Raha ratkaisee?

Meillä on paljon rahaan liittyviä sanontoja. Valtaosa niistä kuitenkin on rahattoman puolustuksia. Raha ratkaisee tarjouskilpailussa, mutta nykyisessä yhteiskunnassa valtaosalla raha ei ratkaise mitään, vaan se luo lisää rahaongelmia. Mitäs tuo ukko taas horisee? Velkaantuminen on nykyään helppoa ja tavallista, eli ostetaan etukäteen ja mietitään maksua myöhemmin. Näin toimii yli puolet meidän keskiluokasta. Mikäli he saavat palkankorotuksen, eivät he ole tottuneet maksamaan sillä nopeammin velkojaan pois, vaan tottumusten mukaan he lähtevät ostoksille. Nyt palkankorotuksen turvin raha riittää uuteen kuukausierään ja voidaan hankkia jotain kivaa uutta.

”Raha ei tee onnelliseksi” on kumma väite. Tuon kuulee yleensä ”naama norsunvitulla” olevalta viiskymppiseltä naiselta, joka on läpi elämänsä odottanut, että saisi jostain vähän lisää rahaa. (Pankin Alma) Naama on vinossa siksi, kun kukaan ei ole vieläkään tullut ylimääräistä antamaan. Mutta kun naama on vinossa, ei ihminen ole onnellinen. Herääkin pieni ilkeys kysässä, että:” raha huoletko sinut on noin onnelliseksi saanut?” Haluaisin nähdä sen ihmisen, joka tilin tultuaan saa kaiken välittömästi sileäksi ja loppukuu on yhtä juhlaa ja iloa kun saa olla vapaa ylimääräisen rahan tuomasta paineesta. Sellaista ei ole. Rahaton pessimisti puolustautuu tällä kommentilla.

”Raha ei ole tärkeää”, on outo kommentti. Hyvää loppuelämää erakkona metsässä, käpyjä ja marjoja syöden! Mä en ymmärrä tuota sanontaa, koska raha on elämisen väline. Kokeileppa elää kuukausi ilman yhtään kolikkoa. Rahattoman pessimistin puolustus!

”Raha on kaiken pahan alku ja juuri” on varsinaisen hauskasti sanottu. Tätä käytetään usein silloin, kun joku on syyllistynyt rikokseen, jossa tavoitteli taloudellista hyötyä, jäi kiinni ja joutui vankilaan. ”Aijaijai, raha se teki siitäkin ahneen…” RAHATTOMUUS SE PISTI RIKOKSELLA RAHAA HANKKIMAAN! Rahattomuus lisää rikollisuutta piste.

”Rahaa saa tulla ja sitä saa mennä, mutta sen ei saa antaa tehdä pesää”. Tämä on mun suosikki kommentti, koska pappani viljeli tätä. Mummu ei koskaan kuulemaansa kommentoinut. Mummu teki hiljaa papalta tietämättä siivoajan palkalla miljoonan markan (n.170 000e) sijoitusvarallisuuden, josta ei kyllä tiennyt kukaan muukaan. Tämä selvisi vasta mummun kuoleman jälkeen. Papalle raha ei tehnyt pesää, koska hän oli näkemyksensä vanki. Mummuni on mulle legenda, koska hän todisti sen, ettei rahan tekeminen rahaa vaadi. Siivoajan palkalla!

”Raha ei ole kaikki kaikessa”, on taas kommentti joka pitää paikkansa. Jotta aikaan saannoksistaan raha-asioissa voi nauttia, tarvitsee myös terveyden tuomaa pitkää ikää. Jotta voi aidosti olla onnellinen aikaan saannoksistaan, tarvitaan ympärille ihmisiä joiden kanssa tämä onni voidaan jakaa. Tällä tarkoitan perhettä, parisuhdetta ja hyviä ystäviä.

”Joka kuuseen kurkoittaa, se katajaan kapsahtaa” tarkoittaa sitä, että ”älä suotta yritä rikastua, ei susta ole siihen. Teppokin yritti ja muistatko kuin kävi?” Tästä Varapuulta Mikko Sjögren totesi: ”Joka EI kuuseen kurkoita, viettää siinä vittumaisessa katajassa koko ikänsä.”

Viimeisestä vertauksesta tullaan siihen, että elämäsi on loppuun saakka sellaista kuin nytkin, mikäli teet asiat loppuelämäsi ajan samalla lailla. Mikäli elät jo unelmiesi elämää, älä missään nimessä mene muuttamaan siitä yhtään mitään! Sen sijaan, että meille koulussa opetettaisiin manageroimaan meidän kassavirrat ja kuinka elämässä vaurastutaan, meille kyllä vanhemmat, kaverit ja työkaverit opettavat kuinka rahasta pitää ajatella. Jotkut osaavat omalla esimerkillään antaa tosin hyviäkin neuvoja, mutta valtaosa neuvojista suoltaa yllämainittuja esimerkkejä, joiden käyttö kertoo aukottomasti heidän taloudellisen tilanteen. Samalla he kertovat itselleen, että ”näin on ihan hyvä” eikä muutosta voi tulla, koska toimintamalli ei voi muuttua. Ajatuksemme ohjaavat toimintaamme.

Uusi koulutuksemme lähetstyy. Varmasti useat jotka ovat kertoneet työkavereilleen tai ystävilleen aikovansa osallistua, ovat joutuneet kuuntelemaan kommenteja siitä, kuinka rahat menevät hukkaan ja ite en ainakaan menisi! No kaikkia ei voi auttaa ja on jokaisen oma asia olla tulematta. Minä tiedän miksi joku noin sanoo. Hänellä ei ole rahaa tällaisesta yhtään maksaa ja mikäli kaveri onnistuukin kurssin kautta vaurastumaan, tämä Teppo on hänelle kateellinen. Siksi hän ”estää” sinua osallistumasta. Minä kutsun tällaisia vaarallisiksi tuttaviksi, koska he jarruttavat muiden ihmisten elämän laatua. Ihmiset jotka käyttävät paljon Ei sanaa kommenteissaan, eivät yleensä saa paljoa aikaiseksi, eivät kehity, eivät omista positiivisia iloisia ystäviä, eivätkä halua muidenkaan onnistuvan. Näitä kannattaa varmaan kuunnella ja omaan elämään kerätä? Nämä Tepot kyllä tietävät mihin rahaa kannattaa käyttää. Korkoihin, viivästyskorkoihin, lainojen hoitokuluihin yms. jotka entistä enemmän Teppoa köyhdyttävät. Iso osa ihmisistä on valmiimpia kokoajan maksamaan lisää rahaa rahan menettämisestä, kuin käyttämään rahaa siihen, että oppivat pitämään sitä enemmän itsellään ja kuinka se laitetaan töihin. Tämä johtuu valtaväestön ajattelumallista, joita kirjoituksen alussa mietiskelin.

Mikäli mietit tulemista kurssille ja ajattelet, että käydään katsomassa mitä tapahtuu, annan sinulle neuvon ilmaiseksi. Säästä rahasi ja jätä tulematta. Me haluamme sinne sellaisia, joita me voimme todellakin auttaa. Meidän träkki heissä ketä on tavalla tai toisella autettu,  on täysi sadan prosentin onnistuminen. Tuon träkin me haluamme säilyttää, jolloin asiakas tienaa läpi elämänsä rahaa sillä, että kertaalleen maksoi meille. Sijoitustoimintaa jos mikä!

Mieti kotona nykyistä tilannettasi ja tiedosta se, että aiemman kaltainen toiminta johtaa vastaavaan tilanteeseen tulevaisuudessa. Mikäli olet rahallisesti turvassa vaikka tulot huomenna loppuisivatkin loppuelämäsi ajaksi, säästä rahasi sillä et meitä tarvitse. Mikäli haluat muuttaa elämäsi hieman turvallisemmaksi tai jopa taloudellisesti riippumattomaksi ja PÄÄTÄT SEN TEHDÄ, tule kurssille. Mikäli sinun rahatilanne on sellainen, ettei yksinkertaisesti ole rahaa tulla vaikka haluaisitkin ja vaikka kuinka päättäisit onnistua, tule ilman muuta kurssille. Ne rahat vaan nyt pitää kaivaa jostain esiin.

Jokainen yksityinen autettavamme on luonnollisestikin joskus kokeneet tilanteen, jossa omat rahat hädin tuskin riittävät. Jollain on erinäköisiä pikkuvelkoja liikaa, tai jopa joitain kymmeniä tonneja ulosotossa. Neuvojeni perusteella nämä ovat oppineet rahasta lisää ja rahat riittävät nyt paljon paremmin, tai maksoivat/ maksavat velkansa uskomattoman nopeasti pois. Sen jälkeen he rakentavat opetusteni perusteella sijoitussalkkua. He ovat päättäneet onnistua, kuuntelevat ja tekevät. On ilo katsella heidän ilmeitään nykyään, kun ”valo” on löytynyt lopullisesti. (Ei näy norsunvittua ei)

Tämä kurssi tuottaa hintansa pomminvarmasti takaisin sinulle, joka päätät ottaa raha-asioissa paremmin pärjäämisen välttämättömäksi osaksi elämää!

Sinä elät omaa elämääsi ja nillittäjä Tepot omaansa!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Miksi opiskella?

Mikä sinusta tulee isona jos opiskelet kokiksi? Entä jos opiskelet asianajajaksi? Tai lääkäriksi, tai opettajaksi, tai prosessinhoitajaksi, tai kirjanpitäjäksi? Entä jos opiskelet vaurastumista?

Nokkelalla kielioppi otsikolla aloitetaan tänään. Varmasti opiskelu kannattaa, mutta mikä sinusta tulee ”isona” on eri asia. En ole nähnyt tilastoja, mutta vakaa uskomus on se, että vähemmän tutkintoja suorittaneista on tullut enemmän taloudellisesti menestyneitä ihmisiä. Syy tähän on mielestäni se, että he ovat joutuneet miettimään miten saada rahaa, jotta selviävät elämästä. Kun joutuu paljon ajattelemaan ovat ajatukset ”avoimia” ja syntyy oivalluksia.

Viime viikonloppuna oli lehdessä juttu 43 vuotiaasta Henry Aflekt nimisestä sällistä, joka on monimiljonääri ja elää mukavaa elämää Espanjassa. Henry oli yläasteen jälkeen keskiarvolla 6,2 mennyt ammattikouluun lukemaan autoasentajaksi ja oli jättänyt koulun kesken. Tätä hän piti pelastuksenaan, koska ilman sitä päätöstä hän todennäköisesti tänään työskentelisi autoasentajana… Tuossa ei ole todellakaan mitään pahaa. Sairaanhoito-oppilaitos kouluttaa ihmistä työskentelemään sairaanhoitajana ja poliisiopisto poliisina. Henry oli vaan sitä mieltä, että hän olisi jämähtänyt kahdeksasta neljään hommaan ja painisi tänä päivänä taloudellisten huolien kanssa. Näin tämä menee. Koulumme opettaa ammattiin. Oma koulutukseni K-kauppias antoi vankan opetuksen siitä, miten kauppaa pyöritetään menestyksekkäästi. Olen huomannut myös sen, ettei sekään koulu opettanut miten omaa elämää pyöritetään menestyksekkäästi.

Bill Gates, Steve Jobs ja joukko muita tuntemiani pienyrittäjiä kuuluvat joukkoon, jossa menestys on tehty ilman koulutusta käytännössä yhtään mihinkään. En itseasiassa tunne yhtään yrittäjää, joka olisi korkeasti koulutettu ja menestynyt. Tiedän paljon ihmisiä joilla on suuri palkka, mutta en ketään sellaista joka olisi tästä syystä taloudellisesti riippumaton, eli eivät tarvitsisi yhtään palkkaa enää ikinä. Toki syy voi olla kuten kirjassa Millionaire next door kerrottiin, ettei näitä voi tunnistaa. 90% amerikkalaisista miljonääreistä elävät aivan tavallista ja vaatimatonta elämää lähiössä käytetyllä autolla ajellen. Sama kirja kertoi myös, että 90% amerikkalaisista hyvätuloisista asuu prameasti hienostoalueella ja ajelevat uudella Ferrarilla. Erona näillä on vain taloudellinen riippumattomuus. Ferrarikuski tarvitsee palkan kuukausittain loppuelämänsä ajan, että voi osamaksut hankinnoista hoitaa. Eiköhän tuo suhde ole globaalistikin aivan sama kuin Amerikassa.

Henry Ford on mainio esimerkki. Teille jotka olette pullossa asuneet elämänne, niin tiedoksi, että hän perusti nimensä mukaisen automerkin ja toi auton ihmisten elämään. Kuka tiesi sen, ettei Henry tiennyt autoista ja siihen liittyvästä tekniikasta mitään? Hän ei osannut rakentaa, saati korjata autoa! Hän keksi vision uudenlaisesta tyylistä siirtyä paikasta toiseen. Hän perusti yhtiön ja palkkasi töihin sellaisia jotka osaisivat toteuttaa hänen visionsa. Kerran kun sen aikaiset median Tepot kokoontuivat tenttaamaan herra Fordin tietotaitoa esittäen kysymyksiä auton tekniikasta, Ford kutsui aina jonkun insinöörin vastaamaan. Tarinan mukaan nämä Tepot olivat suolanneet Henryn siitä, ettei hän tiedä mitään autotekniikasta ja näin ollen hän ei voi rakentaa autoja. Tähän herra Ford oli vastannut, että:”en rakenna autoja. Olen perustanut autotehtaan ja siitä minun kuuluu tietää. Olen osannut palkata sellaisia insinöörejä töihin, jotka ymmärtävät visioni. En ymmärrä mitään autotekniikasta, mutta silti rakennutan autoja niin paljon, että kun ne laitetaan jonoon, se jono kiertää maailman ympäri”. Henry oli semisti väärässä, koska todennäköisesti jo Ford Mustang mallin rakennetut avoautot riittävät jonoon laitettuna kiertämään maailman ympäri. Suuri unelma pisti tekemään töitä ja tavoite ylittyi brutaalisti!

Miksi kukaan näistä palkatuista insinööreistä ei itse kehittänyt autoa? Heidän ei tarvinnut miettiä kuten Henry Fordin piti. Heillä oli korkea koulutus ja sitä kautta mahdollisuus vakituiseen työhön ja säännölliseen tuloon. Henryllä ei ollut. Hän joutui todellakin miettimään miten selviäisi elämästään, koska ilman koulutusta hän ei saisi hyvää työpaikkaa! Tämä on muuten varmasti se syy, mikäli on totta, että kouluttamattomista on tullut enemmän taloudellisia menestystarinoita kuin koulutetuista. Pitää muistaa, että myös vankilat ja hautausmaat ovat täynnä kouluttamattomia ihmisiä, eli kyllä koulutus elämästä helpomman tekee. Ideana on saada sinut miettimään sitä, ettei palkan tuoma raha sinusta yksin menestyjää tee. Ajatusmallisi määrittelevät tarinasi.

Läpi maailman historian on vaurastuminen ollut kaikkien saatavilla ja se on tehty samoilla lain alaisuuksilla kuten tänäänkin. Läpi maailman historian jotkut ovat ajatelleet asiaa ja sitä kautta onnistuneet paremmin kuin ne, joilla ”on jo kaikki hyvin”, eikä heidän ole tarvinnut mokomaa ajatella. Koskaan, ei ikinä, eikä missään ole ollut koulua joka opettaisi ihmisiä ymmärtämään, että ammatti ja oma elämä ovat kaksi eri asiaa. Ne liittyvät toisiinsa, mutta ammatti ja koulutus eivät ratkaise oman elämän taloudellista vakautta. Miksi meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa on velkaneuvonnoissa yhtä lailla lääkäreitä ja asianajajia asiakkaina, kuin kouluttamattomia pitkäaikaistyöttömiä? Mietippä sitä.

Opiskelu muuttaa elämäsi. Jos olet opiskellut sähkömieheksi ja lähdetkin poliisikouluun, elämäsi muuttuu varmasti toisenlaisen ammatin myötä. Jos alat opiskella taloudenhallintaa ja vaurastumista, elämäsi muuttuu varmasti ilman ammatinvaihtoa! Jos haluat olla varakas ja raha huolista vapaa, ei kannata hommata uutta ammattia. Silloin kannattaa opetella vaurastumista. Näin sinulla on työkalut tehdä itsestäsi varakas ammattiin katsomatta. Se ei ole yhteiskunnan eikä työnantajan tehtävä sitä sinulle tehdä. Se on sinun tehtävä aivan itse ja se on vielä loppupeleissä uskomattoman helppoa. Sinulla ei tarvitse olla tilillä tänään yhtään rahaa ja silti se on helppoa. Vaikka velkaantuisit joka kuukausi lisää, suunnan muutos on helppoa. Itseasiassa ylläkerrotuista syistä se on jopa helpompaa silloin, kun rahojen riittävyyden kanssa joutuu hieman painimaan 🙂

Sitä saa mitä opiskelee!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

Ähäkutti nillittäjille!

Viime viikon(kin) kirjoituksessa ihmettelin, miksi me emme enää ajattele. Olemme samaa mieltä jokaisesta uutisotsikosta yms. emmekä enää ollenkaan ajattele asioiden hyviä puolia toisesta kulmasta, saati niiden otsikoiden totuus perää. Tänään kerron teille kuinka tämä aiheuttaa sen, että tämä väestö ei huomaa ympärillään olevia mahdollisuuksia, koska eivät kyseenalaista mitään. Jos kaikki ”talousviisaat” Tepot nillittäessään olisivat oikeassa, heillä varmaan menisi muita paremmin talousasioissa. Koska ovat samassa ”suossa” muiden kanssa, niin he eivät ole oikeassa piste.

Kun 2014 osakeyhtiöiltä perittävä yhteisövero pudotettiin lukemasta 24,5% prosenttiin 20% alkoi varsinkin vasemmisto huutamaan, kuinka tämä tuhoaa Suomen talouden. Onpa siitä kirjoitettu kirjakin, jossa lasketaan kuinka paljon enemmän veroeuroja suomeen tulisi, jos näitä ”riistäjiä” rankaistaisi 50% verolla. Kirja tosin jätti kertomatta mitä tapahtuisi, jos verotuksella hirtettäisiin työnantajat… Kun tieto veronpudotuksesta tuli, ”huusin hurraata”, koska olin sitä mieltä, että tällä saadaan meidän talous kääntymään. Kun tiettyjen puolueiden edustajat ovat vaalien alla vaahdonneet mediassa siitä, kuinka tällä rampautettiin talous, niin olen käytännössä ääneen huutanut, että:” NO VOI HELEVETIN POSTILAATIKKO! EI NE MUUTOKSET SALAMANA TULE! JOKAISEN NAAMA LEHTEEN JOKA SUA ÄÄNESTÄÄ!” Yrittäjälläkin menee ensimmäinen tilikausi huomata tuloksensa kasvu, eli vasta ensimmäisen vuoden jälkeen nähdään vaikutus tuleville vuosille. Itse odotin että viiden vuoden päästä alkaa tapahtumaan ja lujaa.

Kun veroa pudotettiin, sillä hidastettiin yritysten siirtyminen ulkomaille. Tämä tuotannon siirto ulkomaille on globaalissa tietoyhteiskunnassa aina mennyt näin ja tämä tulee aina menemään näin. Tilanne on aivan yhtä oikein kuin se, että palkansaaja voi itse päättää mistä kaupasta käy ostamassa perunansa. Edellistä hahmottaakseni otetaan esimerkki, jossa yritys on asiakas ja valtio kauppa jossa yritys asioi: Jos joku ruokakauppias Teppo päättää pistää tuloksen kuntoon ja tuplaa kaikkien tuotteidensa hinnat, käytkö tässä tuplasti kalliimmassa kaupassa asiakkaana? Et käy, eikä käy kukaan muukaan ja Teppo menee konkurssiin. Jos joku valtio päättää laittaa tuloksensa kuntoon tuplaamalla hintansa, eli perimänsä verot, asiakkaat eli yritykset ottavat viereisen kaupan eli valtion jossa on halvempi asioida. Tämä kauppa eli valtio menisi konkurssiin, koska siellä ei enään kukaan loisi uusia työpaikkoja, joista saadaan verotuloja. Kun tavallinen ihminen nillittää sitä, että yritykset pakenevat korkeaa verotusta, on se verrannollisesti sama, kuin se, että he itse pakenevat kalliista ruokakaupasta halvempaan piste. Vieläkin meidän yhteisövero on niin korkea, ettei Suomi houkuttele ulkomaisia yrityksiä rekisteröimään toimintaansa Suomeen. Niille jotka ovat sitä mieltä edelleen, että vain korkealla verotuksella pärjätään heitän mietinnäksi, kuinka huonosti menee Monacolla? Sehän on ns. veroparatiisi.

Verotuksen historiaa on tutkittu verojen synnystä saakka ja tutkimustulos on aina sama: Verot tuhoavat kehityksen! Kestävää kehitystä saadaan aikaiseksi vain verotuksen systemaattisella laskemisella. Tässä puhutaan tuloverosta, ei käyttöverosta. Lyhyesti tämä johtuu siitä, että ihmisille jää enemmän rahaa käyttöön, jolloin he käyttävät enemmän yrittäjien palveluita. Näin yritystoiminta on kannattavampaa ja yritys joutuu palkkaamaan lisää väkeä töihin. Lisäksi valtioiden hallinnoissa istuu pääasiassa aivan tavallisia ihmisiä, ei rahamaailman huippuammattilaisia. Näin ollen pankin Alma joka ei osaa omaa talouttaan hoitaa, hänelle annetaan valtion verotulot ”hoidettavaksi”. Juu, varmaan on osaavissa käsissä… Jos valtiovaltaan pyrkii Björn Wahlroos, häntä ei äänestetä kun hän on riistäjä, eikä menestynyt rahamaailman ammattilainen…

Yhteisöverosta oli tuore juttu Kauppalehdessä, kuinka valtiolla SIPILÄN AIKANA on positiivinen ongelma, kun yhteisöveroa kertyy reilusti odotettua enemmän. Budjetoituna on 3,3miljardia ja nyt näyttää siltä, että kertymä tulee ylittämään 4miljardia tänä vuonna. Se on poijaat yli 700 000 000 kolikkoa enemmän kuin mitä on budjetoitu. Vastaa muuten 47 000 keskivertopalkkalaisen tuloverokertymää… Tämä muutos siis jo kolmessa vuodessa. Eikä tuo edes riitä koko verokertymäksi. Yhteisöveron kasvu kertoo yritysten parantuneesta taloustilanteesta, koska pienemmällä prosentilla maksetaan enemmän euroja. Tämä tarkoittaa suurta kasvua myös arvonlisäverossa, eikä tuo kehitys luonnollisesti tule ilman uusia työpaikkoja, joka tarkoittaa lisää tuloverokertymää.

Lisäksi tämä tarkoittaa mahdollisuutta tehdä investointeja enemmän tulorahoitteisesti. Vähemmän velkaa, enemmän kannattavuutta ja yhteiskunta pärjää paremmin yllä mainitusta syistä. Pörssiyhtiöt rahoittaakseen investointejaan järjestävät usein osakeanteja, jolla saadaan lisäraha kokoon. Sitten myöhemmin tulee hyvä tulos ja ilmoitetaan, että yhtiö aloittaa omien osakkeiden takaisin osto-ohjelman. Silloin nillitetään lehdessä, että miksi kasvaneella tuloksella ei makseta ”jätkälle” enemmän nyt kun siihen olisi varaa? Uutista somessa jakavat nillittäjät pitävät pörssisijoittamista huijarihommana, jossa sisäpiirikaupoilla ahneet siat rikastuvat. Itseasiassa nillittäessään eivät ymmärtäneet tätä pörssiyhtiön tiedottamista ja menettivät sisäpiiritiedolla saatavana olevan tuoton! Miksi yhtiö haluaa ostaa omia osakkeita takaisin? Aivan varmasti vain ja ainoastaan siksi, että näkevät tulevaisuuteen kuinka tämä osakeannilla rahoitettu uusi investointi tulee lisäämään tuottoa! Miksi ne sitten paljastivat tämän tiedon? Koska laki määrää tällaisista strategiamuutoksista kerrottavan. Näin vältytään siltä, että vain johtajat tietävät ja sillä tienaavat, joka olisi sisäpiiririkos. Menestyvä ajattelumalli tämän uutisen kuultua menee siten, että nyt on kiire ostamaan noita osakkeita. Menestyvä ajattelumalli ei myöskään tuumaa informaation ymmärrettyä, että ”juu pitäis ostaa, mutta ei ole rahaa”, vaan siinä tuumataan, että ”miten mun pitää nyt toimia, että saan nopeasti rahaa ostamiseen?”

Nyt kun taloudessamme SIPILÄN AIKANA on selkeä käänne tapahtunut, Petteri Orpon sanoin ”nyt pitää olla malttia, eikä alkaa rahaa jakamaan uusiin tukiin. Sillä pitää nyt katkaista velkaantuminen”. Voi kun tämä ajattelu saataisiin monistettua päättäjiin niin Arkadianmäellä, kuin kaupunkien ja kuntien valtuustoissakin. Hieman en tuohon luota, sen verran pessimistinen olen koska ”pankin Alma ja nillittäjä Teppo” on äänestetty meidän kirstua hoitamaan.

Viikolla oli juttua lehdessä myös siitä kuinka Paavo Lipponen nosti vuosina 2009-2013 osinkoa yhtiöstään maksamatta lainkaan veroja, niin nillitys oli somessa valtava. Sadat nolot ihmiset olivat valmiita laittamaan Paavon linnaan. Kuka kiinnitti huomiota siihen, että kyseisinä vuosina listaamattomien yhtiöiden osingot olivat VEROVAPAITA! Tämä ei tarkoita, että niitä VOI NOSTAA VEROTTOMANA vaan sitä, että niistä EI VOI LAIN MUKAAN MAKSAA VEROA! Verolaki on myös Paavolle sama kuin muille. Jos veroja kiertää, joutuu talousrikoksesta oikeuteen. Eikä edes Paavo voi lain mukaan maksaa osingoistaan enempää veroa kuin mitä laki sallii! Kaikille niille jotka olisivat ”valmiit” maksamaan enemmän veroa, heitän haasteen: Älä toimita verokorttia työnantajalle, jolloin hänen on pakko pidättää sinulta 60% veroa. Olet valtion todellinen hyväntekijä VUODEN AJAN. Ensi vuonna sinulta pidätetään taas 60% mutta verottajan on VEROLAIN MUKAAN palautettava edellisenä vuonna liikaa maksamasi verot sinulle takaisin. Tällöin toisesta vuodesta eteenpäin veroa menee todellisuudessa vain se mitä laki sallii. Maksat edelleen palkastasi ylimääräistä, mutta edellisen vuoden ylimääräiset tulevat palautuksena takaisin. Kun viimein koittaa vuosi, ettet tienaa yhtään, saat silti edelliseltä vuodelta palautuksia. Eka vuonna hävisit ylimääräisessä verossa rahaa ja viimeinen vuosi toi tilanteen vuosikymmenien jaksossa täydelliseen tilanteeseen.

Lipposen Paavo nosti osinkoa sen verran verovapaana, kuin mitä lain puitteissa pystyi tekemään. Lipponen ei ole rikollinen. Nyt Lipponen maksaa osingoistaan 7,5% veroa, joka menee nykyisen verolain mukaan. Lisäksi Paavokin yrittäjänä maksaa arvonlisäveroa ja yhteisöveroa sitä mukaa, kuin liiketoiminnan kehitys vaatii. Mutta mutta: Paavo ei sittenkään osaa verosuunnittelua, vaikka iltapäivälehti näin väittääkin. Hän nosti palkkaa 117 000e vuodessa ja tästä muuten vero on 51%, eli antoi helevetisti tippiä valtiolle. Jos hän osaisi verosuunnittelun, hän nostaisi palkkaa vain 30 000e, osinkoa kuten nytkin ja lopun erotuksen nettoansioihin ylimääräisenä osinkona. Näin hän saisi netto-osingosta ja nettopalkasta koostuvan summan tililleen muutaman kymppitonnin halvemmalla. Vuosien saatossa satoja tuhansia euroja köyhdyttää yhtiötään tarpeettomasti. En ymmärrä kuin taas kansa meni iltapäivälehden tarkka-ammuntaan, jossa he tiesivät miten kansa saadaan hereille uutisoimalla väärin ja näin paljon klikkauksia uutiselle ja sitä kautta paljon mainostajia ”suosittuun lehteen”. Otsikko kuului ”Lipposten perheyritys osaa verosuunnittelun” joka on täysi vale! Maksavat liikaa veroja. Johdanto kuuluu ”Paavo Lipponen (sd) nosti konsulttiyhtiöstään osinkoja 55 000 euroa maksamatta osingoistaan veroja. Nyt Lipponen maksaa osingoistaan 7,5% veroa”, joka on täysi fakta. Nykyään osingosta pidätetään tiettyyn rajaan saakka 7,5% veroa ja jutussa kyllä kerrotaan että tuosta vuosien aikana nostetut 55 000e olivat tuolloin verovapaita! Eikö tämä kansa ajattele mitä lukevat, vai eikö enää lueta muuta kuin nuo markkinointiotsikot!? PYYTÄKÄÄ SAATANA NILLITTÄJÄT PAAVOLTA ANTEEKSI, KOSKA PAAVO MAKSAA ENEMMÄN VEROJA KUIN OLISI LAIN MUKAAN OLLUT PAKKO! Varmuuden vuoksi johdannossa tuotiin esille Paavon puolue Sd, jotta kansa innostuisi lisää siitä, että sosiaalidemokraatitkin huijaavat. Menestyvä ajattelumalli taas kertoisi juttuun perehdyttyään, että tuo puolue ei osaa hoitaa raha-asioita, eivätkä näin ollen kuulu valtion kirstun vartioiksi.

Jos olet ollut mukana tuossa ”some raivossa” eli jakanut jonkun Tepon jaon, mene ja kiskaise Teppoa turpaan koska hän jakaa virheellistä informaatiota ja poista Teppo kaverilistalta. Ensimmäinen askel kohti menestyvää ajattelumallia on tuolloin otettu.

Marxilaisuus nostaa edelleen päätään kun kansa puhuu rahasta ja veroista. Jos Marxilaisuus olisi ostoittautunut toimivaksi, emme tarvitsisi yhtään yrittäjää ja kaikilla menis valtavan hienosti. Aamulla kalaan ja illalla jaetaan saalis… Eiköhän tuossakin joskus Teppoa vituta aina muille onkia affenia ja tästä sikeäisi liiketoiminta. Tällöin olisi lausuttu kapitalismin syntysanat ja Teposta tulisi ahne sika…

Olin ehdolla kevään kunnallisvaaleissa ja yksi työttömyysturvaa nostava ihminen tuli vaalitilaisuudessa juttelemaan. Hän sanoi, ettei äänestä minua koska olen kapitalisti ja hän on vassari. Vastasin, että; ”sitä suuremmalla syyllä juuri sinun pitäisi minua äänestää. Jonkun toiminnan täytyy nimittäin luoda rahat, joita valtio sinulle jakaa” ja annoin mainostikkuaskin äänestysnumerolla hänelle. Törmäsin vielä päivän aikana muutamaan kertaan häneen ja kysyin joko tulit järkiisi? Ei kuulemma minua äänestä, joten toinen tikkuaski mukaan. Joka kerta kysyin onko järkiintynyt ja hän vastasi, ettei aio minua äänestää ja joka kerta annoin tulitikkuaskin. Viimeisellä kerralla hän sanoi, että hänellä on jo niitä paljon, eikä tarvi niitä lisää, eikä äänestä mua. Vastasin, että: ”näin tämä maailma toimii. Kapitalismi jakaa ja sosialismi ottaa vastaan ymmärtämättä mistä vastikkeeton materia ilmestyi kuin itsestään. Täällä 98% paikalla olijoista on utelemassa kuka lupaa heille tulevaisuudessa nykyistä enemmän, ilman että heidän tarvitsee itse tehdä mitään? Nyt sinulla on tikkuja porukasta eniten, joten aatteesi mukaan sinun tulee ne muiden kanssa jakaa ja sulla poika loppuu muuten tikut kesken. Tällöin pidät ne itselläsi ja sinusta tuli riistäjä! Ajatus tässä on sulle se, että jos haluat jatkossakin jotain tekemättä saada, et voi äänestää sitä ryhmää joka on jakamassa samoja perunoita sun kanssa, vaan sitä ryhmää joka perunat jakoon tuottaa”. Joskus on kiva opettaa kunnolla.

Tämä kyseenalaistamattomuus on uskomatonta nykypäivänä. Miksi KOP pankilla oli aikoinaan orava logona? a) orava on kiva elukka b) se näytti logossa hyvältä c) orava sopii pankille logoksi, koska orava on säästäväinen. Se ei vedä kesän käpyjä kerralla sulattamoon ottaen ihmisistä mallia ja yritä saada valtiota elättämään häntä talvella, kun on silloin hivenen tiukilla… Jos meillä olisi ydinase, kummalle antaisit laukaisimen hallintaan? Oravalle vai Tepolle?

Yksi rikkaiden salaisuus on se, että he KYSEENALAISTAVAT saamansa informaation. Menestyvä ajattelutapa osaa ajatella kuullun ja luetun taakse, löytävät rivien välistä viisauden jolla tekevät itse menestyksensä. Kun Teppo sanoo kahvihuoneessa tai Alma pankissa, että nyt kannattaa ostaa Nokian osakkeita, kun sen hinta on murto-osa parhaista päivistä, aika moni menee ostamaan. He eivät kestä sitä, että varsinkaan Teppo pääsisi sanomaan, että: ”miks et ostanu vaikka neuvoin, koska nyt se on jo 10% noussu”? Menestyvät ajattelevat hiljaa, että no ei ole kyllä bisneskään samalla mallilla kuin parhaina vuosina, joten voisiko se korreloida nykyistä hintaa? He miettivät mitä tämä maailma on tulevaisuudessa, eli mikä on SE juttu? He spekuloivat faktoja, jossa kansa iäköityy ja helppojen kerrostaloasuntojen kysyntä tulee siksi lisääntymään. Väkiluku lisääntyy, joten uusia asuntoja tarvitaan enemmän. Tämän vuoksi loppuu rakentamiselta pinta-ala, joten rakennuksia pitää tehdä korkeammaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että iäkkäiden ihmisten on vaikea rappusia kulkea niin korkealle. Sitten alkaa mietintä,olisiko sellaista yhtiötä joka pystyisi helpottamaan vanhusten pääsyä kattohuoneistoon ja mielellään siten, että olisi maailmassa alallaan vähintään toiseksi suurin… Jos löytyy, niin sitten vaan tunnuslukujen kimppuun tarkistamaan, miten yhtiö toimii muuten sijoituksena.

Kun vuonna 2009 Björn Wahlroos astui Sammon hallituksen puheenjohtajaksi omistaen tolkuttoman nipun Sammon osakkeita, jotka oli saanut osana kauppahintaa myydessään aivan itse tyhjästä perustamansa investointipankkiiriliikkeen valtiolle, alkoi mediassa ja sitä kautta somessa nillitys Nallen osingoista. 6 miljoonaa euroa! Järjetön summa, eikä maksa edes veroja! No kyllähän tuosta yli sadan keskiverto veronmaksajan verran meni veroja maksuun, mutta silti. Menestyvä malli ajatteli, että: ”voi helevetin helevetti. Mites tämä äijä on asemansa saavuttanut ja mitä tekee tulevaisuudessa? Se omistaa ite helevetisti johtamansa yrityksen osakkeita, joten eiköhän kasva osingot tulevaisuudessa ja ne kun eivät voi kasvaa jos tulos ei kasva! Nyt ostoksille!” ja fillarilla pankkiin ostamaan Sampoa niin paljon kuin rahat riittää. Jos menestyvässä ajattelumallissa ei ole rahaa ostaa, siinä ei voivotella ettei ole rahaa, vaan mietitään miten tekisin nopeasti lisää rahaa. 8-v myöhemmin osakkeiden arvo on kasvanut 350% ja osinkoeurot 190%. Tänä päivänä tämä menestyvä ajattelija saisi osinkoa vuodessa 25% hankintahinnasta jonka sijoitti vuonna 2009 sen lisäksi, että sijoituksen arvo ilman osinkoja on 4,5 kertaistunut. Sitten he huomaisivat sen, että Nalle johtaa myös UPM-Kymmene nimistä yhtiötä, jossa osinko ja kurssikehitys ovat samaa luokkaa kuin Sammossa. Myös Nordea kuuluu Nallen näppeihin, mutta sen tuloksella vaurastuu emäyritys, eli Sampo. Silti senkin arvo on noussut 60% ja osinko 150%… Ja valtaväestö jakaa iltapäivälehden KARMEAA uutista tältä vuodelta, kun Nalle saa jo yli 20 000 000e vuodessa osinkoa… Miksi et aikoinaan kyseenalaistanut kuten menestyvät tekivät? Ei kannata olla kaikkien kanssa samaa mieltä. Se tarkoittaa menetettyjä mahdollisuuksia ja niihin mukaan lähteminen tulevaisuudessa voi olla jo myöhäistä.

Kun sitten lehdessä on uutinen: ”Muistisairas huonokuntoinen vanhus eksyi metsään-löytyi myöhemmin hyväkuntoisena” valtaväestö ajattelee, että onpas helpottava tieto… Menestyvä malli ajattelee, että jos tuo uutinen on tosi, voidaan laittaa SOTEUUDISTUS UUTEEN SELVITYKSEEN! Vanhusten terveydenhuollosta voi tuolloin leikata rahaa muuhun terveydenhuoltoon, koska meidän metsä parantaa vanhukset.

Tänään perjantaina lööpissä lukenut ”Kesä jatkuu pitkälle elokuuhun” voidaan pistää toimituksen piikkiin. Päätoimittaja voisi sanoa toimittaja Jarkolle, että;”Jarkko pitää sitten tänä viikonloppuna liimatuubin visusti kiinni. Katos jos on kesä mennyt sumussa, niin lienee paikallaan tarkentaa, että olemme jo pitkällä elokuuta menossa!”

Jos haluat parantaa taloudellista tilannettasi, kaikki alkaa ajattelusta. Ajattelumallin muuttaminen on ensimmäinen askel. Jos sitä et ota, älä odota muutostakaan. Tulevaisuus on samanlainen kuin se, mitä olet menneisyydessäsi saanut tähän päivään mennessä aikaiseksi. Idiotismin määritelmähän on se, että tehdään kaikki kuten ennenkin ja odotetaan toisenlaista lopputulosta. Tietty toiminta johtaa aina samaan lopputulokseen kuin ennenkin. Aina.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Pitäiskös pikkuisen miettiä?

Lainaa kannattaa nyt maksaa pois nopeasti? Nyt kannattaa ottaa lyhennysvapaata? Pörssikurssien nousulle ei näy loppua? Kurssien nousu on jo pelottavaa? Ristiriitaa ja ristiriitaa. Normaali iltapäivälehtien uutisointi jääkööt omassa ala-arvoisuudessaan tämän kirjoituksen ulkopuolelle ihan kokonaan! Nykyinen uutisointi on pitkälti ihmisten hyväksikäyttöä. Uutisoidaan omalle lukijaryhmälle tarkasti mutta suunnitellusti.

Olen useaan kertaan käynyt läpi kirjoituksissani sitä, ettei pidä kuunnella sitä joka saa palkkaa puheistaan, vaan sitä joka on jo asiat itse oikein tehnyt. Yleensä kirjoitusteni kohteena ovat olleet sijoitusneuvojat, eli suomeksi SIJOITUSMYYJÄT! Nyt oli uutinen kuinka 68-v nainen menetti epämääräisten myyntipuheiden perusteella tehdyssä sijoituspäätöksessä rahansa. Tästä ei jaksa enää kirjoittaa! Miten tämä saataisiin koko kansan ymmärrykseen, ettei siinä kun antaa omalta tililtä rahat toisen hoidettavaksi, ole kysymys asiakkaan pärjäämisestä, vaan varainhoitajan pärjäämisestä! Kun pankki sanoo, että nyt kun korot on matalat, kannattaa ottaa lyhennysvapaata ja vaikka matkustella, niin pohjalla on se, että pankki saa enemmän korkoeuroja perittyä asiakkaalta. Toiset taas sanoo, että nyt pitää pienemmällä kuukausikululla maksaa enemmän lainaa, että korkojen noustessa pääoma on pienempi. Kumpaa uskot?

Miksi me emme enää ollenkaan kyseenalaista kuulemaamme? Pankit neuvovat taloudessa ilmaiseksi? Juu-u. Kertovat että sun pitää säästää, mutta eivätpä osaa kertoa sitä, mistä omassa taloudessa se säästäminen onnistuu. Lisäksi oli pankki mikä tahansa, niin heidän sijoitustuote on maailman paras ja säästöt kannattaa sijoittaa sitten juuri siihen. Miksi? Koska siitä he saavat palkkansa! Eivät siitä, että oikeasti kertovat mikä on paras vaihtoehto ja mikä oikeasti on markkinoilla meininki.

Olin kuulemassa kun pankkivirkailija neuvoi viisinumeroisen sijoitussalkun omistavaa 18-v tytärtäni siinä, kuinka hänen PITÄÄ JÄTTÄÄ enemmän käyttörahaa itsellensä, että voi kulkea kahviloissa, festivaaleilla ja nauttia näin enemmän elämästä. Ei välttämättä juuri se neuvo mitä kannattaa kertoa tilanteessa, missä tytär on opetettu jo lapsesta saakka säästäväiseksi ja sijoittamaan säästönsä. Lisäksi kun vielä isä, joka on tytärtään opettanut, on paikalla tuon kauheuden kuulemassa. Pankkihan tuolla neuvolla pärjää, kun asiakas tarvitsee tulevaisuudessa enemmän LAINAA!

Olen kirjoittanut kiinteisökuplan riskistä ja pörssikuplan riskistä aiemmissa kirjoituksissa. Alalla suurta tiliä omissa sijoituksissaan tehneet ihmiset ovat kanssani samaa mieltä. Tuotteita myyvät tahot ovat tietenkin sitä mieltä, ettei ole mitään syytä pelätä. Kumpaa kuuntelet? Kysy siltä pankin Almalta tai kiinteistövälittäjältä kuinka iso kiinteistösalkku/ osakesalkku heillä on? Tai kysy Almalta lainaa hänen tarjoamansa sijoitusmuodon ostamiseen! Ei muuten tule! Voikohan se sijoitus silloin olla todella hyvä? Mä voin olla tuomiopäivän Tommi, kun kaikella varoittelen, tai sitten en. Oikeasti olen sitä mieltä, että riskejä pitää ottaa paljon, mutta milloin on toinen juttu. Nyt en ota riskejä vaan varaudun pahimpaan.

Osake ja kiinteistösijoittaminen eivät tällä hetkellä ole ainoat kuplan riskit. Meillä on taloudessa todella iso pommi nurkan takana. Viikko, kaks, kuukausi vai 5 vuotta? En osaa sanoa. Keskuspankit tietävät totuuden, mutta eivät sitä kerro. Heidän tehtävä on pitää pyörät pyörimässä ja kansa rauhallisena. Muutos on varautumattomalle kauhea, mutta varautuneelle mahtava tilintekohetki.

Koulutuksessamme opit nämäkin tunnusmerkit miksi olen tänä päivänä tuomiopäivän Tommi. Kerron ensimmäisenä kuinka varaudut nyt aikamme suurimpaan talouden muutokseen ja kuinka teet sillä tilin/ minimoit tappiosi? Miksi minä en silti tänä päivänä maksa lainojani vähemmäksi, vaikka arvostamani tahot niin kehoittavat toimimaan? Tapauksesta riippuen itsekin voin suosittaa silti maksamaan. Matkustelenko lyhennysvapaani, vai mitä niillä teen ja miksi? Kaikki selviää sinulle koulutuksessamme.

Ugh, olen puhunut!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy – 044 260 89 19