Oy Perhe Wirtanen Ab – Kuin salaman iskusta!

Viime viikon blogissa kävin läpi rahastojen, sekä varainhoidon kustannuksia ja niiden tuottoja. Päätinpä jatkaa samalla linjalla kahdesta syystä. Ensinnäkin, tuo kirjoitus herätti kovasti kiinnostusta ja saimme paljon kysymyksiä. Toinen syy on se, että kuin salaman iskusta viikolla ilmestynyt uusin Arvopaperilehti, sekä Kauppalehti käsittelivät samaa aihetta. Näin vaatimattomana miehenä olen kovasti sitä mieltä, että lukevat meidän blogia ja hakevat sieltä ideoita, sekä tietotaitoa. Eipä siinä mitään, siksihän blogia pidän että ihmiset voivat siitä imeä neuvoa.

Kauppalehti jutusteli rahastoista, sekä niiden viimeisten vuosien tuotoista ja kuluista. Yhteenvetona siitä voisi sanoa, että parhaat ja pieni kuluisimmat rahastot ovat tarjolla kaikille niille, joilla on vähintään 100 000e siihen kerralla heittää. Pieniin kuluihin ja keskivertoa parempaan tuottoon pääsivät myös ne, joilla oli 10 000e sinne heittää. Muutamia satasia saati kymppejä kuukaudessa sijoittava näytti maksavan suursijoittajien viulut. Tässä ryhmässä tuotot olivat heikkoja ja kulut korkeita, eli nollatulos peliä pelataan parhaimmillaan pitkän päälle.

Kun peräkammarin Niilo sitten hermostuu kun sijoitus ei tuota ja ottaa rahat pois rahastosta samalla kun sadat muutkin, rahaston kysyntä hupenee ja se sulautetaan johonkin toiseen rahastoon/ lopetetaan. Sitten pankin Alma soittaa Niilolle, että: ”nyt on kuule hyvä uus rahasto tarjolla jossa tavoitellaan 3 prosenttiyksikköä parempaa tuottoa kuin mitä toimiala keskimäärin antaa”, ja Niilo on myyty. Tavoitella tuottoa on ihan eri asia kuin toteutuva tuotto, eikä epäonnistuessaan edes petä lupausta. Alma saa palkkionsa kuitenkin.

Kahden menneen vuoden aikana suomalaiset pankit ovat lakkauttaneet 116kpl erilaisia rahastoja, joten viime viikolla kertomani amerikkalainen tutkimus pitänee meilläkin paikkansa, eli 10% tämän päivän rahastoista pysyy kartalla 25 vuotta. Varainhoidosta sai myös lukea hohdokkaita kertomuksia, joiden mukaan parhaiten menestyneessä yksikössä jopa 3,9% asiakkaista oli tyytyväisiä tuottoon! Palvelun tasoon oli kuitenkin tyytyväisiä jo 4,5% asiakkaista parhaiten menestyneessä talossa. On muuten melko positiivinen tyyli kertoa tutkimustulos.

Ei ihan kuten Iltalehden lööppi tänään, jossa arvosteltiin Keskon shokkipäätöstä lopettaa 50 Siwaa, sekä Valintataloa, jolloin yli 200 ihmistä menettää työpaikkansa. Olisihan tuon voinut kertoa faktoina myös toisinkinpäin: ”Keskon huikea työpaikkojen pelastus! Pelasti yli 400 pikkukauppaa ja samalla yli 1000 työpaikkaa!” Tosiasia kun tuossa fuusiossa oli se, että yli miljardin liikevaihto ja 500 kauppaa siirtyi Keskolle 60 miljoonan kauppahinnalla. Tästä näkee hyvin, ettei liikevaihdolla ole paskankaan merkitystä, sillä myyjäketju Suomen Lähikauppa Oy teki miljoonien tappioita vuodesta toiseen yli miljardin liikevaihdolla. Mikäli Kesko ei olisi noita ostanut, olisi tuloksena ollut Lähikauppaketjun konkurssi ja yli 1000 menetettyä työpaikkaa. Ristus, että rassaa tuo tyyli uutisoida negatiivisuus edellä. Kuten Mato Valtonen jossain sanoi, että miksi säätiedotuksissa sanotaan että ”sateen todennäköisyys 30%” eikä niin että 70% todennäköisyydellä on hyvä keli? Joka viikkoinen asiasta poikkeaminen tuli tehtyä tälläkin viikolla 100% varmuudella. Nollan prosentin todennäköisyydellä nämä ovat sujuvaa luettavaa.

No varainhoidon tutkimuksissa sijoitettiin jopa 200 000e kerralla ja kuten kerroin, yli 3% asiakkaista oli tyytyväisiä tuottoon, palveluun ja raportointiin. Mainittakoot, että jopa 7,1% asiakkaista oli sitä mieltä, että heidän käyttämä varainhoitaja osaa kertoa mahdollisista hyvistä sijoituskohteista. Kritiikkiä tuli paljon siitä, että talo myy liikaa omia rahastojaan. No miksiköhän? Tästä sliipattu kravaattijäbä pöydän toisella puolella saa palkkansa! Ei sillä ole väliä palkan kanssa tienaako asiakas. Ainoastaan sillä on, että asiakas antaa rahaa taloon, josta palkkiot peritään. Niistä sitten maksetaan palkat.

Valtaosa asiakkaista, eli suomeksi yli 50% suunnitteli kuitenkin varainhoitajan vaihtamista! Miksi vitussa!? Sama toimintamalli se on toisessakin pankissa. Mutta me ihmiset tuijotetaan viimeisen vuoden menestystä, jota kutsutaan sattumamaksi. On aivan turhaa pistää Suomen parhaat salkunhoitajat parhausjärjestykseen viime vuoden perusteella. Amerikkalainen tutkimus kertoo faktan: 99/100 eivät pärjää indeksin kehitykselle 25-vuoden perioodissa ja piste. Tätä tarkoittaa tämä legendaarinen vertaus Wall Streetistä, joka vertauksen mukaan on idiotismin Mekka. Sinne menevät asiakkaat Rolls Roycella kuuntelemaan sijoitusneuvoja tyypeiltä, jotka tulevat töihin metrolla.

Oma tarinansa on tämä Evlin kohurahasto, jossa perittiin kaupankäyntikuluja ja jumalauta, että tekivät kauppaa. Oikea treidauksen kehto. Rahaston liikevaihto on 1800% sijoitettuun rahaan verrattuna, eli varastonkiertonopeus 18x vuodessa. Tästä koitui asiakkaille neljä prosenttiyksikköä lisää kuluja ja kun ottaa huomioon, ettei treidauksessa pitkän päälle pärjää, ovat asiakkaat hävinneet ja paljon. He tekivät tästä kantelun ja nyt rahasto on lakkautettu. Jos prosentin häviäisivät pääomastaan jokaisella pääoman ”kierroksella”, olisi tässä kierroksia on ollut 18kpl vuodessa, joten tämä tarkoittaisi sitä, että 18% on pääomasta olisi tällä esimerkillä kadonnut. Sitten vielä jäljelle jäävästä pääomasta lähtisi hallinnointikulut pois…

Jos harkitset rahastojen ostamista tai haet sijoitusmuotoa missä et jää häviölle, pääset samaan lopputulokseen molemmissa tavoitteessa sijoittamalla TYHJIIN PULLOIHIN! Niistä ei olemassa oleva pantti katoa, kunhan huolehdit että etiketti pysyy kiinni pullossa. Koska tahansa voit sijoituksesi realisoida, etkä joudu milloinkaan myymään tappiolla. Kolikon kääntöpuolena on vielä hyvä tuottokin. 15snt purkin hinta kun nousee joskus minimissään 20senttiin, jolloin tuottoprosentti on 33,33%. 20snt pullo nousee vähintään 25senttiin ja tuottoprosentti 25%. Neljänkymmenen sentin pullo nousee vähintään 45senttiin ja siinä tuotto tuolloin 12,5%. Nämä tuotot siis minimissään! Kerrottakoot vielä fakta joka tuhoaa näinkin mahtavan keinon tienata, eli hinnat on viivakoodeissa. Hinta pysyy aina ennallaan, mutta varmasti pysyy myös sijoitus omillaan. Sopii loistavasti niille jotka pelkäävät häviämistä.

Rahastosijoittajalle tämä olisi myös huippu vaihtoehto. Rahastoissa voit hävitä, mutta voittaminen onkin jo vaikeampaa. Olisi hyvä varmistus rahan säilymiselle täyttää vaimon vaatekaapit tyhjillä pulloilla ja purkeilla. Lisäksi nollakulut sijoituksen hoidossa ja uskoisin, että verottajakin hymyilisi hyväntahtoisuuttaan, kun menisit paljastamaan tämän tienesti muodon arvioverotusta pelätessäs.

Silloin tällöin tapaa ihmisen, jolla on tyylinä juoruta ”ystävistään” selän takana. Tai he muuten vaan jokaiseen esittämäänsä kysymykseen saamansa vastauksen jälkeen kommentoivat, että: ”ei se kuitenkaan noin mene ja naapurin Teppokin yritti eikä onnistunut”. Näihin tilanteisiin ruukaan antaa ilmaisen sijoitusvinkin.  Osta Mari Mekkoa!Tässä on hauskaa vielä se, ettei kuulija heti ymmärrä, että Mari Mekko on piilovittuilu hamekankaasta! Siinäpä suosituksia kerrakseen 🙂

Paljastetaan vielä se, että tyytyväisimmät asiakkaat, eli 3,9% asiakkaista omistaa Index varainhoito ja tyrmäävimmät arvosanat sai Alexandria. Näin on väitteideni perään tutkimustuloksia julkistettu. Muista viime viikkoinen esimerkki apinasta. Miksi maksaisit sellaisesta pankille, jonka apina tekee ilmaiseksi ja todennäköisesti paremmalla tuotolla?

Hassua viikonloppua,

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

 

 

 

Oy Perhe Wirtanen Ab – Eihän se ole kuin vitonen!

Tervetuloa jälleen Ansionsa Mukaan Oy:n blogin äärelle. Tänään toteutetaan useiden lukijoiden toive, eli kirjoitetaan jälleen matemaattisin esimerkein. Lue siis jälleen ajatuksella.

Tähän väliin maininta, että Wirtasten perhe ei ole Mustanaamion tai Taika Jimin sukua. Tämän vuoksi heidän arjestaan ei jokaiselle viikolle uutta tarinaa riitä. Silti kirjoitan blogeja jatkossakin viikottain. Teen sen kahdesta eri syystä. Yksikään blogi ei tule olemaan sellainen, etteikö sen sisältöä tarvitse Wirtastenkin perheeseen viedä. Toinen syy on brändäys. Kirjoittamalla on tarkoitus saada sinut huomaamaan se, kuinka paljon meistä voi olla sinullekin hyötyä.

Tämän illan tarina ei ole Wirtasista, mutta tästä asiasta tulen heille päätäni aukomaan, mikäli törmään kommenttiin ”no me ajateltiin, että ei se ole niin just”

ELI TEITTE JA ETTE AJATELLEET OLLENKAAN. KYSYKÄÄ!

Tänään puretaan sijoittamista, eli katsotaan konkreettisesti miksi rahastot ja varainhoito on miljoonabisnes tuotteiden tarjoajille. Arvopaperilehti uutisoi vuosi sitten, että Suomessa on viisi osakemiljardööriä, joista neljä oli toki Herlinin sukua. Samassa uutisessa mainittiin sarkastisesti vertauksena, ettei Suomessa ole yhtään rahastomiljonääriä…

Tänään käydään kolmen eri opiskelijan sijoittamista hieman läpi ja verrataan missä he ovat valitsemallaan tiellä kolmenkymmenen vuoden päästä.

Ensimmäinen näistä on Late. Hän tuli minulle tutuksi kun aikoinaan luennoin yhden lukuvuoden lukiolla taloudesta ja taloudenhoidosta. Näille kurssilaisille kaikille annoin yhteystietoni ja luvan soittaa kun tarvitsevat neuvoa sijoittamisessa. Mun henkilökohtainen palkinto tuosta kurssista on se päivä, kun noista ensimmäinen tulee jossain vastaan ja sanoo ”kiitos Marko” ja kertoo vaurastuneensa merkittävästi.

Asiat kurssilla olivat kaikille selvästi uusia, koska koulussa noita asioita ei opeteta. Sain heidät ymmärtämään sen, että itse oma elämä pitää tehdä.

Late otti yhteyttä kuukausi sitten ja sanoi alkavansa sijoittamaan ja kysyi mielipidettäni eräästä palvelun tarjoajasta. Kysyin mihin aikoi sijoittaa ja hän oli valinnut sen kurssilla suosittamani helpon, keskimäärin 10% vuodessa tuottavan vaihtoehdon. Kysyin merkintäpalkkioita ja säilytysmaksuja ja hän oli tehnyt työnsä hyvin ja löytänyt täysin kuluttoman palvelun. (koukku tuossa on se, että palvelun tarjoaja haluaa käyttää asiakkaidensa omistuksia vakuutena omissa velkasijoituksissa, mutta siihen ei tarvitse suostua, mutta tuolla he sitten tienaavat)

Toinen heikkous tuossa on se, ettei Late voi ottaa salkkuaan vastaan tulevaisuudessa lainaa, eli vivuttaa sijoitussalkkuaan esim. vuokrakämppien hankintaan. Se nyt on allekirjoittaneen näkemyksellä kyllä niin vittumaista hommaa, etten ole Laten puolesta pahoillaan. Joillekin se sopii hyvin, mulle ei. Otetaan kuitenkin hieman takaisin, koska on hyvä omistaa betoniakin, sillä se luo kokonaissalkuun hyvää hajautusta ja turvaa. Mutta hattua nostan niille, joilla kämppiä on kymmeniä ja lisää hankkivat, sekä sivussa kestävät kaiken siihen liittyvän pikku puuhastelun.

Nämä kolme esimerkkiä käännetään siten, että he sijoittavat hypoteettisesti samaan kohteeseen ja samat summat. Näin vertailu on aukoton.

Latekin on perillä opintolaina uudistuksesta, jossa tarjotaan säästäväiselle riskitöntä rahaa! Helevetin opiskelijaketkut kun eivät maksa veroja! Ennen ne oli kuulemma vain rikkaat jotka eivät maksaneet veroja ja nyt opiskelijatkin tienaa keinottelulla!

Verot pitää kaikkien maksaa, mutta tippiä on turha antaa. Pätee rikkaisiin. Pätee normaali työläisiin jotka laittavat veroilmoitukseen kotitalousvähennykset, matka ja tulonhankkimisvähennykset yms. Pätee työttömiin opiskelijoihin, jotka hyödyntävät valtion antaman osittaisen opintolainan anteeksi annon. Veronkierto on sitten jo toinen juttu ja se on kriminalisoitu laissa. Yllämainitut jutut ovat täysin eri asia. Niiden nimitys on VEROSUUNNITTELU.

Säästäväinen opiskelija voi nyt tienata ottamalla maksimaalisesti 400e kuussa valtion takaamaa opintolainaa ja pitää sitä vaikka pankkitilillä. Kun laina erääntyy ja siinä on tämä pykälä tietyn osuuden ylittävästä anteeksi annosta, hän maksaa tilillä säästössä olevista rahoista lainan pois ja loput saa pitää itsellään. Kyllä! Minustakin tämä kuulosti sutkaamiselta alkuun, mutta tällainen mahdollisuus on valtiovallalta annettu KANNUSTAMISENA opiskelusta valmistumiseen. Ei ole kuitenkaan kysymys sosiaaliavustuksesta tai tukirahoilla kotona makaamisesta. Opiskelusta tehtiin näin ”osapäivätyö”.

Nämä kolme opiskelijaa sijoittamiseen syttyneenä nyt tuon opintolainansa sijoittavat kuukausittain valitsemaansa kohteeseen ja samalla valtion rahalla vaurastuttavat itseään. Esimerkkilaskelmassa en ole poistanut lopputuloksesta maksettua lainaa pois, koska eurolleen oikein ei lopputulos voi mennäkään. Se kun on laskettu historiallisen keskituoton perusteella. Esimerkissä on opiskeluiden jälkeen jatkettu sijoittamista 400e kuussa palkasta tulevalla rahalla samaan kohteeseen. Ensimmäisen tilannekatsauksen salkulleen he tekevät vasta 30-v päästä.

Latelle sanoinkin, että teet just noin 30-v. Lisäät sijoitettavaa rahaa sitä mukaa kun tulot aikuisena nousevat, etkä katsele yhtään ympärillesi mitä maailmassa tapahtuu ja vietät miljonäärielämää viiskymppisenä. Noin pitkässä ajassa tulee matkalla myrskyjä ja aina myrskyt taantuu ja uudet ennätystasot paukkuvat. Ajoittaminen menettää tuossa ajassa täysin merkityksen, sillä pitkä aika korjaa sattuman. Helppoa, tuottavaa ja todella turvallista.

Laten esimerkissä 400e/kk = 4800e/v ja 10% korkoa korolle joka vuosi. Jos on lukematta blogi ”kohti taloudellista riippumattomuutta” jossa korkoa korolle merkitys selitetään juurta jaksaen, lue se tässä välissä alla olevasta osoitteesta:

Oy Perhe Wirtanen Ab – Kohti taloudellista riippumattomuutta

Latella 4800e x 30v = 144 000e sijoitettua euroa. Korkoa 10% vuosittain pääomalle korkoineen on kasvattanut hänen salkun kolmessakymmenessä vuodessa summaan 960 661e!

Toinen esimerkki on Laten kaveri, joka tekee vastaavan talletuksen oman pankkinsa kautta. Näin minäkin teen, eikä siinä ole mitään väärää. Late vaan saa paremman tuoton 🙁 Hyvin on nulikkaa siis opetettu 🙂

Pankki tältä Laten kaverilta ottaa 10e merkintäpalkkion kuukausittain ja 20e säilytysmaksua vuosittain. Kulut siis vuodessa 140e. Tämätarkoittaa sitä, että 4800-140=4660e menee vuodessa sijoituksiin 10% korolla ja antaa salkulle arvoksi kolmessakymmenessä vuodessa 932 642e… ero Lateen vaatimattomat 28 019e. Kolmessakymmenessä vuodessa 4200e enemmän kuluja tarkoittikin 28 019e kun ottaa tuoton vaikutuksen huomioon. Ihmeellistä on matematiikka.

Kolmas esimerkki Tuomo on mulle tuttu nuori mies vuosien takaa ja tietää kyllä mitä työkseni teen. Tuomo on matemaattinen ihminen, joten oletan hänen neuvoa kysyvän automaattisesti jos joku laskenta ei natsaa. Tosin hänen tulisi itse sellainen huomata.

Tämä pitää kuitenkin toisella esimerkillä pohjustaa. Yksi opiskelija sijoittaa 150e kuussa erään sijoitustalon varainhoitoon. Kysyttäessä tämän Suomisijoituksen vuosituottoa, niin se oli keskimäärin 8% vuodessa. Tämä voittaa pörssin yleisen kehityksen joka on 6,4% keskimäärin vuosi. Hyvä hyvä. Kun kysyin kuluista, niin hän vastasi, että: ”suuremmasta tuotosta tietty pitää hieman maksaa, mutta ei se hallinnointipalkkio ole kuin 2,9%”. Seuraavaksi kysyin onko muita kuluja. ”Joka merkinnästä menee viitonen päältä”. Hermostuin ja tokaisin, että: ”Mitä vittua! Vitonen pois 150e talletuksesta?!”Kaveri vastaa, että: ”no eihän se ole kuin vitonen…”

Kysyin paljonko 5e on prosentteina 150:stä eurosta? Kaveri alkoi kakistella, joten piti helpottaa, että : ”se on n. 3,3%. Olisiko paikallaan laskea paljonko tuo varainhoito oikeasti tekee sulle rahaa”? Löin luvut janaksi, eli ”tuotto% siis 8%, hallinnointipalkkio 2,9% ja merkintäpalkkio 3,3%. 8,0-2,9-3,3= 1,8% joka vastaa saatana vuotuista inflaatiota, eli omillasi pysyt ja sijoitustalo vaurastuu monta sataa saatanan tuhatta euroa 30-v aikana!” Miksi meillä ei ole rahastomiljonäärejä?

Kolmas esimerkkini, eli Tuomo sijoittaa 400e tämän sijoitustalon kautta ja kuvitellaan sen tapahtuvan samalla tuotolla kuin mitä Late ja hänen kaveri saa. (heidän tuotto on 10% vuodessa ja tämän varainhoidon 8%, eli kuvitellaan että varainhoito osaa hommansa ja sieltäkin saa 10% tuoton) 400e summasta menee 5e merkintäpalkkiota, eli sijoituksiin menee 395e kuussa, 4740e vuodessa. Koska hallinnointipalkkio on 2,9%, putoaa vuosituotto lukemaan 7,1%. Tämä 4740e vuodessa 7,1% tuotolla tekee kolmessakymmenessä vuodessa salkun arvoksi 527 990e

On se nyt perkele, että joukon terävin tekee tällaisen ratkaisun, jossa jää tienaamatta Lateen verrattuna 432 671e joka meikän aukottomalla matikalla on pikkusen paljon rahaa saatana…

Otetaan vielä tämä Tuomon esimerkin pohjustuksena käyttämä esimerkki ja oletetaan hänenkin sijoittavan 400e kuussa ja nimenomaan varainhoidon oikealla 8% tuotolla, jolloin merkintäpalkkio on 5e ja säästöön siis 395e kuussa ja 8% tuotosta pois tuo 2,9prosenttiyksikköä hallinnointipalkkioita. Säästöön siis 4740e vuodessa 5,1% tuotolla, antaa tämä  kolmessakymmenessä vuodessa salkun arvoksi hulppeat 358 875e eli noin kolmannes siitä mitä Late saa itse tehtynä kasaan.

Eikä tämä mene edes näin. Hallinnointipalkkiota kun ei peritä ylläolevan esimerkin mukaan tuotosta, vaan koko pääomasta. Kyllä. Myös sinun rahastasi. Kun joka vuosi ottaa vuoden lopussa olevasta summasta 2,9% pois, on salkun summa pudonnut summaan 322 861e. Laskin tämän erikseen siksi, että tämän summan ja edellisen 358 875e summan väliltä on kadonnut 36014e rahaa. Suuri osa tästä on pois sinun tallettamista summista.

Valitettavasti kun asiakkaiden kanssa juttelen sijoittamisista, nämä laskennat pitää usein avata aikuisille ihmisillekin. Tämän vuoksi me neuvomme asiakkaitamme tekemään sijoituksensa itse, eikä varainhoidon tai pankkirahastojen kautta. Tällöin vaurastuttavat oikeasti itseään. Eivät sijoitustalot valehtele kun ne sanovat tämän olevan hyvätuottoinen tuote. He eivät vain kerro, että se on sitä heille.

Pankkirahastoista luin Amerikkalaisen tutkimuksen, jonka mukaan 25-v päästä 90% tämän päivän rahastoista on kadonnut kartalta, johtuen mm. huonosta tuotosta ja siitä johtuneesta huonosta kysynnästä. Jäljelle jäävästä 10%:sta vain 10% on 25-v aikana saanut keskimääräistä pörssin kehitystä paremman vuosituoton. Eli summasummarum joka sadas rahasto voittaa vain pörssin vuotuisen kehityksen.

On myös tehty tutkimuksia, jossa apina opetetaan heittämään tikkaa. Tikkatauluun pannaan nastalla kiinni kaikkien pörssiyhtiöiden nimet ja tämä karvainen veijari heittää 10 tikkaa tauluun ja ne yhtiöt joihin osui, otetaan sijoitusseurantaan. Arvaat jo varmaan? Apina voitti tikkaa heittämällä saamallaan tuotolla valtaosan varainhoitajista ja rahastoista.

Väitän että yksityinen ja puolueeton konsultti näissä asioissa säästää tajuttoman nipun rahaa asiakkaalleen, samalla vapauttaen asiakkaan opiskelemasta näitä asioita sen kummemmin. Esimerkiksi Tuomo vaivautuessaan kysymään, olisi tienaamassa 600 000e enemmän seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana.

Paljonko katsoisit tuosta neuvosta olevan sopiva palkkio? 😉

Muista myös, että hallinnointipalkkiot menevät vaikka sijoitus tuottaisi tappiota! Se se vasta reilua on. Tuottoa jaetaan kyllä, mutta tappion maksaa asiakas ja pankki perii silti asiakkaalta omat tuottonsa. Jos pääomasi pysyy ennallaan, tämän esimerkin sijoitustalo ottaisi joka vuosi siitä hallinnointipalkkiota 2,9%. Ensi vuonna talletat saman summan 395e, joka ei tuota mitään ja nyt edelliseltä vuodelta on jäljellä 383,55e. Tähän tuo 395e lisää tekee talletukseksi 778,55 josta vähennetään 2,9%. Kahdessa vuodessa olet ”sijoitussäästänyt” 790e ja tiliote kertoo tuoton olevan 0% ja silti tilillä on rahaa vain 755,97e. Kyllä ei ole reilua tämä tämmöinen.

Tämän kertainen blogi alkaa olla finaalissa, mutta loppuun haastan sinut tekemään myös hyvää ilmaiseksi.

Olen äärettömän kiitollinen kaikille teille jotka blogiani lukevat. Teitä on jo yli tuhat per viikko. Vielä kiitollisempi olen sille n.10 hengen porukalle, eli prosentille lukijoista jotka blogia sosiaalisessa mediassa jakavat. Näin saan enemmän hyvää tehtyä tähän maailmaan ja siihen tarvitsen edelleen teidän apua. Kun saat blogista mietittävää tai tiedät ihmisen jota kirjoitus voisi auttaa, niin ole ystävällinen ja jaa sellainen blogi.

Levitys auttaa myös siihen, että tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus jo koulussa näihin asioihin saada opetusta ja näin menestyjiä yhteiskunnassa olisi tulevaisuudessa enemmän ja me vanhat kääkätkin voimme sitten nauttia terveyskeskuspalveluissa tästä ja myös varmistua siitä, että nuoriso turvaa myös meille tällä hetkellä epävarmalta näyttävän eläkkeemme.

Kiitos paljon ja laitetaan hyvä kiertämään.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

Oy Perhe Wirtanen Ab – Lisää aikaa = lisää rahaa

En ole ehtinyt. Aika loppuu kesken. Liikaa töitä. Mitä näitä nykyään onkaan kauniita selityksiä huonolle ajankäytön organisoinnille maailmassa, jossa ihmisten kiireellä tienataan valtavasti rahaa. Huipusti on brändätty tuo kiire. Toki meillä on työnantajia, jotka eivät ymmärrä kuinka arvokas investointi työntekijä on ja mitä enemmän hän saa tulosta aikaan, sitä enemmän häntä poltetaan loppuun ja näin käy työnantajalle huonosti. Ansionsa Mukaan tulee tuossakin hommassa.

Mutta kiire on uskomaton brändi. Mun nuoruudessa ei ollut kuntosaleja. Urheiluharrastuksen yhteydessä voimaharjoittelulle oli vaihtoehtona ammattikoulun sali, urheilukentän sali tai uimahallin sali. Kaikissa niissä oli soutulaite ja punttipenkki levytangon kera. Niin ja puolapuut! Tuohon aikaan ihmiset pysyivät kunnossa hyötyliikunnalla. Nykyään töihin ei joudeta pyöräillä tai kävellä. Pitää mennä autolla, että ehtii illalla taas autolla ajamaan kuntosalille polkemaan kuntopyörää tai juoksemaan juoksumatolle. Toki tuohon pitää ostaa vielä persoonallinen treenari lisäksi. (mielellään niin persoonallinen, jolla hiukset kiiltää ja mielellään limen vihreät trikoot jalassa) Ihminen kun ei jouda itse opiskella kuntoilun saloja ja paljonko keskioluessa on vähemmän kaloreita kuin kevytmaidossa. Yllätys yllätys, näin on ja silti puhutaan kaljamahasta! Me hoikat juodaan kaljaa, nim. ”en maksa ravinto-opista”. Buhahhhaahhaahhhaaa! Hoksasinpa just, että Isä Wirtasella on muuten melko pyöreä navan seutu ja suosikki juoma hänellä on muuten MAITO! Faktat tiskissä jälleen kerran.

Takaisin kiireen brändäykseen. Tämä kaikki kiire johtaa siihen, että käytetään paljon ylimääräistä rahaa, että kiireeltä ehditään kaikkeen muuhunkin ja näin kiire on yhtäkkiä maailman arvokkain brändi.

Minä inhoan sanontaa ”aika loppuu kesken”. Mun kellossa on vähintään 24h käytössä jokaiselle vuorokaudelle paitsi kevätpäivän tasauspäivälle vain 23h. Jos mulla loppuu aika joskus kesken, tarkoittaa se mun kuolemaa ja piste. Tulee minullakin usein deadline vastaan aikatauluissa ja kiire painaa hetkellisesti päälle. En hyväksy myöhästymistä keneltäkään, vähiten itseltäni. Jos myöhästyn, joka kerta kun jälkeenpäin tätä mietin, syy on ollut minussa. Ei kellossa. Olisin voinut tekemiseni organisoida paremmin.

Perhe Wirtanen on  keksinyt tyylin lisätä tuloja lisäämällä vapaa-aikaansa. Miten tämä on mahdollista? No mietippä työnantajaasi. Jos sinua ei olisi, eikös hänellä alkais ”loppumaan aika kesken” ja näin ollen hän lisää tulojaan palkkaamalla sinut töihin ja samalla lisää vapaa-aikaansa/ ehtii tehdä jotain muuta tuottavaa.

Vuosia jatkuneessa rahapulassa Wirtaset ovat haalineet kaikkea pikku puuhastelua perheen toiminimen kautta, jotta saisivat lisää tuloja. Lähtökohtaisesti upea juttu, mutta saa aikaan huonolla rahankäyttötaidolla loppuun palamisen, kun mikään tulo ei riitä saamaan taloutta tasapainoon.

Nyt kun ovat oppineet toisenlaisen tyylin käyttää rahaa ja isä Wirtanen siirtyessään kulkemaan kävellen muutaman kilometrin kauppamatkat yms. on hänellä ollut aikaa ajatella kävelyn ohessa. Nyt on sitten syntynyt ajatus sukupolven vaihdoksesta näissä pikku puuhasteluissa. Perheen kolme teiniä ovat saaneet työpaikan, eli tekevät äidin ja isän ylimääräiset puuhastelut joista vanhemmat maksavat heille palkkaa.

Idea on se, että jos jostain maksetaan vaikka isälle 20e/h ja tämän pystyy teettämään teinipojalla, hän tekee sen ilomielin 15e tuntikorvausta vastaan ja näin vanhemmat tienasivat vitosen tekemättä yhtikäs mitään. Kysymys kuuluukin, montako työtehtävää vanhemmat voisivat ulkoistaa ennenkuin heillä loppuisi aika kesken?Jos et oivaltanut, niin vastaus on ääretön koska omaa aikaa ei kulu yhtään. Vaatisi vain himpun verran kekseliäisyyttä saada jotain palvelua yllämainitusti myytyä, sanotaan nyt edes tuhannelle ihmiselle per tunti ja näin olis tuhat ihmistä työllistetty ja itse tienattu tekemättä mitään 5000e tunnissa…

Kyllähän tähän taas monet sanoisivat, että helppohan se on kun ei tarvitse omasta selkänahasta raapia. Haluaisin nähdä tämän kysyjän selkänahan, jos omasta mielestä pystyisi siitä raapimaan tuhannen ihmisen työt tunnissa. Tee niin tai näin, niin aina joku nillittää.

Nyt Wirtasista pitäisi olla herännyt kysymys, että kuinka he ovat lisänneet tulojaan, koska ennen vanhaan saivat koko korvauksen itselleen ja nyt vain neljänneksen? Myymällä itseään! Olkoot kyse sitten ihmiskaupasta tai prostituutiosta tai vaan ”itsensä myymisestä” niin ihmisen aika on kuitenkin se, mistä tässä maailmassa eniten maksetaan. Wirtasten taidoilla on kysyntää ja tämän he ovat nyt oivaltaneet.

Isä Wirtasen taidoille alkoi olla niin paljon kaiken puuhastelun kanssa kysyntää, että hän joutui myymään ”ei oota” ajan suhteen. Päätyössään hänelle on kysyntää enemmänkin ja tottakai siihen pitää käyttää eniten aikaa, mistä eniten maksetaan. Vaihtoehtona oli lopettaa puuhastelujen myyminen, että aika riittäisi järkevämpään. Onneksi hän oli aloittanut hyötyliikunnan ja ajan kanssa ajatellessaan hän oli huomannut, että puuhastelut voi ulkoistaa. Näin hän itsekin niistä hieman tienaa, mutta mikä tärkeintä niin teinit oppivat arvostamaan työtä ja siitä saatavaa korvausta.

Isä Wirtanen tekee nyt pari tuntia enemmän viikossa pääkeikkojaan ja on luopunut pääosin puuhasteluista. Nyt hän ehtii hyötyliikuntaankin ja makaamaan myös sohvalla ja tulot ovat silti lisääntyneet.

Mihin tämä sitten johtaa? Lisääntynyt vapaa-aika lisää aikaa ajatella. Ajattelu on kuitenkin se vaativin työ mitä ihminen voi tehdä ja siksi mennään autolla salille polkemaan pyörää, kun ei jaksa niin vaativaa työtä tehdä, kuin mitä ajattelu on. Siisti oravanpyörä taas 🙂 Ajattelu tuo tulevaisuudessa uusia ideoita lisätä tuloja ja se on muuten ihan varma juttu. Näin se menee. Ajattelu ratkoo ongelmasi.

Wirtaset ovat uuden rahankäyttötyylinsä vuoksi tilanteessa, jossa lisääntyneet tulot eivät enää lisää menoja, vaan menot pysyvät ennallaan. Tämä johtaa sitten velkojen nopeampaan takaisin maksuun.

Ansionsa Mukaan Oy on tänään saanut Wirtasilta melkoisesti kiitosta muutaman kuukauden yhteistyöstä, sillä muutokset he itse huomaavat parhaiten. Olen kuulemma saanut heidät ajattelemaan.

Teimme tänään uudet laskelmat velkojen suhteen ja nyt näyttää siltä, että jo tammikuussa 2018 ovat nettovelattomia, eli parikymmentä tuhatta velkoja pois 14kk aikana, eivätkä ole tarvineet palkankorotusta/ joutuneet etsimään parempi palkkaista työtä. Alkuperäinen tavoite heillä oli päästä velattomaksi kahdessa vuodessa. Itsestä se on kiinni. He vain tarvitsivat valmentajan joka opettaa ja motivoi ajattelemaan.

Tähän loppuun vielä tosi tarina muutaman vuoden takaa. Jossain Amerikkalaisessa firmassa oli koodari, joka teki etätöitä öisin. Joka aamu kun muut tulivat töihin, hän oli työnsä järjestelmään saanut sisään. Hän oli huippu ja hänelle maksettiin muistaakseni 20k kuussa palkkaa ja hän oli työnantajan mielestä vieläpä edullinen, koska hän oli niin hyvä. Tämä kaveri sai kuitenkin fudut kun paljastui, että hän elää Aasiassa uima-altaalla edullista elämää, eikä osaa koodata ollenkaan!

Tämä kaiffari oli palkannut Aasiasta muutaman hengen tiimin tekemään hänelle annetut työt, eli hän oli etsinyt sieltä hyvät koodarit ja maksoi heille omasta palkastaan palkkaa. Loppuraha riitti hänet itsensä elättämään. Häntä ei erotettu orjatyövoiman käytöstä yms halpatyövoiman käytöstä, vaan siksi että hän ei osannut koodata.

Minusta tämä oli pöyristyttävä uutinen. Mua ei työnantajana kiinnostais kurakinttaan vertaa kuka loppupeleissä koodin on tehnyt, jos koodi on kerta huippua. Nerohan tuo kaveri on ja Nobelin ansainnut. Olisiko nuo Aasialaiset kaiffarit työllistyneet siellä kehitysmaassa? Mikä keksintö tältä jäppiseltä ja keksintö nosti työllisyyttä globaalisti, mutta et niin hyvää ideaa keksi, etteikö joku nillitä!

Tässä nillittäjä oli valitettavasti ideasta eniten hyötyvä, eli työnantaja…

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Oy Perhe Wirtanen Ab – Isällä syöpä!

Näin rouheasti aloitetaan tänään. Olen kovasti toitottanut ihmisille sitä, että älä usko mitä luet tai kuulet, ilman että analysoit lukemasi tai kuulemasi. Asiaan mennään, mutta jatketaan johdantoa.

Nuorena kun kuuntelin isoja miehiä mielipiteineen työpaikan kahvipöydässä, ei tullut mieleenkään kyseenalaistaa mitään kuulemaansa. Silloin kävi liian monta kertaa nolosti, eli menin kaikki tietävänä julistamaan kuulemaani eteenpäin omana näkemyksenäni ja vastassa olikin tyyppi joka siitä hommasta tiesi aavistuksen enemmän. ”Kerrokko mulle Marko miten tämä sinusta näin menee, kun minusta ( ja pitkät perustelut) Kun riittävän monta kertaa vitutti niin, että tunsin itseni seisovan omassa paskassani isoäidin alushousut päässä laulamassa: ”jumalauta että nolottaa  kun taas uskoin Reiskaa”, opetti kokemus ajattelemaan.

Tästä saisin koko blogin aikaiseksi, kuinka pelkkä otsikoiden vilkaisu näyttää  riittävän nykyään käsityksen luomiseen koko uutisesta, mutta eipä avauduta. Otsikko oli kuitenkin tahallaan laitettu iltapäivälehtien ja MV-lehtien otsikkomuottiin.

ISÄ WIRTASELLA EI OLE TODETTUA SYÖPÄÄ, vaan hänen vaimon työkaverin isällä on! Ansionsa Mukaan julkaisu iski! Otsikko kun ei valehtele, isä ihmisellä silti syöpä on. Näin meitä huijataan ja nyt minä vuorostani näen klikkausmääristä kuinka tämän jutun lukukerrat jysähtää käsiin, koska otsikko oli tarpeeksi ”raflaava”. Miltäs tuntuu hyväksikäytetty? Toivottavasti ei tavallista pahemmalta, sillä tällaista nettilehdet tekee meille päivittäin.

Nyt mennään jo asiaankin. Isä Wirtanen soitteli viikolla ja kertoi tästä vaimon työkaverin isän tilanteesta ja kysyi voisinko antaa kommenttini tuon perheen tilanteeseen? Vaikka olenkin sukkela suustani, niin ei tullut mieleenkään vastata välittömästi, että: ”juu, suurella todennäköisyydellä hän kuolee”. Tilanne oli se, että perheen aikuiset lapset olivat sitä mieltä, että isälle pitää saada paras mahdollinen hoito, maksoi mitä maksoi. Eivät siis agressiivisesti odotelleet perintöä, vaan olivat sitä mieltä, että mahdollinen perintö pitää käyttää isän tervehdyttämiseen.

Isällä ja äidillä on velaton omakotitalo ja velaton keskustan kerrostalokaksio sijoitusasuntona ja Isä Wirtanen kysyi onko tuossa muuta vaihtoehtoa kuin se, että myyvät nyt alkuun sen sijoitusasunnon pois ja rahat käytetään isän hoitoon? Ehdottomasti on!

Kysyppä heiltä seuraavaa: Tykkääkö eläkeläinen äiti lumitöistä, ruohonleikkuusta ja kauanko pystyy ne itse tekemään? Selviääkö hän kiinteistöverosta, lämmityskuluista yms omakotitaloasumiseen liittyvästä pienemmin tuloin kuin ennen, mikäli aviomies sattuu tautiin menehtymään? Isä Wirtanen oli hetken hiljaa ja sanoi, että väittäisin että ei, mutta ihan ei aukea. Sanoin, että tuolla ratkaisulla on vaan tykättävä pihatöistä ja pystyttävä niistä suoriutumaankin. Kysyin, että: ”miksi he haluavat myydä rahaa tuottavan kohteen pois ja säilyttää rahaa vievän ja vaivan näköä vaativan kohteen”?

Nyt aukes Isä Wirtasellekin ja huudahti puhelimeen, että ”aivan juurikin näin!” Pyysin, että miettisivät sitä, että myisivät sen omakotitalon pois, jolloin äidin kukkarosta putoaa kulut huomattavasti ja vaiva mitätöityy. Mikäli äidille löytyy kaksio vuokralle pienemmällä vuokralla kuin mitä omasta kämpästä vuokraa saa, ”maksaa” vuokralainen näin ollen tuon äidin vuokran ja vielä hieman rahaa eläkkeen päälle kukkaroon. Loput kulut olisi enää pieni käyttösähkölasku ja normaalit itselle tarvittavat asiat…

Saattaa olla melko suuri ero siinä, paljonko muori saa säästöön rahaa isän hoitoja varten tai lapsilleen perinnöksi. Jos taas saatava vuokra onkin pienempi kuin menevä vuokra, niin loppujen lopuksi voi sanoa vuokralaisen irti ja muuttaa omaan kaksioon asumaan yhtiövastikkeen hinnalla. Molemmissa tapauksissa lapsille jäisi perinnöksi yksi sijoitusasunto joka tuottaa joka kuukausi heille rahaa elämänsä loppuun saakka sen sijaan, että heille jäisi talo kuluineen ja myyntivaivoineen. Myyntihintakin saadaan vain kerran ja sen saa sileäksi osissa tai kerralla. Vuokra tuottaa rahaa hitaasti mutta varmasti lopun elämää.

Isä Wirtanen päätti puhelun nauraen, että soitanpa sille vaimon työkaverille itse ja esitän aluksi nämä asiat omina näkemyksinäni ja saan hetken nauttia kunnioitusta, ennenkuin paljastan, että kysyin neuvoa meidän talouskonsultilta.

Mikä ero Isä Wirtasessa ja nuoressa Markossa, paitsi että Marko on pienempi? Isä Wirtanen ei jää kiinni paskalammikosta mummon kalsarit päässä nolona, vaan tietää oikeasti mistä puhuu. Hän oli kuultuaan ajatuksen kaksion myynnistä ollut sitä mieltä, että ei kai siinä auta, mutta halusi kyseenalaistaa kuulemansa ja perustelut muodosti faktan. Nyt hän ymmärtää, että mikäli hoidot ei tuohon sairaaseen isään tepsi, omakotitalon kanssa tulee uutinen nettiin: SIPILÄN HALLITUKSEN LEIKKAUKSET TOIMII! RAHATON ELÄKELÄISMUMMO HAUTAUTUI LUMEEN OMAKOTITALON PIHALLA HYVINVOINTI SUOMESSA! Ja lukijat saavat puistella päätään ihan vapaasti, sillä sitä ei ole kriminalisoitu.

Mukavaa viikonloppua ja kevään alkuun enää pari viikkoa 🙂

PS. Kuulin myös että talo menee myyntiin 🙂 🙂

Marko, Ansionsa Mukaan Oy