla ostaa Bitcoineja. Aina viimeisenä lähtee tämä ryhmä liikkeelle ja aina viimeisenä lähtenyt on suurin riski heille itselleen ja muille mukana olleille. He tekevät velkavivullaan sen viimeisen ja selittämättömän nousun, jota seuraa railakas romahdus.

Tässä taas lisääntyvät luottotappiot, joten LiikaEkin näkemys voi olla vuoden parin päästä aivan toinen. Pitää myös huomioida, että monen muun maan keskuspankin johtajat ovat olleet täysin päinvastaista mieltä kuin LiikaEki. Monet myös samaa mieltä. Tästä saamme tulevaisuuteen historiaa varmasti, kumpi näkemys oli oikein.

Mutta aiempaan kappaleeseen nojaten, LiikaEki oli samaa mieltä kuin me kaikki tuomionpäivän profeetat: ”Ne jotka ajattelevat, että nyt on ihan erilaista kuin ennen, ovat ongelmissa”. Kuten aiemmin kirjoitin, elämä muuttuu kaikilla. Osa menettää kaiken, osa aloittaa alusta ja osalla elämä muuttuu suurella harppauksella paremmaksi. Eräs kanssani asiasta keskustellut sanoi, että tämä on vain näkemys jonka takana ei ole faktaa. Vastasin, että faktaa löytyy usean sadan vuoden ajalta ja jos odotat sinne, kun fakta toistaa taas itseään, sinä olet myöhässä.

Samainen Talouselämän numero kertoo myös nykyisen rahaliiton vaatimasta remontista. Tämä oli varsin mielenkiintoista luettavaa. Too big to fail -ilmiö on pakottanut keskuspankit taikomaan lisää rahaa ja samalla tekemään ratkaisuja, jotta lisäraha ei räjäyttäisi inflaatiota. Keinotekoinen elvyttäminen on tämän kaunis termi.

2009 Amerikan liittovaltion agentit hakivat pari investointipankkiiria nimeltään Matthew Tannin ja Ralph Cioff kotoaan käsiraudoissa epäiltynä syyllisiksi monimutkaisiin Subprime lainoihin, jotka olivat kaataneet mm. Lehman Brothers pankkiiriliikkeen, joka taas oli saanut lumipalloefektin liikkeelle. Kuten kaikki elokuvan Big Shortin katsoneet ymmärtävät, että kyseessä oli keinotekoinen kurssimanipulaatio asuntoluottojen sijoitusinstrumentteihin, joilla pankkiiriliikkeet tienasivat miljardeja tovin aikaa. Kun juhlat tulivat päätökseen, olivat useat Eurooppalaiset pankit ja valtioiden keskuspankitkin sijoittaneet näihin huipputuottoisiin hiekkalaatikkoleikkeihin.

Tauti levisi myös Eurooppaan. Irlanti, Islanti, Espanja, Portugali, Italia, Englanti ja Kreikka nyt ainakin ovat joutuneet tunnustamaan useanlaisia ongelmia. Tunnetuimpana Kreikka joka oli myös keinotekoisesti pitänyt yllä tietynlaista satua, kuten Lehman Brothers ja moni muu pankkiiriliike. Aleksander Stubb kertoi tuolloin Suomen olleen viikon päässä siitä, että me olisimme olleet Euroopan ensimmäinen ”Kreikka”, mutta vienti alkoi kuin taikaiskusta vetää juuri kun sen viimeistään piti alkaa. Islanti loi aivan oman kiinteistökuplan, jonka rahastoihin myös Suomalaiset pankit sijoittivat asiakkaiden rahoja. Tunnen monta ihmistä jotka ovat saaneet omasta Suomalaisesta pankistaan puhelun, että sun rahaston rahat ovat ollutta ja mennyttä täysin ja kokonaan, koska Suomalainen pankki oli ne sijoittanut tähän keinotekoiseen tuotteeseen.

Kun yllä on monta esimerkkiä, kuinka keinotekoisesti saadaan asiat näyttämään todellisuutta paremmalta, niin väitän olevani oikeassa. Kohta käy kipeää. Jos ”pienet pankit” ja valtiot voivat keinotekoisesti antaa enemmän uskottavuutta omasta toiminnastaan kuin olisi aiheellista, niin miksi siihen ei pystyisi EUROOPAN KESKUSPANKKI JA MAAILMAN PANKKI.

Näiden kahden asioiden keinotekoinen vääristely lävähtää silmille tuota pikaa ja kun tämä tapahtuu, on kyseessä globaali muutos. Mainittakoot kuitenkin, että olen tästä tuota pikaa termistä sanonut jo 2-v sitten, että en tiedä meneekö 5 vai 10 vuotta. Se riippuu siitä, kuinka kauan uskottavuutta voidaan keinotekoisesti ylläpitää. Lehman Brothers aika sai aikaan sen, että Amerikan keskiluokkaa asuu vielä 10-v myöhemminkin kadulla, niin mitäs sitten jos koko maailman rahajärjestelmä osoittautuukin isoksi ilmapalloksi?Menetätkö kaiken, aloitatko alusta vai oletko tyytyväinen, että olit ajoissa meidän asiakas 😉

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

To believe or not to believe

Olen useasti ihmetellyt sitä, että nykyään ihmiset lukevat nettilehdistä vain otsikon ja jakavat sen ”karjala takaisin” meiningillä sosiaalisessa mediassa. En tiedä mikä on syy siihen, että nykyään ihmiset eivät kyseenalaista mitään, vaan suoraan nielevät kaikki otsikot uutiseen perehtymättä tai kyseenalaistamatta kuulemaansa.

Jouluna poikani välitti minut kymmeniä vuosia tunteneen ihmisen terveiset. Terveiset liittyivät meillä asuvaan vaihto-oppilaaseen ja tämä henkilö oli kysynyt, että: ”kuinka paljon isäsi saa tästä taloudellista hyötyä”? Poikani oli vastannut, että tietääkseni ei mitään. Käsitys on se, että meidän pitää maksaa hänen elämisensä täällä, eli sähköt, ruoat yms. ja mitä hän hankkii itse, niin ne hän maksaa omista rahoista. Tämä on tosi. Euroakaan ei tule mistään, mutta niitä kyllä menee. Tähän tämä henkilö oli vastannut, että: ”sitten on otettava hattu päästä ja kumarrettava kunnioituksesta, sekä myönnettävä, että on ollut väärällä informaatiolla liikenteessä. On todella mahtavaa, että joku mahdollistaa toiselle toisenlaiseen kulttuuriin perehtymisen ja samalla saa itselleen hienon kokemuksen toisenlaisesta kulttuurista”. Juuri tällaisesta toiminnasta on kysymys, kun alat vaihto-oppilaan isäntäperheeksi.

Terveiset suoraan sanoen vitutti ihan helvetisti, koska mietin, että mitä on tapahtunut kun ihminen joka on tuntenut minut näin kauan, ylipäätänsä miettii ”itsekkäältä ja ahneelta” kannalta tätä asiaa. Vastaus on se, että hän on ”kuunnellut väärää profeettaa!” Sanoin pojalleni, että kerro terveiset takaisin sanatarkasti näin:” vitutti ihan helvetisti se tieto, että jossain vaiheessa minä olen muuttunut sinun silmissäsi itsekkääksi ja ahneeksi, mutta kunnioitan helvetisti sitä, että samaan aikaan kunnioitit faktaa ja myönsit olevasi väärän informaation varassa liikenteessä”.

Miltäs sellainen taas kuulostaa sellaisen ihmisen korvaan, joka haluaa kaikkien menestyvän, kun hän saa seuraavanlaisen palautteen? Tapaninpäivänä poikani oli tavannut minun vapaaehtoistyönä paikallisella lukiollamme kurssittamani 20-vuotiaan miehen. Hän oli pyytänyt poikaani kertomaan minulle tyyliin seuraavanlaiset terveiset:”Isäs jutuista on ollu tosi paljon hyötyä. Ne on jäänyt alitajuntaan ja kun tulee joku ajattelua vaativa juttu, isäs puhuu mulle edelleen”. Käytännössä hän kuulee minun ääneni tai näkee typerän olemukseni alitajunnassaan muistuttamassa jostain asiasta! En tiedä millainen sijoitussalkku tai menestys häntä on seurannut, eikä se edes kuulu minulle. Sen silti tiedän, että tämä henkilö tulee tekemään menestyksekkään elämän itselleen ja se taas tarkoittaa sitä, että minä olen onnistunut työssäni! Tee työtä jolla on tarkoitusta, vai miten se oli?

Pyysin sanatarkasti välittämään terveiset takaisin, että:” mahtavaa että sain olla avuksi ja muista se, että annoin puhelinnumeron johon voit aina soittaa mielipidettäni kysyäksesi jos voin olla avuksi”. Tuon ilmaiseksi vetämäni lukuvuoden kurssin palkka tulee mulle juuri näistä asioista. Paras palkinto tulee vuosikymmenten päästä, kun kurssitetut tulevat vanhaa herrasmiestä kädestä kiittämään ja kertomaan kuinka hienosti heillä menee tuolloin taloudellisesti. Tällöin he myös ymmärtävät mitkä toiminnat ovat lopputulokseen johtaneet ja tietävät kuka ne toimintamallit päähän takoi. Se ei ollut meidän paikallisen lukion opetussuunnitelma, vaan se vapaaehtoinen, mutta ylimääräistä aikaa 2h viikosta vievä kurssitus.

Kun ihmiset eivät nykyään profeettojaan kyseenalaista, on paikallaan kertoa lopuksi hieno esimerkki. Erosin lasteni äidistä vuosia sitten erittäin sopuisasti ja ilman draamaa. Tuttavani luonnehtivat tätä historian tyylikkäimmäksi eroksi. Nykyisen morsiammeni kanssa rupesimme tapailemaan seuraavan vuoden alussa. Tällöin kaverini kertoi tälle treffikumppanilleni kuulleensa kyliltä seuraavanlaisia huhuja: Entinen vaimoni oli paiskannut minut pihalle kun olin löytänyt uuden naisen ja tämä uusi nainen olisi myös raskaana. Hän kysyi varovasti kuten naiselta pitää kysyä, että: ”ootko sä raskaana”?

Puretaan vastaus näin, että mua huolestuttaa ne ihmiset jotka tämän huhun ovat kuulleet, eivätkä ole vielä vuosiakaan myöhemmin minua nähneet kävelevän lastenvaunujen kanssa, eivätkä ole sekunttiakaan kuluttaneet aikaa miettien sitä, että: ”Alma ja Teppo saatana valehtelivat mulle. En enää ikinä halua tuollaisten paskanpuhujien näkemyksiä kuulla mistään asiasta”. Lyhyesti sanottuna täyttä paskaa joka sana. Ainoastaan rivien välistä pystyi tulkitsemaan faktan, että Kyllä Se MarCo On Eronnut

Tämä olisi muuten ollut historian pisin raskausaika, eikä sitä pentua enää synnyttää pystyisikään, koska kyseessä olisi jo  yli parikymmentäkiloinen jässikkä, jota ei saisi edes leikkaamalla pesästään pihalle. Tai sitten hän synnytti karvaiset kaksoset, jotka ovat nykyään parikymmentäkiloisia ja joiden kanssa käveleskelen päivittäin. Niitä me kutsumme miehekkäästi Radaksi ja Gaissaksi…

Mua ei näiden profeettojen jutut ole koskaan sinänsä liikuttaneet suuntaan eikä toiseen, mutta kuitenkin heitä kuuntelevat jaksavat yhtä paljon aina naurattaa. Silti aina kyseenalaistan olemassa olevilla faktoilla ne profeetat, jotka ovat jakamassa omanlaistaan informaatiota SINUSTA.

Usko mua, tähän loppui väärää tietoa jutustelu sinusta. Paremman faktan äärellä on sijaa totuudelle.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

Puolisosta kukkia

Viime syksynä etsin meidän Chileläiselle vaihto-oppilaalle minun elämäni muuttanutta kirjaa joululahjaksi. Kirjan piti ”hablata espanjolia” tai olla Lontoon murteella kirjoitettu. Kysyin löytyykö kirjakaupan kautta tätä tilauksesta, eikä löytynyt. Verkkokauppaan siis. Mahdollisimman kotimaisesta verkkokaupasta, eli Ahvenanmaalaisesta verkkokaupasta löytyi tämä kirja ja pari muutakin mielestäni loisto-opusta Lontoon murteella.

Tilaus sisään ja parin päivän päästä tuli sähköposti jossa kerrottiin, ettei tärkeinä ole varastossa. Nettisivu taas kertoi sitä löytyvän edelleen. Olin tilaukseen myös ruksittanut maksuttoman toimituksen lähimpään R-kioskiin. Toinen kirja saapui yksin suoraan postilaatikkoon ja kiittelin mielessäni hyvää asiakaspalvelua, vaikka nettisivun reskontra ei täsmännytkään tärkeimmän kirjan kohdalla.

Pari päivää myöhemmin tuli saapumisilmoitus postissa tästä toisesta saatavana olleesta kirjasta ja kävelin lähimmälle R-Kioskille sitä noutamaan. Siellä sain yllätyksekseni kuulla, ettei heidän jakelussa ole kyseisen verkkokaupan tuotteet, vaan ne on postin jakelua. Kävelin lähimpään postin palvelupisteeseen ja sieltä se paketti sitten löytyi. Tästä säätämisestä joka myös sisälsi molemmista samaan aikaan tilatuista, mutta eri aikaan toimitetuista kirjoista eri laskut, pistin sitten palautetta asiakaspalveluun. Palaute piti antaa tuotevirhe reklamoinnin kautta, koska asiakaspalvelulle ei löytynyt yhteystietoja… Kysymykseeni miksi kirja ei mennyt R-kioskille kuten lomakkeessa vaihtoehtona esitettiin, vaan läheiseen postiin, sain vastauksen: ne pitää noutaa postista kun paketit ovat niin isoja, ettei ne mahdu postilaatikkoon”. En viitsinyt lähettää jatkokysymystä, että kuin se yksin tullut isompi mahtui laatikkoon ja jälkeenpäin tullut pienempi ei millään sopinut samaan laatikkoon… Myöskään kysymykseen miten reskontra nettisivulla ei pidä paikkaansa, en vastausta saanut, kuten en tuohon R-kioski toimitukseenkaan. En myöskään siihen saanut vastausta, miksi kirjaa säilytetään vain 48h saapumisilmoituksen tulemisen jälkeen, jonka jälkeen palautuksesta tulisi isot kustannukset. Jumalauta jos jää yhden päivän verran postilaatikko tyhjentämättä, niin aikaa onkin enää 24h. Ole siinä sitten reissussa tai edes saunaillassa/ ylitöissä. Toki analyyttisenä asiakkaana esitin näkemyksen heidän ansaintamallista, jossa kannattavampaa mielestäni on heille palautukset, kuin tuotteiden myynti. Kysyin myös mistä hetkestä 48h lasketaan alkaneeksi, koska saapumisilmoituksessa oli vain pelkkä päivämäärä, eikä yhtään kellonaikaa. Korjasin kaikki ongelmani tämän kaupan kanssa pysyvästi sillä, että en enää kyseisestä kaupasta mitään tilaa.

Yhtenä iltana erästä kirjaa lukiessani, siellä oli esimerkki verkkokaupan asiakaslähtöisyydestä, joka mielestäni poikkesi kovin paljon tästä minun kokemuksestani. Jollain naisella oli viikko aikaa tehdä maksuton palautus tuotteille ja kun kaksi viikkoa oli kulunut, oli tämä verkkokauppa ottanut yhteyttä tähän naiseen ja kysellyt palautuksen viipymistä. Nainen oli itkenyt lohduttomasti ja kertonut, että oli tämän täysin unohtanut, koska hänen puolisonsa oli menehtynyt reilu viikko sitten. Voi suunnilleen olla hieman henkisesti kuormittava tapaus, jolloin väärät tennarit saattaa unohtua kaiken muun murheen alla. Verkkokaupan täti oli pahoitellut tapahtunutta ja sanonut tälle ENSIMMÄISTÄ KERTAA heidän kaupassa asioinneelle naiselle, että älä huoli, kyllä sen palautuksen saa hoidettua myöhemminkin.

Seuraavana päivänä oli tämän asiakkaan ovikello soinut ja oven takana oli lähettipalvelu kukkapuskan kanssa ja lähetti ilmoitti osaanottonsa omasta ja VERKKOKAUPAN puolesta tapahtuneen trategian johdosta. Hän oli ojentanut verkkokaupan ostamat kukat tälle asiakkaalle ja kertonut, että hänellä on toimeksianto ottaa se tuotepalautus mukaan, jotta tämä nainen saa keskittyä laittamaan uudenlaisen elämäntilanteensa kuntoon.

Verkkokauppoja käyttävät ihmiset tuskin pystyvät valitsemaan kauppaa sen mukaan, millainen myyjä siellä on töissä, joten tässä kaksi erilaista tapaa huolehtia asiakaslähtöisyydestä. Minun esimerkissä moni muukin kuin minä olisi jättänyt nämä ostokset viimeiseksi ostokseksi, mutta jokainen verkkokauppoja käyttävä olisi toisen esimerkin jälkeen ikuinen kanta-asiakas tässä toisessa kaupassa. Tulisiko suositteluja kavereille kaupan päälle? Uskoisin että varmasti. Minäkin suosittelen, vaikka en tiedä mikä kauppa on ollut kyseessä, mutta tätä kannattaa silti suosia…

Älkää silti niin kiinnostuko tuosta mikä kauppa toimii noin hyvin, että alkaisitte puolisoitanne lahtaamaan hyvän asiakaspalvelun toivossa verkkokauppanne suunnalta. Siinä voi jäädä häviölle, vaikka kukkia saisikin. Vaikka puoliso kävisi hermoon kuinka paljon vaan, niin parin päivän päästä vituttaisi nahistunut ja variseva puska keittiön pöydällä, eikä enää olisi tätä puolisoa, jonka hermoon voisi itse käydä napisemalla siitä, että miksi hän ei ole sitä kantanut roskikseen, vaikka kaikkihan sen näkee, että se joutaa jo sinne.

Hyvien valintojen puolesta,

Marko, Ansionsa Mukaan Oy