Oy Perhe Wirtanen Ab – Mitä kuuluu?

On kulunut pari kuukautta kohta siitä, kun Wirtaset otti meihin yhteyttä. Emme vielä ole päässeet saman pöydän ääreen konkreettisesti katsomaan mikä on meininki.

Puhelimessa motivoidaan kyllä tiheästi ja askarruttaviin asioihin otetaan kantaa.

Hauskaa oli kuulla, että eka tapaamisessamme kun kerroin auton käytön kalliudesta, eli yhdellä käynnistyksellä pitää hoitaa kaikki käynnit, oli tästä napattu kunnolla opiksi.

Vie mennessä, tee ollessa ja tuo tullessa on tehokas aikaa, vaivaa ja rahaa säästävä malli töissäkin, mutta niin myös yksityiselämässä.

Kerran satuin Wirtasten pihaan etuajassa sopimastamme tapaamisestamme ja olin todistamassa, kun äiti Wirtanen saapui kotiin ja juuri ennen pihaan kääntymistä painoi kytkimen ja jarrun pohjaan.

Tästä otin puheeksi, että olettekos koskaan kuullut moottorijarrutuksesta, joka perustuu ennakointiin, nollaa polttoaineen kulutuksen ja siirtää jarruremontin kauas tulevaisuuteen?

Tästä sitten muutama sananen vaihdettiin ja isä Wirtanen keksi aavistuksen muuttaa ajotyyliään tasaisemmaksi ja raportoi, että ennen vanhaan tankillisella meni 500km ja nyt 600km.

Melkoinen on tuokin rahansäästö vuoden mittarissa mitattuna kun joka viides tankkaus jää väliin kokonaan!

Tossa kyselin puhelussa isä Wirtasen tuntemuksia ja sanoin että sellaisia tuntemuksia mitä hänellä on tilanteestaan ollut ennen meille soittoa.

Päälimmäisenä oli kuulema ainainen vitutus omasta kyvyttomyydestä saada tilanne hallintaan.

Kuten olen jo aiemmin viitannut, rahankäsittelytyylit periytyy niiltä, joita eniten kuuntelet.

Wirtasta voi nyt onnitella siitä, että hän käsittelee rahaa tänä päivänä paremmin kuin yksikään niistä, joilta on oppinsa saanut!

Oli myös ollu sellainen ”hälläväliä vittu olkoot saatana” meininki, kun ei nähnyt metsää puilta. Ympärillä ei ole ihmisiä joille olisi hyödyllistä omaa tilannetta avata, kun vastapuolen mielestä syy olisi ollut Sipilän hallituksen, kun leikkaavat kaikesta ja yrittävät Suomen pelastaa.

Kynnys soittaa meille oli ollut myös iso, kun oli pelokas sen suhteen millaiset vittuilut siitä joutuu kuulemaan kun töpeksii omaa elämäänsä.

No eipä ole joutunut sellasta kuulemaan. On jopa saattanut yllättää kuinka positiivisesti ongelmiin on suhtauduttu.

On kuitenkin muistettu painottaa jatkuvasti sitä, että sinä ihan ite joudut tyylisi muuttamaan. Sun taloudellista hyvinvointia ei tee työnantaja, ei yhteiskunta, vaan ihan sinä ja aivan ite.

Se ei ole Sipilän syy, vaan syy on siinä, ettei rahankäsittelytaitoja opeteta missään koulussa, joten jokainen joutuu ne oppimaan ympäristöstään. Jos olet huomaamattas kerännyt ympäristöön tosi järkeviä rahan käyttäjiä ja sijoittajia, olet varmasti sellainen jo itsekin!

Vastapuolta kerännyt edustaa itsekin sitten vastapuolta. Näin tämä menee.

Mutta isä Wirtanen ei tajunnut yhtä hienoutta siinä, että luottotiedot on mennyt sen vuoksi, että jotkut laskut on jäänyt maksamatta.

Tämä on aikaan saanut sen, ettei voi ostaa tarvittavaa investointia osamaksulla/ luottokortilla vaan on aina tarvinnut siihen käteiset kokoon.

Tämäpä onkin perkele pelastus!

Sehän tästä vielä puuttuis, että liian suurella kulutuksella olis vielä luottokortit ollut.

Tämä on tämän perheen pelastanut meidän köyhtyvän keskiluokan tuhosta, eli vanhaa velkaa niputetaan yksiin ja maksetaan se uudella pois.

Uutta velkaa sitten varmuuden vuoksi vähän enemmän, jotta voi vaikka loppurahalla ostaa videotykin…

Tämä meidän hyvätuloinen yli 50% meidän nykyisestä keskiluokasta tutkimusten mukaan, tekevät yllämainitulla tyylillä hidasta mutta varmaa luottotietojen menetystä ja sitä kautta henkilökohtaista konkurssia.

Miksihän pikavipit ei ole pelkästään nuorison ongelma?

Tämä on niin yksinkertaista matematiikkaa, että Amebakin sen tajuaa: Jos niputat useita velkoja yksiin, ei velkojen määrä ole pudonnut. Velkojien määrä taas on.

Seuraappa meidän mainontaa kuin tämän hienosti brändätyn ”osta nyt ja maksa myöhemmin” rinnalle on tullut näitä lainojen vertailijoita.

Lyhyesti se, että säästä siten, että niputa kaikki vanhat velat yksiin mahdollisimman pienellä korolla. Tottakai tämä säästää, jos asiakas simsalabim tajuaa rahankäyttövirheensä ja korjaa kulutuksensa.

Mutta näin käy Disneylandissa ja Hollywoodissa, joten uusi joka paikkaan velkaantuminen alkaa välittömästi alusta, kun yhtäkkiä jäi enemmän rahaa käyttöön.

Rahaahan saa nykyään ilman vakuuksiakin, kunhan korko on riittävän suuri luotottajalle riskin ottoa varten.

Ihmiset! Teitä kusetetaan. Ei se lainojen niputtaminen yksikseen ole mikään keino mihinkään. Se sitten taas, mitä sen rinnalla teet toisin, voi muuttaa elämäsi suunnan.

Tee uudenvuodenlupaus ja paranna taloudellista hyvinvointiasi tekemällä asiat paremmin.

Pikkasen parempi päätös loppuelämäsi kannalta kuin joku ”pakko olla tipattomalla tammikuulla kun en perkele kehtaa kuunnella, kuin paremmat ihmiset vittuilee siitä, kuin kaikki muutkin on ja minä en”.

Ole kaveriporukkasi kovin mies tai nainen ja pidäppä mallin vuoksi TOUHUTIPATON vuosi. Sitten dissaat kaikkia jotka ”ajattelee nivusillaan”.

Todella tuloksellista uutta vuotta 2017. Olkoot tämä silti uuden ja uljaamman loppuelämäsi paskin vuosi, jolloin kaikki muut on vieläkin parempia, toivoo Ansionsa Mukaan Oy, Marko

Oy Perhe Wirtanen Ab – Hyvää Joulua!

Wirtasen perheen uuden elämän suunnan ensimmäinen Joulu koittaa.

Alkuperäinen ajatus oli kirjoittaa heidän kokemuksista ja ajatuksista projektin alkumetreiltä, mutta siirrän sen. Nyt on oikeampi aika puhua joulusta.

Mitä elämäntapamuutoksia he ovat onnistuneet tähän jouluun hyödyntämään marraskuisen aloittamisen jälkeen? Vastaus on yksinkertainen; ei varmaan oikein mitään.

Mutta uskoisin että ensi joulu koittaa noudattaen toisenlaista rahankäsittely tyyliä.

Tiesitkö että jouluisin valtaosa meidän keskiluokasta ottaa eniten askelia köyhyyden suuntaan?

Miksi?

Joulu on hienoa aikaa, nautin siitä suunnattomasti itsekin. On kivaa kun kaikki on iloisia ja hyvällä päällä. Syödään hyvin ja nautitaan yhteisestä ajasta.

Silti siihen käytetään tuplasti enemmän rahaa kuin olisi tarvis. Jälleen korostan sitä, että ei ole oikeaa eikä väärää tapaa rahaa käyttää, mutta kaikilla tottumuksilla on erilainen lopputulos omien taloudellisten hyvinvointien kanssa.

Tämä köyhyyteen matkalla oleva keskiluokkamme sortuu osamaksuihin ja luottokortteihin hommatessaan sellaisen joulun, että siitä riittää vielä silti liioitella asti työpaikan kahvipöydässä.

Se ei ole joulun ajan ongelma, sillä elää pitää kuulemma nyt. Visalasku tulee vasta helmikuussa ja eihän sitä tiedä, jos vaikka agressiivisesti odotellessa olisi hyvä haltija käynyt taikasauvalla sohasemassa ja velat olis muuttuneet saataviksi.

Lisäksi iso osa tuhlaa nyt niitä kuun alussa tulleita veronpalautuksiaan, unohtaen että niiden turvin visaa käytettiin mustan perjantain yhteydessä ja lopputulos on sama.

Joululahjat on asia missä voit säästää rahaa pirusti.

Jos lapsellesi ei kelpaa kuin se uusinta uutta edustava älypuhelin, joka maksaa nyt 899e on se sinun syytäsi.

Iteppä oot kersas kasvattanut ja esimerkit antanut.

Miksi hänelle ei kelpaa se 3kk vanha malli, joka on käytännössä silti uusinta uutta, joka maksaa 199e?

Miksi joululahjat pitää ostaa vasta joulukuussa hätiköiden, ilman budjetointia?

Itse olen niin ärsyttävä äijä, etten osta lahjoiksi muuta kuin liikkumiseen ja lukemiseen kannustavia lahjoja, kuten lahjakortteja urheilukauppaan, tai urheiluvälineitä ja kirjoja kirjakaupasta.

Morsianta pitää tietty helliä jollain uudella hajuvedellä, siis sellaisella mitä hän ei vielä ole käyttänyt/ juonut ja eikös tämä viimeinenkin ole kuitenkin käyttämistä?

Tai sellaisella sormuksella, jota ei vielä löydy takapihan metsästä/ kaulaketjulla jollasella ei ole mua vielä yritetty kuristaa…

Jotain uutta kuitenkin.

Näistä käytännön lahjoista sen verran, että kuinka lapsi joka saa uudet slalomit tietää onko ne ostettu keväällä alennusmyynnistä, vai jouluna mukamasten alennusmyynnistä?

Tiedätkö mikä on minusta todella ikävä joululahja? Ne on ne Veikkauksen arpapaketit.

On todella ikävää nähdä joulupäivänä nuoripari kaupassa tarkastuttamassa isoa nippua arpoja (n.100e edestä) ja kun niistä löytyy 15e ”voittoja” niin niillä ostetaan onnellisina uusia.

On kyllä perin oudot rahankäsittelytyylit omaksuttu. Pitäisikö ennemmin antaa nuo arpojen hinnat rahana, jolloin rahan tarpeessa oleva nuoripari saa varmuudella tuon n. 100e talouttansa pönkittämään?

Mistäs nuoripari osaisi tällaisen toiveen antaa, kun isovanhemmilta ja vanhemmilta on opittu rahankäsittelytyyli, jonka mukaan arvat on mahtava lahja, kun eihän sitä tiedä jos vaikka saatana tulis hyökyaalto perämerelle!

Käytännössä opetus tässä tyylissä on ollut se, että ei tarvi mitään itse tehdä, tuuri elämän hoitakoot. Ja jos ei hoida, se on maailman syy se. Elämä on epäreilua…

Käydään vielä lopuksi tuossa puhelin esimerkissä. Jos lapsesi on opetettu ajattelemaan vaurastuvalla tavalla rahasta, hän ottaa ilomielin tuon 700e halvemman mallin, koska tämän rahan vanhemmat säästävät vaurastumiseen, josta hänkin nauttii myös.

Jos vanhemmilla on passiiviset tulot jo sitä luokkaa, että joka kuukausi ilman palkkatuloja (passiiviset tulot on juuri tuloja jotka ei tule palkasta) jää tuollainen 700e heittää kankkulan kaivoon, he todennäköisesti palkitsevat säästäväisen lapsen mielummin ostamalla hänelle opetusmielessä 20g kultaa.

Tämän lapsi taas voi myydä kun hinta on noussut tarpeeksi ja sijoittamalla rahat uudelleen toiseen kohteeseen, on vaurastuminen alkanut.

Tämän myötä oikein hyvää ja rauhallista joulua.

 

 

 

Oy Perhe Wirtanen Ab – Ulosotossa!

Mahtava juttu, että Wirtaset ovat liian myöhään, mutta silti ajoissa ottaneet itseään niskasta kiinni.

On ilmeisesti oivallettu, että jos velat suurenevat nykyään hitaasti mutta tasaisesti, ei tilanne siitä muutu mikäli itse ei asiaa halua korjata. Näin tämä menee.

Wirtaset on tilanteeseen puuttuneet liian myöhään, kun jotain on jo ulosoton rattaissa kasvamassa perintäkuluja ja korkoa uusille perintäkuluille. Siinä käy väistämättä niin, että kohta kulut korkoineen ylittää velkasumman.

Riittävän aikaisin kuitenkin siksi, että summat ovat vielä pieniä. Heillä on ulosotossa paljon pieniä laskuja, joiden yhteissumma on reilu 10 000e. Lisäksi vuokria ja vuokran korotuksia on rästissä toinen mokoma. Vuokraisäntä on kuitenkin hyvä uskoinen ja ymmärtäväinen kaveri, jolle on voinut käydä ”viivästyskorkoja” tekemässä polttopuiden teolla yms. mökin hoitohommilla.

Nämä summat kuultuani olin täysin varma edelleen, että tämä projekti on helppo hoitaa, mikäli itse siihen sitoutuvat. Ilman sitä tämä projekti on mahdotonta hoitaa!

Eka tapaamisen jälkeen, kun en tiennyt tuloja, mutta veloista sen, että noin kymppi velkaa ulosottoon ja toinen vuokraisännälle, lähetin isä Wirtaselle tekstiviestin sanatarkasti näin:

”Vaikka en vielä tiedä teidän tuloja, mutta nyt on jo uskomus, että 2v menee saada vuokrarästit ajan tasalle ja toinen mokoma ulosoton hoitamiseen. Sen jälkeen vielä reilu 20-v eläkeikään ja veloista vapautuneet rahat töihin ja eläkeiässä on puolen miljoonan sijoitusvarallisuus. Nämä minimissään. Uskoisin että tämä muuttuu teillä intohimoksi ja velat poistuu kolmessa vuodessa ja sitten jää enemmän rahaa sijoituksiin vuoden pidemmäksi ajaksi ja näin ollen sijoitusvarallisuus olisikin 800 000e.”

Kun toisen tapaamisen jälkeen tiesin myös tulot, tein suunnitelman asioiden hoidolle sen pohjalta ja syntyneiden laskelmien jälkeen lähti uusi tekstiviesti sanatarkasti samaan osoitteeseen näin:

”Kaks vuotta velkoihin ja sen jälkeen nämä velkoihin menneet rahat kuukausittain töihin ja eläkkeelle 1,6 miljoonan sijoitusvarallisuuden kanssa. Uusi virallinen tavoite on siis alle 2-vuotta velkoihin ja kahden miljoonan sijoitusvarallisuus eläkkeellä! (erittäin rumasana) Siistiä, ihan älyttömän siistiä! Meikä on ihan innoissaan tästä mahdollisuudesta auttaa teitä isoon maaliin!”

Käskin isä Wirtasta soittamaan ulosottoon ja kertomaan, että on ottanut apuun talouskonsultin Ansionsa Mukaan Oy:stä ja varaamaan ajan sinne, jotta pääsen neuvottelemaan heidän puolestaan tuonne.

Eka kertaa itse olin tekemisissä voudin kanssa ja täytyy myöntää, että hieman jännitti millainen tässä talossa on vastaanotto. En ole maailman paras nöyristelemään vittuilujen edessä ja siksi ”jänskätti” poistetaanko meidät paikalta suurten vartijoiden kantamana, peukalot nippusiteissä selän takana.

Tämä mies, jonka nimeä en nyt valitettavasti muista, otti meidät iloisesti tervehtien vastaan. Pyysin lupaa pitää keskeytyksittä muutaman minuutin monologin ja luvalla aloitin kertomalla faktoja.

”Mahtava homma, että Wirtaset ovat ottaneet yhteyttä”. ”He eivät ole syyllisiä tilanteeseen vaan he ovat uhreja! Rahankäsittelytaitoja kun ei opeteta koulussa vaan ne opitaan työkavereilta ja vanhemmilta, eli ylipäätänsä kuultuna ihmisiltä joiden kanssa on paljon tekemisissä”.

(Koulusta olen aina kritisoinut sitä, että minäkin tiedän ettei kastemato ole lihansyöjä vaikka mato ei ole koskaan ollut mulle vaaraksi, eli en ole tietoa tarvinnut elämästäni selviämiseen. Jokaiselta madolta olen saanut ihan omin voimin hengen tähän asti helevettiin joko astumalla päälle, tai survomalla ongenkoukkuun, eli hukuttamalla ja syöttämällä särjelle joka taas on lihansyöjä. Jos ei ole niin ainakin madon ja kalansyöjä se on! Silti rahankäsittelytaidot joita ilman ei elämästä selviä, on pitänyt itse opetella. Eli koulumme keskittyy liikaa nippelitietoon ja näin tärkeää asiaa ei toistaiseksi opeteta)

Esittelin idean voudille miten Wirtaset huolehtivat jatkossa sen, että heillä jää kolmesta tuhannesta tuhat euroa velkojen lyhennyksiin kuukausittain.

Esitin myös, että katkaistaisiin vuodeksi ulosotto ja keskitytään enemmän maksamaan kasvolliselle velkojalle, eli vuokraisännälle ja näin pidetään hänetkin poissa ulosotosta ja varmistetaan se, että Wirtaset voi jatkossakin lähteä rahaa voudille tienaamaan ihan kotoa käsin.

Pyysin myös mahdollisuuksien rajoissa koron katkaisemista tältä ajalta. Tämän ensimmäisen vuoden jälkeen tämä tuhat euroa kuussa siirtyy vuokraisännältä voudille, kunnes sekin pajatso on tyhjä.

Koron katkaisu ei ollut mahdollista. Lisäksi kun kerroin, että Wirtaset säästää toiselle tilille kaiken muun kuin tämän 2000e kuukausittaista käyttörahaa ja tonni velkoihin, jonka kertymällä sitten voi könttämaksulla aloittaa ulosoton hoitamisen.

Tähän tuli sitten yllättäen komea neuvo, että: ”minulle tämä sopii, mutta älkää pitäkö säästötiliä. Tämä siksi että jään kohta eläkkeelle ja muut ei tästä menettelystä välttämättä sitten tiedä ja tulee kyselyitä tilillä makaavasta rahasta ja perintä agressiivisoituu. Maksakaa kaikella vaan kaikkea vähemmäksi”.

ULOSOTTOMIESKÖ ON HANKALA?! Kilin vitut! Upea äijä.

Lisäksi sanoi: ”Jotta voin tätä hommaa hidastaa, niin maksakaa jotain… Vaikka 100e kuussa niin kaikki näkee, että hommaa hoidatte”. Teki jo mieli seksin mahdollisuutta tälle miehelle tarjota, mutta isä Wirtanen ei varmaan olisi näin häntä suostunut kiittämään…

Tästä tulikin mieleen, että mikä on se ongelman MYÖNTÄMISEN VAIKEUS?

Tätä kysyin Wirtasiltakin ja vastaus oli, ettei se ole helppo alkaa kertomaan rahahuolista. Varmasti totta. Mutta onko se nöyryyttävämpää puhua ajoissa, kuin avata sosiaalihuollon ovi/ olla tekemisissä ulosottoviraston kanssa luottotiedot menettäneenä?

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen yrittäjänä joutunut jollekin laskuttajalle soittamaan, että nyt painaa veromätkyt/ isot ostolaskut/ investointierät niin paljon yhtä aikaa päälle, ettei pysty lupaamaan eräpäivässä pysymistä. Arvaas monestiko tästä on loukkaannuttu?

None!

Joka kerta on tullut ymmärrystä ja joka kerta olen korot ja perintäkulut yms. tällä lailla säästänyt. Joka kerta myös kaikki on loppujen lopuksi rahansa saaneet.

Ulosotossa Wirtaset tekivät valtakirjan jossa minä olen heidän yhteyshenkilö. Kaikki voudin jutut menee jatkossa minun kautta. Huolehdin myös siitä, että kaikki pysyvät sopimuksessaan ja minä saan tiedon mikäli Wirtasilta ilmestyy uusia juttuja ulosottoon.

Nyt kun ulosotossa käynti on ohi, moni jäi varmaan ihmettelemään tuota kahden miljoonan sijoitusvarallisuutta? Tiedätkö mitä?

Näin oli tarkoituskin. Ensi viikolla perehdytään Wirtasten omiin ajatuksiin tästä projektista. Sen jälkeen otan tällaisen matematiikkablogin, jossa käydään hieman läpi korkoa korolle ajattelua.

Albert Einstein on tästä sanonut näin: Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Hän joka sen ymmärtää, sen ansaitsee ja hän joka sitä ei ymmärrä, hän sen maksaa.

Kiitos ja lopuksi hieman blogin ulkopuolista neuvontaa joka tähän vaan on pakko liittää:

 

Mikäli tätä blogia seuraa jotkut Wirtasten kaltaiset, ottakaa aina yhteyttä velkojiinne ennen kuin asia on oikeasti paha. Mikäli tilanne on jo ns. reisillä, niin ottakaa yhteyttä vaikka minuun! Se että vastaan puhelimeen, se ei maksa yhtään mitään. Soita vaikka nimettömänä ja kuulet positiivisen suhtautumisen olemattomaan ongelmaasi.

Siitä että muutetaan elämäsi suunta täydellisesti, kannattaa jo muutama kymppi maksaakin!

Velkaneuvoja ei ole oikea paikka ottaa yhteyttä, vaikka hyvää työtä tekevätkin. He neuvovat tilanteen korjaamista, mutta eivät opeta rahankäsittelytaitoja riittävässä määrin, jotta ongelma poistuisi varmasti.

Kyllä me asiat balanssiin saadaan, mikäli olet halukas tilanteesi muuttamaan.

Avun pyyntö ei minusta ole nöyryyttävää. Se ettei ongelmaa ole suostunut kohtaamaan on mielestäni eri asia.

Oy Perhe Wirtanen Ab – Vittuillaanko täällä?

Näin koitti päivä jossa aletiin avaamaan taloudellista tilannetta Wirtasten perheessä.

Oletus itsellä oli ”julkisesta habituksesta” sellainen, että tulot on melko maltilliset. Pihassa ei seiso nykyisen tavan mukaan uusia autoja ja asuminenkin on melko vaatimattoman oloista vuokralla asumista.

Nykyään kun keskiluokan ongelma on se, että kun tulot kasvaa niin menot kasvaa sivussa vielä enemmän. Tämä siksi, että heti lasketaan kuinka suurta lainaa voidaan maksaa ja naapurillekin pitää näyttää uusi status.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen jonkun kanssa jutellut, että ”no palkankorotuksen turvin vaihdettiin uudempaan/ matkustellaan hieman enemmän”.

Bruttona 200e palkankorotus kuussa aikaan saa 250e lisääntyneet lainanlyhennykset nettona, niin eikös siinä yli 100e kuulle köyhdytä?

No auton voi aina myydä virheen huomattuaan ja sillä joku jälleenmyyntiarvo on tuolloinkin, mutta ne jotka matkustelee matkatoimiston lainalla, niin mitäs ne myy?

Valokuvatko? Muistot? Rusketuksen? Vai pahimmassa tapauksessa tuliterän sukupuolitaudin?

No niin lähti hieman lapasesta esimerkki, but point taken?

Takaisin Wirtasiin: ”Ihan ekana mun pitää tietää paljon te tienaatte NETTONA kuukaudessa?”

”Bruttotulot kiinnostaa kuten postilaatikollinen lämmintä paskaa, sillä se ei ole teidän tulo, vaan isolta osin valtion tulo johtuen verosta”

(Ihmiset ilmoittavat AINA tulonsa bruttona ja tämä on ehkä syy siihen, miksi lasketaan väärin paljonko pystyy tuhlaamaan. 100k ”tienaava” ihminen ei tienaa yhtään enempää kuin 50K johtuen 50% verosta. Eikö pitäisi muistaa ilmoittaa koko summa paljonko työnantaja maksaa palkan yhteydessä, eli n.1,8x palkan verran. Olis 100K  bruttona tienaavalla komeeta sanoa, että mun työnantajalle meikä maksaa 180 000e, eli yli miljoona mummon markkaa…)

Isä Wirtanen kysyi ensin, että paljonko ylipäätänsä pitäisi tienata kuussa, että tällainen paletti pidetään koossa? Vastasin rehellisesti, että välttämättä mikään raha maailmassa ei siihen riitä.

Kysymys on rahankäsittelytaidoista. Jollekin ei riitä mikään ja joku hoitaa homman tonnilla.

Kun mulle näytettiin paljonko tulee molempien palkoista nettona tilille, niin veti aika hiljaiseksi…

Piti uudelleen laskea luvut yhteen ja kyllä, liki 3500e nettona kuussa, joten vastaus oli että: ”ei kai täällä vittuileen alettu?”

”Mihin helevettiin teidän rahat menee? Kyllä ei tolla summalla ulosotossa laskuja saa olla, varsinkin kun ei ole näitä kalliita autoja yms pihassa! Nyt oikeesti aletaan töihin. Olen täysin varma, että tämä on äärettömän helppo pesti teitä auttaa!”

Wirtaset avasivat laskujaan pyöristettynä:

Vuokra 500e/kk

Vesi 150e/kk

sähkö 300e/kk (sähkölämmitteinen koti)

ruokakauppa n.1000e/ kk

jne…

Pienen sanallisen ihmettelyn jälkeen rauhoituin ja aloitin puuttumisen. Kävimme läpi juttuja, kuinka takan lämmittämisestä otetaan täysi hyöty sähkön säästössä irti. Kuinka jokainen lämpimän veden laskeminen nostaa myös sähkölaskua. (kastele keittiöluutu lämpimällä vedellä ja boileri käynnistyy. Kaupanpäälle lisäät bakteeeja luutuun :-). Kuinka sillä että vain yksi ihminen käy kaupassa ja kerran viikossa saadaan säästöjä aikaan ja muistutuksena, kuinka yhdellä auton starttauksella pitää samalla hoitaa usea eri asia, eli vie mennessä, tee ollessa ja tuo tullessa. ”Kauppaan ette enää ikinä lähde, vaan käytte kaupassa kun tulette töistä!”

Ruokakauppaan saa valtavat rahat menemään, mikäli et siihen huomiota kiinnitä. Mikäli aina vaadit hieman parempaa ja helpompaa, niin taivas on rajana paljonko kauppalaskusi on. (Uusi upea innovaatio, käyttövalmiit kasvikset for example)

(Terveisiä sinulle ystäväni, jonka kanssa kävin reilu vuosi sitten mökkireissullamme saunassa keskustelua raha-asioistasi ja laskin sulle, kuinka teidän perheessä salaneuvos merkkisen siivutetun juuston syönti maksaa teille 2300e vuodessa verrattuna edullisiin kilon könttijuustojen itse juustohöylällä viipalointiin. Isot säästöt syntyy todella pienistä asioista. Kun sanoit mulle, että ne ei ole niin hyvää, vastasin että nauti sinä salaa neuvoksestasi niin minä nautin tulevaisuudestani, sillä kaikki tuollaseen käytetty raha lisää todennäköisyyttäsi kuolla köyhänä. Mutta muutamalla vastaavalla esimerkillä teidänkin talous on nykyään ylijäämäinen ja tase vahvistuu. You still love me!)

Vertailun vuoksi kerroin omia kulujani, jossa 250m2 sähkölämmitteisen talon ka. sähkölasku on 130e ja heidän talo n. 125m2 ja lasku siinä ka. 300e niin taidan tietää miten takan lämmittämisellä otetaan täysi hyöty irti sähkölaskusta?

Veteenkin menee meillä puolet vähemmän ja heillä tähän oli syyllinen lukiotytär, joka kertoo MENEVÄNSÄ suihkuun ja viettää siellä liki puoli tuntia. Palan halusta päästä tälle tytölle opettamaan lisää rahankäsittelytaitoja ja kertomaan, että suihkussa KÄYDÄÄN. Tämä on myös iso syy suureen sähkölaskuun, kun lämminvesiboileri huutaa.

Ruokakauppaankin menee puolet vähemmän, kun siellä käydään kerran viikossa ja vain yksi ihminen sen tekee suunnitellun kauppalapun kera.

Näin rakensin Wirtasten budjetin siten, että ”pudotin” heidän tulot 2000e tasoon, eli sillä on pärjättävä.

Koska tulotaso oli vaihteleva, budjetoitiin tuloiksi 3000e kk, josta ensin MAKSETAAN ITSELLE 1000e jolla vähennetään velkoja velkojille.

Jäljelle jäävä 2000e jaoteltiin siten, että vuokra 500e, ruokakauppa 500, sähkö 150 ja vesi 100e.

Jäljelle jää vielä 750e jolla maksetaan kaikki muut kulut sitä mukaa kun tarvetta ilmenee. Varmuuden vuoksi kerroin, ettei tarvi pää märkänä viimeisiä lantteja ennen uutta tiliä olla tuhlaamassa, vaan tästäkin saa jäädä rahaa lisää taseeseen.

Wirtaset pakotettiin myös nostamaan rahaa automaatista ja maksamaan käteisellä kortin sijaan,. On päivän selvää kun lompakon ainoa 50e seteli pitää ottaa käyttöön, on maksu muuttunut konkreettiseksi.

Kortin kanssa näin ei ole, luottokortista nyt puhumattakaan. Mietippä kommenttia ”maksoin Visalla.”

Kuin sillä voi maksaa? Ei mitenkään. Se on ainoa tyyli hakea kamat kaupasta kotiin ilman rahaa niin, ettei tarvi saada naispuoleiselta vartijalta aulassa julkisesti turpaan.

Visalla ei voi maksaa! Visa lähettää LASKUN maksettavaksi.

ILMAINEN VINKKI: Testaa tätä. Jätä pankkikortti kotiin (lämmitä sillä luottokortilla takka), pidä pieni rahamäärä varalta mukana, otat kauppaan vaikka vain satasen mukaan (kerran viikossa) lähtiessäsi ja huomaat kuinka paljon vähemmällä kuukaudessa tulet toimeen.

Ensi viikolla pe klo 18.30 perehdytään Wirtasille tekemääni tavoitteeseen tässä onnistua ja miten asiaa aletaan konkreettisesti järjestellä.

Sitä odotellessani, toivotan sydämmestäni mahtavaa viikon viimeistä perjantaita!

 

 

Oy Perhe Wirtanen Ab 1st Meeting

Non niin. Kun kovasti uskon ratkaisevani Wirtasten ongelman, on aika ensimmäisen tapaamisen.

Tässä tapaamisessa ei tartuttu vielä härkää sarvista, vaan tein siitä valmennuksen, että ”uhrini” ymmärtää miksi asiat pitää tehdä tietyllä tapaa.

Tietyllä tapaa siksi, että tarkoitus on vaurastua. Erilaisissa rahankäsittelytyyleissä kun ei ole mitään väärää, mutta ne johtaa varmuudella erilaiseen lopputulokseen.

Mikäli ympäristössäsi olevat ihmiset opettaa sinulle tietyn tyylin kannattavuutta esimerkiksi siten, että elää pitää nyt, voit suoraan miettiä mikä heidän suurin kuluerä taloudessa on. Se on se nyt eläminen, eli kaikki hankitaan heti velaksi ja maksetaan myöhemmin.

Idiotismin määritelmä on se, että teet asiat tuhansia kertoja kuten ennenkin ja odotat lopputuloksen olevan jotenkin erilainen.

Jopa Kungfu Pandan mentorikin tämän tiesi, sanoen jotenkin näin ”että sattumaa ei ole. Jos istutat kirsikkapuun, et voi odottaa saavasti siitä omenoita.”

Kokoontumisessa oli upeaa, että vanhemmat olivat ottaneet kaikki lapset suurimmasta pienimpään kuuntelemaan luentoa. Oletus oli, että mua kannattaa kuunnella.

Pari lapsista isän lisäksi teki myös muistiinpanoja luennosta. Ihan huikeaa että lapset haluaa näitä asioita oppia ja ilmeisesti vanhemmat ovat tehneet selväksi oman tilanteensa eli älkää tehkö kuten me vaan tehkää kuten Marko käskee. Niin mekin jatkossa teemme!

Aloitettiin alkeista. Ensin selvitettiin miksi raha on illuusio ja mitä meidän nykyinen velkavetoinen setelijärjestelmä käytännössä tarkoittaa.

Käytiin läpi rahankäsittelytyylit: köyhä tyyli, keskiluokkainen tyyli ja rikas tyyli.

Selvitettiin miksi köyhä tyyli on taloudellisesti kannattavampi kuin keskiluokkainen tyyli ja miksi rikkaat rikastuu, mutta myös se, miksi rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy ei pidä paikkaansa.

Wirtaset hoitaa hienosti rahankäsittelytaitojen ensimmäisen kohdan, joka on kyky tienata.

Tässä perheessä tehdään paljon töitä ja vaikka en tuloja ja menoja vielä tiedäkään, tiedän ettei kohta yksi ole ongelma.

Tiedän jo että ongelma on kohta kaksi, eli kyky säästää (luoda ylijäämää) ja tähän tarvitaan minua tuomariksi.

Kävimme myös läpi miksi säästäminen ei johda mihinkään muuhun kuin köyhtymiseen ja pihinä elämiseen elämän loppuun saakka.

Mutta ilman että osaa elää säästeliäästi, ei talouden parantamiseksi voi tehdä yhtään mitään, joten säästöön pitää saada muuten tulee konkurssi yksityiselämässäkin.

Illan paras anti kysymysten ja keskusteluiden perusteella oli neuvo PIENENTÄKÄÄ TULOJANNE ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Ilman tätä ei voi selvitä.

Ilmainen vinkki:

Tämä ei tarkoita sitä, että tehkää työnne pienemmällä palkalla, vaan sitä että jättäkää vähemmän rahaa käyttöön maksamalla ensin itsellenne, eli siirtäkää ensimmäisenä rahaa taseeseen.

Tarkoittaa sitä, että maksakaa luottokorttivelkoja tms. ensin vähemmäksi/ sijoittakaa osa tuloistanne. Tase paranee kummallakin menetelmällä. Sen jälkeen maksatte normaalit kulut kuten asuminen, syöminen jne.  Pakottakaa itsenne pärjäämään tällä lopulla.

Tuloja pitää tottakai lisätä, mutta Wirtasia opetan seuraavassa tapaamisessa budjetoimaan nykyiset tulot äärettömän tarkasti. Tuloja täytyy tämän jälkeen lisätä, jotta kaikkeen ylimääräiseen riittää rahaa. Samalla jää enemmän ylijäämää siirtää taseeseen.

Wirtasille opetin, että heidän rahat on töissä joka tapauksessa, joten heidän tulee varmistaa että ne ovat töissä heille itselleen.

Rahalla aina joku nimittäin tienaa. Jos olet velkaa pankille, sinun laina on sinun taseessa sarakkeessa velat ja pankin taseessa sarakkeessa varat…

Yksinkertainen mutta iso ero.

Wirtasten täytyy nyt muuttaa heidän ilmeisesti keskiluokkainen rahankäsittelytyyli rikkaaseen tyyliin ja alkaa ensin huolehtimaan omasta taseesta ja sitten vasta muiden taseesta. Tämä ei onnistu ilman että luopuu monesta mukavasta asiasta.

Jos et osaa luopua monesta mukavasta, ei lottovoittokaan sinua auta, sillä se menee kaikkeen siihen mitä haluat ja 10-v päästä viima käy kanjonissa, eli suomeksi perse on taas auki.

Ensi kerralla pureudun Wirtasten rahavirtoihin. Mitä tulee mistäkin ja mitä mihinkin menee ja paljonko tase on tällä hetkellä miinuksella.

Eli alamme töihin!