Kunniaa kullalle!

Könösen Tuomo on Kemiläislähtöinen entinen jalkapalloammattilainen. Istuimme morsiammeni kanssa pari viikkoa sitten paikallisen soittoruokalan terassilla. Seurueessa oli myös Tuomo morsiammensa kanssa. Olemme Tumen kanssa saman lähiön kasvatteja ja vaikka ikäeroa onkin kuutisen vuotta, hyvin olemme samalle pallokentälle PENTUNA mahtuneet.

Jossain vaiheessa iltaa Tume kysäs multa, että muistanko mitä sanoin hänelle, kun vedin häntä pentuna pallolla naamaan? Öö, ensin varmaan pitäisi muistaa tuo dramaattinen tilanne…? Tilanne oli mennyt niin, että minä 13-14 vuotias, jo silloin yhtä pieni kuin mitä nyt aikuisena olen, olin tintannut palloa niin lujaa kuin veistoksellisesta jalastani lähti kohti maalia ja suoraan vastustajan porukassa pakkina pelaavaa, 7-vuotiasta Tumea päin naamaa. Pallo oli luonnollisesti isojen poikien kokoa, että osuu varmuudella ja vittuilematta nasevasti koko naaman alueelle. Siinä kun Pikku-Tume sitten kyyneleet silmissä istui, konttasi ja kaatuili pitkin kenttää, samalla useaa eri kieltä pulputtaen, olin kuulemma tullut paikalle ja tuumannu tälle sekavalle, mutta epämääräisen äänekkäälle hyrrälle, että ”JÄTKÄ PUSKI?!”

Tarina toimii pohjana päivän blogille, sillä tänään herätellään mietintää sitä, että jos haluat saavuttaa jotain parempaa, se vaatii kokonaisvaltaisen muutoksen toiminnassasi. Jotta muutos onnistuu, pitää ajattelumallikin muuttaa.

Tume kertoi minulle, että tuo on ollut yksi ratkaisevampia tapahtumia, jotta hän saavutti tavoitteensa saada pelata Veikkausliigassa ja ulkomailla ammatikseen. Tume kertoi, että tuossa tilanteessa olikin tullut onnistuja olo ja enää ei voinut itkua pidätellä, koska enää ei itkettänyt! Hän oli tuolloin 7-vuotiaana tajunnut, ettei mikään tule helpolla ja tämä ei ole viimeinen kerta kun käy kipeää johonkin. Ei ole kuulema kertaakaan käynyt tuon jälkeen kipeää ilman, etteikö olis tullut mieleen kommentti ”jätkä puski?! Tume oppi, ettei asiat voivottelemalla edisty ja alkoi töihin. Nelisen sataa ottelua ammattilaisena , 6 maaottelua, SM kulta ja hopea, sekä pari Suomen Cupin voittoa! Huomaa, että Tume aloitti kovan työn tekemisen unelmansa eteen. Tume ei jäänyt odottelemaan, että joku tulee häntä kotoa hakemaan pelaamaan. 3-vuotta tuosta tapahtumasta ja hän piti meitä isoja poikia täysin pilkkanaan samalla kentällä. Suunniteltiin porukalla pistää tämä rasittava, mutta helevetin vittumainen pallotaituri reppuun ja käydä hiekkakuopalla opettamassa tavoille! Sen verran tuo kävi hermoon, mutta tänään ei enää harmita. Tume sai Ansionsa Mukaan.

Viime viikolla kun kirjoittelin, että yhteyttä otti parikymppinen tytönhupakko, niin tuon kirjoituksen jälkeen sain sähköpostia tuntemattomalta naiselta. Myöhemmin hän taas kertoi, että hänen parikymppinen naistuttavansakin haluaisi mun kanssa jutella… Mitäs tähän sanotte mukamaste naisten miehet?! Jos luulit että on vientiä, niin step into my world and you will see! ”Haaveet kaatuu” vai miten siinä laulussa teksti oli? ”Tosiasiassa tuo johtuu siitä, että olen helevetin hyvännäköinen jätkä, jonka perään kaikki kissat maukuu. Lisäksi ne tietää kuinka mahtava ja täydellinen mä olen, koska olen sitä niin paljon korostanut jutuissani. En silti ala itseäni kehumaan, kerron vaan kuin täydellinen olen”  nim. narsisti vuosimallia -72

Mennäänpäs asiaan. Kaikki yhteydenotot ovat luonnollisesti liittyneet meidän yhtiömme palveluihin ja todellakin juttelen myös miesten kanssa näistä asioista. Menneellä viikolla kolme miestäkin on ottanut yhteyttä. Mutta tosiasia on se, että enemmän yhteyttä ottaa naiset. Tämä todistelee vanhaa väitettäni, joka kumpuaa pokeriturnauksista. 10-v sitten pokeribuumin yhteydessä väitin, että mikäli naispelaajia olisi yhtä paljon kuin miespelaajia, naiset voittaisivat palkintorahoista vähintään 60%. Tämä siksi, että mielestäni naiset ovat tarkempia raha-asioissa ja heitä omat raha-asiat kiinnostavat meitä maskuliinisiä miehiä enemmän. Lisäksi he ovat analyyttisempia, koska heillä ei ole meidän maskuliinisten miesten ego-ongelmaa, mihin äskeisessä esimerkissä viittasin. Liian suurella egolla on hävitty omaisuuksia rahapeleissä ja raha-asioissa.

Sunnuntai aamuna sain sähköpostia Rovaniemeläiseltä yritystoimintaa aloittavalta naiselta. Hän kertoi ihmeellisen sattuman. Hän oli mietiskellyt yrityksensä perustamista ja samalla talousasioita. Hän oli sitä mieltä, että menestyvät vaan tietävät jotain yksinkertaista, mitä muut ei tiedä. Hän oli mietiskellyt, että mistä saisi mentorin, joka auttaisi yrittäjää alkuun ja samalla neuvoisi taloudessa? Sillä lyönnillä facebook oli tuutannut meidän mainoksen esiin. Hän oli lukenut urakalla kirjoituksiani ja oli varma, että on nyt mentorinsa löytänyt. Hän kertoi, ettei tee mitään ollalle taputtajalla, vaan tarvii sellaisen joka kertoo suoraan, jos joku homma tehdään päin helevettiä. Pääsi nauru ja sain korvamadon joululaulusta, jossa lauletaan että: ”kuinkas hassusti se sattuikaan…” Ei ole tapanani kehua jos siihen ei ole aihetta. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen ja turhista kehuista tulee turhaan tyytyväinen olo. Aikoinaan työnantajani kehui kuukausittain osastoni tulosraportteja ja kerran tuumasin hänelle että: ”Pate, mä olen puoli vuotta tätä osastoa käskystäsi pyörittänyt ja joka aamu lukenut ekana edellisen päivän raportin! Silti puolen vuoden ajan sä olet käynyt niitä mulle kehumassa? Pate mä tiedän jo! Kerro mulle jotain muuta, mitä sä haluat mun oppivan! Jos muka kaiken jo osaan, niin MENE HELEVETTIIN SIITÄ länkyttämästä ja anna mä teen mun työt!” Pate lähti nauraen pois ja alkoi mua opettamaan todenteolla. Paljosta olen hänelle kiitollinen. Usealle olen myös joutunut sanomaan, kun ovat kysyneet mielipidettäni ja kerrottuani on kuulija siitä loukkaantunut, että:” miksi sä haluat kuulla mun mielipiteen jos et ole valmis sitä kuulemaan? Mihin tarvit mielipidettä jos kerta jo kaiken teet oikein?”

Koska olen erittäin karma uskovainen ihminen ja uskon, että kaikilla tapahtumilla on tarkoituksensa, aloin miettimään mitä erikoista tästä tämän naisen sattumasta koituu meille? Miksi juuri hänelle lävähti mainoksemme näkösälle? No soitin kaukopuhelun Lapin pääkaupunkiin kuullakseni voinko auttaa, vai pitääkö minun kertoa kuka häntä voi auttaa? Kaikkiin hänen kysymyksiin tulee meiltä apu ja sanoin useaan kertaan, että tulkaa syyskuussa alkavaan valmennukseen. Siellä saatte paljon enemmän tietoa, kuin mitä osaatte nyt kysyä. Moneen kertaan kerroin, että jos alan teille kaikki siellä esille tulevat asiat opettamaan henkilökohtaisesti, tämä tulee teille maksamaan paljon enemmän. Meidän tehtävä on opettaa asiakkaitamme pärjäämään taloudellisesti paremmin, joten teidän pitää tulla kurssille, koska siinä säästätte paljon rahaa. Huomautin vielä, että kurssi sisältää huikean tarjouksen, jossa alan samaan hintaan personal treineriksi ja siinä voidaan sitten katsoa teidän tilannetta muutenkin ja neuvoa yrityksen käynnistämisessä.

Hänen liikeidea oli voimavaravalmennus, jotta ihmiset voisivat paremmin. Hänen miehensä auttaa minkä tarvitsee. He voivat myös tehdä kuntosaliohjelmia ruokavalioiden lisäksi, suosittaa tarvittaessa personal treineriä osana tervehdyttävää valmennusta. Monenlaista juttua mitä voivat tähän liittää ja tarvitsevat hieman neuvoa, mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja miten. Hän heitti meille haasteen: Me ostamme teiltä sen kurssin ja olemme teille näyttötyö teidän valmennuksesta ja te ostatte meiltä ”kuntokuurin” ja te olette meidän näyttötyö? ”Morsian voi alkaa mannekiiniksi, mutta mä olen jo niin kova jätkä ja tervekin, ettei mulle ole tuosta mitään hyötyä” nim. sama narsisti -72. Oikeasti siisti ehdotus miehelle, joka korostaa verkostoitumisen tärkeyttä, muiden auttamista ajatuksella ”anna niin saat” ja sitä ettei muiden menestyminen ole keneltäkään pois. KUN molemmat onnistumme, niin molempien bisnes siitä hyötyy. Mitä tässä voidaan hävitä, kun he saavan samalla tietotaidon mitä tarvitsevat ja me terveyttä ja pitkää ikää?

Silti lähtökohtainen ajatukseni oli, että ok, kysyn morsiammelta onko hänellä halua tällaiseen alkaa, mutta mä en ainakaan punttisalille lähde! En tiedä mikä siellä on nykyään meininki, kun edellisestä kerrasta on aikaa 25-v. 90-luvun alussa tuli maksulliset punttisalit ja tuolloin siellä itsekin kuljin kuntoilemassa. Ihmettelin aina, että mikä sisäilmaongelma täällä on, kun tyypit joilla on ääni kuin Mikki Hiirellä, puhuvat siellä möreällä äänellä? Meikäläisen kokoisilla rimppakintuilla salille tullessa nurkan takaa näkyi ensin kyynärpäät, kun kaupungilla heistä nurkan takaa näkyi ensin maha! Lisäksi joka toinen näistä oli lähdössä syksyllä kisoihin ja kun yritin uteliaisuuttani kysellä missä lajissa syksyllä kisailevat, niin aina sain vastaukseksi vihaisen katseen ja murinaa. Outo paikka! Rupesin miljöön vaikutusta ihmiseen niin kovin paljon pelkäämään, että lopetin siellä käymisen…

Tämä nainen perusteli mulle yhteistyökuviota vielä sillä, että meidän kummankin ala on samanlainen. Kuntosalien personal treinerit myyvät lyhyt aikaista ratkaisua pitkäaikaiseen ongelmaan. He tekevät tärkeää työtä ja haluavat ihmistä auttaa, mutta jos haluaa kesäperseen säilyvän, vaatii se elämäntapa muutosta ja ajattelumallin muuttamista. Yhdessä hänen voimavaravalmennuksen kanssa personal treiner taas kruunaa homman. Hänen mielestä talousasioissa tilanne on sama. Pankin Alma ja velkaneuvonta eivät korjaa pitkäkestoista ongelmaa, mutta yhdessä talousvalmennuksen kanssa kruunu päähän ja Isolle Kirkolle Elvistelemään.

Kirjassa Babylonian rikkain mies kerrotaan kuinka jo tuolloin toiset rikastuivat ja toiset köyhtyivät täsmälleen samanlaisella toiminnalla kuin tänäänkin ja kuinka nämä rikkaat rakensivat Babylonian mahdin ja elättivät yhteiskunnan vähäosaisemmat aivan kuten tänäänkin. Kirja tuli ostettua ja aloin sitä lukemaankin. Siellä tämä rikkain mies opetti muille salaisuuttansa ja painotti, että tärkein opetus minkä voin teille antaa on se, että:” kulta ei pysy sillä joka ei kultaansa kunnioita”. Meni totaalisesti hermot tähän parisuhdeneuvontaan ja löin kirjan kiinni. ”Mua ei tartte tulla parisuhde asioissa neuvomaan, sillä yhdestä avioliitosta lähteneenä tiedän varmasti miten kaikkien muiden pitää toimia, että mulla on hyvä parisuhde! Älä kuule tule yhtään lätisemään kunnioittamisesta, kyllä kuule kunnioitan kun sen aika tulee!” nim. itsekäs, mutta täydellinen -72

Tämä nainen on oikeassa, sillä tuo kullan kunnioitus tarkoittaa luonnollisesti rahaa ja siihen suhtautumista. Lähes jokainen aikuinen on joskus elämässään säästänyt rahaa jotain hankintaa varten ja kun tavoite on täysi, on palattu normaaliin elämään takaisin. Ajattelumalli ei kunnioita rahaa ja siksi sitä ei kerry, eikä se tilillä pysy. Raha-asioissa paremmin pärjääminen kuten kuntoilussakin, vaatii myös kokonaisvaltaisen muutoksen toiminnassa ja ajattelussa. Velkajärjestely tai Lottovoitto ovat lyhyitä ratkaisuita pitkäaikaiseen ongelmaan. Hänen hommassa erona kuitenkin kultaan verrattuna se, että jos et saatua kesäpersettä kunnioita, niin sitä kyllä kertyy.

Ehdotuksen jälkeen sanoin hänelle, että palaan tähän ja juttelen toimitusjohtajan kanssa tästä. Toimitusjohtaja morsiammeni on usein ollut palkkaamassa personal treineriä potkimaan häntä perseelle, että tulisi kunnosta huolehdittua enemmän. Nyt kerroin hänelle, että voi olla että olen löytänyt sulle mentorin. Mentori siksi, että hän myös valmentaa sun ajatusmallia, jotta toiminta pysyy yllä lopun elämää. Pyysin googlaamaan tämän naisen ja kattelemaan mikä hän on tyttöjään? Hupsista keikkaa! Osaa näemmä kunnostaan huolehtia ja miehensä myös… Tai joku härkä poseeras samassa kuvassa. Jos ei miehensä, niin ainakin joku mies… Näistä minäkin jo näen, missä lajeissa heillä on syksyllä kisat… Morsiammeni sanoi, että hän tarvitsee juuri tällaista mitä nämä tarjoavat, ei pelkästään saliohjelmaa ja ruokavaliota. Tuumasin, että done deal ja soitin naiselle ja kerroin että Anu on teidän työnäyte ja mä kotona pidän huolen siitä, että työn ohessa löytyy aikaa itsestään huolehtia. Jatkan siis kokin, lastenvahdin, talonmiehen ja siivoajan roolia puolisona olon ohella. Saatte tästä matkasta omia julkaisuja tehdä täysin vapaasti ja me vuorostamme pidätämme itsellämme oikeuden teidän itsetunnon meidän julkaisuissamme murskata.

Myöhemmin aloin ajattelemaan, että on kyllä aika äijämäinen tämä mun ajattelu, jossa ”itse kävelen maantiellä ja kannustan morsiantani ryömimään ojassa”, että hän pysyy tavoitteessaan. Sanoinkin morsiammelleni, että:” vittuakos tuossa mun hoikkuutta ihmettelet? Silloin kun käskit eka kerran mun painua helevettiin, niin olisit lyöny lenkkarit jalkaan ja lähteny mukaan lenkille!” nim. tosimies -72 Oikeasti sanoin, että mä alan talkoisiin. ”Jos sä alat noudattamaan täysillä tuota ohjelmaa, niin tehkööt hänen miehensä mulle jonkun kevyen kuntoiluohjelman myös ja käyn pari kertaa viikossa uimahallin salilla jossa ääni pysyy normaalina ja otan myös tuon ravintovalmennuksen. Heittelen tupakat mäkeen siinä sivussa”. Koska kävelen liki 3000km vuodessa, on yleiskunto jo kova. Joten saan tavallista helpommalla treenillä kunnon sille mallille, että ensi kesänä pystyn vetämään puolimaratonin. Olemme nämä vuodet tehneet kaikki asiat yhdessä, niin myös tämä tehdään yhdessä.

Soitin tälle naiselle, että: ”olen myös käytettävissä. Kerro miehellesi, että ottaa mut työn alle ja lyö lujaa jos lipsun. Ottakoot mulle kuntosalia mukaan ja sellainen 5kg maksimissaan saa tulla tervettä painoa tähän kroppaan ja niin, että kyynärpäiden asento ei muutu”. Hän sanoi, että: ”jos mieheni alkaa sua koutsaamaan, niin sä niin voitat siinä, koska se on niin täydellisyyden tavoittelija”. Tuumasin, että: ”hyvä. Lyökööt siis edelleen lujaa. Olen valmis ajattelumallini ja toimintani muuttamaan, sillä jos aion vielä 50-v elää, niin kyllä ei ole siitä haittaa”.

Seuraavana päivänä hän soitti ja sanoi, ettei hänen miehensä ala mua vielä koutsaamaan, kun olen vielä liian alussa ja aloitan myös tämän naisen valmennuksessa… ”Ja mistähän tuon miehen ego kumpuaa? Meikä pistää kuule tollasen sormien väliin ja lyö polvea vasten poikki!” Näin jo sieluni silmin kuin hyppään seisomaan hänen vyönsoljen päälle ja rettuutan rinnuksista oikein urakalla ja teen sille selväksi, että silloin kun minä olin linnassa, niin tuollaiset jätkät kuin sinä, niin…..(niin….) EN KEHTAA EES SANOA MITÄ NE SIELLÄ MULLE TEKI!” nim. Yber ego -72

Tämän puhelun jälkeen hihittelin huvittuneena, että eipä tienny tuo mies mitä taisi juuri saada aikaan? Mulle kannattaa todellakin kertoa, ettei minusta ole johonkin, koska mikään ei motivoi paremmin kuin vähättely. En myöskään käy ilkkumaan myöhemmin, että kuka oli oikeassa? Näytöt puhukoot puolestaan…

Aikoinaan tuttavan tuttavapariskunta oli uutta vuotta vastaanottamassa samassa paikassa kuin minä. Olimme ennenkin tavanneet ja pariskunnan Pirkko himokuntoilijana kiinnitti huomiota minun turvonneeseen naamaan. Kyllä oli oikeassa. 5kg oli tullut painoa ja tämä kaikki naamassa. Tämä Pirkko ei kropasta päätellen voinut työskennellä paneelikaupassa, koska oli liian suuri riski, että asiakas heittäisi hänet ostosten mukana peräkärryyn ja naulaisi epähuomiossa saunan kattoon… Hän kertoi mulle, kuinka minä nyt jatkan lihoamista, koska pullukalla ei toimi aineenvaihdunta ja siksi sellanen lihoaa lisää. Hoikalla se toimii ja siksi hän pysyy hoikkana… Ei ihan menny mun matematiikkaan tuo ja kysyin, että: ”meinaatko niin, että jos vaihdamme paikkoja, eli sinä alat makaamaan sohvalla ja mussuttamaan herkkuja, niin pysyt silti hoikkana kun sulla toimii aineenvaihdunta? Samalla mä en onnistu pulskana saamaan sitä toimimaan edes kuntoilemalla”? Tästä vänkyteltiin hetki ja totesin, että tehdäänpäs samantien uudenvuodenlupaus ja esitin vetoa siten, että pudotan kuudessa viikossa tuon 5kg pois ja jos en onnistu, hän saa satasen. Jos onnistun, niin hän pitää turpansa kiinni… Pudotin viidessä viikossa 6kg… En soittanut ja pyytänyt pitämään turpaansa kiinni, enkä edes etten ole satasta velkaa. Olemme törmänneet myöhemmin ja hän on varmaan huomannut, että rugbypallot on poistuneet naamani molemmilta puolilta… Mies se osaa motivoida 🙂

Tällaseen umpisolmuun sitä on ihminen onnistunut itsensä viikossa köyttämään. Heittelin yksioikoisia ajatusmalleja nimimerkein tuonne väliin. Niiden tarkoitus on se, että noin yksioikoisesti elävillä elämä on ja pysyy tuollaisena. Heitä ei voi auttaa, eikä elämä voi muuttua. Muutos alkaa ajattelusta ja muutos halu pitää viedä arkipäiväiseen toimintaan rutiinina. Tämä pariskunta valmentaa heidän lifestylella pysyvää muutosta. Heidän perheessä varsinkin mies osaa kunnioittaa kultaansa. Tässä tapauksessa tarkoitan, hänellä on jo säästäväinen elämäntyyli. ”Minä en ala tätä miestä kursseilla koutsaamaan, kun on niin kaukana mun ajattelusta!” nim. kostonhimoinen -72

Kun tämän pariskunnan yrityksen visio kristallisoituu ja fokusoituu, he voivat sitten kurssittaa siitä, kuinka voitte tulevaisuudessa nauttia meidän kurssimme aikaan saannoksistanne pidempään.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

 

 

 

”Lopeta se värkkääminen!

”Hei! Oliko minun mahdollista saada lainaan joitain kirjoja liittyen sijoittaiseen? Nyt mulla olisi aikaa oppeja kerrata -Merja” tekstiviesti jysähti puhelimeeni eräänä iltana. Merja on parikymppinen tytön hupakko, joka kävi aktiivisesti Ansionsa Mukaan Oy:n järjestämässä talouskerhossa paikallisella lukiollamme. Tämän päivän blogissa kerron Merjan tarinan siitä, millaista oppia sinäkin saat taloustaitovalmennuksessamme ja miksi siitä maksaminen voi olla jopa elämäsi paras päätös.

Lukiolla opettelin kerhoa vetämällä itse opettamaan näitä asioita, jotta osaan neuvoa vielä paremmin ihmisiä jotka saapuvat luennoilleni. Merjakin oppi lukiolla tyylejä lisätä tulojaan ja kuinka tulot budjetoidaan siten, että rahaa jää säästöön. Varmuuden vuoksi opetin myös kuinka kertyneet velat katoavat nopealla aikataululla. Lisäksi opetin heille paljon perustietoa sijoittamisesta ja tietenkin sijoitusten vivuttamisesta. Näin Merjakin voi ylijäämänsä laittaa töihin. Opetin paljon kassavirrasta, eli miksi köyhät ovat köyhiä, miksi keskiluokkamme tulevaisuudessa jakautuu sekä köyhiin että rikkaisiin. Tietenkin myös sen, miksi tietystä joukosta ihmisiä on tullut ja tulee aina tulemaan rikkaita. Merjakin tietää nyt, että kyseessä on yksi taito erona muihin ja sen taidon mukanaan tuoma yksi toimintamalli. Mikäli rikas alkaa toimimaan toisin, hän rupeaa köyhtymään ja jos köyhä oppii rikkaiden salaisuuden, hän alkaa rikastumaan.

Nämä asiat olivat kaikki Merjalle uusia, koska näitä ei oltu hänelle koulussa opetettu. Kotonakin oli opetettu käytännössä vain säästäväisyyttä ja hyvän ammatin tärkeyttä. Merja oivalsi kerhossa, että koulu opettaa rahan kanssa värkkäämään ja kuinka helpolla hän nyt saamiensa uusien oppien mukaan toimien tekee itse itsestään taloudellisesti riippumattoman. Ehkä jopa todella varakkaankin. Kerhossa Merja oppi myös ajattelemaan ”oikein” ja ymmärtämään sen, että ajatuksemme ovat meidän työkalut. Jos ajattelet, ettei mulla ole tuollainen mahdollista, niin sitten se ei ole mahdollista. Mutta jos teet sen mahdolliseksi ja päätät onnistua, niin onnistut. Merja päätti aloittaa onnistumisen heti.

Nyt vuosi myöhemmin hän lähetti minulle ylläolevan viestin. Soitin Merjalle ja sanoin, että lupasin teille apua niin paljon kuin tarvitsette ja jos nyt oppejasi haluat kerrata tai syventää, niin kirjastoni on käytettävissäsi. ”Tuleppa käymään niin etitään tarpeeseesi tuolta kirjoja” Merja tuli ja pidettiin sellainen tunnin haastattelu/ kertaus istunto samalla. Merja kertoi muuttavansa syksyllä muualle opiskelemaan ja aikoi syksystä aloittaa sijoittamisen. Kauhuissani karjaisin että: ”No voi helevetin Ameba! Miksi vasta sitten? Mikset ole aloittanut jo vuosi sitten, tai edes nyt heti? Muistathan, että kalleinta mitä voit menettää on aika? Tuota viivyteltyä vuotta et takaisin enää saa!” Merja änkytteli vastaukseksi, että hän on pitänyt välivuoden lukien pääsykokeisiin ja saanut olla töissä siellä täällä silloin tällöin. Vanhempiensa luona asuneena hän on siten pistänyt rahaa sukan varteen ja saanut säästettyä usean tuhannen euron puskurin pankkitilille. Loistavaa! Hän oli sittenkin aloittanut heti. Tuosta on nyt turvallista siirtyä piensijoittajaksi. Ylpeänä suojatistani vedin Ameba väitteen vikkelästi takaisin.

Merja kertoi, että hän on nyt kulunsa opintolainaan ja opintotukeen budjetoinut siten, että hän pystyy sijoittamaan vähintään 100e kuussa opiskelunsa ajan. Mikäli hän saa töitä opiskelujen ohessa, hän sijoittaa myös lisäksi palkkarahat, mutta varmuudella 100e kuussa. Hän kertoi aloittavansa sillä yksinkertaisella ja turvallisella tyylillä joka sopii nimenomaan tällaiselle piensijoittajalle ja jolla hän saa keskimäärin 10% vuosituoton. Sitten Merja kysyi mitä tuo tarkoittaa hänellä rahassa 30-v aikana. Exel auki!

Merjan koulu kestää 5-v jonka aikana hän laittaa 1200e rahaa vuodessa töihin. Kun hän valmistuu ja työllistyy, hän aikoi saada laitettua vähintään 500e lisää joka kuukausi. Näin ollen 25-v hän sijoittaisi 7200e vuodessa. Näillä luvuilla korkoa korolle rahaa on 30-v päästä 866222e. Sanoin Merjalle, että: ”ajatteles näin, että viiskymppisenä sun salkku kasvaa keskimäärin 10% vuodessa ja rahassa se tekee 86622,2 bruttona. Eikös noilla arvonkehityksillä pysty aina vuoden löysästikin budjetoimalla hengissä pysymään ja hauskaa pitämään? Tiedä vaikka ei enää haluttais kulkea töissä”? Tähän Merja tuumasi, että:”JES!” Hän kysyi vielä, että tuohan laskettiin minimisäästötavoittein, johon nyökyttelin. Merja jatkoi, että: ”Kuvitellaan, että pääsen syksyllä töihin ja pystyn koko 30-v laittamaan joka kuukausi 200e enemmän. Paljos siitä sitten tulee?” ”Hetkinen korjataan lukemia… Enter, rapiat 1,3 miljoonaa”

Sitten kertasimme tässä helpossa tyylissä sen tärkeyttä, että kertaakaan et myy mitään ja kokoajan ostat suunnitellusti lisää, tapahtui maailmassa mitä vaan. Osta ja omista. Muistutin siitä, kuinka kurssiromahdus ei ole syy myydä, vaan syy ostaa lisää. Mistään et panikoidu koska laskeneissa kursseissa samalla rahalla saat reilusti enemmän. 30-v aikana Merja tulee näkemään 5-6 isoa kurssiromahdusta, jonka jälkeen arvot nousevat uusiin ennätyksiin uudelleen ja uudelleen. 10% keskituotto sisältää myös romahdusvuosien tappiot. ”Entäs jos alkaisin sijoittamaan suoraan osakkeisiin?” kysyi Merja. Muistutin merkintäpalkkioiden suuruudesta, eli niitä ei voi ostaa kustannustehokkaasti pikkurahalla, mutta kannattaa niihinkin perehtyä. Se lisää tuottoprosenttiasi jota on helpompi kasvattaa, kuin sijoitettavaa summaa. ”Jos 10% tuotto kasvatti salkkusi viimeisillä säästösummilla summaan 1,3miljoonaa, niin jo 13% tuotto kasvattaa salkkusi samalla rahalla samassa ajassa summaan 2,2miljoonaa”. Prosentillakin on jo iso merkitys.

Juttelimme pitkään siitä, kuinka suorissa osakkeissa hänen pitää pysyä hereillä yhtiöidensä tilanteesta. Se mikä toimii hienosti tänään, ei välttämättä ole 30-v päästä edes olemassa. Muistutin, että suorissa osakkeissa joudut välillä tekemään myyntejä salkkuasi turvataksesi. Tällöin voitollisista lankeaa vero maksettavaksi, joka taas hidastaa salkun kasvua. Kun kysyin muistaako hän miten verot saattaa onnistua välttämään, Merja vastasi että:”ottamalla teknisen tappion.” Oikein. Merja muisti myös miten pitää toimia tappiollisia myydessä, että niiden tappiot pystyy veroista vähentämään. Lisäksi juttelimme siitä, kuinka sijoittaja voi joka vuosi saada tuottoa, vaikka pörssi romahtaisikin. Kyse on etukäteen position rakentamisesta toiseen instrumenttiin, joka nousee pörssin laskiessa.

Katsoimme läpi mallisalkun, jonka rakensimme kurssilaisten kanssa silloin, kun opetin miten itse pistän osakkeet parhausjärjestykseen tunnuslukuja vertaamalla. Eli mitä kannattaa milloinkin rahoillaan ostaa. Muisteltiin samalla sitä, kuinka tämä vertailu pitää tehdä 3kk:n välein ja kurinalaisesti ostaa kärkipäässä olevia sarjoja laukkuun. Muistelimme myös mitä tehdä niille salkussa oleville osakkeille, jotka myöhemmin eivät kuulukaan enää ostolistalle ja koska.

Tässä välissä ehdotin Merjalle, että hän tekisi heti itselleen tällaisen mallisalkun leikkirahalla opiskelujensa ajaksi. Tämä veisi häneltä aikaa pari tuntia kolmen kuukauden välein, eli kauanko menee aikaa laittaa osakkeet järjestykseen exelissä tunnuslukujen perusteella. ”Ostaisi” osakkeita exeliin, lukisi päivittäin Kauppalehden uutisotsikot ja näin pysyisi markkinoista kärryillä. 5-v opiskelujen aikana hän olisi jo nähnyt miten hänen valitsemansa osakkeet olisivat hänelle tuottaneet, ehtinyt oppia virheistä ilmaiseksi ja sitten työelämässä olisi turvallista alkaa tuottoa parantamaan oikealla rahalla.

Lukiolla mallisalkku rakennettiin sillä ajatuksella, että omistamme oman yrityksen jonka tulos verojen jälkeen on 60 000e vuodessa. Muisteltiin Merjalta kyselemällä miten tämän yrityksen pitäisi tuloksensa käsitellä, jotta tulevaisuus olisi loistava? Merja vastasi, että:”olikos se niin, että sillä oli jo puskuri liiketoiminnan pyörittämiseen ja tällöin koko tulos piti laittaa ”töihin”?” Näinhän se meni ja tässä sitten tulos jaettiin tasaisesti vuoden kuukausille ja saatiin 5000e per kuukausi laitettua töihin. Päätettiin ostaa tonnilla kuussa viittä eri firmaa vuoden ajan ja näin edellisen tilikauden tulos oli lähetetty maailmalle tekemään lisää tulosta. Viiden kärki joulukuussa 2015 oli minun menetelmin Elecster, Orion, Sampo, Neste ja Tieto. Pidin itse näistä kirjanpitoa koko vuoden 2016 ja tähän päivään saakka, eli miten olisin tuon salkun hoitanut ja tämän nyt Merjalle näytin.

Vuosi 2016 oli mielestäni jo riski olla mukana osakemarkkinoilla, mutta opetusmielessä tällainen salkku siis tehtiin. Vuosi olikin todella hyvä. Tämä kevät on ollut jo niin hullua menoa, että nyt huhtikuussa olisin alkanut salkkua tyhjentämään. Merjalta kysyin, miten tämä tyhjentäminen opetettiin tekemään ja kyllähän hän muisti tämänkin.

Salkkumme osakkeet olivat tuottaneet seuraavasti: Elecsterin kurssikehitys vuodessa 53,3% ja salkussamme sen kehitys vain 16%. Orionin vastaavat luvut 41,9% ja salkussamme vain 31,6%. Sampo tuotti vuodessa kurssitappiota -3,4% mutta salkussamme sen arvo nousi 6,3%!!! Tässä vaiheessa kerrattiin Merjan kanssa sitä mistä tämä johtuu? Se johtuu siitä kun me nousumarkkinassa saamme samalla rahalla vähemmän ja laskumarkkinassa reilusti enemmän. Nesteen kehitykset olivat 36% ja salkussamme vain 20% ja Tiedolla 11% ja salkussa 4,2%. Salkkumme osakkeiden yhteenlaskettu kurssikehitys oli  vuonna 2016 27,7% ja tässä nousumarkkinassa ostaessamme 60 000e salkkumme oli kasvanut summaan 69376e, eli 15,6%. Osinkotuottomme salkulle oli 4,3% joka oli yli pörssin keskiarvon.

Kertasimme Merjan kanssa mitkä olivat ne merkit markkinassa jotka kertovat, että nousukausi on päättymässä ja nämä tunnusmerkit olivat kaikki ilmoilla jo alkuvuonna 2016. Sitten kyselin Merjalta, että mitäs nyt pitäis tehdä jos käytössä olisi taas uusi 60 000e tulos? Kertasimme, juttelimme, muistutimme mieleen ja 2017 vuoden alusta olisimme alkaneet rakentamaan positiota kurssiromahdusta vastaan 5000e kuussa. Osakkeita olisin pitänyt hallussa vielä hetken, mutta huhtikuun lopussa olisin aloittanut irrottautumisen, että saadaan pojat maailmalta turvaan ja sitä mukaa ne oltaisiin myös lähetetty rakentamaan positiota kurssiromahdusta odottelemaan.

Katseltiin Merjan kanssa mitä salkulle olisi kuulunut huhtikuussa, eli 16kk aloittamisen jälkeen. Elecster oli tuplannut kurssinsa verrattuna tammikuuhun 2016 ja vuoden aikana hankitut osakkeet olisivat salkussamme tuottaneet 58,3%. Orionilla vastaavat kehitykset 72% ja salkussa 64,5%. Sampo olisi taas omillaan, mutta salkussa tuottanut 10%. Nesteen kurssi kehittynyt tuona aikana 38% ja osakkeidemme tuotto 20%. Tiedon kurssikehitys 26% ja salkkumme arvon kehitys Tiedon osakkeilla 25,9%. 16kk ajanjaksossa osakkeidemme kurssikehitys olisi ollut keskimäärin 47,2% ja salkkumme arvo olisi noussut summasta 60000e summaan 81444e, eli arvonkehitys olisi ollut 35,7%. Ihan hullu vuosi! Merjan kanssa vielä juttelimme siitä, mitä sitten kun nyt rakentamamme positio alkaa tuottamaan? Silloinhan taas osakkeet laskevat? Kyllä näin tekee ja sitten alamme rakentamaan positiota tulevalle nousukaudelle ostamalla sen hetkisen listan kärkipään osakkeita ja jossain vaiheessa entinen postitio myydään myös kokonaan pois ja siitä vapautuvat rahat siirretään taas sitä mukaa myös osakemarkkinoille. Merja kysyi, että: ”ei kai niin suureksi kasvanutta positiota kannattanut heti osakkeisiin survoa, kun niistä ostoistahan tulee silloin järjettömän isot kertapanokset ja ajallinen hajoitus kärsii”? Hyvä tyttö. Juuri näin ja Merja jatkoi, että: ”tuolla isolla nipullahan voisi pelata sitä sun nimittämää vuodenaikapeliä?” Juuri näin. Merjalle sitten näytin mitä tuo vuodenaikapelini olisi tuona 16kk aikana tuottanut. 34,8% kun sen keskimääräinen tuotto on ollut 15% vuodessa. Ihan hullu vuosi.

Merja tietää nykyään tämän rikkaiden salaisuuden. Hän tulee tulevaisuudessa näkemään omassa taloudellisessa tilanteessa sen, että tuo vuosi lukiolla ”pelasti” hänet keskiluokkaiselta talouden oravanpyörältä ja suojasi hänet eläkejärjestelmän kaatumisen riskiltä. Nyt Merja tarvitsee kärsivällisyyttä, kurinalaisuutta ja muistaa mikä on missio minkä eteen tapella. Tällöin Merjasta tulee taloudellisesti riippumaton.

Mainittakoot, että en ole suosittanut olemaan osakemarkkinoilla mukana enää vuonna 2016 vaan olen suosittanut rakentamaan romahdukselle positiota. Esimerkki on kertomus siitä, miten olisimme kerholaisten kanssa salkun rakentaneet ja miten olisin sen kanssa toiminut, jos olisi ollut pakko ostaa osakkeita vielä 2016. Olen itse siis jäänyt paitsi suurista tuotoista, mutta pitkän päälle on tuottavampaa myydä hieman liian aikaisin, kuin yrittää myydä parhaaseen mahdolliseen aikaan, epäonnistua siinä ja myydä liian myöhään. Samaan aikaan on saanut rakentaa positiota tavallista edullisemmin tulevaisuutta silmällä pitäen.

 

Pahoitteluni kaikille teille jotka olette kehuneet sarkastista ja kärjistettyä kirjoitusasua, koska nuo loistavat tässä blogissa poissaolollaan. Alkuviikosta pitää taas ”ottaa happoa ja avata liimatuubi”, niin eiköhän se ajatus taas kristallisoidu ennalleen.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

Kuse paimenpoikaan!

Ystäväni on hieno mies. Hän on viiskymppinen isoisä ja ylpeä sellainen. Käydessään toisella paikkakunnalla asuvansa tyttärensä luona kylässä, hän vie pienelle lapsenlapselle tuliaisena jalkapalloa, sählymaalia ja mailaa yms. perinteisiä lasta kehittäviä leluja. Uskoisin hänet tuntien, että aina löytyy aikaa pikkupojan kanssa pihapeleihin, jos poika näin toivoo. Joku voisi ajatella, että onpa vittumainen ukko kun noin pientä vastaan pelaa. Vahinkohan tuossa tulee! Juu ei ne viiskymppisen saamat vammat enää niin helpolla korjaannu.

Kirjoitusteni tarkoitus ei ole kertoa mikä on oikein ja mikä väärin. Niiden tarkoitus on herättää ajattelemaan asiaa. Eri mieltä saa olla. Toisin saa vapaasti toimia ja ajatella. Kaikilla toimilla on myös erilaiset lopputulokset, eli Ansionsa Mukaan tulee joka hommassa. Tänään otan kantaa siihen mitä teemme lapsillemme ja mitä tämä saa aikaan talousasioissa tulevaisuudessa. Eri mieltä saa olla.

Lapsieni ollessa noin 9-vuotiaita laitoin heidät jakamaan yritykseni mainoksia lähialueen talouksiin. Laatikoita oli liki 800kpl. Työsuhde oli osa-aikainen, noin kerran viikossa lukioikään saakka. Olin vanhemman lapseni mukana jakamassa ensimmäistä kierrosta opettaakseni alueen, niin joku naapurin Teppo oli heti nillittämässä siitä, kuinka käytän orjatyövoimaa. Vastasin, että: ”historian tunnit ovat nyt kyllä menneet hukkaan. Orjia pidettiin hengissä ja tälle työmiehelle maksetaan palkkaa ruoan lisäksi. Toiseksi orjat ostettiin ja tämä on itse tehty omin pienin elimin”.

Pari vuotta myöhemmin olin nuoremman kanssa opettelemassa samaa aluetta ja sama Teppo nillitti tällä kertaa lapsityövoiman käytöstä. Tähän tuumasin, että: ”kyllä! Eikö ookki mahtavaa? Ihan kuin meidän lapsuudessa”. Teppo kertoi että ajat ovat siitä muuttuneet, eikä nykyään lapsilla saa teettää töitä. Vastasin, että: ”olen tietoinen tästä ja tätä nykyaikaa en voi hyväksyä. Miten saan lapseni opetettua työteliäiksi, että pärjäävät aikuisena elämässä, jos sitä ei jo lapsena opeteta? En anna sossutantan pilata mun lapsia, mutta en kiellä pilaamasta omiaan”. Kumpikin lapsistani muistelevat nyt aikuisena, kuin se oli kivaa jakaa niitä mainoksia, kun sai vielä käydä myymälässä tyhjentämässä pullonpalautus automaattiakin ohi kulkiessa!

Toinen kaverini piti alle kouluikäisiä lapsia mukanaan kunnostaessaan omakotitaloaan. Siistin näköistä kun 5-v vekara isän tarkassa ohjauksessa löi terassilautoja kiinni naulapyssyllä! Autoakin hän opetti ajamaan mökkitiellä heti kun pojan jalat ylsivät polkimille. Noin kymmenen vanhana poika sitten peruutteli autolla peräkärry perässä taloa ympäri, eikä muuten joutunut kertaakaan oikaisemaan ajamalla hieman eteenpäin! Mitähän naapurin Teppo olisi tästä sanonut? Tuon kaverin malli siirtää kaikki oma osaaminen omille lapsilleen on todella ihailtavaa ja varmasti harvinaista nykyaikana.

Omasta lapsuudesta muistan kun olin mummun ja papan kanssa Keken baarissa kahvilla. Pappa pudotti kahden sokeripalan annospakkauksesta yhden palan kahviin, taitteli pakkauksen kiinni ja ojensi sen mummolle ja mummo laittoi sen laukkuun. Kysyin silmät suurena, että ”varastatteko te tuon?” johon pappa nauroi, että: ”ei vaan se annetaan lehmälle”. Katsoin mummoa epäuskoisena ja en usko että silmieni pyöreys oli ainakaan pienentynyt. Päivällä menimme niitylle ja ymmärsin kuka on se lehmä joka sen sokeripalan lopulta saa. Rautalangan takaa annoin lehmän syödä sokeripalan kädestäni! Oli helekutin jännä hetki. Siihen jäimme lehmää ihmettelemään ja sanoin papalle että, ”tuli pissahätä, voiko tässä pissata?”  Pappa sanoi, että ”tottakai niitylle voi pissata, koska sinnehän tuo lehmäkin pissaa. Kokeileppa muuten onnistutko pissaamaan tuohon rautalankaan? Saat tötteröjätskin jos osut!” Arvaappa osuinko? Takuulla! Jätski luvassa. Samalla kun siihen osuin, meinas jalat lähteä alta. Reisiä jyskytti, alavatsa kramppas ja nakkiin sattui. Taisi siinä pieni kyynelkin vierähtää säikähdyksestä. Pappa katsoi lohduttavasti pienen pojan päätä silitellen ja sanoi, että ”Joo-o, ei kannata pissata paimenpoikaan. Nostappa housut niin lähdetään sinne jäätelölle.” Semisti oli erilainen papan tyyli tietoa siirtää lapselle, mutta mahtava muisto ja oppi jäi. Vielä armeijassakin järjestettiin kavereiden kanssa kisa, kuka pystyy useammin osumaan kusemalla paimenpoikaan.

Nykyään valitettavan moni vanhempi tai isovanhempi opettaa jo pienelle lapselle kuinka älypuhelinta ja tablettia käytetään ja kuinka niillä pelataan. Valitettavan moni vanhempi myös laittaa lapsensa pelaamaan, että tämä ei pyöri kokoaikaa siinä jaloissa, että saa rauhassa itse tehdä päivityksiä naamakirjaan.

Kuinka moni lapsi osaa tänä päivänä tehdä ritsan/ tietää mikä se on? Koska olet nähnyt viimeksi lapsia koiranputkilla ”ammuskelemassa” pihlajanmarjoja. Kuinka moni lapsi osaa tänään innostua kun näkee rikkaruohojen seassa ”suolaruohon”, saati että söisi sen? Ennen suolaruoho oli hyvää. Nykyään ”hyi, se on likainen”. Jos kaverini opetti pientä poikaa käyttämään naulapyssyä, niin kuinka monella lapsella on tänä päivänä ulkoleluna puupalikka, naulapussi ja vasara? Tuolloin ,kun yllämainittuja juttuja lapset harrasti, ei puhuttu ADHD:sta, eikä häiriintynyt lapsi termikään ollut tuttu. Silloin lapset oli villejä ja vilkkaita.

Kotonamme yöpyviä esiteinejä katsellessani olen joutunut hädissäni useamman kerran karjaisemaan varoituksen sanan, kun paahtimesta otetaan jumiutunutta leipää haarukalla! Väkisinkin tulee mieleen, että mihin on vanhempien aika mennyt, jos tuota ei ole kotona opetettu, tai edes huomattu. Noh aikuisena nämä samat lapset toimivat saamansa esimerkin mukaisesti sosiaalisessa mediassa ja käyttävät mm. hiusten kuivaajaa porealtaassa, jotta saavat tukan tulevaan selfie:n hieman paremmin.

Kerran myymäläni pihalla kaksi tyttölasta söivät karkkia roskikseen nojaten ja kun menin ulos, näin karkkipapereita melkoisen paljon heidän jaloissaan. Sanoin rauhallisesti tytöille, että: ”pankaapa ne pussit reppuun, nostakaa reput selkään, siivotkaa nuo roskat tuosta roskikseen ja sen jälkeen menette omalle pihalle roskaamaan”. 15min myöhemmin toisen äiti soitti ja kysyi vihaisena olinko pistänyt tytöt siivoamaan roskat pihasta? Vastasin, että: ”todellakin olen ja laitan varmuudella jatkossakin jos roskiksen vieressä roskataan pihaa”. Äiti jatkoi vihaisena:” Ne on vasta 8-vuotiaita, ei ne vielä ymmärrä!” Tämä on niitä harvoja tilanteita, joissa olen mennyt täydellisen sanattomaksi. Ajattelin hetken, että jos yksinkertaisuus olisi rikos, selviäiskö tästä ehdollisella tuomiolla? Kun äiti sitten vihaisesti kysyi puhelimeen hiljaisuuden jälkeen, että ”kuulitko?”, sanoin että: ”joo kuulin ja olet oikeassa… Jos äiti ja isä ei ole osannut opettaa 8-vuotiasta lasta miksi ei saa roskata ylipäätänsäkään, tuskin heitä opettaneet isovanhemmatkaan ovat osanneet, niin jää siinä naapurin Jaskalle kyllä liian iso vastuu”. Tärähti luuri korvaan.

Tänä päivänä monet lapset laittavat tyhjät pullot roskikseen. Ei ole koulussa vissiin opetettu että, niiden palauttamisesta myymälään maksetaan rahaa? Eräs opettaja sanoi minulle, että nykyään ollakseen hyvä äiti tai isä, riittää että on sitä Facebookissa. Ymmärrän…!!?? Nykyäänhän tällaisten perusasioiden opettaminen kuuluu kuulemma koululle ja päiväkodille. Äidin ja isän tehtävä on enää olla läsnä ja se onnistuu kyllä sohvalla istuen somea käyttäen. Pääasia on, että ovat vain läsnä!

Ennen vanhaan palkattiin naapurin teinityttö lapsenvahdiksi jos vanhemmille tuli joku meno/ hankalat työvuorot. Nykyään vaaditaan kunnalta lisää päivähoitoa. Mulle tämä yhteiskunnalta vaatiminen kertoo siitä tosiasiasta, että ihmisillä ei ole rahaa. Tästä kertovat myös uutisetkin, kuin velan otto ja sen tuomat maksuhäiriöt ovat lisääntyneet. Kun omat rahat eivät riitä, uskotaan kahvipöydän Teppoa, joka jaksaa muistuttaa kuin yhteiskunnan tehtävä on ihmisistä huolehtia.

Sosiaalisen median käyttö on rampauttanut suurelta osin usean aikuisenkin ajattelemisentason. Kaikki luettu uskotaan, kauhistellaan ja jaetaan. Tätä ”oppia” sitten annetaan lapsille, niin millaisia omilla aivoilla ajattelijoita heistä sitten tulee? Tässä lapset eivät saa Ansionsa Mukaan. Tähän he ovat syyttömiä. Itse jouduin poistamaan puhelimestani iltapäivälehtien sovellukset, kun en jaksanut nähdä niitä revitteleviä bannereita mm. Amerikan presidentistä. Täytyy myöntää, että elämän laatu parani entisestään, kun jättäydyin ”uutispimentoon” näistä negatiivisista otsikoista. Lähti viimeinenkin negation lähde elämästäni.

On se mahdottoman jännä asia, kuin saman päivän lehteen mahtuu uutinen jossa haukutaan hallitusta ja varsinkin Sipilää ja toisella sivulla kerrotaan kuinka Suomen talous nousee vauhdilla. Näistä uutisista somekansa päättää ottaa jakoon ja tarkasteluun tuon haukkuvan uutisen, kun on jouduttu kaikesta leikkaamaan. Sipilä lupasi aikoinaan, että mikäli hänen aikana talouden suunta ei käänny, ei hän asetu uudelleen ehdolle seuraavissa vaaleissa. Alkaa pikkuhiljaa näyttämään, että ehdolla on jos jaksaa henkisesti olla kansan kusitolppana.

Taloussanomat uutisoi myös eilen odotettua paremmasta bruttokansantuotteen kasvusta:

Suomen talous kasvoi ennakoitua enemmän

Julkaistu:

Tarkastetun ennakkotiedon mukaan viime vuoden kasvuluku oli 1,9 prosenttia, kun aiempi tieto oli 1,4 prosenttia.

Suomen bruttokansantuotteen volyymi kasvoi viime vuonna 1,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Kyseessä ovat tarkistetut ennakkotiedot.

Maaliskuussa julkaistujen ennakkotietojen mukaan bkt:n volyymi kasvoi 1,4 prosenttia, eli tietoa on nyt tarkistettu ylöspäin.

Bruttokansantuote, eli tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli yhteensä 216 miljardia euroa viime vuonna.

Arvonlisäys kasvoi viime vuonna lähes kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvua oli rakentamisessa, maa-, metsä- ja kalataloudessa, liike-elämän palveluissa, muissa palveluissa, informaatio- ja viestintäpalveluissa sekä kiinteistöalalla.

Laskua oli hieman energia- ja vesihuollossa, julkisessa hallinnossa sekä koulutuksessa.

Bruttokansantuotteen volyymi laski Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2011–2014. Viime vuonna muutos oli ennakkotietojen mukaan 0 prosenttia.

Onneksi somea ei ollut Viinasen ja Ahon aikana! Rajuja liikkeitä joutuivat tekemään, mutta niiden seurauksena Suomesta ei tullut Euroopan ensimmäinen Kreikka.

Nämä leikkaukset lisääntyvät vääjäämättömästi tulevaisuudessa. Tulkaa tulevaisuudessa vittuilemaan jos olin väärässä. Eläkejärjestelmämme kaatuu jo minun elinaikana ja aion elää vielä 50-v. Leikkaukset lisääntyvät nopeaa tahtia ja kautta linjan. Yksi iso syy siihen on se, että raha siirtyy pois Suomesta. Syy tähän on hallitusta syyttävässä kansassa itsessä. Miljardeja euroja siirtyy vuosittain ulkomaille meidän kansantaloudesta ulkomaisista verkkokaupoista ostamisen vuoksi. Samalla nuo siirtyneet miljardit tekevät työttömyyttä maamme kivijalkakauppoihin. Kun työssä käyviä eläkettä maksavia on vähemmän kuin eläkettä saavia on kassavirta kestämätön ja eläkejärjestelmä kaatuu. On kaksinaismoraalista moittia leikkauksia, jos on niitä itse tuolla tavoin aiheuttamassa. Tuolloin ne vaan pitää kestää. Juu-u, varmaan sieltä netistä tilaamalla saa halvemmalla, mutta säästitkö väärässä paikassa, kun hallitus joutui lakkauttamaan tuet joita aiemmin sait?

Uusi ilmiö tuli myös eilen julki. Työmoraali on jo nyt toden teolla katoamaan päin. Sairauslomaa haetaan jopa huonon sään vuoksi! Tulee mieleen kysymys, kuka haluaa hyvällä ilmalla mennä töihin? Palkkaa pitää tietenkin saada, vaikka töihin ei kykene terveenäkään menemään.

Sairauslomia pyydetään ja annetaan löperöin perustein – Potilaista on tullut reklamaatioherkkiä asiakkaita, joiden edessä kiltimpi lääkäri hiirulaistuu

Sairauslomaa pyydetään pääsääntöisesti hyvin perustein, mutta ei aina, kirjoittaa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Heti alkuun seuraa tunnustus. Jos mää­rää­mieni sairaus­loma­todistusten allekirjoituskoukeroni oikaistaisiin, ne yltäisivät edestakaisin Helsingistä Lahteen. Niin paljon todistuksia olen kirjoittanut ympäri Suomea. Valtaosa on ollut tarkkaan harkittuja, mutta joukossa on myös hatarasti perusteltuja.

Sairauslomaa pyydetään pääsääntöisesti hyvin perustein – mutta ei aina. Minulta on vaadittu sairauslomatodistusta huonon sään takia pilaantuneen lomamielen vuoksi ja venähtäneen ryyppyputken takia.

Potilaista on tullut reklamaatioherkkiä asiakkaita, joiden edessä kiltimpi lääkäri hiirulaistuu. Väitän, että osa taipuu sairausloman kirjoittamiseen selustansa ja elantonsa turvaamiseksi.

Sillä jos palvelu ei miellytä, seuraa työläs valitusrumba. Potilaan hoidossa on harvoin oikeasti vikaa, asiakkaan kohtaamisessa sen sijaan sitäkin useammin. Oma havaintoni on, että valitusherkkyys kasvaa kehä kolmosen sisäpuolella ja kasvukeskusten ytimiä lähestyttäessä.

Kauppalehti kirjoitti 28. kesäkuuta Suomen Akatemian ja Työterveyslaitoksen rahoittamasta tutkimushankkeesta. Siinä selvisi, että osa työterveyslääkäreistä on sitä mieltä, että nykyisin kestetään aiempaa heikommin normaaleina pidettyjä, elämänkulkuun kuuluvia vastoinkäymisiä. Allekirjoitan tämän.

Saikuttelu ei ole ilmaista. Palkallinen poissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 300 euroa. Suomessa sairauspoissaolojen kokonaiskustannus vastaa kohtuullisen kokoisen pörssiyhtiön vuosittaista liikevaihtoa.

Suren jo ennakkoon rakastetun koiraseniorin tulevaa poismenoa. Silti en hyvällä tahdollakaan ymmärrä, miksi lemmikin kuolemasta johtuva suruni olisi työnantajan pussista maksettava kustannus.

Mitä tulee sairauspoissaolojen määrään, hyvinvointivaltiossa elää yhä pahoinvoivaa kansaa. Osa on oikeasti sairausloman tarpeessa, mutta osalle kiireetön kohtaaminen ja kuuntelu olisivat sairauslomatodistusta hyödyllisempiä tapoja auttaa. Etenkin lyhyitä sairauslomia kirjoitetaan liian lepsuin perustein. Jos työnteko ei pahenna omaa tai muiden tilaa, on paljon tapauksia, joissa sairauslomia ei todellisuudessa tarvita.

Kirjoittaja on liikuntalääketieteen erikoislääkäri.

Raha ei kasva enää Suomella puussa. Tästä piti huolen Jouko Ahonen 10-v sitten paperiliiton johtajana. Valtion pyörittäminen on yritystoimintaa jos mikä! Valtion jakama raha, eli tuet lisääntyvät vain jos Marxilaisuus saa vallan. Mutta sitä huvia ei sitten kestä kauaa ja meistä tuleekin Kreikka.

Tulevaisuudessa meillä on paljon enemmän ongelmia kuin nyt. Älypuhelin lapset ovat huomattavasti huonokuntoisempia aikuisena kuin mitä ennen vanhaan ollaan oltu. Laitteilla leikkiminen ei kuntoa paranna. Hyötyliikunta loistaa poissaolollaan kun vanhemmat kuljettavat isoja jätkiä paria kilometriä kouluun ja jalkapallotreeneihin. Tietenkin illalla heidät viedään autolla jääkiekkotreeneihin, mutta äiti kantaa varustekassin pukuhuoneeseen ja sitoo luistimet, kun ei Jarkko ite saa niitä kunnolla… Todellisuudessa äiti ja isä eivät ole ”kiireiltään” ehtineet opettamaan.

Trampoliini parantaa yleiskuntoa, vaikka onnettomuuksiakin on paljon, jotka taas lisäävät terveydenhuollon menoja. Osteopaatilla korjauksessa käydessäni hän kertoi kytevästä aikapommista. Hänellä on ala-aste ikäisten asiakkaiden määrä rajussa kasvussa. Trampoliini ei riko jalkoja, se rikkoo niskat. Eikä hän puhunut onnettomuuksista. Kokeileppa pomppia tuossa niin, että kädet roikkuu rentona. Niska on liki jatkuvassa jännityksessä. Teinit ja nuoret aikuiset ovat niskan ja selän kanssa asiakkaina johtuen paljosta istumisesta ja näillä laitteilla värkkäämisestä. Kun on lapsena rikottu niska trampoliinilla, teininä istutaan älylaitteilla, niin kyllä- aikapommi!

Tämä autolla futistreeneihin kuskaaminen saa muuten aikaan sen, että Suomi saattaa sittenkin päästä jalkapallon arvokisoihin! 10-v kuluttua avauskokoonpanossa ei ole enää yhtään Suomalaista sukunimeä. Pelipaikat vievät Suomalaiset, mutta maahanmuuttotaustaiset nuoret. Heitä ei ole lapsena autolla kuskattu, ovat siksi paremmassa kunnossa, eikä harjoituksiakaan ole jäänyt väliin sen vuoksi, ettei äiti ei ole ehtinyt kuskaamaan tai sää on ollut huono. Maahanmuuttotaustaiset lapset tulevat erilaisesta kulttuurista. Sitten ”me” maahanmuuttovastaiset laulamme sankarimme nimeä stadionilla: Öz-Gy-lydz-Bajamaja!

Tästä väittelin vuosi sitten entisen maajoukkuevalmentajan kanssa. Hän oli sitä mieltä, että olen väärässä ja sanoin, että sovitaan sääntö niin, että 10-v kuluttua korkeintaan kaksi Suomalaista sukunimeä avauskokoonpanossa ja maalivahtia ei lasketa. Tällöin olen valmis lyömään tästä vedon haluamallasi panoksella. ”En mä tästä ala mitään vetoa lyömään, mutta meillä kasvaa hyvä sukupolvi tulevaisuuteen ja siksi sä olet väärässä.” Tähän jatkoin vain, että ”tekninen, mutta kuskattu autosukupolvi siellä kasvaa”

*** jatkoa 7.3.2018. Meillä majoittui viikon ajan 16-vuotias vaihto-oppilas, joka isäntäperheensä kotipaikkakunnalla Vantaalla pelaa paikallisessa joukkueessa futista. Hänelle kerroin tämän näkemyksen ja poika kertoi mun olevan oikeassa. On pelannut harjoituspelejä useita joukkueita vastaan ja kuulema jokaisessa joukkueessa syntysuomalaiset tulevat tasoltaan kaukana maahanmuuttotaustaisten perässä.

Kun tulevat aikuiset ovat huonokuntoisempia, joille vanhemmat eivät sometellessaan ole ehtineet opettaa perusasioita ja on jo saatu näemmä esimerkkiä työmoraalittomuudestakin, tämä tekee yhteiskunnallemme lisää terveydenhuolto ja työttömyysturvakuluja. Kun nykyväestö lisäksi velkaantuu liikaa ja vauhdilla, tämäkin taito periytyy lapsille. Eli sossunkin luukulle on tunkua nykyistä enemmän.

Entäs sitten, kun näistä tulevista aikuisista tulee vanhempia? Mitäs sitten seuraava sukupolvi? Millaista oppia ja esimerkkiä nämä heille antavat kotona? Nyt vielä syntymätön sukupolvi ei ainakaan ole ansainnut sitä mitä tulevat saamaan. Ovat täysin uhreja.

Nämä on tietenkin ääriesimerkkejä. Toinenkin pää esimerkeistä pitää paljastaa. Perheemme nuorempi poika kävi eilen mua toimistolla morjestamassa. Mua oli tapaamassa eräs yrittäjä ja vaihdettiin siinä pojan kanssa kuulumiset. Tämän jälkeen pyysin yrittäjää kertomaan pojalle, mitä tällä yrittäjällä ei ole:

Hän kysyi:” tarkoitatko internettiä?”

-Tarkoitan. Kerrotko pojalle kauanko olet ollut ilman nettiä?

-Noin viistoittavuotta sitten siitä luovuin.

-Häh, eix sulla oo nettiä? Miks sulla ei oo nettiä, kysyi poika.

-Mihin minä nettiä tarvin, kun ei mulla ole tietokonettakaan? Aikoinaan oli, mutta pistin pois, kun ei tullu käytettyä.

-No miten sää pärjäät ilman niitä, kysyi poika.

-Kuule mainiosti. Nytkin kävin hieman ruuvaamassa yhtä piha-aitaa tiukemmalle, kun isäntäväki ei ite ehdi, koska ne on siellä netissä. Tai eivät osaa itse, kun ovat lapsena olleet siellä netissä. 20min työtä, euro tarvikkeisiin ja 85euron lasku.

-Mä kuule poika pärjään todella hyvin ilman nettiä!

Tällä tyypillä on 10-vuotta työt lisääntyneet vuosi vuodelta ja samaan aikaan asiakkaat nuorentuneet vuosi vuodelta ja tiedän todellakin hänen pärjäävän (€$€$€$€$€$) ilman nettiä.

Kaverini tyyli siirtää kaikki osaamisensa lapsilleen on saanut minut harmittelemaan, kun en ole itse aikoinani hoksannut toimia samoin. Mutta mulle tulee joskus lapsenlapsia ja sitten ei niin vähää lunta sada, etteikö pappa tarvi sitä parivuotiasta taaperoa jo lumitöihin apuun. Lättypalkalla, lättypalkalla…

Jos nämä näkemykseni osoittautuvat oikeaksi, yhteiskunnalla ei ole enää varaa ”elättää” näitä taaperoita, joten pistän heidät tietämättään talouskurssille jo taaperona. Opetan kärsivällisen suhtautumisen rahaan pienestä pitäen ja mitä hyvää odottelu saa aikaiseksi. Jotta tämä ei olisi orjatyövoiman käyttöä, pitää lättyjen lisäksi maksaa palkkaakin. En voi opettaa työskentelemään rahan eteen, koska se ei johda pysyvään muutokseen. Siksi maksan sellaisen palkan, ettei se riitä mihinkään. Tässä idea on opettaa, että rahan eteen työskentely on raskasta ja aikaa se vie koko elämän.

Mielestäni 10snt kolikko lumityö avusta on riittävä tämän opettamaan. Itseasiassa kaikesta työstä missä pappaa pitää auttaa. Maksaessa pyydän maksuaikaa, eli jos saan maksaa kuukauden päästä, niin saat 15snt. Kuukauden odottelu tuottaa aina 50% lisää. Odotutan muutaman kuukauden, että oppivat mitä pitkä aika saa tuotossa aikaan. Saattavat kiinnostua kovasti palkan eteen työskentelyn sijaan ajatuksesta laittaa rahat työskentelemään heidän puolesta. Eivätköhän tällä opi antamaan rahojen olla kiinteissä sijoituksissa ja aikuisiällä rakentavat palkastaan riittävän sijoitusvarallisuuden itseään elättämään. Kun paska uutinen eläkejärjestelmän kaatumisesta saapuu, niin kyllä nauravat makeasti. Saavatpa hekin sitten kertoa tarinaa, miten pappa opetti nerokkaasti ”itsepuolustusta”.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

Oy Perhe Wirtanen Ab – Syrjäytymistä ei voi vähentää?

Olipas hankalaa keksiä aihe viikon blogille. Ongelma on positiivinen, sillä mennyt viikko on ollut tapahtumiltaan aiheita tulvillaan. Näin voisi fiksumpi kuvitella, että myös minä osaan keksiä aiheen edes tulevaisuuteen menneen viikon perusteella. -Douh, sanoisi mr. Simpson. Velka ja velkaantuminen on aina yhtä helppo aihe viran puolesta kirjoittaa, joten mennään tänään taas näillä uutisilla.

Paikallisen yrittäjäjärjestön puheenjohtaja oli ollut Koulutusyhtymä Lappialla keskustelemassa siitä, mitä yrittäjät tarvitsevat koulutukselta? Mainio asenne! Häneltä oli kysytty, olisiko antaa neuvoa miten syrjäytymistä voisi vähentää, johon hän oli vastannut:” vähentääksemme syrjäytymistä sitä pitää ennalta ehkäistä.” Huippu vastaus! Juuri näin! Jatkokysymykseen miten sitä ennalta ehkäistäisiin, oli vastaus ollut:” aletaan kouluttamaan taloutta ja taloudenhoitoa, joka loistaa peruskoulussa poissaolollaan.” Huippu vastaus! Juuri näin!

Valitettavasti vaikka puhuisin täynnä olevalle Olympiastadionille, jonka kuulijakunta koostuisi yrittäjistä, kunta- ja valtiopäättäjistä, sekä duunareista ja pyytäisin nostamaan käden ylös jos koulussa on opetettu budjetoimaan kulut kuukausipalkkaan, niin  yhtään kättä ei nousisi. Tämä on ongelma. Me ostamme kaikkea velalla jota maksetaan tulevaisuudessa. Mikäli tulot kasvavat, iso osa meistä vaihtaa uuden auton, ostamme komeamman talon tai yritys ostaa/ rakentaa uudet upeammat toimitilat. Tämä johtaa siihen, että olemme valmiiksi rakentaneet kulumme sen mukaan miltä tulevaisuus näyttää. Entä jos tulevaisuus muuttuu? Yrityksen tase on velkainen uusien toimitilojen vuoksi ja tulee konkurssi. Vaikka olisit työyhteisösi paras työmies, voit silti menettää työpaikkasi jos yritys tekee konkurssin, tai päättää siirtää toiminnan ulkomaille. (tietoyhteiskunnan aikakausi) Kuvittele, että olet rakentanut menosi 5000e kuukausipalkan varaan. Voisitko ottaa vastaan tarjolla olevaa työtä, kahden tuhannen (€ 2000) euron kuukausipalkalla? Et voisi, koska kassavirtasi olisi kuukaudessa 3000e alijäämäinen.

Kauppalehtikin kaikkien medioiden ohella on tällä viikolla uutisoinut velkaantumisen ja maksuhäiriöiden räjähdysmäisestä kasvusta.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/maksuhairioita-eniten-viiteen-vuoteen/FVQkkNAC

Kyllä ei ole hyvä suunta tämä tämmönen, mutta se on ymmärrettävää, koska aihe puuttuu koulujärjestelmästämme. Itseasiassa valehtelen, sillä vuonna 2016 opetussuunnitelmaan on tullut teksti, että peruskouluissa täytyy antaa talousopetusta… Tekstistä puuttuu suunnitelma siitä, kuka sitä antaa. Keskustelin aiheesta erään koulun rehtorin kanssa kuluneella viikolla paikallisella terassilla. Hän ilmaisi huolensa siitä, että kuka hänen opettajistaan olisi oikea henkilö kyseistä koulutusta antamaan, koska opettajille EI OLE OPETETTU AIHETTA! Matematiikan opettajaa on opetettu miten lasketaan, mutta ei ole instituutiota joka opettaa opettajia opettamaan taloudenhallintaa. Jos opettaja toimii kuten valtaosa keskiluokkaisista ja hommaa taseeseensa jatkuvasti ”pieniä kuukausieriä”, niin silloin hän opettaa tekemään asiat kuten itsekin tekee? Ilman koulutusta aiheeseen opettaja ei ymmärrä toimivansa ”väärin”?  Väärin siksi, että tavoite olisi, että tulevaisuudessa nämä lapset pärjäisivät elämässä taloudellisesti paremmin tai toimisivat järkevämmin kuin miten tämä opettaja pärjää tai toimii.

Toivottavasti tämä ei yllätä, että olen itse tehnyt historiassa helevetinmoisia virheitä omassa ja yritysteni talousasioissa. Ero on siinä, että olen virheeni ymmärtänyt eli tämä tulee menemään huolella vituiksi, jos en järkiinny. Tekemäni virheet ovat saaneet minut ajattelemaan ja kiinnostumaan toisenlaisen menetelmän oppimisesta. Virheistäni olen oppinut, se on varma! Tämän vuoksi olen pystynyt jokaista yrityksemme puoleen kääntynyttä ihmistä auttamaan. Olen käyttänyt useasti termiä ”kuuntele sellaista joka on jo asian itse toteuttanut”.

Ikuisuusongelma näissä kirjoituksissani on se, ettei lukija tuntisi itseään huonoksi ihmiseksi. Oletpa sitten vaikka ylivelkaantunut, niin ei siinä ole mitään hävettävää. Asiat ovat johtaneet syystä tai toisesta sellaiseen lopputulokseen. Suunnan voi muuttaa. Tarvitset vain oikeanlaista ohjausta ja puuttuvan koulutuksen. Mikäli rahaa jää säästöön ja haluat mennä eteenpäin, niin tarvitset koulutuksen sille kuinka se tehdään ja tätä ei osaa työpaikan kahvihuoneen Teppo kertoa. Tarvitset opastuksen sellaiselta joka sen on jo tehnyt.

Tee oman talouden stressitesti ja näet mikä on homman nimi. Jos sinulla ei ole passiivisia tuloja eli et sijoita, jaa säästössä oleva rahamäärä nykyisellä olemassa olevalla kuukausittaisella kustannusrakenteellasi ja näet montako kuukautta/ päivää pysyt hengissä jos tulosi katoavat. (taloudellinen puskuri) Tietoyhteiskunnan aikana siihen palkan täydelliseen katoamiseenkin pitää varautua. Työttömyyden tullessa tai eläköityessä tulot romahtavat, mutta niin kauan kuin meillä on sosiaaliturva ja eläkejärjestelmä, niin kokonaan ne eivät katoa. Onko nämä edut saatavissa vielä parin vuodenkin kuluttua, sitä emme voi tietää. Maailma muuttuu sääntöineen vauhdilla.

Todellinen stressitesti tehdään siten, että lasket kaikkien omistamasi juttujen arvot yhteen. Eli paljonko saisit rahaa jos myisit aivan kaiken. Tästä vähennät velkojesi määrän. Erotuksen jaat jäljelle jäävällä kuukausittaisella kulullasi ja tiedät koska olet ”veneen alla”. Älä ylimitoita esineidesi arvoa. Muista, että kaikki käytetty on arvoltaan murto-osan tuliterästä.

Olkoot auttamisen halu vaikka kahdeksas kuoleman synti, niin me haluamme auttaa kaikkia pärjäämään elämässään taloudellisesti paremmin. Ilman että sinulla on rahaa, et voi ostaa ruokaa ja silloin näet nälkää. Tätä näköä ei sitten silmälaseilla tai laserleikkauksella voi korjata. Tämä näky on tosi, toisin kuin pikku-ukot jotka katoavat kun korkki laitetaan kiinni.

 

***Blogista poistettu 6.3.2018 jo menetettyä mahdollisuutta markkinoiva osuus.

”Mulla on aina ollut kaikki hyvin- tulevaisuudessa” -Sulo Vilen 70-luvun kulttisarjassa Tankki täyteen. Ala tietoyhteiskunnan ”Villeenin Suloksi” ja huolehdi itse siitä, että sulla on tulevaisuudessa kaikki hyvin.

Uusi koulutus starttaa pian. Tule kurssille!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

044 260 89 19