Musta perjantai – Musta tulevaisuus

Valitettavasti tilastojen mukaan näin on valtaosalle meidän keskiluokasta.

Me emme miellä yksityistaloudessa, että se on yrittäjyyttä, jossa tulojen pitää ylittää menot. Lisäksi yksityiselämän suuntaa määrää tase, aivan kuin yrityselämässä, jossa varojen täytyy ylittää velat.

Se mikä tässä mustassa perjantaissa valtaosalla menee pieleen, on se että siinä lisätään tavaraa velat sarakkeeseen. Meille on brändätty kuinka järkevää on ostaa nyt ja maksaa myöhemmin. Vaikka ei osamaksulla ostettaisikaan, moni säästää ostaen 2kpl jotain mitä ei oikeasti tarvitse, yhden hinnalla rahalla jota hänellä ei ole!

Mutta hei, nythän mä ilmeisesti unohdin, että ti tulee valtaosalle veronpalautukset tilille? Toki nyt voi ostaa vaikka Visalla, kun alkuviikosta tulee ylimääräistä… joka on ehditty tuhlata valtaosalla ennen kuin Visan lasku tulee kotiin.

Käydään välissä veronpalautuksissa muistuttamassa, että ne on omaa rahaa, jotka on annettu vuodeksi valtiolle hallintaan, joita valtaosa olisi tarvinnut jo tuolloin helpottamaan arjen tiukkuutta. Nyt tämä valtaosa ajattelee sen olevan jotain plob plob plob plussapalloja valtiolta ja huitoo sen siliäksi sen samantien.

Rikas tapa rahankäsittelyssä on haluta mätkyjä. Miksi? Oikein rikas tapa ymmärtää, että saa sijoittaa valtiolle kuuluvaa rahaa yli vuoden ajan ja siitä kertyneet tuotot jää omaan taseeseen kohtaan varat. Velkasarakkeessa on tuleva mätky, joka poistuu kun sijoitukset myydään ja verot maksetaan mätkyinä.

Toinen osa keskiluokasta, joka toimii toisin kuin nämä palautuksia haluavat, panevat rahaa syrjään, eli säästävät itselleen yllättäviä tilanteita varten puskurin ja siitä voi sitten nämä mätkytkin maksaa. Vaikka ei sijoittaisikaan valtiolle kuuluvia rahoja, on tämä puskuri parempi vaihtoehto, koska näillä jääkaapin hajoamien ei aiheuta luottokortin esiin kaivamista.

Palataan tähän tummaan loppuviikkoon.

Black Friday on oikein ostavalle hieno juttu. Mitä ilmeisemmin tässä tarjouskilpailussa saa hankittua sen välttämättömän tuotteen mitä tarvitsee, tavallista halvemmalla. Näin toimii varmasti tuo säästäväinen ryhmä keskiluokkaa.

Mainitaan nyt vielä, että rikas tapa on ostaa se mitä tarvii sen jälkeen kun rahat siihen on passiivisten tulojen jälkeen saatu ja ollaan valmis ostamaan kalliimpi vaihtoehto, mikäli voidaan laskea sen kestävän

pidempään. Eli kenkäparin edullisuutta ei määritellä hintalapulla, vaan hintalappu jaettuna käyttövuosilla. Esimerkkinä toimii mainiosti oma kokemukseni nastakengistä, jotka maksoivat 150e ja ovat kolmatta talvea ja kolmatta tuhatta kilometriä jo käytössä ja ovat edelleen kuin tuliterät päältä, alta ja sisältä.

Hinnaksi noille on tällä hetkellä tullut n.50e vuosi ja käyttövuosia näyttäisi olevan jäljellä ainakin toinen mokoma vielä.

Noilla kilometreillä on aina saanut aiemmin kengät jo roskiin laittaa, vaikka olisi ostanutkin tällaiset ns. kalliimmat ja paremmat.

Mutta takaisin asiaan. Meidän pitää muistaa, kun moitiskelemme kuin valtio leikkaa tuosta ja tuosta, eikä tue sitä ja tätä, että valtion rahat näihin tulee verotuloista hyvin pitkälti.

Pitää siis muistaa ajatella ostaessaan mistä ostaa. Mikäli haet kivijalkakaupasta mitä suosittelen ehdottomasti, tarkista että se on kirjoilla siellä missä itse asut.

Verkkokaupoista ostaminen on sitten jo vaarallista, sillä harvalla paikkakunnalla on rekisteröitynyt verkkokauppa, mutta edes suomalaisia ei ole yhtä montaa kuin ulkolaisia. Tarkista siis että ostat sellaisesta verkkokaupasta joka ylipäätänsä tilittää veronsa suomeen.

Miksi? Joka vuosi nettiostoksissa lähtee miljardeja meidän kansantalouden rahaa ulkomaisille yhtiöille, jotka tilittävät veronsa kotimaahansa. Voisiko tämä olla syy meidän yhteiskunnan säästötalkoisiin isolta osalta? Ei pelkästään voi, vaan myös näin on!

Sote uudistus on tästä hyvä esimerkki. Valtion rahat ei riitä enää vastaavaan palvelutasoon kuin ennen ja hoitomatkat pitenee.

Kysynkin aina, kun joku neuvoo minua ostamaan joltain ulkolaiselta nettikaupalta kodinkoneeni, koska siinä säästää, että kuin paljon loppujen lopuksi säästän, jos eläkkeellä joudun käymään ulkomailla terveyskeskuksessa?

Tähän ei tarvitse paljon lisäperustelua kertoa, että kommentoija ymmärtää miksi ostan oman kotikaupunkini pienyrittäjän kivijalkakaupasta kamppeeni, koska kotikaupungissani on toistaiseksi myös sairaala.

Järkeviä jouluostoksia!9

Oy Perhe Wirtanen Ab

Kun puhelin soi la iltana n.22.30 etkä tunne numeroa, tulee ensin mieleen joku viranomainen/ kännipuhelu väärään numeroon. No soittaja olikin tuttu liki 40-v mies, jonka numeroa ei vaan ollut koskaan tullut talletettua korvaläppäriin, mutta oikein meni se, että oli kännissä.

Tämä sälli aloitti kehuskelemalla kuin minä olen hänen mielestään aina ymmärtänyt taloudesta ja rahastakin ja kuin mun vastaväitteitä perusteluineen on aina ollut hauska kuunnella. Tilanne oli se, että hänen lukiolainen tytär on alkanut häneltä kyselemään ”elämän ohjeita menestymiselle”, eikä isä osannut niitä antaa…

Kertoi mulle, että jos hän kerron kuin ajattelee, menee perseelleen koska oma kokemus on hyvä todiste siitä, että näin ei menestytä. Kysymys kuuluikin:” voitko sinä Marko antaa noita ajatuksiasi tälle nuorelle naiselle?” Voin. Ja myös haluan!

Sanoin että pistä kahvipannu kuumaksi ja sovitaan aika koska tulen ja tytön kysymyksiin alan antamaan neuvoja. Sitten tyhjennettiin pajatso:

”Voitaisko me samalla jutella tästä mun tilanteesta?” Kyse oli siitä, että tehdään kovasti töitä ja kun tuntuu ettei mikään raha maailmassa riitä saada taloutta tasapainoon, saati että saisi rahaa eläkeikää varten säästöön, koska oli sitä mieltä, ettei eläkejärjestelmä todennäköisesti kestä koko hänen eläkkeellä olo aikaa. Tällöinhän säästötkään ei riitä, kun ne hupenee elämiseen.

Kerroin hänelle, että tämä kuulostaa mielenkiintoiselta eikä missään nimessä mahdottomalta projektilta. Kyse on ihmisen itsensä muuttamisesta ja sanoin että autan mielelläni ja tiedän että kaikki järjestyy, mutta sinun tulee LUVATA MINULLE, että teet kuten sanon, sillä aikaa en ala tuhlaamaan. Kerroin myös, että on olemassa vain yksi asia minkä häviäminen harmittaa ja se ei ole muuten raha. Se on AIKA. Rahat voi tehdä takaisin ja alusta voi aloittaa uudelleen ja uudelleen, mutta menetettyä aikaa et takaisin saa.

Tähän suostuttiin heittämällä ja luvattiin jopa kasvot antaa tälle projektille, jos siitä on meille markkinoinnissa hyötyä!

Enempää ei ihminen voi olla halukas omaa elämäänsä muuttamaan, kuin olla vaihdossa valmis olemaan julkisesti ”torilla paskat housussa” kaikkien arvosteltavana.

Sovittiin aika ja sanoin, että eka kerralla tulen teille pitämään kalvosulkeiset rahankäsittelytavoista ja siitä mihin ne johtaa. Tulen tuomitsemaan lujasanaisesti todennäköisesti toimintamallinne, mutta MIKÄÄN EI MUUTU JOS KUKAAN EI SUUTU. Kerroin vielä, että haluan teitä auttaa, samalla opetan ne oikeammat rahankäsittelytaidot lapsillenne ja teen tämän ilmaiseksi.

Seuraavat 25-v heitä ohjaten heidät varakkaaksi tulee saada. Se on minun missio tässä. Hyvinä vanhempina ja työteliäsinä nöyrinä sekä kiltteinä ihmisinä he sen ansaitsevat.

Näyttötyö vertaansa vailla, vaikkakaan 25-v päästä en enää näitä neuvoja aio markkinoida, vaan viettää rauhaisaa ja ansaittua eläkeikää jossain lämpimässä maassa, valtamerellä jahdilla henkilökunnan huolehdittavana.

USKO UNELMIISI, MUUTEN NE TUHLAAVAT AIKAASI

Marko

Ansionsa Mukaan Oy

Moikka maailma!

Miksi valita ykstyinen konsultti?

Puolueettomuus tarkoittaa sitä, ettei ole tarvetta myydä esimerkiksi pankkiiriliikkeen tai sijoitustalon omia tuotteita. Konsulttina en saa provisiota myymästäni tuotteesta riippumatta siitä tuottaako se ostajalle voittoa tai tappiota.

Liiketoimintamallini vuoksi asiaakkaani menestyminen on ainoa keino tuottaa oma palkkioni.

Vaurastuminen on päätös.