Kaikki kirjoittajan Marko Vuorinen artikkelit

Kuka luo sinusta brändin?

Sinänsähän tuo kysymys on aavistuksen typerä. Sinusta ei brändiä tee kukaan kaverisi, eikä työnantajasi, vaan se tehtävä jää yksin sinulle. Kysymys piti silti esittää, koska kaikki eivät ymmärrä sitä.

Aiemmassa blogissani kerroin, että olisi hyvä idea kirjoittaa asiakaslähtöisyydestä. Nyt se kunnolla aloitetaan. Monet yritykset kuvittelevat, että hienot nettisivut, komea logo ja se mitä itsestä jeesustellaan luo brändin ja siihen menee hulluna rahaa. Wrong answer. Brändin voi myös luoda ”ilmaiseksi” ja tällöin se luodaan asiakaskokemuksilla, jotka määrittelee toiminnan asiakaslähtöisyys. Coca Cola esimerkiksi. Ei ole ollut merkitystä logolla tai nettisivuilla yli 100-v sitten. Merkitys on markkinoinnilla ja siitä syntyneellä asiakaskokemuksella, eli markkinointi on vastannut tuotetta ja kaikki haluavat ostaa sitä lisää.

En väitä, että olisin aina toiminut itse oikein, mutta väitän että olen itseäni analysoinut helevetisti ja siitä saadut tulokset siirtänyt toimintaan. Tässä Ansionsa Mukaan Oy:ssä asiakaslähtöisyyttä on liikeidea, eli saada asiakkaalle lisää rahaa aikaiseksi. Brändin muodostavat asiakaskokemukset jotka ovat syntyneet kanssamme työskennelleiden kokemuksista. Brändi ei kohdistu meidän logoon (jota ei edes ole) vaan meidän kasvoihin, joiden kanssa työtä tehdään konkreettisesti onnistumisen eteen.

Kerronpa tarinan numero 1. Aikoinaan palkkasin työntekijäksi erään valloittavan persoonan nimeltään Jenni. Myöhemmin suosittelin häntä tuttavalleni töihin ja myös parille ketjulle tuli hänen puolesta puhuttua. Miksi jouduin häntä suosittelemaan? Hänen brändi oli kunnossa. Valloittava persoona, josta asiakkaat tykkäsivät ja lisäksi oppi kaikki asiat todella nopeasti. Brändi tulee asiakaskokemuksesta ja työntekijän palkan maksava yrittäjä on työntekijän asiakas. Persoona on henkilökohtainen brändi.

Myöhemmin Jenni siirtyi K-Rautaan töihin Ouluun, jossa työskenteli myös hänen puolisonsa. Myöhemmin kuulin, että he olivat käyneet K-kauppias koulutuksen ja ottaneet rautakaupan Suomussalmelta hoitaakseen. Mielipiteeni oli lyhykäisyydessään: ”Voi Vittu!”

Syy tähän oli se, etten koskaan ollut saanut tunnetta Jennistä, että hänestä olisi yrittäjäksi. Monesta työläisestä taas olen sellaisen kuvan saanut, että tuhlaavat mahdollisuuksiaan, koska yrittäjänä tämän persoonan pitäisi olla. Valitettavasti monesta työläisestä, jotka ovat alkaneet yrittäjäksi, olen ollut oikeassa: ”Sulla ei ole hajuakaan mitä yrittäjänä toimiminen vaatii”, ja näissä on tullut tai tulee tulevaisuudessa Ansionsa Mukaan.

Jenni teki pari asiaa oikein. Ensinnäkin hän oli MINUN NÄKEMYKSEN mukaan ympäröinyt itsensä älykkäillä ihmisillä, eli ”palkannut” fiksun puolison, joka ilmeisesti oli enemmän yrittäjähenkinen. Toinen oikein tehty asia oli se, että ottivat ensimmäiseksi kauppapaikaksi varsin haasteellisen, pienen kunnan kaupan, jolla on paljon kilpailua läheisissä kaupungeissa. Kun Jennin kanssa tästä puhelimessa puhuin, kysyin häneltä millä ajattelit onnistua ja hän vastasi, että; ”asiakaskokemuksilla”. Kysyin häneltä, miten voin hänen liiketoimintaa tukea ja hän kertoi, että voin ”susirajan takaa” hankkia täsmälleen samat tavarat kuin paikallisista kaupoista.

Tähän väliin on pakko hieman avata meidän kaikkien tuntemaa asiakaslähtöisyyttä, joita rautakaupat harrastavat. Olen myös noin miljoona kertaa seisonut rautakaupan hyllyjen välissä laskien, montako ”myyjää” kävelee ohi ilman, että edes minua huomaavat.  Nolointa paskassa asiakaslähtöisyydessä on se, että nähdään hulluna vaivaa sen eteen, ettei tarvitse asiakasta nähdä. Tätä näkee myös ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Ei siis ole pelkästään rautakauppojen ongelma. Työläisen tulisi tässä vaiheessa miettiä sitä, että jos olet ”naama norsunvitulla” vain suorittamassa annettuja tehtäviä, kuka on se työnantaja joka näkee persoonassasi niin paljon arvoa, että haluaa sinut töihin palkata? Henkilöbrändin arvo…

Aikoinaan tarvitsin tekstiilipesurin, jiirisahan ja teollisuusimurin yhtä aikaa. Menin paikalliseen rautakauppaan, jossa kaikki nämä olivat myytävänä ”palvelutiskin” edessä ja huomasin, että Vuorisen äitin poika tulee tässä juuri köyhtymään pari tuhatta euroa. Tarvitsin ehdottomasti myyjän, joka osaa vastata kysymyksiini, jotta tiedän mikä malli on juuri oikea minun tarpeeseeni. Tiskin takana työskenteli 4 henkilöä, joista kukaan ei kysynyt minulta mitä tarvitsen. Lisäksi myymälän ja varaston välillä liikkui useita henkilöitä, joita ei kiinnostanut olenko löytänyt tarvitsemani. Päätin että odotan tunnin. Tunnin aikana kukaan ei sanonut minulle sanaakaan ja pois lähtiessäni päätin ajaa naapurikaupunkiin huomenna 30min ennen sulkemisaikaa. Tällöin jonkun täytyy minuun kiinnittää huomiota, koska he eivät anna minun jäädä yöksi myymälään. Löysin tarvikkeet ja jäin odottamaan myyjää. 3min ennen sulkemisaikaa tuli yksi myyjä kertomaan, että meillä menee kiinni NYT, joten pitäisi poistua. Kysäsin voinko vielä ostaa näitä koneita, johon hän vastasi, ettei enää ehdi, joten tule huomenna uudelleen!!!!!!!!!!!!!!

Arvaappa olenko koskaan käynyt tuossa kaupassa uudelleen? Kun kuulin, että Jenni on alkanut kauppiaaksi ja hän kertoi minulle, että sama rahti menee tuleeko tavarat mulle kotiin, vai heille Suomussalmelle, niin arvaappa olenko tavaraa paljon tilannut ”susirajalta”?

Kun kaikki toimi hyvin, minulla heräsi kiinnostus kipaissa paikanpäällä katsomassa millainen on meininki. Jenni kysyi minulta, että voisinko sen verran auttaa, että tekisin arvion toiminnasta asiakkaan näkemyksestä? Vastasin, että luonnollisesti ja mielellään, mutta tämä vaatii sen, että kenellekään et kerro, että on tuttuja tulossa asiakkaaksi.

Eräs kaunis kesä aamu, sitten teimme morsiammeni kanssa liki 800km ylimääräisen lenkin, kiertäessämme Pyhätunturille mökille Suomussalmen kautta. Meillä oli pari pientä sisustustarviketta mielessä, mitä voimme samalla käynnillä mökille hankkia. Kun taapersimme hyllyjen välissä tavallista asiakasta esittäen ja samalla kiinnittäen huomiota henkilökuntaan, ei loppunut ihmettelyn taso ihan heti. Ei muuten ollu jumalauta yhtään myyjää, jotka EIVÄT ASIAKKAAN KERA OHI KÄVELLESSÄÄN KYSYNYT, onko teillä kaikki ok? Välillä vastasimme, että on ja välillä, että etsimme sitä tai tätä. Jälkimmäiseen vastaukseemme saimme pikaohjeita ja sen jälkeen myyjä pahoitteli tätä seitsemän sekunnin viivästystä jo olemassa olleelle asiakkaalle.

Jenni vei meidät kahville ja paljasti porukalle keitä me olemme.  Kerroin hänelle ”-jos saat tämän meiningin täällä pidettyä sellaisena että asiakas saa rautakaupassa asiakaspalvelua, ei ole kysymys siitä, kuinka vaarallinen kilpailija sulla on viereisessä kaupungissa, vaan siitä kuinka vaarallisia te olette muille rautakauppiaille”. Kun viime syksynä kysyin paikallisesta isosta ketjumyymälästä valmiiksi itselleni lumikolaa, oli vastaus se, etteivät ne ole vielä saapuneet. Kuka saatana oikeasti uskoo, ettei yhtään kappaletta ole viime talvelta myymättä jäänyt? Kun Jennille kerroimme mitä kaikkea meillä on mielessä mökille hankkia, hän sanoi että” tiedän mitä tarkoitatte” ja kipaisi varastossa hakemassa jotain juuri tällaista ”myymättä jäänyttä” ja kauppoja tuli päivän aikana niin paljon, että piti melkein käydä paikalliselta Pörhöltä vaihtamassa auto aavistuksen suurempaan.

Jennillä on varmasti aloittelevana yrittäjänä ollut paljon ongelmia ja niiden kautta oppimista, mutta tuo asiakaslähtöisyyden tuoma brändi heidän kaupasta on varmuudella helpottanut menestystarinan rakentamista. Jenni kloonasi itsensä omaan henkilökuntaan ja näin sai vanhalle henkilökunnalle iskostettua tavallista rautakauppabrändiä selkeästi asiakaslähtöisemmän mallin. Edelleenkin Jenniltä tilaan tavarat kun jotain isompaa tarvitsen ja porrasharjan yms. heti nopeasti tarvittavaa haen paikallisista kaupoista.

Jos joku rautakauppias tai rautakaupan työntekijä tästä kirjoituksesta mielensä pahoittaa, niin se on silloin Ansionsa Mukaan. Tehkää paremmin tai ostakaa konsultointi vaikka Jenniltä.

Asiakaslähtöisyys luo asiakaskokemuksen, joka rakentaa brändin.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

Hölmöt erotetaan rahoistaan!

Näin päätti iltapäivälehden toimittaja kolumninsa torstain lehdessä. Kolumni käsitteli hänen näkemyksiään meidän pörssi ja asuntosijoittamisen tilaa ja rahamarkkinaa ylipäätänsä. Kolumni oli mulle kuin olisin lukenut omia kirjoituksiani.

Olen useassa kirjoituksessani hieman aavemaiseen sävyyn antanut miettimisen aiheita ja uhonnut jopa kuplien olevan lähellä. Asiakkailleni olen ensimmäisenä kertomassa miten tehdä sijoituksissaan positio NYT sille hetkelle kun valtaväestö häviää rahansa. Sijoittamisessa on kaunista se, että laskumarkkinassakin voi tienata ilman futuurikauppaa. Mitä aiemmin alat positiotasi rakentaa, sitä halvemmalla voit sen tehdä ja sitä enemmän sillä tienaat.

Tämä toimittaja ”reppana” varoitteli pörssikuplasta verraten meininkiä 2000 luvun teknokuplaan. Kuplan tunnusmerkkejä on paljon mitä seurata ja tänä päivänä ilmoilla niistä on valtaosa pörssisijoittamisessa. Yksi tunnusmerkeistä on valtava määrä uusia listautumisia, jotka viedään käsistä, oli ne hyviä tai ei. Hän muisteli 2000-lukua sanoin, kuinka viimeisenä markkinoille tuli ”tuulipukukansa” tekemään pikatiliä, kun kurssikäyrät ovat pitkään olleet kattoa kohden. Hän vertasi esim. käytettyjä tuontiautoja myyvää Kamux yhtiötä tässä. Hän sanoi, ettei tässä ollut kyseessä normaali listautuminen, vaan omistajien tilinteko. Alkuperäiset omistajat nimenomaan vaihtoivat tässä sijoituksensa rahaksi ja tällaisten listautumisten suuri määrä kertoo kuplasta. ”Nyt alkaa olla viimeinen hetki tehdä tili”. Myös Rovio oli yksi tällaisista ja valtaosa tällaisista taapertaa tällä hetkellä antihintansa alapuolella. Tällä hetkellä ei ole oikein ollut listautumista, joka ei olisi tullut ylimerkityksi riippumatta siitä, mikä on listautumisen takana ja mihin hintaan yhtiötä myydään. Vaarallista, niin kovin on tällainen vaarallista.

Muisti tämä toimittaja mainita myös ohimennen, kuinka keskuspankkien elvytyspolitiikka tekee rahasta heikon, joka ruokkii velkasijoittamista, joka näkyy pääosin kiinteistösijoittamisessa, joka taas sinne(kin) luo kuplaa.

Paras heitto mielestäni oli tällä toimittajalla se, kun hän kertoi markkinoilla olevan ”tietynlaista” värinää. Maailman taloudessa kun tapaa tasaisesti tulla tilanteita, joissa hölmöt erotetaan rahoistaan. Mulla on tästä oma näkemykseni ja tämä toimittaja oli joko samaa mieltä kanssani, tai sitten hän spekuloi kryptovaluutan kuplalla.

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat mulle tuntemattomia pelkästään siksi, että sitten kun niitä on pakko käyttää, niin minäkin käytän, mutta aiemmin en. Tämä ei tarkoita sitä, että pidän niitä Wincapitana tms. vaan sitä, ettei minun profiilille sovi sijoittaminen jossa ei tule mitään konkreettista. Ei edes kappalemäärä tai hankinta-arvoa arvo-osuustilille. Olen niin tohelo tekemään kaikkea kätevästi itse netissä, että tuhoaisin salkkuni kuten tämä yksi amerikkalainen kryptosijoittaja yhdellä vahinko painalluksella. Tappion arvo hänellä oli vaatimattomat kymmeniä miljoonia. Väärä nappi vahingossa ja asut kadulla, tai jos terroristi-isku tehdäänkin internettiä vastaan, katoaa mun internetissä majaileva omaisuus. Ei sovi mulle.

Kuplan tunnusmerkistö on tosin näkösällä kryptovaluutoissakin, koska pankit luovat futuurisijoittamista kryptovaluuttoihin. Iso massa lähdössä mukaan kun kurssikäyrät ovat osoittaneet kohti kattoa riittävän pitkään. Voin vain kuvitella niitä myyntipuheita, joissa juuri luodun järjestelmän tuottoa näytetään historiallisella käyrällä. ”Jos olisit tähän sijoittanut 10-v sitten, olisi rahasi nyt miljardi kertaa suuremmat kuin tuolloin”. Ongelma tässä esitelmässä vaan on se, ettei tällä nyt luodulla järjestelmällä ollut mahdollista sijoittaa 10-v ennen järjestelmän luomista! Mennyt aika ei koskaan palaa, joten kalleinta mitä voit menettää onkin rahan sijaan aika. Sijoitustalot eivät koskaan kerro näkemystään lähivuosien riskeistä, koska ne tienaavat rahansa sillä mitä ihminen tänään ostaa. Sitä pitää myydä, mikä on kansan huulilla. He kertovat tosin, että mennyt näyttö ei ole tae tulevasta, johon sijoittaja vastaa, että: ”Juu ei tietenkään”, ymmärtämättä mitä lause tosiasiassa tarkoittaa. Sehän tarkoittaa, ettei näin voi jatkua ikuisesti. Kuplat ovat posahtaneet aina ja tulevat aina posahtamaan. Kuplat ovat aina syntyneet liiasta innostuksesta ja tulevat aina syntymään samasta syystä.

Toinen vaihtoehto on kuten elokuvassa Big Short, eli sijoitustalojen Tepot eivät edes ymmärrä millaiseen saippuakuplaan he hiilidioksiidia porukalla puhaltavat. Tässä elokuvassa joukko sijoittajia huomasivat, mihin vallaton asuntoluototus ja niiden sijoituksina myyminen tulee päättymään. Legendaarinen kommentti elokuvasta sopii mielestäni hienosti tähänkin päivään: ”Katso noita onnellisia ihmisiä joilla ei ole hajuakaan siitä, mitä kohta tulee tapahtumaan”. Keskiluokkaa asuu tänään kymmenen vuotta myöhemminkin vielä kadulla.

Olen tämän(kin) kirjoituksen jälkeen jota kirjoitukseni pohjana pidän, erittäin varma siitä, että lähivuosina tapahtuu asia, joka on välttämätön seuraus vuosia jatkuneesta toiminnasta. Tämä tarjoaa ihmisille mahdollisuuden nähdä, mihin heidän ylläpitämä, mutta näennäisesti toiminut toiminta konkreettisesti johtaa. Ne jotka olettavat, että se mitä historia kertoo, ei toimi tänä päivänä, heidät erotetaan rahoistaan. Puhumattakaan heistä, joita ei edes kiinnosta. Aina kun iso joukko häviää paljon rahaa, on taustalla pieni joukko jotka tienaavat valtavasti. Omaisuudet eivät katoa. Ne vaan jaetaan uudelleen. Molemmat joukot ihmisistä saavat Ansionsa Mukaan. Väärää toimintamallia ei ole. Kaikki toiminta johtaa vain erilaiseen lopputulokseen ja tämä Final Result tulee aina kohdalle ennen pitkää.

Vastaavaa mullistusta mitä oletan tulossa olevan, ei minun elämäni aikana ole ollut, eikä seuraavaa ehdi jäljellä olevan viidenkymmenen vuoden aikana enää tulla.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

MUSTA-AUKKO

Tänään on isosta maailmasta kansainvälistynyt kansainvälinen köyhdytyspäivä. Mainio mahdollisuus ostaa edullisesti ja valikoiden oikeasti tarvitsemansa tavarat. Vuosi sitten kirjoitin samasta aiheesta, jossa kerroin kuinka monet ostavat kaikkea sitä mitä eivät tarvitse kaksi yhden hinnalla, rahalla jota heillä ei ole. Tästä kertoo kansamme velkaantumisaste, eli ostetaan luottokortin kera ja mietitään maksua myöhemmin. Monet tässä onnistuvat etukäteen käyttämään tulevat veronpalautukset ja kun palautukset tilille tulee, he siirtävät tylsän luottokorttilaskun miettimisen tuonnemmaksi, kun kerrankin on vähän ylimääräistä.

En nillitä tästä enempää, koska tämä kirjoitus löytyy nimellä ”musta perjantai, musta tulevaisuus”. Ei mulla tätä blackfridaytä vastaan ole mitään, eikä myöskään sitä, että ihmiset ostavat tuotteita verkkokaupoista ja kivijalkapalvelut kuolevat hitaasti, mutta varmasti. Paitsi jälkimmäistä vastaan mulla on, koska haluan käyttää kivijalkakauppoja ja kannattaa paikallisia yrittäjiä, jotka elättävät paikallista väestöä ja pitävät kunnan kassan elinvoimaisena pidempään.

Viime viikon talouselämälehti kertoi verkkokaupan olevan vasta alkutekijöissä, joka räjähtää käsiin tulevina vuosina. Vuonna 2016 suomalaiset ostivat verkkokaupoista 5,2 miljardin edestä tavaraa, josta 72% oli täysin ulkomaalaisista verkkokaupoista. Haittaaks se?

Ei sinänsä, jos ymmärtää sen, että valtiolla ja kunnilla ei ole tulevaisuudessa rahaa kansalaisistamme huolehtia, eli älä syytä Sipilää jos ostat tavaraa ulkomailta. Tuo ylläoleva matematiikka tarkoittaa sitä, että viime vuonna yli 3,7 miljardia euroa siirtyi pois PYSYVÄSTI meidän kansantaloudesta ja summa tulee kasvamaan vuosittain. Rahan pitää kiertää, tarkoittaa kerrannaisvaikutusta. On laskettu, että kerrannaisvaikutus on aina kymmenkertainen johtuen rahan kiertämisestä. Jos tuo 3,7miljardia jäisikin suomeen kiertämään suomalaisten verkkokauppojen turvin, tarkoittaisi tämä 37miljardin liikevaihtoa kerrannaisvaikutuksen jälkeen. Rahalla tietenkin myyjät täyttäisivät varastojaan, ostavat tarvittavia palveluita toisilta yrittäjiltä, palkkaisivat henkilökuntaa joiden palkasta siivut menee ympäri kylää. Tämä on kerrannaisvaikutusta, eli parturitkin pärjäävät sillä, että ihmiset ostavat rattikelkat suomesta…

Mikä tässä esimerkissä on paras, että huonoin puoli? Jos kaikki ostokset tehdään suomalaisilta yrittäjiltä, tuo sama raha kiertää ensivuonnakin suomessa. Nyt 3,7miljardia on siis PYSYVÄSTI poissa suomesta tekemästä 37miljardin kerrannaisvaikutuksen tuomaa liikevaihtoa.

Osta toki ulkomailta, en tuomitse. Mutta ei saa tuomita meidän hallitusta siitä, että ovat tuoneet KiKyjä ja Soteja tähän ”riesaksi”. Nuo 3,7 miljardia jotka tekevät kymmenkertaisen liikevaihdon, niillä tuotetaan ne verotulot, joilla tämän maan mm. terveyskeskuspalveluita ylläpidetään. Työttömyysturvasta ja asumistuista nyt puhumattakaan. Rahaa ei voi vain painaa, eli raha ei kasva puussa, eikä sitä automaattisesti jakaa ole. Kyllä kansan pitää olla talkoissa, jos kansa palveluita haluaa. Tämä tuntuu olevan osalla kansalla Iso Musta Aukko.

Nyt niillä rahoilla kätevästi jotkut muut maat saavat rahaa tuottaa palveluita kansalle ja ne palvelut on meidän kansalta poissa. Kerron jo nyt, että seuraava hallitus joutuu tekemään lisää leikkauksia ja sitä seuraava vielä lisää. Tämän vuoksi jokainen keski-ikäinen joutuu enemmän omalla rahallaan omista vanhainkotipäivistä huolehtimaan. Leikkaukset eivät lopu, kun raha näyttää loppuvan. Leikkauksilla annetaan peruspalveluille tekohengityksen tapaista jatkoaikaa.

Oudointa on tuo iltapäivälehtien jakama asiakashyöty. Suomalaiset kaupat mainostavat heidän sivuillaan isoilla rahoilla ja silti kirjoitetaan uutisia, kuinka Aläräikkölän Paula säästää satasia joka vuosi ostamalla kaikki romppeet ulkomaisilta verkkokaupoilta. Voiko asiakasta enemmän munille potkaista, kun viereisellä sivulla yrittää suomalainen yritys saada näkyvyyttä omille palveluilleen?

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Asiakas on aina väärässä!

Asiakaslähtöisyys on mielenkiintoinen asia ajatella. Otsikon mukaista asiakaslähtöisyyttä on aina harrastanut verotoimisto. Mikäs se on asiakkaita huonosti kohdella, kun asiakas veronsa joutuu maksamaan tulevinakin vuosina.

Mulle Kesko Instituutissa opetettiin aikoinaan asiakaslähtöisyyden tarkoittavan asiakkaan tarpeiden huomioimista ja toiveiden toteuttamista. Googlailin piruuttani mitä tuo termi tarkoittaa nykyään. Eräällä sivulla määritelmäksi kerrottiin asiakaslähtöisyyden olevan sitä, että luodaan sellainen bisnes jota asiakas tarvitsee. Olen hieman sitä mieltä, että nyt on mennyt loistava liikeidea ja asiakaslähtöisyys sekaisin. Aloitetaanpa siis asiakaslähtöisyydestä kirjoittaminen yhtiöstä nimeltä Ansionsa Mukaan Oy.

Mielestäni meidän yhtiön liikeidea vastaa tuohon määritelmään nykyisestä asiakaslähtöisyydestä. Liikeideamme on tuottaa asiakkaallemme konkreettisesti lisää rahaa! Näkisin, että palveluitamme haluaa lähtökohtaisesti jokainen. Meidän mielestä tämä on kuitenkin loistava liikeidea, eikä asiakaslähtöistä toimintaa. Toiminnassamme asiakaslähtöisyyttä on se, että mikäli jollain on jo kulut kurissa ja sijoituksetkin tuottavat hyvin, emme ota häntä asiakkaaksi koska hän ei meitä tarvitse. Tällöin toimisimme liikeideaamme vastaan ja olisimme asiakkaalle vain rahareikä.

Yritysasiakas puolella jos antamamme säästövinkit kuluissa ja veroissa säästää asiakkaalle vaikka 10 000e vuodessa, hän tienaa useita tonneja vielä meidän palkkion jälkeenkin ja vieläpä vuodesta toiseen. Näin ollen emme myy palvelua, vaan olemme heidän tuottavin sijoitus! Yksityistalouksille kun myymme talousvalmennuksia, ei kyse ole 399e arvoisesta lipusta, vaan heidän elämänsä parhaasta sijoituksesta.

Jokainen tietää, että hyvässä taloudenhallinnassa lähtökohtaisesti tulojen tulee ylittää menot. Sen kuulemisesta ei kannata 399e maksaa. Mutta kuinka menoja pienennetään ja tuloja lisätään tekeekin asiasta mielenkiintoisen.

Muistatteko Perhe Wirtasen josta blogien kirjoittamisen vuosi sitten aloitin? Heillä oli lähtötilanne se, että sähkölasku oli vuodessa 3600 ja vesilasku vuodessa 1800. Lisälämmityksenä sähkölämmitteisessä 140 neliön omakotitalossa on takka, johon on ilmaiset polttopuut. Eli sähkö, vesi ja lämmitys yht 5400e/v. Kauhistelin tuota summaa, jossa kulut vuodessa on 38,57e per asuin neliö ja annoin vain muutaman säästövinkin. Kun tänään asiaa heiltä tarkistin, on kulutus tippunut n. 1800e vuodessa. Jos näistä muutamista neuvoista olisivat maksaneet 399e, olisi tuon sijoituksen tuotto ensimmäisenä vuonna ollut 1401e ja jatkossa 1800e/v elämänsä loppuun saakka. Jos vaikka lasketaan tuo säästö vaikka vain kymmenelle vuodelle tästä eteenpäin, niin kokonaissäästöksi tulee 19401e!

Kumpi Wirtasille tulee halvemmaksi? Hankkia maalämmitys osamaksulla, maksaen siitä vaikka kymmenen vuoden aikana 20 000e rahoituskuluineen, joka vastaavassa ajassa maksaa itsensä takaisin pienentyneellä lämmityskululla, vai 399e kurssista, joka säästää ilman ylimääräisiä hankintoja heille kymmenessä vuodessa 18 000e rahaa suoraan omalle tilille?

Toisessa pääsisivät kymmenessä vuodessa omilleen ja toisessa 45,1 kertaisesti rahat takaisin vastaavassa ajassa!

Aika jännä on yhtälö jos ei liikeideaamme ymmärrä, eli ei olisi valmis maksamaan satasia siitä, että tienaa varmasti kymmeniä tuhansia, mutta silti päättäisi säästää maksamalla kymmeniä tuhansia siitä, että ei välttämättä saa omiansa takaisin koskaan.

Kun isä Wirtanen kuuli, että meillä on 239 neliön sähkölämmitteisessä talossa vuoden sähkölasku siirtomaksut sisältäen 1396e ja lisäksi polttopuihin menee 360e vuodessa, hän antoi vinkin ilmoittautua Vattenfallin sähkönsäästö kisaan. Aattelin, että no käydäänpä tuonne pohjat iskemässä. Mutta kun kisan voittaa se, joka pudottaa eniten sähkölaskua, ei se joka pärjää pienimmällä määrällä, tilanne oli ”tehtävä mahdoton”. Voittaja oli pudottanut sähkölaskuaan yli 2000e vuodessa. Päätin luovuttaa, koska voittaminen vaatisi sen, että sähköyhtiö antaisi ilmaisen sähkön lisäksi yli 600e vuodessa…

Palataan vielä liikeideaamme, eli tuottaa asiakkaille lisää rahaa, niin kerrataan pari asiaa joissa voit laskea paljonko muutama niksi tuottaisi sinulle muutamassa asiassa. Meillä lämmitys, sähkö ja vesilaskut ovat yhteensä 2226e/ vuosi. Vertaa lukemaa oman taloutesi lukemaan ja jaa erotuksen summa sijoituksen 399e hinnalla, niin näet moninko kertaisesti optimitilanteessa voit rahasi takaisin saada jo ensimmäisenä vuotena. Opit vain ymmärtämään kokonaiskuvan, eli ketjureaktion jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja sen jälkeen ainoastaan normaali arjessa huolehdit vain siitä, että toimit kannattavasti, eli ajattelet.

Eräällä perheellä, joka osallistuu lauantaina 25.11 järjestettävään koulutukseen, on yllämainitut kulut lähtökohtaisesti terveellä pohjalla. Parisataa neliöisen talon kustannukset ovat 3112e/v. Summaa on jo vaikeampaa pudottaa, mutta väitän että putoaa. Lisäksi taskuilla kävijöitä kotitalouksilla riittää, joten neuvoja tulee muistakin menoista. Ei ne heidän suuret tulot heistä rikkaita tee, vaan se paljonko niistä onnistuvat jättämään heille työskentelemään. Tämän asiakkaan tapauksessa veikkaan, että 399e arvoinen sijoitus tuottaa kaikessa toiminnassa 1200e säästöä jokaisena vuotena heidän elämänsä loppuun saakka. Vuoden päästä tiedän vastauksen. Mutta jo nyt tiedän, etteivät vastaavaa tuottoa sijoitetulle pääomalle saa millään investoinnilla.

Ei kustannusten pudottamiseen välttämättä tarvitse investoida tonneja tai jopa kymmeniä tuhansia. Muutama satanen riittää.

Tee elämäsi tuottavin sijoitus ja ilmoittaudu kurssille. Kurssin ensimmäinen osa siis lauantaina 25.11 klo 14-17 ja kurssi jatkuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Kurssilla opit miksi säästääkseen koivuhalkoja ostava köyhtyy ja paljon paljon muuta tutkittua juttua.

Asiakaslähtöisyyttä on asiakkaan tarpeiden tyydyttäminen ja kenelle ei lisäraha kelpaa, se valehtelee.

 

Nyt ei lähde!

Menneen viikon aikana olen todistanut yhtiökumppaneille ihmismielen erilaisuuden. Kaikkia ei voi auttaa. Viime viikolla morsiammeni julkisti vuorokauden etuajassa faktoihin perustuvan kirjoitukseni Björn Wahlroosista omana kirjoituksenaan omalla facebook sivullaan. Lopputulos oli kuten ennakoin: Paljon samaa mieltä olevia, valtaosa ei mielipidettään ilmoita ja pieni osa on erimieltä faktojen kanssa, tiukasti omasta mielipiteestään kiinni pitäen. ”Nalle on paskajätkä” on pelkkä mielipide. Helppoa kun ei tarvitse ajatella, eikä perustella. Riittää että ”Nalle on paskajätkä”…

Toisilla taas faktat muodostavat mielipiteen. Kun arvonnassamme ilmaisen koulutuksen saaneita on ollut yhteydessä, olen kaikille kertonut miksi nyt on hieman kiire aloittaa, eli mitä maailmassamme tulee tapahtumaan ja miksi. Mihin tämä johtaa niillä jotka eivät näe ympärilleen ja mihin heillä, jotka tämän tajuavat ja tähän varautuvat. Oli mielipide kuulijalla ollut millainen tahansa ennen meidän puhelua, niin minun mielipiteeni perustelut tulevaisuudesta muodosti kuulijalle uuden faktan. Tuli kyselyjä ”paljonkos maksaa, että voin ottaa puolison ja lapsetkin mukaan koulutukseen?”

Eräs voittaja oli todella innoissaan voitosta ja tuumasi, että aivan ”jännittää” nähdä mitä tämä tuo tullessaan. Samaan aikaan myös hävettää, koska nyt blogeistani on tajunnut, että olisi voinut vuosien saatossa kiinnittää huomiota muuhunkin, kuin saada talolaina maksettua ja hieman säästöjä tilille. Tuossapa ei ole mitään hävettävää! Hän ei ole tehnyt mitään väärin, eikä mitään tarvitse hävetä. Ei rahan käsittelyssä ole oikeaa eikä väärää tyyliä. Kaikki riippuu siitä, mitä tavoittelee. Erilaiset toimintamallit johtavat erilaiseen lopputulokseen. Kaikki haisemaan laittaen ei koskaan voi vaurastua, mutta se ei tuossa mallissa ole tavoitteenakaan. Häpeän sijaan tämän voittajan tulee poksauttaa Champagnepullo auki, koska ennemminkin pitää nauttia voittajafiiliksestä, jos on huomannut haluavansa enemmän. Tuo huomio yhdistettynä koulutukseen tulee antamaan enemmän, joten hävettävää ei todellakaan ole.

Tällä viikolla lehdet ovat pullistelleet juttuja meidän ”rikkaista köyhistä”, eli ihmisistä joilla ei 5000e palkkakaan elämisen kuluihin riitä, eikä loppujen lopuksi tässäkään ole mitään hävettävää. Kun huomaa, että asian voi muuttaa niin kuoharit auki vaan!

Oli elämänsä viettänyt miten vaan, hyvin tai hyvin huonosti, on sen muuttaminen mahdollista aina. Se on kuin pokeriturnauksen pelaaminen, eli strategia tulee muuttua oman tilanteen ja sen mukaan, mitä ympärillä milloinkin tapahtuu. Turnausta ei voita se joka voittaa turnauksen suurimman potin, vaan se joka voittaa viimeisen potin!

Tämän päiväinen kirjoitus on näemmä sitten sellainen sillisalaatti, että päätin pitää pienen tauon kirjoittamisen kanssa. Ajatus pitää taas saada tätä juttua palvelevaksi, joten lokakuun lopulla viimeistään seuraavat.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Sotakorvauksia saatana!

Eipä ole turhaan tullut useissa eri käänteissä puolustettua Björn Wahlroosia. Tuo vasemmistolaisen kansan ”saatanan sika” se vaan pölli Nordean Ruotsin valtiolta tuomaan verotuloja Suomeen rikkomatta yhtäkään lakia. Tästä hyötyvät eniten juuri nämä suomalaiset veronmaksajat, jotka taas pääosin moittivat tätä älyttömän rikasta Nallea.

Nyt jumalauta loppuu se oman typeryyden todistelu! Tämän viikkoisen tapahtuman jälkeen kun mulle joku naukuu jotain Nallesta, pieksän hänet ihan omin pienin, mutta hennoin kätösin. Syyte tulee pahoinpitelystä, mutta tuomio korkeintaan ruoskimisesta, joten sakoilla selviän. Mielestäni tästä kannattaa maksaa jo viihdearvon vuoksi, aivan kuten joku maksaa elokuvissa käymisestä viihdyttääkseen itseään. Saatan jopa saada korvauksia, koska syyte pahoinpitelystä voidaan tässä tapauksessa katsoa törkeäksi herjaksi!

Kysymys kuuluu tässä Nordean kaappauksessa, että oliko tämä Nallella strategiana alusta loppuun? Niin määrätietoistelta toiminta vaikuttaa. Selataanpa hieman historian kirjoja ja etsitään Nallen tekemiä virheitä.

90-luvun laman aikana useat valtion päämiehet lounastivat pankkiiri Wahlroosin kanssa. Näin he saivat näkemyksiä taloudesta oikealta talouden asiantuntijalta. Kun synkimmässä lamassa Nalle kutsuttiin eduskuntatalolle pitämään esitelmä kuinka talous hänen mielestään saataisiin kääntymään, Nalle kertoi ettei teillä ole muuta vaihtoehtoa kuin laskea markka kellumaan. Väite oli niin naurettava, että kuulijat eli valtionpäämiehet nauroivat ääneen. Kun jossain tv-haastattelussa haastateltiin valtionvaraministeri Viinasta, oli toimittaja esittänyt väitteen, että: ”te aiotte laittaa markan kellumaan Nallen neuvoa kuunnellen!” Viinanen oli tämän kiistänyt ja toimittaja oli esittänyt muutaman kymmenentuhannen markan vetoa asiasta! Voiko valtionvarainministeri kieltäytyä, koska silloinhan hän paljastaisi suunnitelman ja syntyisi paniikki Markoista? Pakko lyödä kättä päälle ja viikon päästä tuli uutinen markan päästämisestä kellumaan. IHANA TOIMITTAJA! Paskan puhumisesta kuuluu maksaakin ja tämä on paras esimerkki minkä tiedän, miten on salailusta pistetty maksamaan. Markan kelluttaminen sai karmeita aikaan, mutta Suomi pelastettiin. Nalle rules!

2000-luvun alkupuolella valtionvaraministeri Sauli Niinistö rupesi puuhaamaan Nallen osaamista valtion kassan eteen. Valtio osti Nallen Investointipankkiiriliike Mandatumin osaksi Sampopankkia, jonka johtajaksi Nalle sopimuksen mukaan astui. Kun Niinistö myöhemmin astui Presidenttiehdokkaaksi, olivat useat muistelemassa Salen virhettä maksaa niin paljon Nallen pankista, että tuollaista paukapäätä ei pidä Presidentiksi päästää. Ovatkohan nuo koskaan kuulleet sanaa sijoitus missään yhteydessä? Varmasti valtio maksoi ylihintaa, mutta ylivoimainen osaaminen maksaa. Jatketaan tarinaa ja mietitään onko Sale osannut ennakoida Nallen osaamisen valtionkirstun lihottamiseksi?

Noin kymmenen vuotta sitten Sampo myi pankkiliiketoiminnan Danske Bankille melko hulppealla neljän miljardin kauppasummalla. Tätäkin kauhisteltiin, että Nalle teki tällä Sammolle rahaa suurien osinkojen maksamista varten, koska hän sai aikoinaan kauppasumman Sammon osakkeina ja näin olisi oma lehmä ojassa. ”Ahne sika se on, etten minä sitä paremmin sano”… Pankkiliiketoiminnan myynnin ajoitus ei olisi voinut olla parempi, koska taisi olla vuosi myöhemmin, kun maailmanlaajuinen pankkikriisi laukesi Amerikassa. Sampo ei tässä menettänyt euroakaan, koska yhtiöllä ei enää ollut pankkiliiketoimintaa. Osasiko Nalle nähdä miten Amerikan pankkimalli tulee päättymään? En tiedä mutta eräässä kirjassa Nalle tästä jutteli siihen malliin, että epäilen tapahtuman ennakoineen.

Sampo säästi neljä miljardiansa, joilla alkoi haalia ruotsalaisen Nordean osakkeita todella huokealla hinnalla. Olihan pankkikriisi pudottanut pankkiosakkeiden hintoja reilusti. Ruotsin valtion suurelta osalta omistama Nordea oli aikoinaan haalinut eri vaiheiden jälkeen Suomesta KOP:in ja SYP:in riekaleet. Kun vuosikymmenen vaihteen tienoilla Ruotsin valtio ilmoitti halunsa myydä omistuksensa Nordeasta, oli olemassa taho jolla oli tukevasti käteistä taseessa. Tuo yhtiö oli Sampo. Sampo haali yli viidenneksen Nordean osakekannasta ja osinkojen siirto Ruotsista Suomeen alkoi todenteolla. Suomen valtiohan omistaa Sammosta n.12% eli noilla prosenteilla laskettuna noin 2,5% Nordean vuotuisista osingoista päätyy Suomen valtion eduksi. SYP ja KOP palautettiin kätsästi takaisin. Kiitos Nalle!

Vuonna 2011 Nallesta tuli Nordean hallituksen puheenjohtaja ja Nalle on ilmeisen kärsivällisesti odottanut, että Ruotsin hallitus on riittävän ”typerä” ja nyt on aika laittaa sotakorvaukset lopulliseen maksuun. Kun Suomessa on typerä perintövero, on Nalle tehnyt omat ratkaisunsa verosuunnitelussa ja siirtänyt kirjansa Ruotsiin, jotta suojaa perillisiään liialliselta verotukselta. Kun Ruotsin nykyinen hallitus on sosialistikommunistinen, on siellä puhuttu ”rankaisuverosta” pankkeja kohtaan ja Nalle teki verosuunnittelussa Nordeasta SUOMALAISEN YHTIÖN! Kiitos Sipilä ja nykyhallitus siitä, että isolla yhtiöllä on kannattavaa siirtää kirjat ulkomailta Suomeen. Mitähän nuo hallitustyypit tarkoittavat kun he puhuvat kilpailukyvyn parantamisesta? Ikeaa odotellessa… Vaikka ei pidä vähätellä kuinka paljon uusia työpaikkoja Nordean pääkonttori Suomeen tuo, niin jokaisesta Suomessa verotettavasta Nordean tulosmiljardista tulevaisuudessa maksetaan yhteisöveroa Suomeen 200 000 000e (kaksisataamiljoonaa)! Vieläköhän ovat Tepot sitä mieltä, että Niinistö sai Suomen maksamaan liikaa Nallen Mandatumista tai, että Nalle kusetti Suomea siirtäessään kirjansa Ruotsiin??? Kyllä ovat, koska he eivät ajattele. Vaikka kukaan Wahlroos ei enää ikinä maksaisi veroa Suomeen, on Suomi voitolla rahallisesti Nallen tekojen seurauksissa.

Onneksi meidän hallituksessa ei ole valtaa niillä jotka ajattelevat, että ”tänne ette saatana tule vitun kapitalistit meitä riistämään”. Ruotsilla niitä on ja tässä on tulos. Ihan päällikkö kommentti Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtajalta Jonas Sjöstedtiltä toivottaessaan tervemenoa Nordealle: ”Itse olen jättänyt kyseisen pankin jo jonkin aikaa sitten”?!?!?! Eli jos olet valtionpäättäjänä vaihtanut henkilökohtaisesti toiseen pankkiin, ei Ruotsin valtiokaan tarvitse kyseistä pankkia ja sen tuomia miljardien kruunujen verotuloja!?!?!? ”No ei tarvi, kun se on ihan paska pankki. Määkin vaihoin toiseen pankkiin, kun se on niin paska!” Kauan eläköön demokraattiset vaalit ja omia näkemyksiään suoltavat puolueet! Ruotsin kansa on puhunut… Tuskin kannattaisi globaalisti ruveta valitsemaan ihmisiä ministereiksi kuten pörssiyhtiöissä valitaan hallitusjäseniä AMMATTITAIDON perusteella? Ei missään nimessä, koska silloin ei voisi Teppo eikä Alma päästä eduskuntaan!

Nyt vielä kysymys on noista sotakorvauksista, eli onko Nalle jo 70-luvun alussa päättänyt kostaa Ruotsille? Kun lätsä-Pekka Päivärinta hylättiin tuolloin Suomi-Ruotsi maaottelussa täydellä vääryydellä, saattoi tuo kommunismin petoksen uhriksi joutunut nuori Björn Wahlroos päättää antaa Ansionsa Mukaan niille, joiden pitää myös saada saman verran kuin menestyjienkin. Nallehan oli nuorena äärikommari ja koki aatteen pettäneen hänet, koska sillä, että joka kevät näytetään käänteiseltä tukkikuormalta ”punainen lippu edellä ja puupäät perässä” kovaan ääneen vaatien parempaa, ei hän ollutkaan menestystä kokenut, toisin kuten hänelle oli kotonakin uskoteltu. Nalle alkoi kapitalistiksi ja mielestäni hän päätti kostaa tuon kommariasenteen Ruotsin urheilun taholta. Hurreilla ei ollut 5000m juoksussa mitään mahdollisuuksia Päivärintaa kohtaan, joten hänet hylättiin, että muutkin voi menestyä! Tänä päivänä Suomi-Ruotsi kohtaamiset ovat lajissa kuin lajissa ”sotatantereita” ja Ruotsi ruukaa enemmän voittoja napata, mutta Nalle pisti sotakorvaukset maksuun kaikista koetuista vääryyksistä heti kerta heitolla.

Tällanen kaveri se ”saatanan Waalruussi” on. Jännää, ettei ole sosiaalisessa mediassa tuhansia jakoja joissa ylistetään Nallea. Odotellaan Joulukuuta kun uutisoidaan veronpalautuksia ja mätkyjä…

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Töihin meille?

”Ei se hunaja, vaan se hetki ennen hunajaa” – Nalle Puh. Talouskurssin infoviikko Rovaniemellä on nyt takana ja itse ainakin nautin joka hetkestä. Odottavan aika on ollut pitkä, mutta se kyllä palkittiin. Tuntuu tyhmältä, kun se mitä on kauan odottanut, onkin hetkessä ohi. Mutta olipas kerrassaan kivaa olla pitkästä aikaa ihmisten edessä kertomassa näkemyksiä ja vastailemassa kysymyksiin.

Väkeä olisin toivonut paikalle enemmän, mutta oletus oli että sangen pieni on se prosentti, joka on eri syistä valmis ottamaan neuvoa oman talouden hoidosta vastaan. Todennäköisyys tyhjille saleillekin oli olemassa, joten lopputulos on silti kiitettävä. Näkemykseni paikalla olleista on se, että jokainen heistä pärjää kuukausittaisilla tuloillaan ja haluavat viedä homman askeleen eteenpäin. Olisin hieman toivonut paikalle myös uusia Perhe Wirtasia, eli sellaisia joilla raha ei kuukausittain riitä. Heille tästä olisi vielä suurempi apu.

Luennolla olleille havainnollistin fläppitaululle piirtäen millainen uhka meillä on taloudessa muutaman vuoden sisällä tulossa ja miksi, olivat ilmeet jokaisella samanlaiset. Tämä nykyinen wituiks.fi kulutusjuhla saanee traagisen päätöksen. Varautumattomia, mutta silti velattomia yrityksiä kaatunee pilvin pimein ympäri maailmaa ja pahimmassa tapauksessa perheitä tulee asumaan kadulla meillä hyvinvointi suomessakin. Piirros kyllä sai jokaisen ymmärtämään, että Markon täytyy olla oikeassa, koska tuo kesken jäänyt piirros ei voi päättyä kuin huonosti, eikä lopputulemaa voi verrata esim 90-luvun lamaan. Kaavion voi piirtää loppuun tulevaisuudessa…

Ensimmäisessä koulutuksessa tulen heille kertomaan miten tuota vastaan voi suojautua ja kuinka sillä pieni joukko ihmisiä maailmassa tekee ison tilin. Kaikissa talouden muutoksissa pieni joukko ihmisiä tekee mittavan omaisuuden ja iso joukko maksaa heidän voitot. Näin tämä on aina mennyt ja näin tämä tulee aina menemään. Tässä tulevassa muutoksessa on todella tärkeää olla oikealla puolella aitaa.

Kun yleisöäni kuuntelin liittyen alkavaan valmennukseen, sai se minut viimeiseltä reissulta kotiin ajellessa miettimään suunnitelmani järkevyyttä. Suurin ongelma ei ollut koulutuksen hinta, vaan se onnistuuko jokaiseen koulutukseen pääsemään paikalle. Hinnasta jäi eräs pariskunta hienosti mieleen. Pois lähtiessämme perheen Pirkko kysyi oliko siinä, että maksaa koko vuoden etukäteen mahdollista saada perhelippua? Perhelippu tarkoitti tilannetta, jossa molemmat puolisot tulevat paikalle ja näin onnistuvat varmemmin tavoitteissaan, olemme valmiit kannustamaan määränpäähän pudottamalla aavistuksen hintaa. Perheen Pirkko jatkoi, että koska meitä kumpaakin tällainen kiinnostaa, niin ei ole järkeä säästää rahaa siten, että vain toinen meistä tulee paikalle. Yhdessä opimme enemmän. Juuri näin ja tietenkin vuosilippuunkin leivottiin perhealennus. Tuon perheen asenteessa tulee muuten Ansionsa Mukaan, siitä ei ole pienintäkään epäselvyyttä. Eikä siinäkään häviä mitään, että puolisot tekevät asioita yhdessä.

Tuo ongelma päästä jokaiseen kerran viikossa tapahtuvaan koulutukseen pisti minut sitten eilen illalla pakkaamaan suunnitelman visusti roskapussiin jonka hautasin naapurin Pelargoniapenkkiin, josta kaivan sen esiin vain tarpeen vaatiessa. Syntyi idea viikonloppukoulutuksesta. Kerran kuussa viikonloppu Rovaniemellä kolmen kuukauden ajan ja saamme tämän nippuun näinkin? Aloittaisimme klo 10 ja lopettaisimme klo 19 la ja su, sekä välissä lakisääteiset tauot ja ruokatunti…Äkkiä näkisin, että on helpompaa löytää kolme viikonloppua kalenterista vapaaksi, kuin se että pääsee 25-30 kertaa pariksi tunniksi paikalle tiistai iltaisin? Tämä tuo myös meille kustannustehokkuutta tilavuokrien ja matkakulujen suhteen ja näin pystymme pudottamaan hintaa! Jos oppien soveltaminen heti omaan elämään olisi aiemmallakin hinnalla tehnyt kurssista vähintäänkin ”ilmaisen”, nyt siitä jääkin heti voittoa. SIPO% kasvaa. (SIPO%=sijoitetun pääoman tuottoprosentti).

Jos tässä oikein kauniisti pyydän, saisinko nämä koulutukseen tulossa olevat ihmiset liittymään sellaiseen asiakaspaneliin? Laittaisitte mulle mailia tai soittoa ja rakennettaisiin teitä kuunnellen sellainen paras mahdollinen systeemi? Voin kiitoksena vaivannäöstä antaa vinkkejä kurssien jälkeenkin/ tarjota jollakin kaffetauolla kierroksen tai pari… Jos jotain paikalla ollutta kiinnostaa työskentely Ansionsa Mukaan Oy:llä, niin sellainenkin idea keskiviikko iltana syntyi myös, joka avaa työpaikan hakuun. Tästä jos on kiinnostusta kuulla enemmän, niin samoilla menetelmillä se onnistuu, eli maililla ja puhelimella. Puhelimella voi muuten lähettää nykyään mailejakin…

Otetaan siis lyhyt aikalisä aloituksen suhteen ja mietitään porukalla teille helpoin ja tietenkin myös halvin vaihtoehto. Siitä syntyneellä mallilla me sitten jatkamme tulevaisuudessa uusien asiakkaiden kouluttamisia.

Aikoinaan jossain blogissani kyselin missä päin Suomea haluaisit tällaista koulutusta saada, eli missä kiinnostuneita asuu, ei Keminmaalta ”löytynyt” kiinnostuneita. Nyt olikin komea yllätys kun Rovaniemelle oli Keminmaalta ajeltu! Nyt laajennetaan karttaa sekä tajuntaa! Keminmaalta lähtee auto Rovaniemelle jokaiseen koulutukseen, eli jos haluat koulutukseen osallistua, niin kyytissä pääsee kulkemaan. Otan enemmän kuin mielelläni kyytiin vaikka Kemiläisenkin.

Tästä se alkaa!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Raha ratkaisee?

Meillä on paljon rahaan liittyviä sanontoja. Valtaosa niistä kuitenkin on rahattoman puolustuksia. Raha ratkaisee tarjouskilpailussa, mutta nykyisessä yhteiskunnassa valtaosalla raha ei ratkaise mitään, vaan se luo lisää rahaongelmia. Mitäs tuo ukko taas horisee? Velkaantuminen on nykyään helppoa ja tavallista, eli ostetaan etukäteen ja mietitään maksua myöhemmin. Näin toimii yli puolet meidän keskiluokasta. Mikäli he saavat palkankorotuksen, eivät he ole tottuneet maksamaan sillä nopeammin velkojaan pois, vaan tottumusten mukaan he lähtevät ostoksille. Nyt palkankorotuksen turvin raha riittää uuteen kuukausierään ja voidaan hankkia jotain kivaa uutta.

”Raha ei tee onnelliseksi” on kumma väite. Tuon kuulee yleensä ”naama norsunvitulla” olevalta viiskymppiseltä naiselta, joka on läpi elämänsä odottanut, että saisi jostain vähän lisää rahaa. (Pankin Alma) Naama on vinossa siksi, kun kukaan ei ole vieläkään tullut ylimääräistä antamaan. Mutta kun naama on vinossa, ei ihminen ole onnellinen. Herääkin pieni ilkeys kysässä, että:” raha huoletko sinut on noin onnelliseksi saanut?” Haluaisin nähdä sen ihmisen, joka tilin tultuaan saa kaiken välittömästi sileäksi ja loppukuu on yhtä juhlaa ja iloa kun saa olla vapaa ylimääräisen rahan tuomasta paineesta. Sellaista ei ole. Rahaton pessimisti puolustautuu tällä kommentilla.

”Raha ei ole tärkeää”, on outo kommentti. Hyvää loppuelämää erakkona metsässä, käpyjä ja marjoja syöden! Mä en ymmärrä tuota sanontaa, koska raha on elämisen väline. Kokeileppa elää kuukausi ilman yhtään kolikkoa. Rahattoman pessimistin puolustus!

”Raha on kaiken pahan alku ja juuri” on varsinaisen hauskasti sanottu. Tätä käytetään usein silloin, kun joku on syyllistynyt rikokseen, jossa tavoitteli taloudellista hyötyä, jäi kiinni ja joutui vankilaan. ”Aijaijai, raha se teki siitäkin ahneen…” RAHATTOMUUS SE PISTI RIKOKSELLA RAHAA HANKKIMAAN! Rahattomuus lisää rikollisuutta piste.

”Rahaa saa tulla ja sitä saa mennä, mutta sen ei saa antaa tehdä pesää”. Tämä on mun suosikki kommentti, koska pappani viljeli tätä. Mummu ei koskaan kuulemaansa kommentoinut. Mummu teki hiljaa papalta tietämättä siivoajan palkalla miljoonan markan (n.170 000e) sijoitusvarallisuuden, josta ei kyllä tiennyt kukaan muukaan. Tämä selvisi vasta mummun kuoleman jälkeen. Papalle raha ei tehnyt pesää, koska hän oli näkemyksensä vanki. Mummuni on mulle legenda, koska hän todisti sen, ettei rahan tekeminen rahaa vaadi. Siivoajan palkalla!

”Raha ei ole kaikki kaikessa”, on taas kommentti joka pitää paikkansa. Jotta aikaan saannoksistaan raha-asioissa voi nauttia, tarvitsee myös terveyden tuomaa pitkää ikää. Jotta voi aidosti olla onnellinen aikaan saannoksistaan, tarvitaan ympärille ihmisiä joiden kanssa tämä onni voidaan jakaa. Tällä tarkoitan perhettä, parisuhdetta ja hyviä ystäviä.

”Joka kuuseen kurkoittaa, se katajaan kapsahtaa” tarkoittaa sitä, että ”älä suotta yritä rikastua, ei susta ole siihen. Teppokin yritti ja muistatko kuin kävi?” Tästä Varapuulta Mikko Sjögren totesi: ”Joka EI kuuseen kurkoita, viettää siinä vittumaisessa katajassa koko ikänsä.”

Viimeisestä vertauksesta tullaan siihen, että elämäsi on loppuun saakka sellaista kuin nytkin, mikäli teet asiat loppuelämäsi ajan samalla lailla. Mikäli elät jo unelmiesi elämää, älä missään nimessä mene muuttamaan siitä yhtään mitään! Sen sijaan, että meille koulussa opetettaisiin manageroimaan meidän kassavirrat ja kuinka elämässä vaurastutaan, meille kyllä vanhemmat, kaverit ja työkaverit opettavat kuinka rahasta pitää ajatella. Jotkut osaavat omalla esimerkillään antaa tosin hyviäkin neuvoja, mutta valtaosa neuvojista suoltaa yllämainittuja esimerkkejä, joiden käyttö kertoo aukottomasti heidän taloudellisen tilanteen. Samalla he kertovat itselleen, että ”näin on ihan hyvä” eikä muutosta voi tulla, koska toimintamalli ei voi muuttua. Ajatuksemme ohjaavat toimintaamme.

Uusi koulutuksemme lähetstyy. Varmasti useat jotka ovat kertoneet työkavereilleen tai ystävilleen aikovansa osallistua, ovat joutuneet kuuntelemaan kommenteja siitä, kuinka rahat menevät hukkaan ja ite en ainakaan menisi! No kaikkia ei voi auttaa ja on jokaisen oma asia olla tulematta. Minä tiedän miksi joku noin sanoo. Hänellä ei ole rahaa tällaisesta yhtään maksaa ja mikäli kaveri onnistuukin kurssin kautta vaurastumaan, tämä Teppo on hänelle kateellinen. Siksi hän ”estää” sinua osallistumasta. Minä kutsun tällaisia vaarallisiksi tuttaviksi, koska he jarruttavat muiden ihmisten elämän laatua. Ihmiset jotka käyttävät paljon Ei sanaa kommenteissaan, eivät yleensä saa paljoa aikaiseksi, eivät kehity, eivät omista positiivisia iloisia ystäviä, eivätkä halua muidenkaan onnistuvan. Näitä kannattaa varmaan kuunnella ja omaan elämään kerätä? Nämä Tepot kyllä tietävät mihin rahaa kannattaa käyttää. Korkoihin, viivästyskorkoihin, lainojen hoitokuluihin yms. jotka entistä enemmän Teppoa köyhdyttävät. Iso osa ihmisistä on valmiimpia kokoajan maksamaan lisää rahaa rahan menettämisestä, kuin käyttämään rahaa siihen, että oppivat pitämään sitä enemmän itsellään ja kuinka se laitetaan töihin. Tämä johtuu valtaväestön ajattelumallista, joita kirjoituksen alussa mietiskelin.

Mikäli mietit tulemista kurssille ja ajattelet, että käydään katsomassa mitä tapahtuu, annan sinulle neuvon ilmaiseksi. Säästä rahasi ja jätä tulematta. Me haluamme sinne sellaisia, joita me voimme todellakin auttaa. Meidän träkki heissä ketä on tavalla tai toisella autettu,  on täysi sadan prosentin onnistuminen. Tuon träkin me haluamme säilyttää, jolloin asiakas tienaa läpi elämänsä rahaa sillä, että kertaalleen maksoi meille. Sijoitustoimintaa jos mikä!

Mieti kotona nykyistä tilannettasi ja tiedosta se, että aiemman kaltainen toiminta johtaa vastaavaan tilanteeseen tulevaisuudessa. Mikäli olet rahallisesti turvassa vaikka tulot huomenna loppuisivatkin loppuelämäsi ajaksi, säästä rahasi sillä et meitä tarvitse. Mikäli haluat muuttaa elämäsi hieman turvallisemmaksi tai jopa taloudellisesti riippumattomaksi ja PÄÄTÄT SEN TEHDÄ, tule kurssille. Mikäli sinun rahatilanne on sellainen, ettei yksinkertaisesti ole rahaa tulla vaikka haluaisitkin ja vaikka kuinka päättäisit onnistua, tule ilman muuta kurssille. Ne rahat vaan nyt pitää kaivaa jostain esiin.

Jokainen yksityinen autettavamme on luonnollisestikin joskus kokeneet tilanteen, jossa omat rahat hädin tuskin riittävät. Jollain on erinäköisiä pikkuvelkoja liikaa, tai jopa joitain kymmeniä tonneja ulosotossa. Neuvojeni perusteella nämä ovat oppineet rahasta lisää ja rahat riittävät nyt paljon paremmin, tai maksoivat/ maksavat velkansa uskomattoman nopeasti pois. Sen jälkeen he rakentavat opetusteni perusteella sijoitussalkkua. He ovat päättäneet onnistua, kuuntelevat ja tekevät. On ilo katsella heidän ilmeitään nykyään, kun ”valo” on löytynyt lopullisesti. (Ei näy norsunvittua ei)

Tämä kurssi tuottaa hintansa pomminvarmasti takaisin sinulle, joka päätät ottaa raha-asioissa paremmin pärjäämisen välttämättömäksi osaksi elämää!

Sinä elät omaa elämääsi ja nillittäjä Tepot omaansa!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Miksi opiskella?

Mikä sinusta tulee isona jos opiskelet kokiksi? Entä jos opiskelet asianajajaksi? Tai lääkäriksi, tai opettajaksi, tai prosessinhoitajaksi, tai kirjanpitäjäksi? Entä jos opiskelet vaurastumista?

Nokkelalla kielioppi otsikolla aloitetaan tänään. Varmasti opiskelu kannattaa, mutta mikä sinusta tulee ”isona” on eri asia. En ole nähnyt tilastoja, mutta vakaa uskomus on se, että vähemmän tutkintoja suorittaneista on tullut enemmän taloudellisesti menestyneitä ihmisiä. Syy tähän on mielestäni se, että he ovat joutuneet miettimään miten saada rahaa, jotta selviävät elämästä. Kun joutuu paljon ajattelemaan ovat ajatukset ”avoimia” ja syntyy oivalluksia.

Viime viikonloppuna oli lehdessä juttu 43 vuotiaasta Henry Aflekt nimisestä sällistä, joka on monimiljonääri ja elää mukavaa elämää Espanjassa. Henry oli yläasteen jälkeen keskiarvolla 6,2 mennyt ammattikouluun lukemaan autoasentajaksi ja oli jättänyt koulun kesken. Tätä hän piti pelastuksenaan, koska ilman sitä päätöstä hän todennäköisesti tänään työskentelisi autoasentajana… Tuossa ei ole todellakaan mitään pahaa. Sairaanhoito-oppilaitos kouluttaa ihmistä työskentelemään sairaanhoitajana ja poliisiopisto poliisina. Henry oli vaan sitä mieltä, että hän olisi jämähtänyt kahdeksasta neljään hommaan ja painisi tänä päivänä taloudellisten huolien kanssa. Näin tämä menee. Koulumme opettaa ammattiin. Oma koulutukseni K-kauppias antoi vankan opetuksen siitä, miten kauppaa pyöritetään menestyksekkäästi. Olen huomannut myös sen, ettei sekään koulu opettanut miten omaa elämää pyöritetään menestyksekkäästi.

Bill Gates, Steve Jobs ja joukko muita tuntemiani pienyrittäjiä kuuluvat joukkoon, jossa menestys on tehty ilman koulutusta käytännössä yhtään mihinkään. En itseasiassa tunne yhtään yrittäjää, joka olisi korkeasti koulutettu ja menestynyt. Tiedän paljon ihmisiä joilla on suuri palkka, mutta en ketään sellaista joka olisi tästä syystä taloudellisesti riippumaton, eli eivät tarvitsisi yhtään palkkaa enää ikinä. Toki syy voi olla kuten kirjassa Millionaire next door kerrottiin, ettei näitä voi tunnistaa. 90% amerikkalaisista miljonääreistä elävät aivan tavallista ja vaatimatonta elämää lähiössä käytetyllä autolla ajellen. Sama kirja kertoi myös, että 90% amerikkalaisista hyvätuloisista asuu prameasti hienostoalueella ja ajelevat uudella Ferrarilla. Erona näillä on vain taloudellinen riippumattomuus. Ferrarikuski tarvitsee palkan kuukausittain loppuelämänsä ajan, että voi osamaksut hankinnoista hoitaa. Eiköhän tuo suhde ole globaalistikin aivan sama kuin Amerikassa.

Henry Ford on mainio esimerkki. Teille jotka olette pullossa asuneet elämänne, niin tiedoksi, että hän perusti nimensä mukaisen automerkin ja toi auton ihmisten elämään. Kuka tiesi sen, ettei Henry tiennyt autoista ja siihen liittyvästä tekniikasta mitään? Hän ei osannut rakentaa, saati korjata autoa! Hän keksi vision uudenlaisesta tyylistä siirtyä paikasta toiseen. Hän perusti yhtiön ja palkkasi töihin sellaisia jotka osaisivat toteuttaa hänen visionsa. Kerran kun sen aikaiset median Tepot kokoontuivat tenttaamaan herra Fordin tietotaitoa esittäen kysymyksiä auton tekniikasta, Ford kutsui aina jonkun insinöörin vastaamaan. Tarinan mukaan nämä Tepot olivat suolanneet Henryn siitä, ettei hän tiedä mitään autotekniikasta ja näin ollen hän ei voi rakentaa autoja. Tähän herra Ford oli vastannut, että:”en rakenna autoja. Olen perustanut autotehtaan ja siitä minun kuuluu tietää. Olen osannut palkata sellaisia insinöörejä töihin, jotka ymmärtävät visioni. En ymmärrä mitään autotekniikasta, mutta silti rakennutan autoja niin paljon, että kun ne laitetaan jonoon, se jono kiertää maailman ympäri”. Henry oli semisti väärässä, koska todennäköisesti jo Ford Mustang mallin rakennetut avoautot riittävät jonoon laitettuna kiertämään maailman ympäri. Suuri unelma pisti tekemään töitä ja tavoite ylittyi brutaalisti!

Miksi kukaan näistä palkatuista insinööreistä ei itse kehittänyt autoa? Heidän ei tarvinnut miettiä kuten Henry Fordin piti. Heillä oli korkea koulutus ja sitä kautta mahdollisuus vakituiseen työhön ja säännölliseen tuloon. Henryllä ei ollut. Hän joutui todellakin miettimään miten selviäisi elämästään, koska ilman koulutusta hän ei saisi hyvää työpaikkaa! Tämä on muuten varmasti se syy, mikäli on totta, että kouluttamattomista on tullut enemmän taloudellisia menestystarinoita kuin koulutetuista. Pitää muistaa, että myös vankilat ja hautausmaat ovat täynnä kouluttamattomia ihmisiä, eli kyllä koulutus elämästä helpomman tekee. Ideana on saada sinut miettimään sitä, ettei palkan tuoma raha sinusta yksin menestyjää tee. Ajatusmallisi määrittelevät tarinasi.

Läpi maailman historian on vaurastuminen ollut kaikkien saatavilla ja se on tehty samoilla lain alaisuuksilla kuten tänäänkin. Läpi maailman historian jotkut ovat ajatelleet asiaa ja sitä kautta onnistuneet paremmin kuin ne, joilla ”on jo kaikki hyvin”, eikä heidän ole tarvinnut mokomaa ajatella. Koskaan, ei ikinä, eikä missään ole ollut koulua joka opettaisi ihmisiä ymmärtämään, että ammatti ja oma elämä ovat kaksi eri asiaa. Ne liittyvät toisiinsa, mutta ammatti ja koulutus eivät ratkaise oman elämän taloudellista vakautta. Miksi meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa on velkaneuvonnoissa yhtä lailla lääkäreitä ja asianajajia asiakkaina, kuin kouluttamattomia pitkäaikaistyöttömiä? Mietippä sitä.

Opiskelu muuttaa elämäsi. Jos olet opiskellut sähkömieheksi ja lähdetkin poliisikouluun, elämäsi muuttuu varmasti toisenlaisen ammatin myötä. Jos alat opiskella taloudenhallintaa ja vaurastumista, elämäsi muuttuu varmasti ilman ammatinvaihtoa! Jos haluat olla varakas ja raha huolista vapaa, ei kannata hommata uutta ammattia. Silloin kannattaa opetella vaurastumista. Näin sinulla on työkalut tehdä itsestäsi varakas ammattiin katsomatta. Se ei ole yhteiskunnan eikä työnantajan tehtävä sitä sinulle tehdä. Se on sinun tehtävä aivan itse ja se on vielä loppupeleissä uskomattoman helppoa. Sinulla ei tarvitse olla tilillä tänään yhtään rahaa ja silti se on helppoa. Vaikka velkaantuisit joka kuukausi lisää, suunnan muutos on helppoa. Itseasiassa ylläkerrotuista syistä se on jopa helpompaa silloin, kun rahojen riittävyyden kanssa joutuu hieman painimaan 🙂

Sitä saa mitä opiskelee!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

Ähäkutti nillittäjille!

Viime viikon(kin) kirjoituksessa ihmettelin, miksi me emme enää ajattele. Olemme samaa mieltä jokaisesta uutisotsikosta yms. emmekä enää ollenkaan ajattele asioiden hyviä puolia toisesta kulmasta, saati niiden otsikoiden totuus perää. Tänään kerron teille kuinka tämä aiheuttaa sen, että tämä väestö ei huomaa ympärillään olevia mahdollisuuksia, koska eivät kyseenalaista mitään. Jos kaikki ”talousviisaat” Tepot nillittäessään olisivat oikeassa, heillä varmaan menisi muita paremmin talousasioissa. Koska ovat samassa ”suossa” muiden kanssa, niin he eivät ole oikeassa piste.

Kun 2014 osakeyhtiöiltä perittävä yhteisövero pudotettiin lukemasta 24,5% prosenttiin 20% alkoi varsinkin vasemmisto huutamaan, kuinka tämä tuhoaa Suomen talouden. Onpa siitä kirjoitettu kirjakin, jossa lasketaan kuinka paljon enemmän veroeuroja suomeen tulisi, jos näitä ”riistäjiä” rankaistaisi 50% verolla. Kirja tosin jätti kertomatta mitä tapahtuisi, jos verotuksella hirtettäisiin työnantajat… Kun tieto veronpudotuksesta tuli, ”huusin hurraata”, koska olin sitä mieltä, että tällä saadaan meidän talous kääntymään. Kun tiettyjen puolueiden edustajat ovat vaalien alla vaahdonneet mediassa siitä, kuinka tällä rampautettiin talous, niin olen käytännössä ääneen huutanut, että:” NO VOI HELEVETIN POSTILAATIKKO! EI NE MUUTOKSET SALAMANA TULE! JOKAISEN NAAMA LEHTEEN JOKA SUA ÄÄNESTÄÄ!” Yrittäjälläkin menee ensimmäinen tilikausi huomata tuloksensa kasvu, eli vasta ensimmäisen vuoden jälkeen nähdään vaikutus tuleville vuosille. Itse odotin että viiden vuoden päästä alkaa tapahtumaan ja lujaa.

Kun veroa pudotettiin, sillä hidastettiin yritysten siirtyminen ulkomaille. Tämä tuotannon siirto ulkomaille on globaalissa tietoyhteiskunnassa aina mennyt näin ja tämä tulee aina menemään näin. Tilanne on aivan yhtä oikein kuin se, että palkansaaja voi itse päättää mistä kaupasta käy ostamassa perunansa. Edellistä hahmottaakseni otetaan esimerkki, jossa yritys on asiakas ja valtio kauppa jossa yritys asioi: Jos joku ruokakauppias Teppo päättää pistää tuloksen kuntoon ja tuplaa kaikkien tuotteidensa hinnat, käytkö tässä tuplasti kalliimmassa kaupassa asiakkaana? Et käy, eikä käy kukaan muukaan ja Teppo menee konkurssiin. Jos joku valtio päättää laittaa tuloksensa kuntoon tuplaamalla hintansa, eli perimänsä verot, asiakkaat eli yritykset ottavat viereisen kaupan eli valtion jossa on halvempi asioida. Tämä kauppa eli valtio menisi konkurssiin, koska siellä ei enään kukaan loisi uusia työpaikkoja, joista saadaan verotuloja. Kun tavallinen ihminen nillittää sitä, että yritykset pakenevat korkeaa verotusta, on se verrannollisesti sama, kuin se, että he itse pakenevat kalliista ruokakaupasta halvempaan piste. Vieläkin meidän yhteisövero on niin korkea, ettei Suomi houkuttele ulkomaisia yrityksiä rekisteröimään toimintaansa Suomeen. Niille jotka ovat sitä mieltä edelleen, että vain korkealla verotuksella pärjätään heitän mietinnäksi, kuinka huonosti menee Monacolla? Sehän on ns. veroparatiisi.

Verotuksen historiaa on tutkittu verojen synnystä saakka ja tutkimustulos on aina sama: Verot tuhoavat kehityksen! Kestävää kehitystä saadaan aikaiseksi vain verotuksen systemaattisella laskemisella. Tässä puhutaan tuloverosta, ei käyttöverosta. Lyhyesti tämä johtuu siitä, että ihmisille jää enemmän rahaa käyttöön, jolloin he käyttävät enemmän yrittäjien palveluita. Näin yritystoiminta on kannattavampaa ja yritys joutuu palkkaamaan lisää väkeä töihin. Lisäksi valtioiden hallinnoissa istuu pääasiassa aivan tavallisia ihmisiä, ei rahamaailman huippuammattilaisia. Näin ollen pankin Alma joka ei osaa omaa talouttaan hoitaa, hänelle annetaan valtion verotulot ”hoidettavaksi”. Juu, varmaan on osaavissa käsissä… Jos valtiovaltaan pyrkii Björn Wahlroos, häntä ei äänestetä kun hän on riistäjä, eikä menestynyt rahamaailman ammattilainen…

Yhteisöverosta oli tuore juttu Kauppalehdessä, kuinka valtiolla SIPILÄN AIKANA on positiivinen ongelma, kun yhteisöveroa kertyy reilusti odotettua enemmän. Budjetoituna on 3,3miljardia ja nyt näyttää siltä, että kertymä tulee ylittämään 4miljardia tänä vuonna. Se on poijaat yli 700 000 000 kolikkoa enemmän kuin mitä on budjetoitu. Vastaa muuten 47 000 keskivertopalkkalaisen tuloverokertymää… Tämä muutos siis jo kolmessa vuodessa. Eikä tuo edes riitä koko verokertymäksi. Yhteisöveron kasvu kertoo yritysten parantuneesta taloustilanteesta, koska pienemmällä prosentilla maksetaan enemmän euroja. Tämä tarkoittaa suurta kasvua myös arvonlisäverossa, eikä tuo kehitys luonnollisesti tule ilman uusia työpaikkoja, joka tarkoittaa lisää tuloverokertymää.

Lisäksi tämä tarkoittaa mahdollisuutta tehdä investointeja enemmän tulorahoitteisesti. Vähemmän velkaa, enemmän kannattavuutta ja yhteiskunta pärjää paremmin yllä mainitusta syistä. Pörssiyhtiöt rahoittaakseen investointejaan järjestävät usein osakeanteja, jolla saadaan lisäraha kokoon. Sitten myöhemmin tulee hyvä tulos ja ilmoitetaan, että yhtiö aloittaa omien osakkeiden takaisin osto-ohjelman. Silloin nillitetään lehdessä, että miksi kasvaneella tuloksella ei makseta ”jätkälle” enemmän nyt kun siihen olisi varaa? Uutista somessa jakavat nillittäjät pitävät pörssisijoittamista huijarihommana, jossa sisäpiirikaupoilla ahneet siat rikastuvat. Itseasiassa nillittäessään eivät ymmärtäneet tätä pörssiyhtiön tiedottamista ja menettivät sisäpiiritiedolla saatavana olevan tuoton! Miksi yhtiö haluaa ostaa omia osakkeita takaisin? Aivan varmasti vain ja ainoastaan siksi, että näkevät tulevaisuuteen kuinka tämä osakeannilla rahoitettu uusi investointi tulee lisäämään tuottoa! Miksi ne sitten paljastivat tämän tiedon? Koska laki määrää tällaisista strategiamuutoksista kerrottavan. Näin vältytään siltä, että vain johtajat tietävät ja sillä tienaavat, joka olisi sisäpiiririkos. Menestyvä ajattelumalli tämän uutisen kuultua menee siten, että nyt on kiire ostamaan noita osakkeita. Menestyvä ajattelumalli ei myöskään tuumaa informaation ymmärrettyä, että ”juu pitäis ostaa, mutta ei ole rahaa”, vaan siinä tuumataan, että ”miten mun pitää nyt toimia, että saan nopeasti rahaa ostamiseen?”

Nyt kun taloudessamme SIPILÄN AIKANA on selkeä käänne tapahtunut, Petteri Orpon sanoin ”nyt pitää olla malttia, eikä alkaa rahaa jakamaan uusiin tukiin. Sillä pitää nyt katkaista velkaantuminen”. Voi kun tämä ajattelu saataisiin monistettua päättäjiin niin Arkadianmäellä, kuin kaupunkien ja kuntien valtuustoissakin. Hieman en tuohon luota, sen verran pessimistinen olen koska ”pankin Alma ja nillittäjä Teppo” on äänestetty meidän kirstua hoitamaan.

Viikolla oli juttua lehdessä myös siitä kuinka Paavo Lipponen nosti vuosina 2009-2013 osinkoa yhtiöstään maksamatta lainkaan veroja, niin nillitys oli somessa valtava. Sadat nolot ihmiset olivat valmiita laittamaan Paavon linnaan. Kuka kiinnitti huomiota siihen, että kyseisinä vuosina listaamattomien yhtiöiden osingot olivat VEROVAPAITA! Tämä ei tarkoita, että niitä VOI NOSTAA VEROTTOMANA vaan sitä, että niistä EI VOI LAIN MUKAAN MAKSAA VEROA! Verolaki on myös Paavolle sama kuin muille. Jos veroja kiertää, joutuu talousrikoksesta oikeuteen. Eikä edes Paavo voi lain mukaan maksaa osingoistaan enempää veroa kuin mitä laki sallii! Kaikille niille jotka olisivat ”valmiit” maksamaan enemmän veroa, heitän haasteen: Älä toimita verokorttia työnantajalle, jolloin hänen on pakko pidättää sinulta 60% veroa. Olet valtion todellinen hyväntekijä VUODEN AJAN. Ensi vuonna sinulta pidätetään taas 60% mutta verottajan on VEROLAIN MUKAAN palautettava edellisenä vuonna liikaa maksamasi verot sinulle takaisin. Tällöin toisesta vuodesta eteenpäin veroa menee todellisuudessa vain se mitä laki sallii. Maksat edelleen palkastasi ylimääräistä, mutta edellisen vuoden ylimääräiset tulevat palautuksena takaisin. Kun viimein koittaa vuosi, ettet tienaa yhtään, saat silti edelliseltä vuodelta palautuksia. Eka vuonna hävisit ylimääräisessä verossa rahaa ja viimeinen vuosi toi tilanteen vuosikymmenien jaksossa täydelliseen tilanteeseen.

Lipposen Paavo nosti osinkoa sen verran verovapaana, kuin mitä lain puitteissa pystyi tekemään. Lipponen ei ole rikollinen. Nyt Lipponen maksaa osingoistaan 7,5% veroa, joka menee nykyisen verolain mukaan. Lisäksi Paavokin yrittäjänä maksaa arvonlisäveroa ja yhteisöveroa sitä mukaa, kuin liiketoiminnan kehitys vaatii. Mutta mutta: Paavo ei sittenkään osaa verosuunnittelua, vaikka iltapäivälehti näin väittääkin. Hän nosti palkkaa 117 000e vuodessa ja tästä muuten vero on 51%, eli antoi helevetisti tippiä valtiolle. Jos hän osaisi verosuunnittelun, hän nostaisi palkkaa vain 30 000e, osinkoa kuten nytkin ja lopun erotuksen nettoansioihin ylimääräisenä osinkona. Näin hän saisi netto-osingosta ja nettopalkasta koostuvan summan tililleen muutaman kymppitonnin halvemmalla. Vuosien saatossa satoja tuhansia euroja köyhdyttää yhtiötään tarpeettomasti. En ymmärrä kuin taas kansa meni iltapäivälehden tarkka-ammuntaan, jossa he tiesivät miten kansa saadaan hereille uutisoimalla väärin ja näin paljon klikkauksia uutiselle ja sitä kautta paljon mainostajia ”suosittuun lehteen”. Otsikko kuului ”Lipposten perheyritys osaa verosuunnittelun” joka on täysi vale! Maksavat liikaa veroja. Johdanto kuuluu ”Paavo Lipponen (sd) nosti konsulttiyhtiöstään osinkoja 55 000 euroa maksamatta osingoistaan veroja. Nyt Lipponen maksaa osingoistaan 7,5% veroa”, joka on täysi fakta. Nykyään osingosta pidätetään tiettyyn rajaan saakka 7,5% veroa ja jutussa kyllä kerrotaan että tuosta vuosien aikana nostetut 55 000e olivat tuolloin verovapaita! Eikö tämä kansa ajattele mitä lukevat, vai eikö enää lueta muuta kuin nuo markkinointiotsikot!? PYYTÄKÄÄ SAATANA NILLITTÄJÄT PAAVOLTA ANTEEKSI, KOSKA PAAVO MAKSAA ENEMMÄN VEROJA KUIN OLISI LAIN MUKAAN OLLUT PAKKO! Varmuuden vuoksi johdannossa tuotiin esille Paavon puolue Sd, jotta kansa innostuisi lisää siitä, että sosiaalidemokraatitkin huijaavat. Menestyvä ajattelumalli taas kertoisi juttuun perehdyttyään, että tuo puolue ei osaa hoitaa raha-asioita, eivätkä näin ollen kuulu valtion kirstun vartioiksi.

Jos olet ollut mukana tuossa ”some raivossa” eli jakanut jonkun Tepon jaon, mene ja kiskaise Teppoa turpaan koska hän jakaa virheellistä informaatiota ja poista Teppo kaverilistalta. Ensimmäinen askel kohti menestyvää ajattelumallia on tuolloin otettu.

Marxilaisuus nostaa edelleen päätään kun kansa puhuu rahasta ja veroista. Jos Marxilaisuus olisi ostoittautunut toimivaksi, emme tarvitsisi yhtään yrittäjää ja kaikilla menis valtavan hienosti. Aamulla kalaan ja illalla jaetaan saalis… Eiköhän tuossakin joskus Teppoa vituta aina muille onkia affenia ja tästä sikeäisi liiketoiminta. Tällöin olisi lausuttu kapitalismin syntysanat ja Teposta tulisi ahne sika…

Olin ehdolla kevään kunnallisvaaleissa ja yksi työttömyysturvaa nostava ihminen tuli vaalitilaisuudessa juttelemaan. Hän sanoi, ettei äänestä minua koska olen kapitalisti ja hän on vassari. Vastasin, että; ”sitä suuremmalla syyllä juuri sinun pitäisi minua äänestää. Jonkun toiminnan täytyy nimittäin luoda rahat, joita valtio sinulle jakaa” ja annoin mainostikkuaskin äänestysnumerolla hänelle. Törmäsin vielä päivän aikana muutamaan kertaan häneen ja kysyin joko tulit järkiisi? Ei kuulemma minua äänestä, joten toinen tikkuaski mukaan. Joka kerta kysyin onko järkiintynyt ja hän vastasi, ettei aio minua äänestää ja joka kerta annoin tulitikkuaskin. Viimeisellä kerralla hän sanoi, että hänellä on jo niitä paljon, eikä tarvi niitä lisää, eikä äänestä mua. Vastasin, että: ”näin tämä maailma toimii. Kapitalismi jakaa ja sosialismi ottaa vastaan ymmärtämättä mistä vastikkeeton materia ilmestyi kuin itsestään. Täällä 98% paikalla olijoista on utelemassa kuka lupaa heille tulevaisuudessa nykyistä enemmän, ilman että heidän tarvitsee itse tehdä mitään? Nyt sinulla on tikkuja porukasta eniten, joten aatteesi mukaan sinun tulee ne muiden kanssa jakaa ja sulla poika loppuu muuten tikut kesken. Tällöin pidät ne itselläsi ja sinusta tuli riistäjä! Ajatus tässä on sulle se, että jos haluat jatkossakin jotain tekemättä saada, et voi äänestää sitä ryhmää joka on jakamassa samoja perunoita sun kanssa, vaan sitä ryhmää joka perunat jakoon tuottaa”. Joskus on kiva opettaa kunnolla.

Tämä kyseenalaistamattomuus on uskomatonta nykypäivänä. Miksi KOP pankilla oli aikoinaan orava logona? a) orava on kiva elukka b) se näytti logossa hyvältä c) orava sopii pankille logoksi, koska orava on säästäväinen. Se ei vedä kesän käpyjä kerralla sulattamoon ottaen ihmisistä mallia ja yritä saada valtiota elättämään häntä talvella, kun on silloin hivenen tiukilla… Jos meillä olisi ydinase, kummalle antaisit laukaisimen hallintaan? Oravalle vai Tepolle?

Yksi rikkaiden salaisuus on se, että he KYSEENALAISTAVAT saamansa informaation. Menestyvä ajattelutapa osaa ajatella kuullun ja luetun taakse, löytävät rivien välistä viisauden jolla tekevät itse menestyksensä. Kun Teppo sanoo kahvihuoneessa tai Alma pankissa, että nyt kannattaa ostaa Nokian osakkeita, kun sen hinta on murto-osa parhaista päivistä, aika moni menee ostamaan. He eivät kestä sitä, että varsinkaan Teppo pääsisi sanomaan, että: ”miks et ostanu vaikka neuvoin, koska nyt se on jo 10% noussu”? Menestyvät ajattelevat hiljaa, että no ei ole kyllä bisneskään samalla mallilla kuin parhaina vuosina, joten voisiko se korreloida nykyistä hintaa? He miettivät mitä tämä maailma on tulevaisuudessa, eli mikä on SE juttu? He spekuloivat faktoja, jossa kansa iäköityy ja helppojen kerrostaloasuntojen kysyntä tulee siksi lisääntymään. Väkiluku lisääntyy, joten uusia asuntoja tarvitaan enemmän. Tämän vuoksi loppuu rakentamiselta pinta-ala, joten rakennuksia pitää tehdä korkeammaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että iäkkäiden ihmisten on vaikea rappusia kulkea niin korkealle. Sitten alkaa mietintä,olisiko sellaista yhtiötä joka pystyisi helpottamaan vanhusten pääsyä kattohuoneistoon ja mielellään siten, että olisi maailmassa alallaan vähintään toiseksi suurin… Jos löytyy, niin sitten vaan tunnuslukujen kimppuun tarkistamaan, miten yhtiö toimii muuten sijoituksena.

Kun vuonna 2009 Björn Wahlroos astui Sammon hallituksen puheenjohtajaksi omistaen tolkuttoman nipun Sammon osakkeita, jotka oli saanut osana kauppahintaa myydessään aivan itse tyhjästä perustamansa investointipankkiiriliikkeen valtiolle, alkoi mediassa ja sitä kautta somessa nillitys Nallen osingoista. 6 miljoonaa euroa! Järjetön summa, eikä maksa edes veroja! No kyllähän tuosta yli sadan keskiverto veronmaksajan verran meni veroja maksuun, mutta silti. Menestyvä malli ajatteli, että: ”voi helevetin helevetti. Mites tämä äijä on asemansa saavuttanut ja mitä tekee tulevaisuudessa? Se omistaa ite helevetisti johtamansa yrityksen osakkeita, joten eiköhän kasva osingot tulevaisuudessa ja ne kun eivät voi kasvaa jos tulos ei kasva! Nyt ostoksille!” ja fillarilla pankkiin ostamaan Sampoa niin paljon kuin rahat riittää. Jos menestyvässä ajattelumallissa ei ole rahaa ostaa, siinä ei voivotella ettei ole rahaa, vaan mietitään miten tekisin nopeasti lisää rahaa. 8-v myöhemmin osakkeiden arvo on kasvanut 350% ja osinkoeurot 190%. Tänä päivänä tämä menestyvä ajattelija saisi osinkoa vuodessa 25% hankintahinnasta jonka sijoitti vuonna 2009 sen lisäksi, että sijoituksen arvo ilman osinkoja on 4,5 kertaistunut. Sitten he huomaisivat sen, että Nalle johtaa myös UPM-Kymmene nimistä yhtiötä, jossa osinko ja kurssikehitys ovat samaa luokkaa kuin Sammossa. Myös Nordea kuuluu Nallen näppeihin, mutta sen tuloksella vaurastuu emäyritys, eli Sampo. Silti senkin arvo on noussut 60% ja osinko 150%… Ja valtaväestö jakaa iltapäivälehden KARMEAA uutista tältä vuodelta, kun Nalle saa jo yli 20 000 000e vuodessa osinkoa… Miksi et aikoinaan kyseenalaistanut kuten menestyvät tekivät? Ei kannata olla kaikkien kanssa samaa mieltä. Se tarkoittaa menetettyjä mahdollisuuksia ja niihin mukaan lähteminen tulevaisuudessa voi olla jo myöhäistä.

Kun sitten lehdessä on uutinen: ”Muistisairas huonokuntoinen vanhus eksyi metsään-löytyi myöhemmin hyväkuntoisena” valtaväestö ajattelee, että onpas helpottava tieto… Menestyvä malli ajattelee, että jos tuo uutinen on tosi, voidaan laittaa SOTEUUDISTUS UUTEEN SELVITYKSEEN! Vanhusten terveydenhuollosta voi tuolloin leikata rahaa muuhun terveydenhuoltoon, koska meidän metsä parantaa vanhukset.

Tänään perjantaina lööpissä lukenut ”Kesä jatkuu pitkälle elokuuhun” voidaan pistää toimituksen piikkiin. Päätoimittaja voisi sanoa toimittaja Jarkolle, että;”Jarkko pitää sitten tänä viikonloppuna liimatuubin visusti kiinni. Katos jos on kesä mennyt sumussa, niin lienee paikallaan tarkentaa, että olemme jo pitkällä elokuuta menossa!”

Jos haluat parantaa taloudellista tilannettasi, kaikki alkaa ajattelusta. Ajattelumallin muuttaminen on ensimmäinen askel. Jos sitä et ota, älä odota muutostakaan. Tulevaisuus on samanlainen kuin se, mitä olet menneisyydessäsi saanut tähän päivään mennessä aikaiseksi. Idiotismin määritelmähän on se, että tehdään kaikki kuten ennenkin ja odotetaan toisenlaista lopputulosta. Tietty toiminta johtaa aina samaan lopputulokseen kuin ennenkin. Aina.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy