Kaikki kirjoittajan Marko Vuorinen artikkelit

Asiakas on aina väärässä!

Asiakaslähtöisyys on mielenkiintoinen asia ajatella. Otsikon mukaista asiakaslähtöisyyttä on aina harrastanut verotoimisto. Mikäs se on asiakkaita huonosti kohdella, kun asiakas veronsa joutuu maksamaan tulevinakin vuosina.

Mulle Kesko Instituutissa opetettiin aikoinaan asiakaslähtöisyyden tarkoittavan asiakkaan tarpeiden huomioimista ja toiveiden toteuttamista. Googlailin piruuttani mitä tuo termi tarkoittaa nykyään. Eräällä sivulla määritelmäksi kerrottiin asiakaslähtöisyyden olevan sitä, että luodaan sellainen bisnes jota asiakas tarvitsee. Olen hieman sitä mieltä, että nyt on mennyt loistava liikeidea ja asiakaslähtöisyys sekaisin. Aloitetaanpa siis asiakaslähtöisyydestä kirjoittaminen yhtiöstä nimeltä Ansionsa Mukaan Oy.

Mielestäni meidän yhtiön liikeidea vastaa tuohon määritelmään nykyisestä asiakaslähtöisyydestä. Liikeideamme on tuottaa asiakkaallemme konkreettisesti lisää rahaa! Näkisin, että palveluitamme haluaa lähtökohtaisesti jokainen. Meidän mielestä tämä on kuitenkin loistava liikeidea, eikä asiakaslähtöistä toimintaa. Toiminnassamme asiakaslähtöisyyttä on se, että mikäli jollain on jo kulut kurissa ja sijoituksetkin tuottavat hyvin, emme ota häntä asiakkaaksi koska hän ei meitä tarvitse. Tällöin toimisimme liikeideaamme vastaan ja olisimme asiakkaalle vain rahareikä.

Yritysasiakas puolella jos antamamme säästövinkit kuluissa ja veroissa säästää asiakkaalle vaikka 10 000e vuodessa, hän tienaa useita tonneja vielä meidän palkkion jälkeenkin ja vieläpä vuodesta toiseen. Näin ollen emme myy palvelua, vaan olemme heidän tuottavin sijoitus! Yksityistalouksille kun myymme talousvalmennuksia, ei kyse ole 399e arvoisesta lipusta, vaan heidän elämänsä parhaasta sijoituksesta.

Jokainen tietää, että hyvässä taloudenhallinnassa lähtökohtaisesti tulojen tulee ylittää menot. Sen kuulemisesta ei kannata 399e maksaa. Mutta kuinka menoja pienennetään ja tuloja lisätään tekeekin asiasta mielenkiintoisen.

Muistatteko Perhe Wirtasen josta blogien kirjoittamisen vuosi sitten aloitin? Heillä oli lähtötilanne se, että sähkölasku oli vuodessa 3600 ja vesilasku vuodessa 1800. Lisälämmityksenä sähkölämmitteisessä 140 neliön omakotitalossa on takka, johon on ilmaiset polttopuut. Eli sähkö, vesi ja lämmitys yht 5400e/v. Kauhistelin tuota summaa, jossa kulut vuodessa on 38,57e per asuin neliö ja annoin vain muutaman säästövinkin. Kun tänään asiaa heiltä tarkistin, on kulutus tippunut n. 1800e vuodessa. Jos näistä muutamista neuvoista olisivat maksaneet 399e, olisi tuon sijoituksen tuotto ensimmäisenä vuonna ollut 1401e ja jatkossa 1800e/v elämänsä loppuun saakka. Jos vaikka lasketaan tuo säästö vaikka vain kymmenelle vuodelle tästä eteenpäin, niin kokonaissäästöksi tulee 19401e!

Kumpi Wirtasille tulee halvemmaksi? Hankkia maalämmitys osamaksulla, maksaen siitä vaikka kymmenen vuoden aikana 20 000e rahoituskuluineen, joka vastaavassa ajassa maksaa itsensä takaisin pienentyneellä lämmityskululla, vai 399e kurssista, joka säästää ilman ylimääräisiä hankintoja heille kymmenessä vuodessa 18 000e rahaa suoraan omalle tilille?

Toisessa pääsisivät kymmenessä vuodessa omilleen ja toisessa 45,1 kertaisesti rahat takaisin vastaavassa ajassa!

Aika jännä on yhtälö jos ei liikeideaamme ymmärrä, eli ei olisi valmis maksamaan satasia siitä, että tienaa varmasti kymmeniä tuhansia, mutta silti päättäisi säästää maksamalla kymmeniä tuhansia siitä, että ei välttämättä saa omiansa takaisin koskaan.

Kun isä Wirtanen kuuli, että meillä on 239 neliön sähkölämmitteisessä talossa vuoden sähkölasku siirtomaksut sisältäen 1396e ja lisäksi polttopuihin menee 360e vuodessa, hän antoi vinkin ilmoittautua Vattenfallin sähkönsäästö kisaan. Aattelin, että no käydäänpä tuonne pohjat iskemässä. Mutta kun kisan voittaa se, joka pudottaa eniten sähkölaskua, ei se joka pärjää pienimmällä määrällä, tilanne oli ”tehtävä mahdoton”. Voittaja oli pudottanut sähkölaskuaan yli 2000e vuodessa. Päätin luovuttaa, koska voittaminen vaatisi sen, että sähköyhtiö antaisi ilmaisen sähkön lisäksi yli 600e vuodessa…

Palataan vielä liikeideaamme, eli tuottaa asiakkaille lisää rahaa, niin kerrataan pari asiaa joissa voit laskea paljonko muutama niksi tuottaisi sinulle muutamassa asiassa. Meillä lämmitys, sähkö ja vesilaskut ovat yhteensä 2226e/ vuosi. Vertaa lukemaa oman taloutesi lukemaan ja jaa erotuksen summa sijoituksen 399e hinnalla, niin näet moninko kertaisesti optimitilanteessa voit rahasi takaisin saada jo ensimmäisenä vuotena. Opit vain ymmärtämään kokonaiskuvan, eli ketjureaktion jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja sen jälkeen ainoastaan normaali arjessa huolehdit vain siitä, että toimit kannattavasti, eli ajattelet.

Eräällä perheellä, joka osallistuu lauantaina 25.11 järjestettävään koulutukseen, on yllämainitut kulut lähtökohtaisesti terveellä pohjalla. Parisataa neliöisen talon kustannukset ovat 3112e/v. Summaa on jo vaikeampaa pudottaa, mutta väitän että putoaa. Lisäksi taskuilla kävijöitä kotitalouksilla riittää, joten neuvoja tulee muistakin menoista. Ei ne heidän suuret tulot heistä rikkaita tee, vaan se paljonko niistä onnistuvat jättämään heille työskentelemään. Tämän asiakkaan tapauksessa veikkaan, että 399e arvoinen sijoitus tuottaa kaikessa toiminnassa 1200e säästöä jokaisena vuotena heidän elämänsä loppuun saakka. Vuoden päästä tiedän vastauksen. Mutta jo nyt tiedän, etteivät vastaavaa tuottoa sijoitetulle pääomalle saa millään investoinnilla.

Ei kustannusten pudottamiseen välttämättä tarvitse investoida tonneja tai jopa kymmeniä tuhansia. Muutama satanen riittää.

Tee elämäsi tuottavin sijoitus ja ilmoittaudu kurssille. Kurssin ensimmäinen osa siis lauantaina 25.11 klo 14-17 ja kurssi jatkuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Kurssilla opit miksi säästääkseen koivuhalkoja ostava köyhtyy ja paljon paljon muuta tutkittua juttua.

Asiakaslähtöisyyttä on asiakkaan tarpeiden tyydyttäminen ja kenelle ei lisäraha kelpaa, se valehtelee.

 

Nyt ei lähde!

Menneen viikon aikana olen todistanut yhtiökumppaneille ihmismielen erilaisuuden. Kaikkia ei voi auttaa. Viime viikolla morsiammeni julkisti vuorokauden etuajassa faktoihin perustuvan kirjoitukseni Björn Wahlroosista omana kirjoituksenaan omalla facebook sivullaan. Lopputulos oli kuten ennakoin: Paljon samaa mieltä olevia, valtaosa ei mielipidettään ilmoita ja pieni osa on erimieltä faktojen kanssa, tiukasti omasta mielipiteestään kiinni pitäen. ”Nalle on paskajätkä” on pelkkä mielipide. Helppoa kun ei tarvitse ajatella, eikä perustella. Riittää että ”Nalle on paskajätkä”…

Toisilla taas faktat muodostavat mielipiteen. Kun arvonnassamme ilmaisen koulutuksen saaneita on ollut yhteydessä, olen kaikille kertonut miksi nyt on hieman kiire aloittaa, eli mitä maailmassamme tulee tapahtumaan ja miksi. Mihin tämä johtaa niillä jotka eivät näe ympärilleen ja mihin heillä, jotka tämän tajuavat ja tähän varautuvat. Oli mielipide kuulijalla ollut millainen tahansa ennen meidän puhelua, niin minun mielipiteeni perustelut tulevaisuudesta muodosti kuulijalle uuden faktan. Tuli kyselyjä ”paljonkos maksaa, että voin ottaa puolison ja lapsetkin mukaan koulutukseen?”

Eräs voittaja oli todella innoissaan voitosta ja tuumasi, että aivan ”jännittää” nähdä mitä tämä tuo tullessaan. Samaan aikaan myös hävettää, koska nyt blogeistani on tajunnut, että olisi voinut vuosien saatossa kiinnittää huomiota muuhunkin, kuin saada talolaina maksettua ja hieman säästöjä tilille. Tuossapa ei ole mitään hävettävää! Hän ei ole tehnyt mitään väärin, eikä mitään tarvitse hävetä. Ei rahan käsittelyssä ole oikeaa eikä väärää tyyliä. Kaikki riippuu siitä, mitä tavoittelee. Erilaiset toimintamallit johtavat erilaiseen lopputulokseen. Kaikki haisemaan laittaen ei koskaan voi vaurastua, mutta se ei tuossa mallissa ole tavoitteenakaan. Häpeän sijaan tämän voittajan tulee poksauttaa Champagnepullo auki, koska ennemminkin pitää nauttia voittajafiiliksestä, jos on huomannut haluavansa enemmän. Tuo huomio yhdistettynä koulutukseen tulee antamaan enemmän, joten hävettävää ei todellakaan ole.

Tällä viikolla lehdet ovat pullistelleet juttuja meidän ”rikkaista köyhistä”, eli ihmisistä joilla ei 5000e palkkakaan elämisen kuluihin riitä, eikä loppujen lopuksi tässäkään ole mitään hävettävää. Kun huomaa, että asian voi muuttaa niin kuoharit auki vaan!

Oli elämänsä viettänyt miten vaan, hyvin tai hyvin huonosti, on sen muuttaminen mahdollista aina. Se on kuin pokeriturnauksen pelaaminen, eli strategia tulee muuttua oman tilanteen ja sen mukaan, mitä ympärillä milloinkin tapahtuu. Turnausta ei voita se joka voittaa turnauksen suurimman potin, vaan se joka voittaa viimeisen potin!

Tämän päiväinen kirjoitus on näemmä sitten sellainen sillisalaatti, että päätin pitää pienen tauon kirjoittamisen kanssa. Ajatus pitää taas saada tätä juttua palvelevaksi, joten lokakuun lopulla viimeistään seuraavat.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Sotakorvauksia saatana!

Eipä ole turhaan tullut useissa eri käänteissä puolustettua Björn Wahlroosia. Tuo vasemmistolaisen kansan ”saatanan sika” se vaan pölli Nordean Ruotsin valtiolta tuomaan verotuloja Suomeen rikkomatta yhtäkään lakia. Tästä hyötyvät eniten juuri nämä suomalaiset veronmaksajat, jotka taas pääosin moittivat tätä älyttömän rikasta Nallea.

Nyt jumalauta loppuu se oman typeryyden todistelu! Tämän viikkoisen tapahtuman jälkeen kun mulle joku naukuu jotain Nallesta, pieksän hänet ihan omin pienin, mutta hennoin kätösin. Syyte tulee pahoinpitelystä, mutta tuomio korkeintaan ruoskimisesta, joten sakoilla selviän. Mielestäni tästä kannattaa maksaa jo viihdearvon vuoksi, aivan kuten joku maksaa elokuvissa käymisestä viihdyttääkseen itseään. Saatan jopa saada korvauksia, koska syyte pahoinpitelystä tässä tapauksessa voidaan katsoa törkeäksi herjaksi!

Kysymys kuuluu tässä Nordean kaappauksessa, oliko tämä Nallella strategiana alusta loppuun, sillä niin määrätietoistelta toiminta vaikuttaa. Selataanpa hieman historian kirjoja ja etsitään Nallen tekemiä virheitä.

90-luvun laman aikana useat valtion päämiehet lounastivat pankkiiri Wahlroosin kanssa. Näin he saivat näkemyksiä taloudesta oikealta asiantuntijalta. Kun synkimmässä lamassa Nalle kutsuttiin eduskuntatalolle pitämään esitelmä kuinka talous hänen mielestä saataisiin kääntymään, Nalle kertoi ettei teillä ole muuta vaihtoehtoa kuin laskea markka kellumaan. Väite oli niin naurettava, että kuulijat eli valtionpäämiehet nauroivat ääneen. Kun jossain tv-haastattelussa haastateltiin valtionvaraministeri Viinasta, oli toimittaja esittänyt väitteen, että te aiotte laittaa markan kellumaan Nallen neuvoa kuunnellen! Viinanen oli tämän kiistänyt ja toimittaja oli esittänyt muutaman kymmenentuhannen markan vetoa asiasta! Voiko ministeri kieltäytyä, koska silloinhan hän paljastaisi suunnitelman ja tulisi paniikki Markoista? Pakko lyödä kättä päälle ja viikon päästä tuli uutinen markan päästämisestä kellumaan. IHANA TOIMITTAJA! Paskan puhumisesta kuuluu maksaa ja tämä on paras esimerkki minkä tiedän, miten on valehtelusta pistetty maksamaan. Markan kelluttaminen sai karmeita aikaan, mutta Suomi pelastettiin. Nalle rules!

2000-luvun alkupuolella valtionvaraministeri Sauli Niinistö rupesi puuhaamaan Nallen osaamista valtion kassan eteen. Valtio osti Nallen Investointipankkiiriliike Mandatumin osaksi Sampopankkia, jonka johtajaksi Nalle sopimuksen mukaan astui. Kun Niinistö myöhemmin astui Presidenttiehdokkaaksi, oli useat muistelemassa Salen virhettä maksaa niin paljon Nallen pankista, että ei pidä tuollaista paukapäätä presidentiksi päästää. Ovatkohan nuo koskaan kuulleet sanaa sijoitus missään yhteydessä? Varmasti maksoivat ylihintaa, mutta ylivoimainen osaaminen maksaa. Jatketaan tarinaa ja mietitään onko Sale osannut ennakoida Nallen osaamisen lihottaa valtionkirstua?

Noin kymmenen vuotta sitten Sampo myi pankkiliiketoiminnan Danske Bankille melko hulppealla neljän miljardin kauppasummalla. Tätäkin taas kauhisteltiin, että Nalle tällä teki rahaa suurien osinkojen maksamista varten, koska hän sai aikoinaan kauppasumman Sammon osakkeina ja näin on oma lehmä ojassa. ”Ahne sika se on, etten minä sitä paremmin sano”… Pankkiliiketoiminnan myynnin ajoitus ei olisi voinut olla parempi, koska taisi olla vuosi myöhemmin, kun maailmanlaajuinen pankkikriisi laukesi Amerikassa. Sampo ei tässä menettänyt euroakaan, koska yhtiöllä ei enää ollut pankkiliiketoimintaa. Osasiko Nalle nähdä miten Amerikan pankkimalli tulee päättymään? En tiedä mutta eräässä kirjassa Nalle tästä jutteli siihen malliin, että epäilen ennakoineen tapahtuman.

Sampo säästi neljä miljardiansa ja alkoi haalia ruotsalaisen Nordean osakkeita todella huokealla hinnalla. Olihan pankkikriisi pudottanut pankkiosakkeiden hintoja reilusti. Ruotsin valtion suurelta osalta omistama Nordea oli aikoinaan haalinut eri vaiheiden jälkeen Suomesta KOP:in ja SYP:in riekaleet. Kun vuosikymmenen vaihteen tienoilla Ruotsin valtio ilmoitti halunsa myydä omistuksensa Nordeasta, oli olemassa taho jolla oli tukevasti käteistä taseessa. Tuo yhtiö oli Sampo. Sampo haali yli viidenneksen Nordean osakekannasta ja osinkojen siirto Ruotsista Suomeen alkoi todenteolla. Suomen valtiohan omistaa Sammosta n.12% eli noilla prosenteilla laskettuna noin 2,5% Nordean vuotuisista osingoista päätyy Suomen valtion eduksi. SYP ja KOP palautettiin kätsästi takaisin. Kiitos Nalle!

Vuonna 2011 Nallesta tuli Nordean hallituksen puheenjohtaja ja Nalle on ilmeisen kärsivällisesti odottanut, että Ruotsin hallitus on riittävän ”typerä” ja nyt on aika laittaa sotakorvaukset lopulliseen maksuun. Kun Suomessa on typerä perintövero, on Nalle tehnyt omat ratkaisunsa verosuunnitelussa ja siirtänyt kirjansa Ruotsiin, jotta suojaa perillisiään liialliselta verotukselta. Kun Ruotsin nykyinen hallitus on sosialistikommunistinen, on siellä puhuttu ”rankaisuverosta” pankkeja kohtaan ja Nalle teki verosuunnittelussa Nordeasta SUOMALAISEN YHTIÖN! Kiitos Sipilä ja nykyhallitus siitä, että isolla yhtiöllä on kannattavaa siirtää kirjat ulkomailta Suomeen. Mitähän nuo hallitustyypit tarkoittaa kun ne puhuu kilpailukyvyn parantamisesta? Ikeaa odotellessa… Vaikka ei pidä vähätellä kuinka paljon uusia työpaikkoja Nordean pääkonttori Suomeen tuo, niin jokaisesta Suomessa verotettavasta Nordean tulosmiljardista tulevaisuudessa maksetaan yhteisöveroa Suomeen 200 000 000e (kaksisataamiljoonaa)! Vieläköhän on Tepot sitä mieltä, että Niinistö sai Suomen maksamaan liikaa Nallen Mandatumista tai että Nalle kusetti Suomea siirtäessään kirjansa Ruotsiin??? Kyllä ovat, koska eivät ajattele. Vaikka kukaan Wahlroos ei ikinä enää maksaisi veroa Suomeen, on Suomi voitolla rahallisesti Nallen tekojen seurauksissa.

Onneksi meidän hallituksessa ei ole valtaa niillä jotka ajattelevat, että ”tänne ette saatana tule vitun kapitalistit meitä riistämään”. Ruotsilla niitä on ja tässä on tulos. Ihan päällikkö kommentti Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtajalta Jonas Sjöstedtiltä toivottaessaan tervemenoa Nordealle: ”Itse olen jättänyt kyseisen pankin jo jonkin aikaa sitten”?!?!?! Eli jos olet valtionpäättäjänä vaihtanut henkilökohtaisesti toiseen pankkiin, ei Ruotsin valtiokaan tarvitse kyseistä pankkia ja sen tuomia miljardien kruunujen verotuloja!?!?!? ”No ei tarvi, kun se on ihan paska pankki. Määkin vaihoin toiseen pankkiin, kun se on niin paska!” Kauan eläköön demokraattiset vaalit ja omia näkemyksiään suoltavat puolueet! Ruotsin kansa on puhunut… Tuskin kannattaisi globaalisti ruveta valitsemaan ihmisiä ministereiksi kuten pörssiyhtiöissä valitaan hallitusjäseniä AMMATTITAIDON perusteella? Ei missään nimessä, kun silloin Teppo, eikä Alma voi päästä eduskuntaan!

Nyt vielä kysymys on noista sotakorvauksista, eli onko Nalle jo 70-luvun alussa päättänyt kostaa Ruotsille? Kun lätsä-Pekka Päivärinta hylättiin tuolloin Suomi-Ruotsi maaottelussa täydellä vääryydellä, saattoi tuo kommunismin petoksen uhriksi joutunut nuori Björn Wahlroos päättää antaa Ansionsa Mukaan niille, joiden pitää myös saada saman verran kuin menestyjienkin. Nallehan oli nuorena äärikommari ja koki aatteen pettäneen hänet, koska sillä että joka kevät näytetään käänteiseltä tukkikuormalta ”punainen lippu edellä ja puupäät perässä” kovaan ääneen vaatien parempaa, ei hän ollutkaan menestystä kokenut, toisin kuten hänelle oli kotonakin uskoteltu. Nalle alkoi kapitalistiksi ja mielestäni hän päätti kostaa tuon kommariasenteen Ruotsin urheilun taholta. Hurreilla ei ollut 5000m juoksussa mitään mahdollisuuksia Päivärintaa kohtaan, joten hänet hylättiin, että muutkin voi menestyä! Tänä päivänä Suomi-Ruotsi kohtaamiset on lajissa kuin lajissa ”sotatantereita” ja Ruotsi ruukaa enemmän voittoja napata, mutta Nalle pisti sotakorvaukset maksuun kaikista koetuista vääryyksistä heti kerta heitolla.

Tällanen kaveri se ”saatanan Waalruussi” on. Jännää, ettei ole sosiaalisessa mediassa tuhansia jakoja joissa ylistetään Nallea. Odotellaan Joulukuuta kun uutisoidaan veronpalautuksia ja mätkyjä…

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Töihin meille?

”Ei se hunaja, vaan se hetki ennen hunajaa” – Nalle Puh. Talouskurssin infoviikko Rovaniemellä on nyt takana ja itse ainakin nautin joka hetkestä. Odottavan aika on ollut pitkä, mutta se kyllä palkittiin. Tuntuu tyhmältä, kun se mitä on kauan odottanut, onkin hetkessä ohi. Mutta olipas kerrassaan kivaa olla pitkästä aikaa ihmisten edessä kertomassa näkemyksiä ja vastailemassa kysymyksiin.

Väkeä olisin toivonut paikalle enemmän, mutta oletus oli että sangen pieni on se prosentti, joka on eri syistä valmis ottamaan neuvoa oman talouden hoidosta vastaan. Todennäköisyys tyhjille saleillekin oli olemassa, joten lopputulos on silti kiitettävä. Näkemykseni paikalla olleista on se, että jokainen heistä pärjää kuukausittaisilla tuloillaan ja haluavat viedä homman askeleen eteenpäin. Olisin hieman toivonut paikalle myös uusia Perhe Wirtasia, eli sellaisia joilla raha ei kuukausittain riitä. Heille tästä olisi vielä suurempi apu.

Luennolla olleille havainnollistin fläppitaululle piirtäen millainen uhka meillä on taloudessa muutaman vuoden sisällä tulossa ja miksi, olivat ilmeet jokaisella samanlaiset. Tämä nykyinen wituiks.fi kulutusjuhla saanee traagisen päätöksen. Varautumattomia, mutta silti velattomia yrityksiä kaatunee pilvin pimein ympäri maailmaa ja pahimmassa tapauksessa perheitä tulee asumaan kadulla meillä hyvinvointi suomessakin. Piirros kyllä sai jokaisen ymmärtämään, että Markon täytyy olla oikeassa, koska tuo kesken jäänyt piirros ei voi päättyä kuin huonosti, eikä lopputulemaa voi verrata esim 90-luvun lamaan. Kaavion voi piirtää loppuun tulevaisuudessa…

Ensimmäisessä koulutuksessa tulen heille kertomaan miten tuota vastaan voi suojautua ja kuinka sillä pieni joukko ihmisiä maailmassa tekee ison tilin. Kaikissa talouden muutoksissa pieni joukko ihmisiä tekee mittavan omaisuuden ja iso joukko maksaa heidän voitot. Näin tämä on aina mennyt ja näin tämä tulee aina menemään. Tässä tulevassa muutoksessa on todella tärkeää olla oikealla puolella aitaa.

Kun yleisöäni kuuntelin liittyen alkavaan valmennukseen, sai se minut viimeiseltä reissulta kotiin ajellessa miettimään suunnitelmani järkevyyttä. Suurin ongelma ei ollut koulutuksen hinta, vaan se onnistuuko jokaiseen koulutukseen pääsemään paikalle. Hinnasta jäi eräs pariskunta hienosti mieleen. Pois lähtiessämme perheen Pirkko kysyi oliko siinä, että maksaa koko vuoden etukäteen mahdollista saada perhelippua? Perhelippu tarkoitti tilannetta, jossa molemmat puolisot tulevat paikalle ja näin onnistuvat varmemmin tavoitteissaan, olemme valmiit kannustamaan määränpäähän pudottamalla aavistuksen hintaa. Perheen Pirkko jatkoi, että koska meitä kumpaakin tällainen kiinnostaa, niin ei ole järkeä säästää rahaa siten, että vain toinen meistä tulee paikalle. Yhdessä opimme enemmän. Juuri näin ja tietenkin vuosilippuunkin leivottiin perhealennus. Tuon perheen asenteessa tulee muuten Ansionsa Mukaan, siitä ei ole pienintäkään epäselvyyttä. Eikä siinäkään häviä mitään, että puolisot tekevät asioita yhdessä.

Tuo ongelma päästä jokaiseen kerran viikossa tapahtuvaan koulutukseen pisti minut sitten eilen illalla pakkaamaan suunnitelman visusti roskapussiin jonka hautasin naapurin Pelargoniapenkkiin, josta kaivan sen esiin vain tarpeen vaatiessa. Syntyi idea viikonloppukoulutuksesta. Kerran kuussa viikonloppu Rovaniemellä kolmen kuukauden ajan ja saamme tämän nippuun näinkin? Aloittaisimme klo 10 ja lopettaisimme klo 19 la ja su, sekä välissä lakisääteiset tauot ja ruokatunti…Äkkiä näkisin, että on helpompaa löytää kolme viikonloppua kalenterista vapaaksi, kuin se että pääsee 25-30 kertaa pariksi tunniksi paikalle tiistai iltaisin? Tämä tuo myös meille kustannustehokkuutta tilavuokrien ja matkakulujen suhteen ja näin pystymme pudottamaan hintaa! Jos oppien soveltaminen heti omaan elämään olisi aiemmallakin hinnalla tehnyt kurssista vähintäänkin ”ilmaisen”, nyt siitä jääkin heti voittoa. SIPO% kasvaa. (SIPO%=sijoitetun pääoman tuottoprosentti).

Jos tässä oikein kauniisti pyydän, saisinko nämä koulutukseen tulossa olevat ihmiset liittymään sellaiseen asiakaspaneliin? Laittaisitte mulle mailia tai soittoa ja rakennettaisiin teitä kuunnellen sellainen paras mahdollinen systeemi? Voin kiitoksena vaivannäöstä antaa vinkkejä kurssien jälkeenkin/ tarjota jollakin kaffetauolla kierroksen tai pari… Jos jotain paikalla ollutta kiinnostaa työskentely Ansionsa Mukaan Oy:llä, niin sellainenkin idea keskiviikko iltana syntyi myös, joka avaa työpaikan hakuun. Tästä jos on kiinnostusta kuulla enemmän, niin samoilla menetelmillä se onnistuu, eli maililla ja puhelimella. Puhelimella voi muuten lähettää nykyään mailejakin…

Otetaan siis lyhyt aikalisä aloituksen suhteen ja mietitään porukalla teille helpoin ja tietenkin myös halvin vaihtoehto. Siitä syntyneellä mallilla me sitten jatkamme tulevaisuudessa uusien asiakkaiden kouluttamisia.

Aikoinaan jossain blogissani kyselin missä päin Suomea haluaisit tällaista koulutusta saada, eli missä kiinnostuneita asuu, ei Keminmaalta ”löytynyt” kiinnostuneita. Nyt olikin komea yllätys kun Rovaniemelle oli Keminmaalta ajeltu! Nyt laajennetaan karttaa sekä tajuntaa! Keminmaalta lähtee auto Rovaniemelle jokaiseen koulutukseen, eli jos haluat koulutukseen osallistua, niin kyytissä pääsee kulkemaan. Otan enemmän kuin mielelläni kyytiin vaikka Kemiläisenkin.

Tästä se alkaa!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Raha ratkaisee?

Meillä on paljon rahaan liittyviä sanontoja. Valtaosa niistä kuitenkin on rahattoman puolustuksia. Raha ratkaisee tarjouskilpailussa, mutta nykyisessä yhteiskunnassa valtaosalla raha ei ratkaise mitään, vaan se luo lisää rahaongelmia.

Mitäs tuo ukko taas horisee? Velkaantuminen on nykyään helppoa ja tavallista, eli ostetaan etukäteen ja mietitään maksua myöhemmin. Näin toimii yli puolet meidän keskiluokasta. Mikäli he saavat palkankorotuksen, eivät he ole tottuneet maksamaan sillä nopeammin velkojaan pois, vaan tottumusten mukaan he lähtevät ostoksille. Nyt palkankorotuksen turvin raha riittää uuteen kuukausierään ja voidaan hankkia jotain kivaa uutta.

”Raha ei tee onnelliseksi” on kumma väite. Tuon kuulee yleensä ”naama norsunvitulla” olevalta viiskymppiseltä naiselta, joka on läpi elämänsä odottanut, että jostain saisi vähän lisää rahaa. (Pankin Alma) Naama on siksi vinossa, kun ei ole vieläkään kukaan tullut ylimääräistä antamaan. Mutta kun naama on vinossa, ei ihminen ole onnellinen. Herääkin pieni ilkeys kysässä, että:” rahahuoletko sinut on noin onnelliseksi saanut?” Haluaisin nähdä sen ihmisen, joka tilin tultuaan saa kaiken välittömästi sileäksi ja loppukuu on yhtä juhlaa ja iloa kun saa olla vapaa ylimääräisen rahan tuomasta paineesta. Sellaista ei ole. Rahaton pessimisti puolustautuu tällä kommentilla.

”Raha ei ole tärkeää”, on outo kommentti. Hyvää loppuelämää erakkona metsässä, käpyjä ja marjoja syöden! Mä en ymmärrä tuota sanontaa, koska raha on elämisen väline. Kokeileppa elää kuukausi ilman yhtään kolikkoa. Rahattoman pessimistin puolustus!

”Raha on kaiken pahan alku ja juuri” on varsinaisen hauskasti sanottu. Tätä käytetään usein silloin, kun joku on syyllistynyt rikokseen, jossa tavoitteli taloudellista hyötyä, jäi kiinni ja joutui vankilaan. ”Aijaijai, raha se teki siitäkin ahneen…” RAHATTOMUUS SE PISTI RIKOKSELLA RAHAA HANKKIMAAN! Rahattomuus lisää rikollisuutta piste.

”Rahaa saa tulla ja sitä saa mennä, mutta sen ei saa antaa tehdä pesää”. Tämä on mun suosikki kommentti, koska pappani viljeli tätä. Mummu ei koskaan kuulemaansa kommentoinut. Mummu teki hiljaa papalta tietämättä siivoajan palkalla miljoonan markan (n.170 000e) sijoitusvarallisuuden, josta ei kyllä tiennyt kukaan muukaan. Tämä selvisi vasta mummun kuoleman jälkeen. Papalle raha ei tehnyt pesää, koska hän oli näkemyksensä vanki. Mummuni on mulle legenda, koska hän todisti sen, ettei rahan tekeminen rahaa vaadi. Siivoajan palkalla!

”Raha ei ole kaikki kaikessa”, on taas kommentti joka pitää paikkansa. Jotta aikaan saannoksistaan raha-asioissa voi nauttia, tarvitsee myös terveyden tuomaa pitkää ikää. Jotta voi aidosti olla onnellinen aikaan saannoksistaan, tarvitaan ympärille ihmisiä joiden kanssa tämä onni voidaan jakaa. Tällä tarkoitan perhettä, parisuhdetta ja hyviä ystäviä.

”Joka kuuseen kurkoittaa, se katajaan kapsahtaa” tarkoittaa sitä, että ”älä suotta yritä rikastua, ei susta ole siihen. Teppokin yritti ja muistatko kuin kävi?” Tästähän on tämä mun jostain kuulema suosikkikäännös: ”Joka EI kuuseen kurkoita, viettää siinä vittumaisessa katajassa koko ikänsä.”

Viimeisestä vertauksesta tullaan siihen, että elämäsi on loppuun saakka sellaista kuin nytkin, mikäli teet asiat loppuelämäsi ajan samalla lailla. Mikäli elät unelmiesi elämää, älä missään nimessä mene muuttamaan siitä yhtään mitään! Sen sijaan että meille koulussa opetettaisiin manageroimaan meidän kassavirrat ja kuinka elämässä vaurastutaan, meille kyllä vanhemmat, kaverit ja työkaverit opettaa kuinka rahasta pitää ajatella. Jotkut osaavat omalla esimerkillään antaa tosin hyviäkin neuvoja, mutta valtaosa neuvojista suoltaa yllämainittuja esimerkkejä, joiden käyttö kertoo heidän taloudellisen tilanteen aukottomasti. Samalla he kertovat itselleen, että ”näin on ihan hyvä” eikä muutosta voi tulla, koska toimintamalli ei voi muuttua. Ajatuksemme ohjaavat toimintaamme.

Talouskurssimme Rovaniemellä lähestyy. Varmasti useat jotka ovat kertoneet työkavereilleen tai ystävilleen aikovansa osallistua, on joutunut kuuntelemaan kommenteja siitä, kuinka rahat menee hukkaan ja ite en ainakaan menisi! No kaikkia ei voi auttaa ja on jokaisen oma asia olla tulematta. Minä tiedän miksi joku noin sanoo. Hänellä ei ole rahaa tällaisesta yhtään maksaa ja mikäli kaveri onnistuukin kurssin kautta vaurastumaan, tämä Teppo on sinulle kateellinen. Siksi hän ”estää” sinua osallistumasta. Minä kutsun tällaisia vaarallisiksi tuttaviksi, koska he jarruttavat muiden ihmisten elämän laatua. Ihmiset jotka käyttävät paljon Ei sanaa kommenteissaan, eivät yleensä saa paljoa aikaiseksi, eivät kehity, eivät omista positiivisia iloisia ystäviä, eivätkä halua muidenkaan onnistuvan. Näitä kannattaa varmaan kuunnella ja omaan elämään kerätä? Nämä Tepot kyllä tietää mihin rahaa kannattaa käyttää. Korkoihin, viivästyskorkoihin, lainojen hoitokuluihin yms. jotka entistä enemmän Teppoa köyhdyttää. Iso osa ihmisistä on valmiimpia kokoajan maksamaan lisää rahaa rahan menettämisestä, kuin käyttämään rahaa siihen, että oppii pitämään sitä enemmän itsellään ja kuinka se laitetaan töihin. Tämä johtuu valtaväestön ajattelumallista, joita kirjoituksen alussa mietiskelin.

Mikäli mietit tulemista kurssille ja ajattelet, että käydään katsomassa mitä tapahtuu, annan sinulle neuvon ilmaiseksi. Säästä rahasi ja jätä tulematta. Me halutaan sinne sellaisia, joita me voimme todellakin auttaa. Meidän träkki heissä ketä on tavalla tai toisella autettu,  on täysi sadan prosentin onnistuminen. Tuo träkki me halutaan säilyttää, jolloin asiakas tienaa läpi elämänsä rahaa sillä, että kertaalleen maksoi meille. Sijoitustoimintaa jos mikä!

Mieti kotona nykyistä tilannettasi ja tiedosta se, että aiemman kaltainen toiminta johtaa vastaavaan tilanteeseen tulevaisuudessa. Mikäli olet rahallisesti turvassa vaikka tulot huomenna loppuisivatkin loppuelämäsi ajaksi, säästä rahasi sillä et meitä tarvitse. Mikäli haluat muuttaa elämäsi hieman turvallisemmaksi tai jopa taloudellisesti riippumattomaksi ja PÄÄTÄT SEN TEHDÄ, tule kurssille. Mikäli sinun rahatilanne on sellainen, ettei yksinkertaisesti ole rahaa tulla vaikka haluaisitkin ja vaikka kuinka päättäisit onnistua, tule ilman muuta kurssille. Ne rahat vaan nyt pitää kaivaa esiin.

Jokainen yksityinen autettavamme on luonnollisestikin ollut tilanteessa, jossa omat rahat riittää hädin tuskin, tai on erinäköisiä pikkuvelkoja liikaa, tai jopa joitain kymmeniä tonneja ulosotossa. Neuvojeni perusteella nämä ovat oppineet rahasta lisää ja rahat riittävät nyt paljon paremmin, tai maksoivat/ maksavat velkansa uskomattoman nopeasti pois. Sen jälkeen rakentavat opetusteni perusteella sijoitussalkkua. He ovat päättäneet onnistua, kuuntelevat ja tekevät. On ilo katsella heidän ilmeitään nykyään, kun ”valo” on löytynyt lopullisesti. (Ei näy norsunvittua ei)

Lappilainen lehdessä olevassa mainoksessamme 20-v opiskelija kertoo käyneensä meidän valmennuksen ja tänä päivänä neuvoo raha-asioissa vanhempiaan. Hänen sijoitustyyliä olen sivunnut blogissakin ja hän voi tulevaisuudessa päättää jatkaako työskentelyä, vai haluaako tehdä loppuelämänsä muita asioita. Muutkin jotka lukiolla järjestämämme valmennuksen kävivät, ovat samassa tilanteessa!

Alkusyksyn aikana opiskelemme ylijäämän luomista, eli kuinka rahaa jää tuloista käyttämättä, eli suomeksi säästämistä. Opetan täysin uniikin tyylin menojen pienentämiseen, jossa tulosta tulee väkisillä. Väitän että tuona aikana rahankäsittelysi muuttuu jo niin reilusti, että kuljet kursseilla ”ilmaiseksi”, eli saat arkirutiineissa säästettyä luentolippujen hinnan. Tällöin olemme jo tehneet sinulle kymmeniä tuhansia euroja tulevaisuuteen, koska saamillasi opeilla säästät rahaa loppuelämäsi, eikä muina vuosina yhtiömme ole enää ”taskullasi”. Loppusyksy mietitään tulojen lisäämistä ilman, että kyse olisi palkankorotuksesta. Mitä tämä kenellekin tuo, en osaa sanoa. Uskoisin että jokainen hyötyy tästäkin suoraan omassa elämässä. Joku ei tee mitään ja joku keksii perustaa miljoonabisneksen? Tammikuussa aloitetaan sijoittamisen opiskeleminen ja loppukeväästä käydään läpi toisten rahojen käyttö oman vaurauden tekemiseen. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sijoitussalkkua vastaan velanottamista, eli vivuttamista.

Tämä kurssi tuottaa hintansa pomminvarmasti takaisin sinulle, joka päätät ottaa raha-asioissa paremmin pärjäämisen välttämättömäksi osaksi elämää!

Infotilaisuus järjestetään kolmesti. 28.8 29.8 ja 30.8 klo 18 hotelli Vaakunan kolmennessa kerroksessa sijaitsevassa kokoustila Tokassa. Tässä ”livetilanteessa” avaan asiaa vielä enemmän. Varaa pari tuntia aikaa. Oikein kovasti paremmin menestyä päättänyt varustautuu jo tähän tilaisuuteen muistiinpanovälinein 🙂

Sinä elät omaa elämääsi ja nillittäjä Tepot omaansa! Nähdään Vaakunassa!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Miksi opiskella?

Mikä sinusta tulee isona jos opiskelet kokiksi? Entä jos opiskelet asianajajaksi? Tai lääkäriksi, tai opettajaksi, tai prosessin hoitajaksi, tai kirjanpitäjäksi? Entä jos opiskelet vaurastumista?

Nokkelalla kielioppi otsikolla aloitetaan tänään. Opiskella kannattaa varmasti, mutta miksi tulla ”isona” on eri asia. En ole nähnyt tilastoja, mutta vakaa uskomus on se, että vähemmän tutkintoja suorittaneista on tullut enemmän taloudellisesti menestyneitä ihmisiä. Syy tähän on se, että on joutunut miettimään miten saada rahaa jotta selviää elämästä. Kun paljon joutuu ajattelemaan on ajatukset ”avoimia” ja syntyy oivalluksia.

Viime viikonloppuna oli lehdessä juttu 43 vuotiaasta Henry Aflekt nimisestä sällistä, joka on monimiljonääri ja elää mukavaa elämää Espanjassa. Henry oli yläasteen jälkeen keskiarvolla 6,2 mennyt ammattikouluun lukemaan autoasentajaksi ja oli jättänyt koulun kesken. Tätä hän piti pelastuksenaan, koska ilman sitä päätöstä hän todennäköisesti tänään työskentelisi autoasentajana… Tuossa ei ole todellakaan mitään pahaa. Sairaanhoito-oppilaitos kouluttaa ihmistä työskentelemään sairaanhoitajana ja Poliisiopisto poliisina. Henry oli vaan sitä mieltä, että hän olisi jämähtänyt kahdeksasta neljään hommaan ja painisi tänä päivänä taloudellisten huolien kanssa. Näin tämä menee. Koulumme opettaa ammattiin. Oma koulutukseni K-kauppias antoi vankan opetuksen siitä, miten kauppaa pyöritetään menestyksekkäästi, mutta olen huomannut myös sen, ettei sekään koulu opettanut miten omaa elämää pyöritetään menestyksekkäästi.

Bill Gates, Steve Jobs ja joukko muita tuntemiani pienyrittäjiä kuuluvat joukkoon, jossa menestys on tehty ilman koulutusta käytännössä yhtään mihinkään. En itseasiassa tunne yhtään yrittäjää, joka olisi korkeasti koulutettu ja menestynyt. Tiedän paljon ihmisiä joilla on suuri palkka, mutta en ketään sellaista joka olisi tästä syystä taloudellisesti riippumaton, eli ei tarvitsisi saada yhtään palkkaa enää ikinä. Toki syy voi olla kuten kirjassa Millionaire next door kerrottiin, ettei näitä voi tunnistaa. 90% amerikkalaisista miljonääreistä kun elää aivan tavallista ja vaatimatonta elämää lähiössä käytetyllä autolla ajellen. Sama kirja kertoi myös, että 90% amerikkalaisista hyvätuloisista asuu prameasti hienostoalueella ja ajelevat uudella Ferrarilla. Erona näillä on vain taloudellinen riippumattomuus. Ferrarikuski tarvitsee palkan kuukausittain loppuelämänsä ajan, että voi osamaksut hankinnoista hoitaa. Eiköhän tuo suhde ole globaalistikin aivan sama kuin amerikassa.

Henry Ford on mainio esimerkki. Teille jotka olette pullossa asuneet elämänne, niin tiedoksi, että hän perusti nimensä mukaisen automerkin ja toi auton ihmisten elämään. Kuka tiesi sen, ettei Henry tiennyt autoista ja siihen liittyvästä tekniikasta mitään? Hän ei osannut rakentaa, saati korjata autoa! Hän keksi vision uudenlaisesta tyylistä siirtyä paikasta toiseen. Hän perusti yhtiön ja palkkasi töihin sellaisia jotka osaisivat toteuttaa hänen visionsa. Kun kerran sen ajan median Tepot kokoontuivat tenttaamaan herra Fordin tietotaitoa esittäen kysymyksiä auton tekniikasta, Ford kutsui aina jonkun insinöörin vastaamaan. Tarinan mukaan nämä Tepot oli sitten suolanneet Henryn siitä, että hän ei tiedä mitään autotekniikasta ja näin ollen hän ei voi rakentaa autoja, oli Ford vastannut tähän, että:”olen perustanut autotehtaan ja siitä minun kuuluu tietää. Olen osannut palkata insinöörejä töihin, jotka ymmärtävät visioni. En ymmärrä mitään autotekniikasta, mutta silti rakennutan niin paljon autoja, että kun ne laitetaan jonoon, se jono kiertää maailman ympäri”. Henry oli semisti väärässä, koska todennäköisesti jo Ford Mustang merkin rakennetut avoautot riittävät jonoon laitettuna kiertämään maailman ympäri. Suuri unelma pisti tekemään töitä ja tavoite ylittyi brutaalisti!

Miksi kukaan näistä palkatuista insinööreistä ei itse kehittänyt autoa? Heidän ei tarvinnut miettiä kuten Henry Fordin piti. Heillä oli korkea koulutus ja sitä kautta mahdollisuus vakituiseen työhön ja säännölliseen tuloon. Henryllä ei ollut. Hän joutui todellakin miettimään miten selviää elämästään, koska ilman koulutusta hän ei saa hyvää työpaikkaa! Tämä on muuten varmasti se syy, mikäli on totta, että kouluttamattomista on tullut enemmän taloudellisia menestystarinoita kuin koulutetuista. Pitää muistaa, että myös vankilat ja hautausmaat on täynnä kouluttamattomia ihmisiä, eli kyllä koulutus elämästä helpomman tekee. Ideana on saada sinut miettimään sitä, ettei palkka eli raha sinusta yksin menestyjää tee. Ajatusmallit muokkaavat menestymistäsi.

Läpi maailman historian vaurastuminen on ollut kaikkien saatavilla ja se on tehty samoilla lainalaisuuksilla kuten tänäänkin. Läpi maailman historian jotkut ovat ajatelleet asiaa ja sitä kautta onnistuneet paremmin kuin ne, joilla ”on jo kaikki hyvin”, eikä heidän tarvitse mokomaa ajatella. Koskaan, ei ikinä, eikä missään ole ollut koulua joka opettaa ihmisiä ymmärtämään, että ammatti ja oma elämä on kaksi eri asiaa. Ne liittyvät toisiinsa, mutta ammatti ja koulutus ei ratkaise oman elämän taloudellista vakautta. Miksi niin meillä suomessa kuin muuallakin maailmassa velkaneuvonnoissa on yhtälailla lääkäreitä ja asianajajia asiakkaina, kuin kouluttamattomia pitkäaikaistyöttömiä? Mietippä sitä.

Opiskelu muuttaa elämäsi. Jos olet opiskellut sähkömieheksi ja lähdetkin poliisikouluun, elämäsi muuttuu varmasti toisenlaisen ammatin myötä. Jos alat opiskella taloudenhallintaa ja vaurastumista, elämäsi muuttuu varmasti ilman ammatinvaihtoa!

Ansionsa Mukaan Oy:n Opi ajattelemaan ja vaurastu koulutukset polkaissaan syyskuussa käyntiin Rovaniemellä. Maksuttomat infotilaisuudet joissa kuulet lisää, järjestetään 28.8 29.8 ja 30.8 klo 18.00 hotelli Vaakunan kokoustila Tokassa. Tokka sijaitsee kolmannessa kerroksessa ja opasteet perille löytyvät. Info kestää 1-2h ja on täysin maksuton ilman muitakaan sitoumuksia. Siellä kuulet mitä tulet saamaan, mihin se johtaa elämässäsi ja kuinka vähän tästä valtavasta ja elämän mittaisesta muutoksesta pitää maksaa.

Jos haluat olla varakas ja rahahuolista vapaa, ei kannata hommata uutta ammattia. Silloin kannattaa opetella vaurastumista. Näin sinulla on työkalut tehdä itsestäsi varakas ammattiin katsomatta. Se ei ole yhteiskunnan eikä työnantajan tehtävä sitä sinulle tehdä, vaan se on sinun tehtävä aivan itse ja se on vielä loppupeleissä uskomattoman helppoa. Sinulla ei tarvitse olla tilillä tänään yhtään rahaa ja silti se on helppoa. Vaikka velkaantuisit joka kuukausi lisää, suunnan muutos on helppoa. Itseasiassa ylläkerrotuista syistä se on jopa helpompaa silloin, kun rahojen riittävyyden kanssa joutuu hieman painimaan 🙂

Sitä saa mitä opiskelee!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

Ähäkutti nillittäjille!

Viime viikon(kin) kirjoituksessa ihmettelin, miksi me emme enää ajattele. Olemme samaa mieltä jokaisesta uutisotsikosta yms. emmekä enää ollenkaan ajattele asioiden hyviä puolia toisesta kulmasta, saati niiden otsikoiden totuus perää.

Tänään kerron teille kuinka tämä aiheuttaa sen, että tämä väestö ei huomaa ympärillään olevia mahdollisuuksia, koska eivät kyseenalaista mitään. Jos kaikki ”talousviisaat” Tepot nillittäessään olisivat oikeassa, heillä varmaan menisi muita paremmin talousasioissa. Koska ovat samassa ”suossa” muiden kanssa, niin he eivät ole oikeassa piste.

Kun 2014 osakeyhtiöiltä perittävä yhteisövero pudotettiin lukemasta 24,5% prosenttiin 20% alkoi varsinkin vasemmisto huutamaan, kuinka tämä tuhoaa Suomen talouden. Onpa siitä kirjoitettu kirjakin, jossa lasketaan kuinka paljon enemmän veroeuroja suomeen tulisi, jos näitä ”riistäjiä” rankaistaisi 50% verolla. Kirja jätti tosin kertomatta mitä tapahtuu, jos verotuksella hirtetään työnantajat… Kun tieto veronpudotuksesta tuli, ”huusin hurraata”, koska olin sitä mieltä, että tällä saadaan meidän talous kääntymään. Kun tiettyjen puolueiden edustajat ovat vaalien alla vaahdonneet mediassa siitä, kuinka tällä rampautettiin talous, niin olen käytännössä ääneen huutanut, että:” NO VOI HELEVETIN POSTILAATIKKO! EI NE MUUTOKSET SALAMANA TULE! JOKAISEN NAAMA LEHTEEN JOKA SUA ÄÄNESTÄÄ!” Yrittäjälläkin menee ensimmäinen tilikausi huomata tuloksensa kasvu, eli vasta ensimmäisen vuoden jälkeen nähdään vaikutus tuleville vuosille. Itse odotin että viiden vuoden päästä alkaa tapahtumaan ja lujaa.

Kun veroa pudotettiin, sillä hidastettiin yritysten siirtyminen ulkomaille. Tämä tuotannon siirto ulkomaille on globaalissa tietoyhteiskunnassa aina mennyt näin ja tämä tulee aina menemään näin. Tilanne on aivan yhtä oikein kuin se, että palkansaaja voi itse päättää mistä kaupasta käy ostamassa perunansa. Edellistä hahmottaakseni otetaan esimerkki, jossa yritys on asiakas ja valtio kauppa jossa yritys asioi: Jos joku ruokakauppias Teppo päättää pistää tuloksen kuntoon ja tuplaa kaikkien tuotteiden hinnat, käytkö tässä tuplasti kalliimmassa kaupassa asiakkaana? Et käy, eikä käy kukaan muukaan ja Teppo menee konkurssiin. Jos joku valtio päättää laittaa tuloksensa kuntoon tuplaamalla hintansa, eli perimänsä verot, asiakkaat eli yritykset ottavat viereisen kaupan eli valtion jossa on halvempi asioida. Tämä kauppa eli valtio menisi konkurssiin, koska siellä ei kukaan loisi uusia työpaikkoja, joista saadaan verotuloja. Kun tavallinen ihminen nillittää sitä, että yritykset pakenevat korkeaa verotusta, on se verrannollisesti sama, kuin se että he itse pakenevat kalliista ruokakaupasta halvempaan piste. Vieläkin meidän yhteisövero on niin korkea, ettei Suomi houkuttele ulkomaisia yrityksiä rekisteröimään toimintaansa Suomeen. Niille jotka ovat sitä mieltä edelleen, että vain korkealla verotuksella pärjätään heitän mietinnäksi, kuinka huonosti menee Monacolla? Sehän on ns. veroparatiisi.

Verotuksen historiaa on tutkittu verojen synnystä saakka ja tutkimustulos on aina sama: Verot tuhoaa kehityksen! Kestävää kehitystä saadaan aikaiseksi vain verotuksen systemaattisella laskemisella. Tässä puhutaan tuloverosta, ei käyttöverosta. Lyhyesti tämä johtuu siitä, että ihmisille jää enemmän rahaa käyttöön, jolloin he käyttävät enemmän yrittäjien palveluita. Näin yritystoiminta on kannattavampaa ja yritys joutuu palkkaamaan lisää väkeä töihin. Lisäksi valtioiden hallinnoissa istuu pääasiassa aivan tavallisia ihmisiä, ei rahamaailman huippuammattilaisia. Näin ollen pankin Alma joka ei osaa omaa talouttaan hoitaa, hänelle annetaan valtion verotulot ”hoidettavaksi”. Juu, varmaan on osaavissa käsissä… Jos valtiovaltaan pyrkii Björn Wahlroos, häntä ei äänestetä kun hän on riistäjä, ei menestynyt rahamaailman ammattilainen…

Yhteisöverosta oli tuore juttu Kauppalehdessä, kuinka valtiolla SIPILÄN AIKANA on positiivinen ongelma, kun yhteisöveroa kertyy reilusti odotettua enemmän. Budjetoituna on 3,3miljardia ja nyt näyttää siltä, että kertymä tulee ylittämään 4miljardia tänä vuonna. Se on poijaat yli 700 000 000 kolikkoa enemmän kuin mitä on budjetoitu. Vastaa muuten 47 000 keskivertopalkkalaisen tuloverokertymää… Tämä muutos siis jo kolmessa vuodessa. Eikä tuo edes riitä koko verokertymäksi. Yhteisöveron kasvu kertoo yritysten parantuneesta taloustilanteesta, koska pienemmällä prosentilla maksetaan enemmän euroja. Tämä tarkoittaa suurta kasvua myös arvonlisäverossa, eikä tuo kehitys luonnollisesti tule ilman uusia työpaikkoja, joka tarkoittaa lisää tuloverokertymää.

Lisäksi tämä tarkoittaa mahdollisuutta tehdä investointeja enemmän tulorahoitteisesti. Vähemmän velkaa, enemmän kannattavuutta ja yhteiskunta pärjää paremmin yllä mainitusta syistä. Pörssiyhtiöt rahoittaakseen investointeja järjestävät usein osakeanteja, jolla saadaan lisäraha kokoon. Sitten myöhemmin tulee hyvä tulos ja ilmoitetaan, että yhtiö aloittaa omien osakkeiden takaisin osto-ohjelman. Silloin nillitetään lehdessä, että miksi kasvaneella tuloksella ei makseta ”jätkälle” enemmän nyt kun siihen olisi varaa? Uutista somessa jakavat nillittäjät pitävät pörssisijoittamista huijarihommana, jossa sisäpiirikaupoilla ahneet siat rikastuvat. Itseasiassa nyt eivät nillittäessään ymmärtäneet tätä pörssiyhtiön tiedottamista ja menettivät sisäpiiritiedolla saatavana olevan tuoton! Miksi yhtiö haluaa ostaa omia osakkeita takaisin? Aivan varmasti vain ja ainoastaan siksi, että näkevät tulevaisuuteen kuinka tämä osakeannilla rahoitettu uusi investointi tulee lisäämään tuottoa! Miksi ne sitten paljastivat tämän tiedon? Koska laki määrää tällaisista strategiamuutoksista kerrottavan. Näin vältytään siltä, että vain johtajat tietävät ja sillä tienaavat, joka olisi sisäpiiririkos. Menestyvä ajattelumalli tämän uutisen kuultua menee siten, että nyt on kiire ostamaan noita osakkeita. Menestyvä ajattelumalli ei myöskään tuumaa informaation ymmärrettyä, että ”juu pitäis ostaa, mutta ei ole rahaa”, vaan siinä tuumataan, että ”miten mun pitää nyt toimia, että saan nopeasti rahaa ostamiseen?”

Nyt kun taloudessamme SIPILÄN AIKANA on selkeä käänne tapahtunut, Petteri Orpon sanoin nyt pitää olla malttia, eikä alkaa rahaa jakamaan uusiin tukiin. Sillä pitää nyt katkaista velkaantuminen. Voi kun tämä ajattelu saataisiin monistettua päättäjiin niin Arkadianmäellä, kuin kaupunkien ja kuntien valtuustoissa. Hieman en tuohon luota, sen verran pessimistinen olen koska ”pankin Alma ja nillittäjä Teppo” on äänestetty meidän kirstua hoitamaan.

Viikolla oli juttua lehdessä myös siitä kuinka Paavo Lipponen nosti vuosina 2009-2013 osinkoa yhtiöstään maksamatta lainkaan veroja, niin nillitys oli somessa valtava. Sadat nolot ihmiset olivat valmiita laittamaan Paavon linnaan. Kuka kiinnitti huomiota siihen, että kyseisinä vuosina listaamattomien yhtiöiden osingot olivat VEROVAPAITA! Tämä ei tarkoita, että niitä VOI NOSTAA VEROTTOMANA vaan sitä, että niistä EI VOI LAIN MUKAAN MAKSAA VEROA! Verolaki on myös Paavolle sama kuin muille. Jos veroja kiertää, joutuu talousrikoksesta oikeuteen. Eikä edes Paavo voi lain mukaan maksaa osingoistaan enempää veroa kuin mitä laki vaatii! Kaikille niille jotka olisivat ”valmiit” maksamaan enemmän veroa, heitän haasteen: Älä toimita verokorttia työnantajalle, jolloin hänen on pakko pidättää sinulta 60% veroa. Olet valtion todellinen hyväntekijä VUODEN AJAN. Ensi vuonna sinulta pidätetään taas 60% mutta verottajan on VEROLAIN MUKAAN palautettava edellisenä vuonna liikaa maksamasi verot sinulle takaisin. Tällöin toisesta vuodesta eteenpäin veroa menee todellisuudessa vain se mitä laki sallii. Maksat edelleen palkastasi ylimääräistä, mutta edellisen vuoden ylimääräiset tulevat palautuksena takaisin. Kun viimein koittaa vuosi, ettet tienaa yhtään, saat silti edelliseltä vuodelta palautuksia. Eka vuonna hävisit ylimääräisessä verossa rahaa ja viimeinen vuosi toi tilanteen vuosikymmenien jaksossa täydelliseen tilanteeseen.

Lipposen Paavo nosti osinkoa sen verran verovapaana, kuin mitä lain puitteissa pystyi tekemään. Lipponen ei ole rikollinen. Nyt Lipponen maksaa osingoistaan 7,5% veroa, joka menee nykyisen verolain mukaan. Lisäksi Paavokin yrittäjänä maksaa arvonlisäveroa ja yhteisöveroa sitä mukaa, kuin liiketoiminnan kehitys vaatii. Mutta mutta: Paavo ei sittenkään osaa verosuunnittelua, vaikka iltapäivälehti näin väittääkin. Hän nostaa palkkaa 117 000e vuodessa ja tästä muuten vero on 51%, eli antaa helevetisti tippiä valtiolle. Jos hän osaisi verosuunnittelun, hän nostaisi palkkaa vain 30 000e, osinkoa kuten nytkin ja lopun erotuksen nettoansioihin ylimääräisenä osinkona. Näin hän saisi netto-osingosta ja nettopalkasta koostuvan summan tililleen muutaman kymppitonnin halvemmalla. Vuosien saatossa satoja tuhansia euroja köyhdyttää yhtiötään tarpeettomasti. En ymmärrä kuin taas kansa meni iltapäivälehden tarkka-ammuntaan, jossa he tiesivät miten kansa saadaan hereille uutisoimalla väärin ja näin paljon klikkauksia uutiselle ja sitä kautta paljon mainostajia ”suosittuun lehteen”. Otsikko kuului ”Lipposten perheyritys osaa verosuunnittelun” joka on täysi vale! Maksavat liikaa veroja. Johdanto kuuluu ”Paavo Lipponen (sd) nosti konsulttiyhtiöstään osinkoja 55 000 euroa maksamatta osingoistaan veroja. Nyt Lipponen maksaa osingoistaan 7,5% veroa”, joka on täysi fakta. Nykyään osingosta pidätetään tiettyyn rajaan saakka 7,5% veroa ja jutussa kyllä kerrotaan että tuosta vuosien aikana nostetut 55 000e olivat tuolloin verovapaita! Eikö tämä kansa ajattele mitä lukee, vai eikö enää lueta muuta kuin nuo markkinointiotsikot!? PYYTÄKÄÄ SAATANA NILLITTÄJÄT PAAVOLTA ANTEEKSI, KOSKA PAAVO MAKSAA ENEMMÄN VEROJA KUIN OLISI LAIN MUKAAN OLLUT PAKKO! Varmuuden vuoksi johdannossa tuotiin esille Paavon puolue Sd, jotta kansa innostuisi lisää siitä, että sosiaalidemokraatitkin huijaa. Menestyvä ajattelumalli taas kertoisi juttuun perehdyttyään, että tuo puolue ei osaa hoitaa raha-asioita, eivätkä näin ollen kuulu valtion kirstun vartioiksi.

Jos olet ollut mukana tuossa ”some raivossa” eli jakanut jonkun Tepon jaon, mene ja kiskaise Teppoa turpaan kun jakaa virheellistä informaatiota ja poista Teppo kaverilistalta. Ensimmäinen askel kohti menestyvää ajattelumallia on tuolloin otettu.

Marxilaisuus nostaa edelleen päätään kun kansa puhuu rahasta ja veroista. Jos Marxilaisuus olisi ostoittautunut toimivaksi, emme tarvitsisi yhtään yrittäjää ja kaikilla menis valtavan hienosti. Aamulla kalaan ja illalla jaetaan saalis… Eiköhän tuossakin joskus Teppoa vituta aina muille onkia affenia ja tästä sikeäisi liiketoiminta. Tällöin olisi lausuttu kapitalismin syntysanat ja Teposta tulisi ahne sika…

Olin ehdolla kevään kunnallisvaaleissa ja yksi työttömyysturvaa nostava ihminen tuli vaalitilaisuudessa juttelemaan. Hän sanoi, ettei äänestä minua koska olen kapitalisti ja hän on vassari. Vastasin, että sitä suuremmalla syyllä juuri sinun pitäisi minua äänestää. Jonkun toiminnan täytyy nimittäin luoda rahat, joita valtio sinulle jakaa ja annoin mainostikkuaskin äänestysnumerolla hänelle. Törmäsin vielä päivän aikana muutamaan kertaan häneen ja kysyin joko tulit järkiisi? Ei kuulemma minua äänestä, joten toinen tikkuaski mukaan. Joka kerta kysyin onko järkiintynyt ja hän vastasi, ettei aio minua äänestää ja joka kerta annoin tulitikkuaskin. Viimeisellä kerralla hän sanoi, että hänellä on jo niitä paljon, eikä tarvi niitä lisää, eikä äänestä mua. Vastasin, että: ”näin tämä maailma toimii. Kapitalismi jakaa ja sosialismi ottaa vastaan ymmärtämättä mistä vastikkeeton materia ilmestyi kuin itsestään. Täällä 98% paikalla olijoista on utelemassa kuka lupaa heille tulevaisuudessa nykyistä enemmän, ilman että heidän tarvitsee itse tehdä mitään? Nyt sinulla on tikkuja porukasta eniten, joten aatteesi mukaan sinun tulee ne muiden kanssa jakaa ja sulla poika loppuu muuten tikut kesken. Tällöin pidät ne itselläsi ja sinusta tuli riistäjä! Ajatus sulle on se, että jos haluat jatkossakin jotain tekemättä saada, et voi äänestää sitä ryhmää joka on jakamassa samoja perunoita sun kanssa, vaan sitä ryhmää joka perunat jakoon tuottaa”. Joskus on kiva opettaa kunnolla.

Tämä kyseenalaistamattomuus on uskomatonta nykypäivänä. Miksi KOP pankilla oli aikoinaan orava logona? a) orava on kiva elukka b) se näytti logossa hyvältä c) orava sopii pankille logoksi, koska orava on säästäväinen. Se ei vedä kesän käpyjä kerralla sulattamoon ottaen ihmisistä mallia ja yritä saada valtiota elättämään häntä talvella, kun on silloin hivenen tiukilla… Jos meillä olisi ydinase, kummalle antaisit laukaisimen hallintaan? Oravalle vai Tepolle?

Yksi rikkaiden salaisuus on se, että he KYSEENALAISTAVAT saamansa informaation. Menestyvä ajattelutapa osaa ajatella kuullun ja luetun taakse, löytävät rivien välistä viisauden jolla tekevät itse menestyksensä. Kun Teppo sanoo kahvihuoneessa tai Alma pankissa, että nyt kannattaa ostaa Nokian osakkeita, kun sen hinta on murto-osa parhaista päivistä, aika moni menee ostamaan. He eivät kestä sitä, että varsinkaan Teppo pääsisi sanomaan, että miks en ostanu vaikka neuvoin, koska nyt se on jo 10% noussu… Menestyvät ajattelevat hiljaa, että no ei ole kyllä bisneskään samalla mallilla kuin parhaina vuosina, joten voisiko se korreloida nykyistä hintaa? He miettivät mitä tämä maailma on tulevaisuudessa, eli mikä on SE juttu? He spekuloivat faktoja, jossa kansa iäköityy ja helppojen kerrostaloasuntojen kysyntä tulee siksi lisääntymään. Väkiluku lisääntyy, joten uusia asuntoja tarvitaan enemmän. Tämän vuoksi loppuu rakentamiselta pinta-ala, joten rakennuksia pitää tehdä korkeammaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että iäkkäiden ihmisten on vaikea rappuja kulkea niin korkealle. Sitten alkaa mietintä,olisiko sellaista yhtiötä joka pystyy helpottamaan vanhusten pääsyä kattohuoneistoon ja mielellään siten, että olisi maailmassa alallaan vähintään toiseksi suurin… Jos löytyy, niin sitten vaan tunnuslukujen kimppuun tarkistamaan, miten yhtiö toimii muuten sijoituksena.

Kun 2009 Björn Wahlroos astui Sammon hallituksen puheenjohtajaksi omistaen tolkuttoman nipun Sammon osakkeita, jotka oli saanut osana kauppahintaa myydessään aivan itse tyhjästä perustamansa investointipankkiiriliikkeen valtiolle, alkoi mediassa ja sitä kautta somessa nillitys Nallen osingoista. 6 miljoonaa euroa! Järjetön summa, eikä maksa edes veroja! No kyllähän tuosta yli sadan keskiverto veronmaksajan verran meni veroja maksuun, mutta silti. Menestyvä malli ajatteli, että: ”voi helevetin helevetti. Mites tämä äijä on asemansa saavuttanut ja mitä tekee tulevaisuudessa? Se omistaa ite helevetisti johtamansa yrityksen osakkeita, joten eiköhän kasva osingot tulevaisuudessa ja ne kun ei voi kasvaa jos tulos ei kasva! Nyt ostoksille!” ja fillarilla pankkiin ostamaan Sampoa niin paljon kuin rahat riittää. Jos menestyvässä ajattelumallissa ei ole rahaa ostaa, siinä ei voivotella ettei ole rahaa, vaan mietitään miten tekisin nopeasti lisää rahaa. 8-v myöhemmin osakkeiden arvo on kasvanut 350% ja osinkoeurot 190%. Tänä päivänä tämä menestyvä ajattelija saisi osinkoa vuodessa 25% hankintahinnasta jonka sijoitti vuonna 2009 sen lisäksi, että sijoituksen arvo ilman osinkoja on 4,5 kertaistunut. Sitten he huomaisivat sen, että Nalle johtaa myös UPM-Kymmene nimistä yhtiötä, jossa osinko ja kurssikehitys samaa luokkaa kuin Sammossa. Myös Nordea kuuluu Nallen näppeihin, mutta sen tuloksella vaurastuu emäyritys, eli Sampo. Silti senkin arvo on noussut 60% ja osinko 150%… Ja valtaväestö jakaa iltapäivälehden KARMEAA uutista tältä vuodelta, kun Nalle saa jo yli 20 000 000e vuodessa osinkoa… Miksi et aikoinaan kyseenalaistanut kuten menestyvät tekivät? Ei kannata olla kaikkien kanssa samaa mieltä. Se tarkoittaa menetettyjä mahdollisuuksia ja niihin mukaan lähteminen tulevaisuudessa voi olla jo myöhäistä.

Kun sitten lehdessä on uutinen: ”Muistisairas huonokuntoinen vanhus eksyi metsään-löytyi myöhemmin hyväkuntoisena” valtaväestö ajattelee, että onpas helpottava tieto… Menestyvä malli ajattelee, että jos tuo uutinen on tosi, voidaan laittaa SOTEUUDISTUS UUTEEN SELVITYKSEEN! Vanhusten terveydenhuollosta voi tuolloin leikata rahaa muuhun terveydenhuoltoon, koska meidän metsä parantaa vanhukset.

Tänään perjantaina lööpissä lukenut ”Kesä jatkuu pitkälle elokuuhun” voidaan pistää toimituksen piikkiin. Päätoimittaja voisi sanoa toimittaja Jarkolle, että;”Jarkko pitää sitten tänä viikonloppuna liimatuubin visusti kiinni. Katos jos on kesä mennyt sumussa, niin lienee paikallaan tarkentaa, että olemme jo pitkällä elokuuta menossa!”

Jos haluat parantaa taloudellista tilannettasi, kaikki alkaa ajattelusta. Ajattelumallin muuttaminen on ensimmäinen askel. Jos sitä et ota, älä odota muutostakaan. Tulevaisuus on samanlainen kuin se, mitä olet menneisyydessäsi saanut tähän päivään mennessä aikaiseksi. Idiotismin määritelmähän on se, että tehdään kaikki kuten ennenkin ja odotetaan toisenlaista lopputulosta. Tietty toiminta johtaa aina samaan lopputulokseen kuin ennenkin. Aina.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

Pitäiskös pikkuisen miettiä?

Lainaa kannattaa nyt maksaa pois nopeasti? Nyt kannattaa ottaa lyhennysvapaata? Pörssikurssien nousulle ei näy loppua? Kurssien nousu on jo pelottavaa? Ristiriitaa ja ristiriitaa. Normaali iltapäivälehtien uutisointi jääkööt omassa ala-arvoisuudessaan tämän kirjoituksen ulkopuolelle ihan kokonaan!

Nykyinen uutisointi on pitkälti ihmisten hyväksikäyttöä. Uutisoidaan omalle lukijaryhmälle tarkasti mutta suunnitellusti.

Olen useaan kertaan käynyt läpi kirjoituksissani sitä, ettei pidä kuunnella sitä joka saa palkkaa puheistaan, vaan sitä joka on jo asiat itse oikein tehnyt. Yleensä kirjoitusteni kohteena on ollut sijoitusneuvojat, eli suomeksi SIJOITUSMYYJÄT! Nyt oli uutinen kuin 68-v nainen menetti epämääräisten myyntipuheiden perusteella tehdyssä sijoituspäätöksessä rahansa. Tästä ei jaksa enää kirjoittaa! Miten tämä saataisiin koko kansan ymmärrykseen, ettei siinä kun antaa omalta tililtä rahat toisen hoidettavaksi, ole kysymys asiakkaan pärjäämisestä, vaan varainhoitajan pärjäämisestä! Kun pankki sanoo, että nyt kun korot on matalat, kannattaa ottaa lyhennysvapaata ja vaikka matkustella, niin pohjalla on se, että pankki saa enemmän korkoeuroja perittyä asiakkaalta. Toiset taas sanoo, että nyt pitää pienemmällä kuukausikululla maksaa enemmän lainaa, että korkojen noustessa pääoma on pienempi. Kumpaa uskot?

Miksi me emme kyseenalaista enää ollenkaan mitä kuulemme? Pankki neuvoo taloudessa ilmaiseksi? Juu-u. Kertovat että sun pitää säästää, mutta eivätpä osaa kertoa sitä, mistä omassa taloudessa se säästäminen onnistuu. Lisäksi oli pankki mikä tahansa, niin heidän sijoitustuote on maailman paras ja säästöt kannattaa sijoittaa sitten juuri siihen. Miksi? Koska siitä he saavat palkkansa! Eivät siitä, että oikeasti kertovat mikä on paras vaihtoehto ja mikä oikeasti on markkinoilla meininki.

Olin kuulemassa kun pankkivirkailija neuvoi viisinumeroisen sijoitussalkun omistavaa 18-v tytärtäni siinä, kuinka hänen PITÄÄ JÄTTÄÄ enemmän käyttörahaa itsellensä, että voi kulkea kahviloissa, festivaaleilla ja nauttia näin enemmän elämästä. Ei välttämättä juuri se neuvo mitä kannattaa kertoa tilanteessa, missä tytär on opetettu jo lapsesta saakka säästäväiseksi ja sijoittamaan säästönsä. Lisäksi kun vielä isä, joka on tytärtään opettanut, on paikalla tuon kauheuden kuulemassa. Pankkihan tuolla neuvolla pärjää, kun asiakas tarvitsee tulevaisuudessa enemmän LAINAA!

Olen kirjoittanut kiinteisökuplan riskistä ja pörssikuplan riskistä aiemmissa kirjoituksissa. Alalla suurta tiliä omissa sijoituksissaan tehneet ihmiset ovat kanssani samaa mieltä. Tuotteita myyvät tahot ovat tietenkin sitä mieltä, ettei ole mitään syytä pelätä. Kumpaa kuuntelet? Kysy siltä pankin Almalta tai kiinteistövälittäjältä kuin iso kiinteistösalkku/ osakesalkku heillä on? Tai kysy Almalta lainaa hänen tarjoamansa sijoitusmuodon ostamiseen! Ei muuten tule! Voikohan se sijoitus silloin olla todella hyvä?

Mä voin olla tuomiopäivän Tommi, kun kaikella varoittelen, tai sitten en. Oikeasti olen sitä mieltä, että riskejä pitää ottaa paljon, mutta milloin on toinen juttu. Nyt en ota riskejä vaan varaudun pahimpaan.

Osake ja kiinteistösijoittaminen eivät tällä hetkellä ole ainoat kuplan riskit. Meillä on taloudessa todella iso pommi nurkan takana. Viikko, kaks, kuukausi vai 5 vuotta? En osaa sanoa. Keskuspankit tietävät totuuden, mutta eivät sitä kerro. Heidän tehtävä on pitää pyörät pyörimässä ja kansa rauhallisena. Muutos on varautumattomalle kauhea, mutta varautuneelle mahtava tilintekohetki.

Koulutuksessamme Rovaniemellä opit nämäkin tunnusmerkit miksi olen tänä päivänä tuomiopäivän Tommi. Kuinka varaudut nyt aikamme suurimpaan talouden muutokseen ja teet sillä tilin/ minimoit tappiosi? Miksi minä en silti tänä päivänä maksa lainojani vähemmäksi, vaikka arvostamani tahot niin kehoittavat toimimaan? Tapauksesta riippuen itsekin voin suosittaa silti maksamaan. Matkustelenko lyhennysvapaani, vai mitä niillä teen ja miksi?

Seuraa sivujamme ja tiedät milloin ja missä koulutuksemme aloitamme.

Ugh, olen puhunut!

Marko, Ansionsa Mukaan Oy – 044 260 89 19

Kunniaa kullalle!

Könösen Tuomo on Kemiläislähtöinen entinen jalkapalloammattilainen. Istuimme morsiammeni kanssa pari viikkoa sitten paikallisen soittoruokalan terassilla. Seurueessa oli myös Tuomo morsiammensa kanssa. Olemme Tumen kanssa saman lähiön kasvatteja ja vaikka ikäeroa onkin kuutisen vuotta, hyvin olemme samalle pallokentälle PENTUNA mahtuneet.

Jossain vaiheessa iltaa Tume kysäs multa, että muistanko mitä sanoin hänelle, kun vedin häntä pentuna pallolla naamaan? Öö, ensin varmaan pitäisi muistaa tuo dramaattinen tilanne…? Tilanne oli mennyt niin, että minä 13-14 vuotias, jo silloin yhtä pieni kuin mitä nyt aikuisena olen, olin tintannut palloa niin lujaa kuin veistoksellisesta jalastani lähti kohti maalia ja suoraan vastustajan porukassa pakkina pelaavaa, 7-vuotiasta Tumea päin naamaa. Pallo oli luonnollisesti isojen poikien kokoa, että osuu varmuudella ja vittuilematta nasevasti koko naaman alueelle. Siinä kun Pikku-Tume sitten kyyneleet silmissä istui, konttasi ja kaatuili pitkin kenttää, samalla useaa eri kieltä pulputtaen, olin kuulemma tullut paikalle ja tuumannu tälle sekavalle, mutta epämääräisen äänekkäälle hyrrälle, että ”JÄTKÄ PUSKI?!”

Tarina toimii pohjana päivän blogille, sillä tänään herätellään mietintää sitä, että jos haluat saavuttaa jotain parempaa, se vaatii kokonaisvaltaisen muutoksen toiminnassasi. Jotta muutos onnistuu, pitää ajattelumallikin muuttaa.

Tume kertoi minulle, että tuo on ollut yksi ratkaisevampia tapahtumia, jotta hän saavutti tavoitteensa saada pelata Veikkausliigassa ja ulkomailla ammatikseen. Tume kertoi, että tuossa tilanteessa olikin tullut onnistuja olo ja enää ei voinut itkua pidätellä, koska enää ei itkettänyt! Hän oli tuolloin 7-vuotiaana tajunnut, ettei mikään tule helpolla ja tämä ei ole viimeinen kerta kun käy kipeää johonkin. Ei ole kuulema kertaakaan käynyt tuon jälkeen kipeää ilman, etteikö olis tullut mieleen kommentti ”jätkä puski?! Tume oppi, ettei asiat voivottelemalla edisty ja alkoi töihin. Nelisen sataa ottelua ammattilaisena , 6 maaottelua, SM kulta ja hopea, sekä pari Suomen Cupin voittoa! Huomaa, että Tume aloitti kovan työn tekemisen unelmansa eteen. Tume ei jäänyt odottelemaan, että joku tulee häntä kotoa hakemaan pelaamaan. 3-vuotta tuosta tapahtumasta ja hän piti meitä isoja poikia täysin pilkkanaan samalla kentällä. Suunniteltiin porukalla pistää tämä rasittava, mutta helevetin vittumainen pallotaituri reppuun ja käydä hiekkakuopalla opettamassa tavoille! Sen verran tuo kävi hermoon, mutta tänään ei enää harmita. Tume sai Ansionsa Mukaan.

Viime viikolla kun kirjoittelin, että yhteyttä otti parikymppinen tytönhupakko, niin tuon kirjoituksen jälkeen sain sähköpostia tuntemattomalta naiselta. Myöhemmin hän taas kertoi, että hänen parikymppinen naistuttavansakin haluaisi mun kanssa jutella… Mitäs tähän sanotte mukamaste naisten miehet?! Jos luulit että on vientiä, niin step into my world and you will see! ”Haaveet kaatuu” vai miten siinä laulussa teksti oli?

”Tosiasiassa tuo johtuu siitä, että olen helevetin hyvännäköinen jätkä, jonka perään kaikki kissat maukuu. Lisäksi ne tietää kuinka mahtava ja täydellinen mä olen, koska olen sitä niin paljon korostanut jutuissani. En silti ala itseäni kehumaan, kerron vaan kuin täydellinen olen”  nim. narsisti vuosimallia -72

Mennäänpäs asiaan. Kaikki yhteydenotot ovat luonnollisesti liittyneet meidän yhtiömme palveluihin ja todellakin juttelen myös miesten kanssa näistä asioista. Menneellä viikolla kolme miestäkin on ottanut yhteyttä. Mutta tosiasia on se, että enemmän yhteyttä ottaa naiset. Tämä todistelee vanhaa väitettäni, joka kumpuaa pokeriturnauksista. 10-v sitten pokeribuumin yhteydessä väitin, että mikäli naispelaajia olisi yhtä paljon kuin miespelaajia, naiset voittaisivat palkintorahoista vähintään 60%. Tämä siksi, että mielestäni naiset ovat tarkempia raha-asioissa ja heitä omat raha-asiat kiinnostavat meitä maskuliinisiä miehiä enemmän. Lisäksi he ovat analyyttisempia, koska heillä ei ole meidän maskuliinisten miesten ego-ongelmaa, mihin äskeisessä esimerkissä viittasin. Liian suurella egolla on hävitty omaisuuksia rahapeleissä ja raha-asioissa.

Sunnuntai aamuna sain sähköpostia Rovaniemeläiseltä yritystoimintaa aloittavalta naiselta. Hän kertoi ihmeellisen sattuman. Hän oli mietiskellyt yrityksensä perustamista ja samalla talousasioita. Hän oli sitä mieltä, että menestyvät vaan tietävät jotain yksinkertaista, mitä muut ei tiedä. Hän oli mietiskellyt, että mistä saisi mentorin, joka auttaisi yrittäjää alkuun ja samalla neuvoisi taloudessa? Sillä lyönnillä facebook oli tuutannut meidän mainoksen esiin. Hän oli lukenut urakalla kirjoituksiani ja oli varma, että on nyt mentorinsa löytänyt. Hän kertoi, ettei tee mitään ollalle taputtajalla, vaan tarvii sellaisen joka kertoo suoraan, jos joku homma tehdään päin helevettiä. Pääsi nauru ja sain korvamadon joululaulusta, jossa lauletaan että: ”kuinkas hassusti se sattuikaan…” Ei ole tapanani kehua jos siihen ei ole aihetta. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen ja turhista kehuista tulee turhaan tyytyväinen olo. Aikoinaan työnantajani kehui kuukausittain osastoni tulosraportteja ja kerran tuumasin hänelle että: ”Pate, mä olen puoli vuotta tätä osastoa käskystäsi pyörittänyt ja joka aamu lukenut ekana edellisen päivän raportin! Silti puolen vuoden ajan sä olet käynyt niitä mulle kehumassa? Pate mä tiedän jo! Kerro mulle jotain muuta, mitä sä haluat mun oppivan! Jos muka kaiken jo osaan, niin MENE HELEVETTIIN SIITÄ länkyttämästä ja anna mä teen mun työt!” Pate lähti nauraen pois ja alkoi mua opettamaan todenteolla. Paljosta olen hänelle kiitollinen. Usealle olen myös joutunut sanomaan, kun on kysynyt mielipidettäni ja kerrottuani on kuulija siitä loukkaantunut, että:” miksi sä haluat kuulla mun mielipiteen jos et ole valmis sitä kuulemaan? Mihin tarvit mielipidettä jos kerta jo kaiken teet oikein?”

Koska olen erittäin karma uskovainen ihminen ja uskon, että kaikilla tapahtumilla on tarkoituksensa, aloin miettimään mitä erikoista tästä tämän naisen sattumasta koituu meille? Miksi juuri hänelle lävähti mainoksemme näkösälle? No soitin kaukopuhelun lapin pääkaupunkiin kuullakseni voinko auttaa, vai pitääkö minun kertoa kuka häntä voi auttaa? Kaikkiin hänen kysymyksiin tulee meiltä apu ja sanoin useaan kertaan, että tulkaa syyskuussa alkavaan valmennukseen. Siellä saatte paljon enemmän tietoa, kuin mitä osaatte nyt kysyä. Moneen kertaan kerroin, että jos alan teille kaikki siellä esille tulevat asiat opettamaan henkilökohtaisesti, tämä tulee teille maksamaan paljon enemmän. Meidän tehtävä on opettaa asiakkaitamme pärjäämään taloudellisesti paremmin, joten teidän pitää tulla kurssille, koska siinä säästätte paljon rahaa. Huomautin vielä, että kurssi sisältää huikean tarjouksen, jossa alan samaan hintaan personal treineriksi ja siinä voidaan sitten katsoa teidän tilannetta muutenkin ja neuvoa yrityksen käynnistämisessä.

Hänen liikeidea on voimavaravalmennus, jotta ihmiset voisivat paremmin. Hänen miehensä auttaa minkä tarvitsee. He voivat myös tehdä kuntosaliohjelmia ruokavalioiden lisäksi, suosittaa tarvittaessa personal treineriä osana tervehdyttävää valmennusta. Monenlaista juttua mitä voivat tähän liittää ja tarvitsevat hieman neuvoa, mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja miten. Hän heitti meille haasteen: Me ostamme teiltä sen kurssin ja olemme teille näyttötyö teidän valmennuksesta ja te ostatte meiltä ”kuntokuurin” ja te olette meidän näyttötyö? ”Morsian voi alkaa mannekiiniksi, mutta mä olen jo niin kova jätkä ja tervekin, ettei mulle ole tuosta mitään hyötyä” nim. sama narsisti -72.

Oikeasti siisti ehdotus miehelle, joka korostaa verkostoitumisen tärkeyttä, muiden auttamista ajatuksella ”anna niin saat” ja sitä ettei muiden menestyminen ole keneltäkään pois. KUN molemmat onnistumme, niin molempien bisnes siitä hyötyy. Mitä tässä voidaan hävitä, kun he saavan samalla tietotaidon mitä tarvitsevat ja me terveyttä ja pitkää ikää?

Silti lähtökohtainen ajatukseni oli, että ok, kysyn morsiammelta onko hänellä halua tällaiseen alkaa, mutta mä en ainakaan punttisalille lähde! En tiedä mikä siellä on nykyään meininki, kun edellisestä kerrasta on aikaa 25-v. 90-luvun alussa tuli maksulliset punttisalit ja tuolloin siellä itsekin kuljin kuntoilemassa. Ihmettelin aina, että mikä sisäilmaongelma täällä on, kun tyypit joilla on ääni kuin Mikki Hiirellä, puhuvat siellä möreällä äänellä? Meikäläisen kokoisilla rimppakintuilla salille tullessa nurkan takaa näkyi ensin kyynärpäät, kun kaupungilla heistä nurkan takaa näkyi ensin maha! Lisäksi joka toinen näistä oli lähdössä syksyllä kisoihin ja kun yritin uteliaisuuttani kysellä missä lajissa syksyllä kisailevat, niin aina sain vastaukseksi vihaisen katseen ja murinaa. Outo paikka! Rupesin miljöön vaikutusta ihmiseen niin kovin paljon pelkäämään, että lopetin siellä käymisen…

Tämä nainen perusteli mulle yhteistyökuviota vielä sillä, että meidän kummankin ala on samanlainen. Kuntosalien personal treinerit myyvät lyhyt aikaista ratkaisua pitkäaikaiseen ongelmaan. He tekevät tärkeää työtä ja haluavat ihmistä auttaa, mutta jos haluaa kesäperseen säilyvän, vaatii se elämäntapa muutosta ja ajattelumallin muuttamista. Yhdessä hänen voimavaravalmennuksen kanssa personal treiner taas kruunaa homman. Hänen mielestä talousasioissa tilanne on sama. Pankin Alma ja velkaneuvonta ei korjaa pitkäkestoista ongelmaa, mutta yhdessä talousvalmennuksen kanssa kruunu päähän ja Isolle Kirkolle Elvistelemään.

Kirjassa Babylonian rikkain mies kerrotaan kuinka jo tuolloin toiset rikastui ja toiset köyhtyi täsmälleen samanlaisella toiminnalla kuin tänäänkin ja kuin nämä rikkaat rakensivat Babylonian mahdin ja elättivät yhteiskunnan vähäosaisemmat aivan kuten tänäänkin. Kirja tuli ostettua ja aloin sitä lukemaankin. Siellä tämä rikkain mies opetti muille salaisuuttansa ja painotti, että tärkein opetus minkä voin teille antaa on se, että:” kulta ei pysy sillä joka ei kultaansa kunnioita”. Meni totaalisesti hermot tähän parisuhdeneuvontaan ja löin kirjan kiinni. ”Mua ei tartte tulla parisuhde asioissa neuvomaan, sillä yhdestä avioliitosta lähteneenä tiedän varmasti miten kaikkien muiden pitää toimia, että mulla on hyvä parisuhde! Älä kuule tule yhtään lätisemään kunnioittamisesta, kyllä kuule kunnioitan kun sen aika tulee!” nim. itsekäs, mutta täydellinen -72

Tämä nainen on oikeassa, sillä tuo kullan kunnioitus tarkoittaa luonnollisesti rahaa ja siihen suhtautumista. Lähes jokainen aikuinen on joskus elämässään säästänyt rahaa jotain hankintaa varten ja kun tavoite on täysi, on palattu normaaliin elämään takaisin. Ajattelumalli ei kunnioita rahaa ja siksi sitä ei kerry, eikä se tilillä pysy. Raha-asioissa paremmin pärjääminen kuten kuntoilussakin, vaatii myös kokonaisvaltaisen muutoksen toiminnassa ja ajattelussa. Velkajärjestely tai Lottovoitto ovat lyhyitä ratkaisuita pitkäaikaiseen ongelmaan. Hänen hommassa erona kuitenkin kultaan verrattuna se, että jos et saatua kesäpersettä kunnioita, niin sitä kyllä kertyy.

Ehdotuksen jälkeen sanoin hänelle, että palaan tähän ja juttelen toimitusjohtajan kanssa tästä. Toimitusjohtaja morsiammeni on usein ollut palkkaamassa personal treineriä potkimaan häntä perseelle, että tulisi kunnosta huolehdittua enemmän. Nyt kerroin hänelle, että voi olla että olen löytänyt sulle mentorin. Mentori siksi, että hän myös valmentaa sun ajatusmallia, jotta toiminta pysyy yllä lopun elämää. Pyysin googlaamaan tämän naisen ja kattelemaan mikä hän on tyttöjään? Hupsista keikkaa! Osaa näemmä kunnostaan huolehtia ja miehensä myös… Tai joku härkä poseeras samassa kuvassa. Jos ei miehensä, niin ainakin joku mies… Näistä minäkin jo näen, missä lajeissa heillä on syksyllä kisat… Morsiammeni sanoi, että hän tarvitsee juuri tällaista mitä nämä tarjoavat, ei pelkästään saliohjelmaa ja ruokavaliota. Tuumasin, että done deal ja soitin naiselle ja kerroin että Anu on teidän työnäyte ja mä kotona pidän huolen siitä, että työn ohessa löytyy aikaa itsestään huolehtia. Jatkan siis kokin, lastenvahdin, talonmiehen ja siivoajan roolia puolisona olon ohella. Saatte tästä matkasta omia julkaisuja tehdä täysin vapaasti ja me vuorostamme pidätämme itsellämme oikeuden teidän itsetunnon meidän julkaisuissamme murskata.

Myöhemmin aloin ajattelemaan, että on kyllä aika äijämäinen tämä mun ajattelu, jossa ”itse kävelen maantiellä ja kannustan morsiantani ryömimään ojassa”, että hän pysyy tavoitteessaan. Sanoinkin morsiammelleni, että:” vittuakos tuossa mun hoikkuutta ihmettelet? Silloin kun käskit eka kerran mun painua helevettiin, niin olisit lyöny lenkkarit jalkaan ja lähteny mukaan lenkille!” nim. tosimies -72

Oikeasti sanoin, että mä alan talkoisiin. Jos sä alat noudattamaan täysillä tuota ohjelmaa, niin tehkööt hänen miehensä mulle jonkun kevyen kuntoiluohjelman myös ja käyn pari kertaa viikossa uimahallin salilla jossa ääni pysyy normaalina ja otan myös tuon ravintovalmennuksen. Heittelen tupakat mäkeen siinä sivussa. Koska kävelen liki 3000km vuodessa, on yleiskunto jo kova. Joten saan tavallista helpommalla treenillä kunnon sille mallille, että ensi kesänä pystyn vetämään puolimaratonin. Olemme nämä vuodet tehneet kaikki asiat yhdessä, niin myös tämä tehdään yhdessä.

Soitin tälle naiselle, että olen myös käytettävissä. Kerro miehellesi, että ottaa mut työn alle ja lyö lujaa jos lipsun. Ottakoot mulle kuntosalia mukaan ja sellainen 5kg maksimissaan saa tulla tervettä painoa tähän kroppaan ja niin, että kyynärpäiden asento ei muutu… Hän sanoi, että jos mieheni alkaa sua koutsaamaan, niin sä niin voitat siinä, koska se on niin täydellisyyden tavoittelija. Tuumasin, että hyvä. Lyökööt siis edelleen lujaa. Olen valmis ajattelumallini ja toimintani muuttamaan, sillä jos aion vielä 50-v elää, niin kyllä ei ole siitä haittaa.

Seuraavana päivänä hän soitti ja sanoi, että hänen miehensä ei ala mua vielä koutsaamaan, kun olen vielä liian alussa ja aloitan myös tämän naisen valmennuksessa… ”Ja mistähän tuon miehen ego kumpuaa? Meikä pistää kuule tollasen sormien väliin ja lyö polvea vasten poikki! Näin jo sieluni silmin kuin hyppään seisomaan hänen vyönsoljen päälle ja rettuutan rinnuksista oikein urakalla ja teen sille selväksi, että silloin kun minä olin linnassa, niin tuollaiset jätkät kuin sinä, niin…..(niin….) EN KEHTAA EES SANOA MITÄ NE SIELLÄ MULLE TEKI!” nim. Yber ego -72

Tämän puhelun jälkeen hihittelin huvittuneena, että eipä tienny tuo mies mitä taisi juuri saada aikaan? Mulle kannattaa todellakin kertoa, ettei minusta ole johonkin, koska mikään ei motivoi paremmin kuin vähättely. En myöskään käy ilkkumaan myöhemmin, että kuka oli oikeassa? Näytöt puhukoot puolestaan…

Aikoinaan tuttavan tuttavapariskunta oli uutta vuotta vastaanottamassa samassa paikassa kuin minä. Olimme ennenkin tavanneet ja pariskunnan Pirkko himokuntoilijana kiinnitti huomiota minun turvonneeseen naamaan. Kyllä oli oikeassa. 5kg oli tullut painoa ja tämä kaikki naamassa. Tämä Pirkko ei kropasta päätellen voinut työskennellä paneelikaupassa, koska oli liian suuri riski, että asiakas heittää hänet ostosten mukana peräkärryyn ja naulaa epähuomiossa saunan kattoon… Hän kertoi mulle, kuinka minä nyt jatkan lihoamista, koska pullukalla ei toimi aineenvaihdunta ja siksi sellanen lihoaa lisää. Hoikalla se toimii ja siksi hän pysyy hoikkana… Ei ihan menny mun matematiikkaan tuo ja kysyin, että meinaatko niin, että jos vaihdamme paikkoja, eli sinä alat makaamaan sohvalla ja mussuttamaan herkkuja, niin pysyt silti hoikkana kun sulla toimii aineenvaihdunta? Samalla mä en onnistu pulskana saamaan sitä toimimaan edes kuntoilemalla? Tästä vänkyteltiin hetki ja totesin, että tehdäänpäs samantien uudenvuodenlupaus ja esitin vetoa siten, että pudotan kuudessa viikossa tuon 5kg pois ja jos en onnistu, hän saa satasen. Jos onnistun, niin hän pitää turpansa kiinni… Pudotin viidessä viikossa 6kg… En soittanut ja pyytänyt pitämään turpaansa kiinni, enkä edes etten ole satasta velkaa. Olemme törmänneet myöhemmin ja on varmaan huomannut, että rugbypallot on poistuneet naamani molemmilta puolilta… Mies se osaa motivoida 🙂

Tällaseen umpisolmuun sitä on ihminen onnistunut itsensä viikossa köyttämään…

Heittelin yksioikoisia ajatusmalleja nimimerkein tuonne väliin. Niiden tarkoitus on se, että noin yksioikoisesti elävillä elämä on ja pysyy tuollaisena. Heitä ei voi auttaa, eikä elämä voi muuttua. Muutos alkaa ajattelusta ja muutos halu pitää viedä arkipäiväiseen toimintaan rutiinina. Tämä pariskunta valmentaa heidän lifestylella pysyvää muutosta. Heidän perheessä varsinkin mies osaa kunnioittaa kultaansa. Tässä tapauksessa tarkoitan, hänellä on jo säästäväinen elämäntyyli. ”Minä en ala tätä miestä kursseilla koutsaamaan, kun on niin kaukana mun ajattelusta!” nim. kostonhimoinen -72

Osallistumalla Ansionsa Mukaan järjestämälle valmennukselle Rovaniemellä, opit kunnioittamaan kultaasi ja elämäsi muuttuu taloudellisesti paremmaksi. Opetamme sinut ajattelmaan oikein, säästämään, lisäämään tuloja, sijoittamaan ylijäämäsi ja vivuttamaan sijoituksesi.

Kun tämän pariskunnan yrityksen visio kristallisoituu ja fokusoituu, he voivat sitten kurssittaa siitä, kuinka voitte tulevaisuudessa nauttia meidän kurssimme aikaan saannoksistanne pidempään.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy

 

 

 

 

 

 

 

”Lopeta se värkkääminen!

”Hei! Oliko minun mahdollista saada lainaan joitain kirjoja liittyen sijoittaiseen? Nyt mulla olisi aikaa oppeja kerrata -Merja” teksti jysähti puhelimeeni eräänä iltana. Merja on parikymppinen tytönhupakko, joka kävi aktiivisesti Ansionsa Mukaan Oy:n järjestämässä talouskerhossa paikallisella lukiollamme.

Tämän päivän blogissa kerron Merjan tarinan siitä, millaista oppia sinäkin saat taloustaitovalmennuksessamme ja miksi siitä maksaminen voi olla jopa elämäsi paras päätös.

Lukiolla opettelin kerhoa vetämällä itse opettamaan näitä asioita, jotta osaan opettaa vielä paremmin ihmisiä jotka tulevat esim. valmennuksellemme Rovaniemelle. Merjakin oppi lukiolla tyylejä lisätä tulojaan ja kuinka tulot budjetoidaan siten, että rahaa jää yli. Varmuuden vuoksi opetettiin myös kuinka kertyneet velat katoaa nopealla aikataululla. Lisäksi opetin heille paljon perustietoa sijoittamisesta ja tietenkin sijoitusten vivuttamisesta. Näin Merjakin voi ylijäämänsä laittaa töihin.

Opetin paljon kassavirrasta, eli miksi köyhät ovat köyhiä, miksi keskiluokkamme tulevaisuudessa jakautuu sekä köyhiin että rikkaisiin. Tietenkin myös sen, miksi tietystä joukosta ihmisiä on tullut ja tulee aina tulemaan rikkaita. Merjakin tietää nyt, että kyseessä on yksi taito erona muihin ja sen taidon mukanaan tuoma yksi toimintamalli. Mikäli rikas alkaa toimimaan toisin, hän rupeaa köyhtymään ja jos köyhä oppii rikkaiden salaisuuden, hän alkaa rikastumaan.

Nämä asiat olivat kaikki Merjalle uusia, koska näitä ei oltu hänelle koulussa oltu opetettu. Kotonakin oli opetettu käytännössä vain säästäväisyyttä ja hyvän ammatin tärkeyttä. Merja oivalsi kerhossa, että koulu opettaa rahan kanssa värkkäämään ja kuinka helpolla hän nyt saamiensa uusien oppien mukaan toimien tekee itse itsestään taloudellisesti riippumattoman. Ehkä jopa todella varakkaankin. Kerhossa Merja oppi myös ajattelemaan ”oikein” ja ymmärtämään sen, että ajatuksemme ovat meidän työkalut. Jos ajattelet, ettei mulla ole tuollainen mahdollista, niin sitten se ei ole mahdollista. Mutta jos teet sen mahdolliseksi ja päätät onnistua, niin onnistut. Merja päätti aloittaa onnistumisen heti.

Nyt vuosi myöhemmin hän lähetti minulle ylläolevan viestin. Soitin Merjalle ja sanoin, että lupasin teille apua niin paljon kuin tarvitsette ja jos nyt oppejasi haluat kerrata tai syventää, niin kirjastoni on käytettävissäsi. ”Tuleppa käymään niin etitään tarpeeseesi tuolta kirjoja”

Merja tuli ja pidettiin sellainen tunnin haastattelu/ kertaus istunto samalla. Merja kertoi muuttavansa syksyllä muualle opiskelemaan ja aikoi syksystä aloittaa sijoittamisen. Kauhuissani karjaisin että: ”No voi helevetin Ameba! Miksi vasta sitten? Mikset ole aloittanut jo vuosi sitten, tai edes nyt heti? Muistathan että kalleinta mitä voit menettää on aika? Tuota viivyteltyä vuotta et takaisin enää saa!” Merja änkytteli vastaukseksi, että hän on pitänyt välivuoden lukien pääsykokeisiin ja saanut olla töissä siellä täällä silloin tällöin. Vanhempiensa luona asuneena hän on siten pistänyt rahaa sukan varteen ja saanut säästettyä usean tuhannen euron puskurin pankkitilille. Loistavaa! Hän oli sittenkin aloittanut heti. Tuosta on nyt turvallista siirtyä piensijoittajaksi. Ylpeänä suojatistani vedin Ameba väitteen vikkelästi takaisin.

Merja kertoi, että hän on nyt kulunsa opintolainaan ja opintotukeen budjetoinut siten, että hän pystyy sijoittamaan vähintään 100e kuussa opiskelunsa ajan. Mikäli hän saa töitä opiskelujen ohessa, hän sijoittaa myös lisäksi palkkarahat, mutta varmuudella 100e kuussa. Hän kertoi aloittavansa sillä yksinkertaisella ja turvallisella tyylillä joka sopii nimenomaan tällaiselle piensijoittajalle ja jolla hän saa keskimäärin 10% vuosituoton. Sitten Merja kysyi mitä tuo tarkoittaa hänellä rahassa 30-v aikana. Exel auki!

Merjan koulu kestää 5-v jonka aikana hän laittaa 1200e rahaa vuodessa töihin. Kun valmistuu ja työllistyy, hän aikoi saada laitettua vähintään 500e lisää joka kuukausi. Näin ollen 25-v hän sijoittaisi 7200e vuodessa. Näillä luvuilla korkoa korolle rahaa on 30-v päästä 866222e. Tästä sanoin Merjalle, että ajatteles näin, että viiskymppisenä sun salkku kasvaa keskimäärin 10% vuodessa ja rahassa se tekee 86622,2 bruttona. Eikös noilla arvonkehityksillä pysty aina vuoden löysästikin budjetoimalla hengissä pysymään ja hauskaa pitämään? Tiedä vaikka ei enää haluttais kulkea töissä? Tähän Merja tuumasi, että:”JES!” Kysyi vielä, että tuohan laskettiin minimisäästötavoittein, johon nyökyttelin. ”Kuvitellaan että pääsen syksyllä töihin ja pystyn koko 30-v laittamaan joka kuukausi 200e enemmän. Paljos siitä sitten tulee?” ”Hetkinen korjataan lukemia… Enter, rapiat 1,3 miljoonaa”

Sitten kerrattiin tässä helpossa tyylissä sen tärkeyttä, että kertaakaan et myy mitään ja kokoajan ostat suunnitellusti lisää, tapahtui maailmassa mitä vaan. Osta ja omista. Muistutin siitä, kuinka kurssiromahdus ei ole syy myydä, vaan syy ostaa lisää. Mistään et panikoidu koska laskeneissa kursseissa samalla rahalla saat reilusti enemmän. 30-v aikana Merja tulee näkemään 5-6 isoa kurssiromahdusta, jonka jälkeen arvot nousee uusiin ennätyksiin uudelleen ja uudelleen. 10% keskituotto sisältää myös romahdusvuosien tappiot.

”Entäs jos alkaisin sijoittamaan suoraan osakkeisiin?” kysyi Merja. Muistutin merkintäpalkkioiden suuruudesta, eli niitä ei voi ostaa kustannustehokkaasti pikkurahalla, mutta kannattaa niihinkin perehtyä. Se lisää tuottoprosenttiasi jota on helpompi kasvattaa, kuin sijoitettavaa summaa. Jos 10% tuotto kasvatti salkkusi viimeisillä säästösummilla summaan 1,3miljoonaa, niin jo 13% tuotto kasvattaa salkkusi samalla rahalla samassa ajassa summaan 2,2miljoonaa. Prosentillakin on jo iso merkitys.

Juttelimme pitkään siitä, kuin suorissa osakkeissa hänen pitää pysyä hereillä yhtiöidensä tilanteesta. Se mikä toimii hienosti tänään, ei välttämättä ole 30-v päästä edes olemassa. Muistutin, että suorissa osakkeissa joudut välillä tekemään myyntejä salkkuasi turvataksesi. Tällöin voitollisista lankeaa vero maksettavaksi, joka taas hidastaa salkun kasvua. Kun kysyin muistatko miten verot saattaa onnistua välttämään, Merja vastasi että:”ottamalla teknisen tappion.” Oikein. Merja muisti myös miten pitää toimia tappiollisia myydessä, että niiden tappiot pystyy sitten veroista vähentämään. Lisäksi juttelimme siitä, kuinka sijoittaja voi joka vuosi saada tuottoa, vaikka pörssi romahtaisikin. Kyse on etukäteen position rakentamisesta toiseen instrumenttiin, joka nousee pörssin laskiessa.

Katsoimme sitten läpi mallisalkun, jonka rakensimme kurssilaisten kesken silloin, kun opetin miten itse pistän osakkeet parhausjärjestykseen tunnuslukuja vertaamalla. Eli mitä kannattaa milloinkin rahoillaan ostaa. Muisteltiin samalla sitä, kuin tämä vertailu pitää tehdä 3kk välein ja kurinalaisesti ostaa kärkipäässä olevia sarjoja laukkuun. Muistelimme myös mitä tehdä sitten niille jotka salkun osakkeista ei kuulukaan enää ostolistalle ja koska?

Tässä välissä ehdotin Merjalle, että hän tekisi itselleen heti tällaisen mallisalkun leikkirahalla opiskelujen ajaksi. Tämä veisi häneltä aikaa pari tuntia kolmen kuukauden välein, eli kauanko menee laittaa osakkeet järjestykseen tunnuslukujen perusteella. ”Ostaisi” osakkeita exeliin, lukisi päivittäin Kauppalehden uutisotsikot ja näin pysyisi markkinoista kärryillä. 5-v opiskelujen aikana hän olisi jo nähnyt miten hänen valitsemansa osakkeet olisivat hänelle tuottaneet, ehtinyt oppia virheistä ilmaiseksi ja sitten työelämässä olisi turvallista alkaa tuottoa parantamaan oikealla rahalla.

Lukiolla mallisalkku rakennettiin sillä ajatuksella, että omistamme oman yrityksen jonka tulos verojen jälkeen on 60 000e vuodessa. Muisteltiin sitten Merjalta kyselemällä miten tämän yrityksen piti tulos käsitellä, jotta tulevaisuus on loistava? Merja vastasi, että:”olikos se niin, että sillä oli jo puskuri liiketoiminnan pyörittämiseen ja tällöin koko tulos piti laittaa ”töihin”?” Näinhän se meni ja tässä sitten tulos jaettiin tasaisesti vuoden kuukausille ja saatiin 5000e per kuukausi laitettua töihin. Päätettiin ostaa tonnilla kuussa viittä eri firmaa vuoden ajan ja näin edellisen tilikauden tulos oli lähetetty maailmalle tekemään lisää tulosta.

Viiden kärki joulukuussa 2015 oli minun menetelmin Elecster, Orion, Sampo, Neste ja Tieto. Pidin itse näistä kirjanpitoa koko vuoden 2016 ja tähän päivään saakka, eli miten olisin tuon salkun hoitanut ja tämän nyt Merjalle näytin.

Vuosi 2016 oli jo mielestäni riski olla mukana osakemarkkinoilla, mutta opetusmielessä tällainen salkku siis tehtiin. Vuosi olikin todella hyvä. Tämä kevät on ollut jo niin hullua menoa, että nyt huhtikuussa olisin alkanut salkkua tyhjentämään. Merjalta kysyin, miten tämä tyhjentäminen opetettiin tekemään ja kyllähän hän muisti tämänkin.

Salkkumme osakkeet olivat tuottaneet seuraavasti: Elecsterin kurssikehitys vuodessa 53,3% ja salkussamme sen kehitys vain 16%. Orionin vastaavat luvut 41,9% ja salkussamme vain 31,6%. Sampo tuotti vuodessa kurssitappiota -3,4% mutta salkussamme sen arvo nousi 6,3%!!! Tässä vaiheessa kerrattiin Merjan kanssa sitä mistä tämä johtuu? Se johtuu siitä kun me nousumarkkinassa saamme samalla rahalla vähemmän ja laskumarkkinassa reilusti enemmän. Nesteen kehitykset olivat 36% ja salkussamme vain 20% ja Tiedolla 11% ja salkussa 4,2%.

Salkkumme osakkeiden yhteenlaskettu kurssikehitys oli 27,7% vuonna 2016 ja nousumarkkinassa ostellessa 60 000e salkkumme oli kasvanut summaan 69376e, eli 15,6%. Osinkotuottomme salkulle oli 4,3% joka oli yli pörssin keskiarvon.

Kertasimme Merjan kanssa mitkä oli ne merkit markkinassa jotka kertovat, että nousukausi on päättymässä ja nämä tunnusmerkit oli kaikki ilmoilla jo alkuvuonna 2016. Tässä sitten kyselin Merjalta, että mitäs nyt pitäis tehdä jos käytössä olisi taas uusi 60 000e tulos? Kertasimme, juttelimme, muistutimme mieleen ja 2017 vuoden alusta olisimme alkaneet rakentamaan positiota kurssiromahdusta vastaan 5000e kuussa. Osakkeita olisin pitänyt hallussa vielä hetken, mutta huhtikuun lopussa olisin aloittanut irrottautumisen, että saadaan pojat maailmalta turvaan ja sitä mukaa ne oltaisiin myös lähetetty rakentamaan positiota kurssiromahdusta odottelemaan.

Katseltiin Merjan kanssa mitä salkulle olisi kuulunut huhtikuussa, eli 16kk aloittamisen jälkeen. Elecster oli tuplannut kurssinsa verrattuna tammikuuhun 2016 ja vuoden aikana hankitut osakkeet olisivat salkussamme tuottaneet 58,3%. Orionilla vastaavat kehitykset 72% ja salkussa 64,5%. Sampo olisi taas omillaan, mutta salkussa tuottanut 10%. Nesteen kurssi kehittynyt tuona aikana 38% ja osakkeidemme tuotto 20%. Tiedon kurssikehitys 26% ja salkkumme arvon kehitys Tiedon osakkeilla 25,9%. 16kk ajanjaksossa osakkeidemme kurssikehitys olisi ollut keskimäärin 47,2% ja salkkumme arvo nousi summasta 60000e summaan 81444e, eli arvonkehitys olisi ollut 35,7%.

Ihan hullu vuosi! Merjan kanssa vielä juteltiin mitä sitten, kun nyt rakentamamme positio alkaa tuottamaan? Silloinhan taas osakkeet laskevat? Kyllä näin tekee ja sitten alamme rakentamaan positiota tulevalle nousukaudelle ostamalla sen hetkisen listan kärkipään osakkeita ja jossain vaiheessa entinen postitio myydään kans kokonaan pois ja siitä vapautuvat rahat siirretään taas sitä mukaa myös osakemarkkinoille.

Merja kysyi sitten, että ei kai niin suureksi kasvanutta positiota kannattanut heti osakkeisiin survoa, kun niistä ostoistahan tulee silloin järjettömän isot kertapanokset ja ajallinen hajoitus kärsii? Hyvä tyttö. Juuri näin ja Merja jatkoi, että tuolla isolla nipullahan voisi pelata sitä sun nimittämää ”vuodenaikapeliä?” Juuri näin. Merjalle sitten näytin mitä tuo vuodenaikapelini olisi tuona 16kk aikana tuottanut. 34,8% kun sen keskimääräinen tuotto on 15% vuodessa. Ihan hullu vuosi.

Merja tietää nykyään tämän rikkaiden salaisuuden. Hän tulee tulevaisuudessa näkemään omassa taloudellisessa tilanteessa sen, että tuo vuosi lukiolla ”pelasti” hänet keskiluokkaiselta talouden oravanpyörältä ja suojasi hänet eläkejärjestelmän kaatumisen riskiltä. Nyt Merja tarvitsee kärsivällisyyttä, kurinalaisuutta ja muistaa mikä on missio minkä eteen tapella. Tällöin Merjasta tulee taloudellisesti riippumaton.

Mainittakoot, että en ole suosittanut olemaan osakemarkkinoilla mukana enää vuonna 2016 vaan olen suosittanut rakentamaan romahdukselle positiota. Esimerkki on kertomus siitä, miten olisimme kerholaisten kanssa salkun rakentanut ja miten olisin sen kanssa toiminut, jos olisi ollut pakko ostaa osakkeita vielä 2016. Olen itse siis jäänyt paitsi suurista tuotoista, mutta pitkänpäälle on tuottavampaa myydä hieman liian aikaisin, kuin yrittää myydä parhaaseen mahdolliseen aikaan, epäonnistua siinä ja myydä liian myöhään. Samaan aikaan on saanut rakentaa positiota tavallista edullisemmin tulevaisuuteen.

Nyt Rovaniemeläisillä on hyvä mahdollisuus alkaa Merjaksi. Tulemme elokuun lopulla pitämään ilmaisen infotilaisuuden, johon saapuminen ei sido sinua mihinkään. Sen jälkeen kerran viikossa kevääseen saakka tietoa siirretään mukaan tuleville asiakkaille ja loppu on niin helppoa, ettet sitä edes osaa vielä ymmärtää. Merja ymmärtää, ettei passiivisten tulojen eteen tarvitse työskennellä. Siksi ne ovat passiivisia tuloja. Tällaiset tulot turvaavat tulevaisuutesi aina kuolemaasi saakka. Jäävät vielä sen jälkeen turvaamaan jälkipolvien tulevaisuutta.

Tykkää meistä facebookissa ja pysyt aikatauluista kärryillä. Haasta kaverisi mukaan, sillä yhdessä onnistutte varmemmin. Lappilainen on printtimedia jossa tulevaa koulutusta mainostetaan myös kesän aikana.

Pahoitteluni kaikille teille jotka olette kehuneet sarkastista ja kärjistettyä kirjoitusasua, koska nuo loistavat tässä blogissa poissaolollaan. Alkuviikosta pitää taas ”ottaa happoa ja avata liimatuubi”, niin eiköhän se ajatus taas kristallisoidu ennalleen perjantaihin mennessä. Tuolloin uusi blogi jälleen klo 18.30.

Marko, Ansionsa Mukaan Oy